Neo-religii

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

Oare de ce adoptă atît de mulți oameni din timpurile noastre ideologii, crezuri sau pur și simplu opinii extremiste, ori cel puțin radicale? Căci faptul e destul de evident, fie și după tendințele de creștere în sondaje sau chiar la vot ale partidelor și mișcărilor radicale, și asta cam pretutindeni în Europa sau în America de Nord. Iar asta se întîmplă în situația cînd multe dintre aceste mișcări și curente – fie de dreapta, fie de stînga – au predecesori ideologici care au condus în trecut lumea și țările respective la dezastre sau, cel puțin, n-au avut nici o soluție credibilă. Și totuși, foarte mulți oameni – și nu neapărat dintre cei neinstruiți – au devenit foarte radicalizați – la dreapta, la stînga sau religioși, parcă suferind de o amnezie istorică.

Explicații sînt destule – de la influența rețelelor de socializare care intensifică așa-numitul bias de confirmare și pînă la problemele imigrației și ale declinului unor industrii tradiționale în unele țări occidentale. Contează, sigur, și lipsa de cultură și de informație. Fără îndoială, joacă un rol mai ales percepția (parțial falsă) că actualele „elite liberale” nu mai sînt capabile să rezolve majoritatea marilor probleme. Oamenii aspiră la o „schimbare”, dar mulți dintre ei n-o mai percep printre soluțiile moderate și tradiționale, ci printre diferite bricolaje radicale postmoderne, care n-au decît meritul îndoielnic că n-au fost niciodată testate ca atare.

Impresia mea este că foarte mulți oameni – care nu sînt prin fire radicali și n-au nici motive serioase de ordin economic și social să fie foarte nemulțumiți de actuala stare de lucruri – tind totuși să favorizeze radicalisme politice, sociale, religioase. Ei se exprimă colțos pe rețele, polemizează dur și chiar, cînd e cazul, votează pentru radicali, chiar împotriva interesului lor. La prima vedere, aș spune că vor să facă impresie, să iasă în evidență – față de alții, dar și față de ei înșiși. Or, moderația, prezentă la centru, nu face impresie; ea arată mediocru, banal și relativ ponosit. Te afirmi, te demarci, ieși în față cînd spui lucruri nesăbuite. Iar dacă acestea deja formează un curent, cu atît mai bine: nici măcar nu te expui prea mult. Un exces temperat de un strop de imitație – iată rețeta ideală pentru a iriga o personalitate cam uscată!  Cred că una dintre cauzele creșterii extremismului este nevoia de a evada din mecanica vieții mediocre a omului obișnuit, din societățile occidentale.

O altă cauză importantă mi se pare faptul că radicalismele oferă răspunsuri clare și coerente (cel puțin aparent) marilor probleme ale lumii: tehnologia, războaiele, pandemia, inegalitățile, imigrația, schimbările climatice etc. Esențial este că „știu” cine e de vină pentru lucrurile rele sau amenințătoare: „elitele”, „progresismul”, „evreii”, „bărbatul alb occidental”, „capitalismul” „laicizarea” etc. În general, ele organizează realitatea într-un sistem mai mult sau mai puțin maniheist: majoritatea lucrurilor și actelor se încarcă puternic pozitiv și negativ, iar asta dă vieții un anume sens de luptă. Oferă certitudini și explicații pentru orice. În fine, ele vin cu „soluția” și îndeamnă la o acțiune, fie și una de conștientizare. Prin radicalism, mulți oameni se reconectează la un aparent bine mai mare decît al lor personal și la o cauză care dă vieții lor un sens, ceea ce nu-i fără valoare într-o lume unde sensurile nu mai sînt de mult „date” de poziția în societate și de o ierarhie prestabilită, ci trebuie căutate și experimentate individual.

De fapt, în mod mai profund, radicalismul – chiar și cînd n-are legătură cu vreo religie ca atare – pare a fi un substitut de religie chiar și pentru cei care, formal, nu mai au religie și cu atît mai mult pentru cei care aderă la un crez religios formal. „Religia radicală” e încă o religie, adăugată și suprapusă peste creștinism, islam, iudaism și cu atît mai mult peste secularism și „progresism”; ea este o formă de „revrăjire” a istoriei și a vieții publice, de promisiune de pseudo-vindecare a faliilor sociale și culturale. Poate ar fi mai corect de spus că e o nouă formă de idolatrizare a istoriei, religiei și vieții, după eșecurile majore ale „religiilor politice” din secolul XX. Dar asta este, aș spune, o perspectivă „liberală”. Perspectiva radicalismului este, dimpotrivă, că „eșecurile majore” sînt, au fost și vor fi întotdeauna și în mod necesar numai ale moderaților, „centriștilor” și liberalilor: „Vai de căldicei!”

Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.