Ne-liniștea sărbătorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 359 din 30 decembrie 2010
Întrebări jpeg

În vremuri aşezate, apropierea sărbătorilor aduce cu sine o rarefiere a timpului, o încetinire a trepidaţiei zilnice, mergînd pînă la suspendare. Sărbătoarea e odihnă, anticipare a Împărăţiei Cereşti, despre care Apostolul Pavel spunea că înseamnă, între altele, bucurie şi pace. Perioada sărbătorilor e o multiplicare a Duminicii săptămînale, o ieşire din cadenţa muncii, destinderea bine meritată de după efort. Alergarea cotidiană ajunge la un liman recuperator, se deschide pe verticală, către statica incoruptibilă a stelelor fixe. 

Ceea ce trăim astăzi e, însă, răsturnarea raportului tradiţional dintre zilele lucrătoare şi cele sărbătoreşti. Munca a devenit rutinieră, repetitivă, aşa încît ea seamănă mai mult cu imobilitatea non-acţiunii, iar sărbătorile alunecă spre agitaţie şi nevroză. Odihna devine o corvoadă. Bucuria devine o corvoadă. Iar „petrecerea“ capătă febrilitatea spasmodică a unui istovitor carnaval. Alexandru Paleologu mi se plîngea, odată, de prostul obicei al concediilor anuale. În loc să profiţi de libertatea episodică oferită de instituţii, să stai acasă, în confortul domestic, să te refaci, să savurezi răgazul, lipsa oricărui program, şansa de a nu trebui să faci nimic, în loc să ieşi din viteză, intri într-o maladivă neodihnă organizatorică: faci bagaje, angajezi călătorii costisitoare, te ocupi de bilete şi de hoteluri, pe scurt, dai tihna din mînă pe promisiunea incertă a „distracţiei“ de pe gard. La sfîrşit recunoşti, dacă eşti sincer, că vacanţa te-a lăsat lat. Şi fizic, şi sufleteşte, şi financiar.  

În fiecare an, am sentimentul că sărbătorile, în loc să suspende timpul, tind, din ce în ce mai apăsat, să îl accelereze. Mai întîi, intervalul festiv s-a scurtat: se lucrează pînă în ultimul moment. Dezlănţuit, lacom, precipitat, ca dinaintea unui sfîrşit, a unei întreruperi catastrofale, care trebuie amînată cît mai mult cu putinţă. De la instituţiile partenere din străinătate continuă să vină solicitări urgente: trebuie alcătuit rapid un raport financiar, un „proiect managerial“, o agendă de lucru pentru primul trimestru al anului următor. Crăciunul şi Revelionul ne cam încurcă. Sînt multe alte lucruri, foarte importante, de făcut. În ţară, ziarele sînt mai dinamice ca niciodată: cer declaraţii decorative, propun clipuri promoţionale, vor interviuri, analize retrospective şi prospective, opinii de circumstanţă. „Nu faceţi o pauză?“ îţi vine să întrebi. „Nu vă pregătiţi niţeluş pentru detenta sfîrşitului de an?“ Dacă pui asemenea întrebări, ţi se răspunde cu un soi de mîndrie perversă: „Pauză? Dar noi lucrăm şi pe 24 decembrie şi pe 30. La noi e foc continuu!“. 

Alături de această euforie a trebăluielii, intră în joc şi o insomniacă patimă achizitivă; trebuie făcute cumpărături: cadouri, alimente, brazi, jucării, locuri la restaurant, la munte sau la mare. Vacanţa ar trebui să fie o pajişte calmă, reconfortantă, senină, o adiere de contemplativitate. În realitate, seamănă cu Piaţa Obor. A face, în aceste zile, o vizită în Piaţa Obor e o experienţă iniţiatică. Deasupra întregii lumi se înalţă o grimasă de bazar, o nebuloasă pestriţă, un frison comatos. Înghesuiala are proporţiile unui exod apocaliptic. Cărnuri sanguinolente, peşti agonizanţi, icoane kitsch, stambe bălţate, vînzători clandestini, muzici băloase, chiote obscene, scuipături, noroi, totul amestecat cu totul, într-o rătăcire generală, cu miros de ţuică şi porc. Criză? Poate. Dar o criză barocă, nesistematizabilă: abundenţă ambalată în nelinişte, precaritate lacomă, fast sărăcăcios. Sărbătorile au devenit, s-ar zice, un mod de a risipi cerul. „La mulţi ani“?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

