Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
Frica lui Putin jpeg

La ce mai folosește o monarhie constituțională, acolo unde ea există de veacuri, cum e cazul cîtorva țări europene și mai ales al Marii Britanii? Este vorba despre un sistem unde, deși nominal șef al statului, monarhul nu face aproape nimic cu de la sine putere, iar marja sa de manevră politică este aproape redusă la zero. Chiar și discursurile sale sînt scrise de prim-ministru.

Se spune de peste tot că un asemenea monarh e un simbol. Dar ce înseamnă asta?  Observăm că un simbol e un lucru (sau o ființă) cu foarte puțină valoare intrinsecă. Cel mai bun exemplu sînt banii. Valoarea lor rezultă indirect prin faptul că trimit în altă parte, se referă la altceva decît la propria lor ființă. Deci persoana regelui sau a reginei e, în sine, de puțină însemnătate, ba chiar e necesar ca ei să se abțină de la orice implicare personală. Meritul unui monarh constituțional (iar Elisabeta a II-a l-a avut pe deplin) stă tocmai în a „nu conta” pe plan personal: adică în a face cît mai puțin în nume propriu, a fi cît mai imparțial și „pe deasupra” tuturor problemelor care divizează societatea, și a se limita la actele rituale, dictate de etichetă, legi și tradiții. Cu cît e mai puțin „el” sau „ea”, cu atît un monarh constituțional e mai meritoriu; cu cît devine mai personal, cu mai multe sentimente și înclinații, cu cît este mai mult om și mai puțin simbol (cum a fost cazul lui Eduard al VIII-lea, unchiul Elisabetei), cu atît este un monarh constituțional mai rău. A se anula pe sine însuși/însăși, iată virtutea supremă a monarhului constituțional.

image

Dar care este atunci referința simbolică a lui/ei? Există, firește, referințele obiective, pe care le știe toată lumea – statul și continuitatea lui, în primul rînd. Dar nu la ea mă refer. Emoția care-i cuprinde, la moartea unui suveran precum Elisabeta a II-a, pe oameni de pe toate meridianele, care nu sînt cîtuși de puțin supuși britanici și nici măcar locuitori ai vreunei țări din Commonwealth, arată că ambitusul simbolic al unei asemenea persoane (și, în fond, chiar și al instituției monarhiei ca atare) e mult mai vast, mult mai cultural și mai psihologic. A lămuri ce simbol se ascunde în pasiunea maselor la moartea unei vîrstnice regine, care nu e deloc a lor în sens național și care s-a anulat pe sine complet din punct de vedere politic, poate spune ceva despre omul societăților postmoderne.

Cred că, în general, o regină sau un rege constituționali sînt simbolul a ceea ce noi, milioanele de oameni obișnuiți din toată lumea, nici nu sîntem, nici nu putem să fim. Este simbolul „alternativei” la noi înșine.

De exemplu: sîntem individualiști și obsedați de afirmare personală. Regele sau Regina trebuie să renunțe la afirmarea personală. Sîntem convinși că avem aproape numai drepturi pe care ni le afirmăm zgomotos și ne facem că uităm de datorii. Monarhul are numeroase îndatoriri și aproape că n-are drepturi. Noi facem mereu altceva cu viețile noastre. Monarhul nu face nimic din ce vrea cu viața lui sau a ei. Noi sîntem schimbători, el e dator să fie constant. Sîntem smintiți de bunăvoie, el e dator să fie înțelept. Sîntem partizani, el e dator să fie imparțial. Nominal, el posedă o avere imensă, de care practic nu poate dispune; noi dispunem în chip real de mai puținul sau mai multul pe care îl avem. În general, el e simbolul absenței rigorii de care noi, modernii, am vrut să ne eliberăm și chiar ne-am eliberat, dar a cărei nostalgie uneori o mai purtăm inconștient.

Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi. Este simbolul unei „umbre”.

Ceva poate mai trebuie spus: dacă ținem seama de toate însemnele tradiționale, dar prezente ale suveranității și ale puterii (drapele, steme, calești aurite, palate, ritual de curte, portrete pe timbre și bancnote etc.), am putea spune că monarhul constituțional modern rămîne, ca și monarhul arhaic, simbolul lui Dumnezeu (de care se afirmă că a fost uns). Dacă însă adăugăm ceea ce am spus mai înainte – că el simbolizează o absență, un vid –, am putea spune că e vorba despre un monarh dispărut de un timp ca persoană vie și cu pasiuni, absent din Univers și ascuns îndărătul rigorilor legilor naturii, devenit prea neimplicat, dacă nu nepăsător la răul și la binele din lume: e Dumnezeul modernilor, „umbră” a ceea ce a fost cîndva, deopotrivă suveran și nul.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mina marea neagra (11) jpg
Ambasada Rusiei, iritată de acuzațiile privind minele marine din Marea Neagră. Ce a transmis ministerul român al Apărării
Ambasada Federației Ruse la București a emis joi, 12 decembrie, un comunicat de presă prin care acuză Ministerul Apărării Naționale din România de „acuzații nefondate” împotriva Rusiei. Criticile au legătură cu minele din Marea Neagră.
banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.
image png
Femeia cu care Mircea Diaconu a fost căsătorit 44 de ani. A cerut-o de soție la a doua întâlnire
Lumea artistică, din nou în doliu! Mircea Diaconu, unul dintre cei mai mari actori ai României, s-a stins din viață cu puțin timp înainte de a împlini 75 de ani. Moartea sa îndoliază inimile celor care l-au cunoscut și care l-au iubit.
banner mircea diaconu lumanare png
A murit actorul Mircea Diaconu
Actorul Mircea Diaconu a murit. Anunțul a fost făcut, în această dimineață de soția acestuia, Diana Lupescu.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent la o fabrică din România. Șase persoane s-au autoevacuat
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la o fabrică de utilaje pentru construcţii din municipiul Câmpina, şase persoane care se aflau în interior autoevacuându-se.
mircea diaconu jpg
A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani
Distrubuția din cer este azi completată de încă un mare actor. Mircea Diaconu, unul dintre cei mai apreciați actori români cu o carieră de peste 40 de ani,
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Preşedintele Coreei de Sud va fi suspendat din funcţie şi pus sub acuzare. Peste 200.000 de oameni, așteptați la manifestații
Seul, Coreea de Sud – Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o criză politică majoră după ce Adunarea Națională a votat sâmbătă pentru punerea sa sub acuzare. Decizia a fost luată în urma încercării controversate a liderului de a impune legea marțială la începutul acestei luni.
Au fost furate mai multe bunuri Foto Mănăstirea Râșca Transilvană jpg
O mănăstire din județul Cluj a fost prădată. Hoții au furat mai multe obiecte prețioase
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal după ce mai multe persoane au furat obiecte confecționate din metale prețioase dintr-o mănăstire din zona de munte a județului Cluj.