Moise în istorie și contra-istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 968 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022
Frica lui Putin jpeg

Autoreprezentarea istoriei naționale se face, aproape întotdeauna, în termeni elogioși, chiar excesivi: mai ales personalitățile importante ale respectivei istorii (conducători, regi, legislatori etc.) primesc o statură grandioasă și eroică, atunci cînd prezentarea aparține nației căreia ei îi aparțin. Dimpotrivă, adversarii, inamicii, în contra-istoria lor, tind să micșoreze acele dimensiuni și să atribuie cît mai puține realizări pozitive „eroilor” unei națiuni adverse, cu care, mai ales, s-au luptat (a se vedea imaginile tradiționale ale lui Mihai Viteazul la români și la unguri, ori cele ale Ioanei d’Arc la francezi și la englezi). Cunosc însă și o excepție majoră de la această regulă: figura lui Moise în contextul Exodului la evrei (în Scripturi), respectiv în fragmentele rămase de la unii autori antici, mai ales greco-egipteni și romani (precum Hecataios din Abdera, Lysimachos din Alexandria, Strabon din Amaseia, Apion, Pompeius Trogus, Tacit). 

Acești autori urmează o versiune a Exodului evreilor din Egipt, care se vrea o replică la perspectiva biblică și, uneori, conține destule accente anti-iudaice, cum ar fi acela că evreii ar fi fost alungați din Egipt din motive „sanitare”, deoarece ar fi fost purtătorii unei epidemii. Însă în ce-l privește pe Moise, statura acestuia apare cu adevărat grandioasă, contra-istoria atribuindu-i conducătorului evreilor mult mai multe realizări decît a îndrăznit Pentateuhul și, în schimb, scutindu-l de minusurile care apar în istoria evreiască.

Iată, în rezumat, punctele principale, în contrast, ale versiunii biblice (evreiești) și ale versiunii eleno-egiptene, în legătură cu faptele conducătorului evreilor, Moise: versiunea biblică (Ieșirea, Leviticul, Numerii, Deuteronomul), așadar, cuprinzînd autoreprezentarea națională – Moise e bîlbîit și nu-i poate organiza pe evrei decît cu ajutorul, mai întîi, al fratelui lui Aaron, apoi al socrului lui, Ietro. E adesea contestat de poporul lui, care se răscoală. Aduce în două rînduri Legea de pe Muntele Sinai, prima dată fiind un eșec. Și, mai grav, rătăcește cu poporul prin deșert timp de 40 de ani, deși distanța dintre Egipt și Palestina e relativ mică. Moare pe Muntele Nebo, fără a fi putut pune piciorul, el personal, pe Pămîntul Făgăduinței, iar mormîntul său rămîne necunoscut posterității. Versiunea eleno-egipteană (VEG): Moise era un „bărbat foarte distins prin înțelepciune și curaj”, ori „remarcabil prin frumusețe și știință”. El îi organizează pe evreii alungați din Egipt și îi conduce direct în Iudeea. Călătoria durează numai șase-șapte zile. Apoi cucerește Iudeea, întemeiază Ierusalimul și înalță Templul. Le dă evreilor legi și o religie monoteistă, cu aspecte panteiste, și anti-idolatră, lăudată de autorii cu spirit filozofic, precum Strabon. Cu alte cuvinte, tot ceea ce Biblia atribuie lui Moise, lui Iosua, Judecătorilor, lui David și Solomon, acești autori greci și romani, adeseori ostili evreilor contemporani, îi atribuie lui Moise singur. 

Moise © wikimedia commons
Moise © wikimedia commons

La evrei, Moise este, desigur, un mare om și un profet, dar nu-i lipsit de defecte. Percepem nu o dată orgoliul lui, temperamentul lui vulcanic distructiv, poate chiar nepriceperea lui în conducerea unui popor. Realizează mult, dar teribil de incomplet: la moartea sa, poporul mai are de cucerit țara Canaanului, iar pînă la Ierusalim și Templu mai trebuie să treacă sute de ani. Destinul lui e chiar tragic. După 40 de ani irosiți în deșert, întrevede de pe muntele Nebo limanul, dar moare înainte de a ajunge acolo. Mai mult, mormîntul său rămîne necunoscut generațiilor următoare din motive ce pot fi divers interpretabile. Prin definiție, așadar, Moise este eroul căruia nu i se dă voie să încheie ceea ce a început.

La greco-romani, Moise începe și încheie singur totul – traversează repede deșertul, formează o națiune, îi dă legi, o religie, cucerește o țară, întemeiază o capitală, ridică un templu măreț divinității naționale. Nu pare a avea defecte, neputințe, eșecuri. Posteritatea îl venerează, iar erorile apar cînd ea se abate de la legile sale, cum scrie Strabon.

Și iată cum – din diferite motive, la care nu ne putem referi aici –, în acest caz de excepție, autoreprezentarea națională e mai modestă decît reprezentarea sosită din partea „celorlalți”, a adversarilor. Am spune că tocmai de aceea ea este, de fapt, mai autentică decît cealaltă – nu neapărat ca dat istoric (căci veridicitatea sa istorică rămîne foarte contestabilă), ci pur și simplu omenește.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.
prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.