Nimicul de partid

Publicat în Dilema Veche nr. 799 din 13-19 iunie 2019
Frica lui Putin jpeg

Un lider politic, om important în partid și ministru, a dat sentința acum cîteva zile, explicînd în două fraze scurte aproape tot ceea ce e de reținut în esența politicii așa cum o înțelegea el: „Partidul ne-a făcut ceea ce sîntem azi pe fiecare dintre noi. Fără partid eram nimeni.“ Fără îndoială, liderul nu intenționa ca spusa lui să fie și autoreferențială, dar, avînd în vedere tot ceea ce știm despre el, noi o putem considera astfel. Mai mult, cu oarecare echitate putem spune că ea e valabilă și pentru mulți dintre politicienii altor partide – chiar dacă nu într-aceeași măsură ca la acel partid.

Rețeta politicii netrebnice: se ia la partid un „nimeni“ – un ins fără valoare din punct de vedere profesional sau din orice alt punct de vedere –, un nimic: el nu i nici harnic, nici conștiincios, nici talentat, nici inventiv, nici tenace, nici onest, nici bun vorbitor, nici cultivat, nici sensibil, nici inteligent. Dar nu-i nici prea ticălos, căci asta cere curaj, nici prea viclean, căci asta cere inteligență, nici prea mincinos, căci asta cere memorie, nici prea fanatic, căci asta cere credință. E fără contur propriu, decolorat și inspid. N-are profesie alta decît aceea de politician, iar diploma pe care totuși o are e ori plagiată, ori luată la fără frecvență, ori la o instituție care nu merită numele de universitate. Acest politician – în egală măsură bărbat sau femeie – capătă unicul conținut de viață de la partid. Sufletul lui e partidul, lumea e partidul, sensul existenței sale e partidul. Dar ce rost are partidul? Dincolo de cîteva sloganuri legate de binele țării, nu prea știe să spună. Și nici nu contează. Contează că partidul îi dă contur, forță, competențe de șef, de ministru, de președinte, ba chiar de prim-ministru. Și iată-l sau – pentru a fi în prezent – iat-o sus de tot: dintr-un nimeni cu un conținut zero a ajuns șefa guvernului, ba chiar șefa partidului. Îi e greu să construiască corect o frază ceva mai lungă, sînt destule neologisme pe care le ignoră, cunoștințele ei despre lume și politică sînt de o înspăimîntătoare precaritate, dar la ea e cheia de la casa de bani a țării. Partidul ei se clatină, a fost înfrînt în alegeri și urmează alte rînduri de alegeri. Înțelege ce se întîmplă, ce s a întîmplat? După cum vorbește, nu pare. Ce contează? Acum e sus și are împrejur o curte de supuși. În oglinda flateriei ținută de curteni și consilieri, ea se vede pe sine cea mai deșteaptă, cea mai competentă, cea mai pricepută din țară. Eșecul de dinainte e o victorie morală, disprețul populației e „artificial“, ridicolul e inspirat de „cercuri dușmănoase“. Nimicul propriu se populează cu vorbărie și pare consistent; puterea dă aparența de prestigiu, garderoba ține loc de idei.

Partidul îi dă totul – adică ce are: slugărnicie, minciună, venalitate, corupție, incompetență, dar totul cu apretul puterii. Vine în curînd congresul: va fi confirmată. Va citi (fără prea mari greșeli, căci s-a mai deprins un pic cu cititul) un discurs în care, probabil, va denunța erorile trecute, puse mai toate pe seama fostului lider. Va îndemna la continuarea măreței lupte. Va rosti des cuvintele „popor“, „dreptate“, „oameni“, „datorie“, „țară“, „democrație“ etc. Va fi aplaudată frenetic. Va fi confirmată cu o mare majoritate. Apoi va fi propusă candidat la președinția țării. Firește că se aștepta la asta, ba chiar aranjase evenimentul, dar întîi va refuza cu modestie. Ceilalți îi vor striga că partidul îi cere sacrificiul, spre a da o lovitură hotărîtoare dușmanilor țării din interior și din afară. În final, va accepta cu o înlăcrimată recunoștință. „Ce-am fi noi toți fără partid?“, va întreba. „Nimic!“, i se va răspunde din mii de piepturi, pe muzica imnului național. Adevărat.