avion companie HiSky jpg
Cât te costă să zbori din București direct în SUA. Prețul unui bilet după 31 martie, de când vei putea să călătorești fără viză
Vom putea călători în SUA fără viză, după 31 martie 2025, datorită intrării României în programul Visa Waiver. Singurele zboruri directe din România către Statele Unite ale Americii sunt operate în prezent de compania aeriană HiSky. Un zbor direct din București costă între între 249,99 de euro.
calarasi ciorba de burta un deliciu foto savoriurbane.com
Ce conține, de fapt, tradiționala ciorbă de burtă din restaurante. Studiul făcut de specialiști
InfoCons a realizat un studiu pe ciorbe de burtă cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ce se comercializează în restaurante.
Roxana Ostroveanu jpeg
Un nou succes pentru moda românească: creatoarea Roxana Ostroveanu, premiată la Abu Dhabi
Fondatoarea casei de modă IMROSKA a primit o nouă recunoaștere internațională pentru creațiile sale. Roxana Ostroveanu fost distinsă cu premiul de Excelență în cadrul Galei Fashion TV 2024 desfășurate cu ocazia Marelui Premiu de la Abu Dhabi.
Donald Trump NATO shutterstock 1358576078 jpg
NATO nu va susține noul obiectiv al lui Trump privind cheltuielile de 5% din PIB pentru apărare
NATO nu va ţine cont de propunerea lui Donald Trump privind o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB, dar membrii Alianţei vor fi probabil de acord să depăşească obiectivul actual, care este de cel puţin 2% din PIB.
Sofia jpg
Locul surprinzător de lângă România care a fost inclus în topul destinațiilor de vizitat în 2025. Cine ocupă pozițiile fruntașe în clasamentul New York Times
Într-un top realizat de publicația New York Times, Bulgaria ocupă locul 50 la destinații de vizitat, în acest an. Anglia ocupă primul loc, iar pe locul al doilea se situează insulele Galapagos din Oceanul Pacific. Muzeele din New York se află locul trei, iar Assam, India, pe patru.
Alejandro Mayorkas  Foto Influence Watch jpg
Cine este americanul care a contribuit la eliminarea vizelor pentru SUA. Povestea emoționantă a familiei sale și legăturile cu România
Secretarul pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Mayorkas, cel care a contribuit la eliminarea vizelor pentru români, păstrează o legătură specială cu România, țara de origine a mamei sale.
Donald Trump alegeri 2024  Foto GettyImages 2182894077 (2) jpg
Americanii fac provizii de teama tarifelor promise de Trump. „Nu suntem optimiști în legătură cu următorii patru ani”. Ce cumpără
Pe măsură ce a doua inaugurare a lui Donald Trump ca președinte se apropie rapid, americanii își fac provizii în așteptarea tarifelor pe care Trump intenționează să le impună importurilor, potrivit unui sondaj realizat de The Guardian.
Banner Dan Negru
Dan Negru, dezamăgit de „Turnul din Pisa”, varianta din România. Când a ajuns la destinație a crezut că nu vede bine: „Fraieri ca mine vin să-l vadă”
Dan Negru a împărtășit recent cu fanii săi o întâmplare de care a fost complet dezamăgit. Celebrul prezentator TV a vrut să vadă „Turnul din Pisa” de la Câmpina, însă după ce a ajuns la destinație, nu i-a venit să creadă cum arăta, de fapt.
image png
Control judiciar pentru bărbatul care a vandalizat o mașină a jurnaliștilor la protestul susținătorilor lui Călin Georgescu
Mai mulți jurnaliști au fost jigniți și amenințați de câțiva protestatari. Un reporter al Digi24 nu a putut să transmită în direct din fața manifestanților, care au aruncat cu covrigi și sticle iar o mașină a a Antena 1 fost vandalizată.