De data asta, cred că istoria nimicului se va încheia, după cîteva luni, cu o înfrîngere. Ceea ce nu înseamnă și că, instantaneu, nimicul va admite că e nimic. Fiindcă deja a-ți recunoaște condiția, fie și de nimic, înseamnă a pune un anumit conținut autentic, a nu mai fi chiar nimic și nimeni. Oricum, în final, nimicul dezvăluie în ochii tuturor ceea ce este – nimic, precum broasca din fabulă care s-a umflat ce s-a umflat, deoarece a dorit să fie mare ca un elefant, pînă a plesnit. Dar suferințele celorlalți, care sînt „ceva“, pot deveni, în timpul exercițiului de gonflare, inimaginabile.

Problema nu e de fapt nici nimicul, nici doamna prim-ministru, nici alții ca ea și din jurul ei. Problema e acest partid al nimicului, un partid care poate opera cvasi-miraculos transmutarea unui nimeni într-o personalitate și a nimicului în abilitate, competență, curaj, valoare, știință, democrație – pe scurt, în tot ceea ce poftește și nu este. Un asemenea partid, care nu o dată a aspirat să devină totul în țara asta, propune de trei decenii o imensă minciună, produce răul permanent al falsificării vieții, istoriei, democrației. E o hrană otrăvită, asimilată permanent cu dureri de corpul nației. În consecință, el merită să ajungă la insignifianță politică. Partidul care, însumînd numeroase nimicuri, a sperat să le umple de conținut și, prin ele, să devină totul merită să fie redus, la un moment dat, la suma reală a acestor nimicuri – adică la nimic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Adriana Bahmuțeanu, ceartă de zile mari cu Mitică Dragomir: „Javra dracului!”
Schimb dur de replici între Adriana Bahmuțeanu și Mitică Dragomir, în cadrul unei emisiuni televizate. De la ce a pornit scandalul între cei doi, am detaliat în cadrul articolului.
Chat GPT FOTO Shutterstock jpg
Oamenii preferă poeziile scrise de inteligența artificială decât cele scrise de poeți reali
Un nou studiu arată că cititorii neexperimentați în poezie preferă textele generate de AI, considerând că sunt mai clare și ușor de înțeles decât cele scrise de poeți adevărați.
Dronă FPV FOTO shutterstock
Alertă la Botoșani. O dronă neînmatriculată a fost găsită pe malul râului Prut
O dronă neînmatriculată a fost găsită, în cursul dimineţii de duminică, pe malul râului Prut, în zona localităţii Ripiceni, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Botoşani.
banner Vica Blochina png
Vica Blochina, dezvăluiri șocante! De ce nu trebuie să iei numele soțului după căsătorie și cum îți distruge asta destinul
De curând a devenit specialistă în arta numerologiei, iar acum Vica Blochina le explică celor de acasă cât de mult ne inlfuențează cifrele, dar și numele pe care-l purtăm. Recent, fosta lui Pițurcă explică de ce nu e bine ca femeile să ia numele soțului după căsătorie.
Dorin Recean FOTO Facebook jpeg
Dorin Recean a făcut remanierea guvernamentală. Cine pleacă din Guvernul de la Chișinău
Dorin Recean a anunțat că ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, va fi înlocuit de secretara de stat Daniella Misail-Nichitin, iar Ludmila Catlabuga îl va înlocui pe ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, ultimul urmând să ajungă la conducerea Ministerului Infrastructu
Landing of Australian troops at ANZAC Cove, 25 April 1915 slnsw jpg
Revolta Arabă, moment crucial în crearea conștiinței naționale arabe și apariția Orientului Mijlociu Modern. Cum a reușit un arheolog și spion al Armatei Britanice să pună capăt existenței Imperiului Otoman?
La începutul secolului al-XX-lea, în ciuda tuturor reformelor realizate de sultanii Abdul Medjid (1839-1861) și Abdulaziz (1861-1876) în Perioada Tanzimatului (1839-1876), precum dezvoltarea sistemului administrativ(prin promulgarea ,,Legii Vilayetelor” din 21 octombrie 1864, ce stipula împărțirea
banner elodia png
image png
Premiul german de arhitectură, acordat unui artist britanic, anulat după ce acesta a cerut boicotarea instituțiilor culturale israeliene
Fundația de Arhitectură Schelling refuză să îi acorde lui James Bridle premiul de 10.000 de euro după ce acesta a semnat o scrisoare deschisă.
andreea marin stefan banica 6 jpg
Ce înălțime are, de fapt, Ștefan Bănică. Pe vremea când era cu Andreea Marin spunea că măsoară mai mult decât în realitate!
Ștefan Bănică Jr., unul dintre cei mai iubiți artiști din România, a fost mereu subiect de interes public, fie pentru cariera sa de succes, fie pentru viața personală.