Moise în istorie și contra-istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 968 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022
Frica lui Putin jpeg

Autoreprezentarea istoriei naționale se face, aproape întotdeauna, în termeni elogioși, chiar excesivi: mai ales personalitățile importante ale respectivei istorii (conducători, regi, legislatori etc.) primesc o statură grandioasă și eroică, atunci cînd prezentarea aparține nației căreia ei îi aparțin. Dimpotrivă, adversarii, inamicii, în contra-istoria lor, tind să micșoreze acele dimensiuni și să atribuie cît mai puține realizări pozitive „eroilor” unei națiuni adverse, cu care, mai ales, s-au luptat (a se vedea imaginile tradiționale ale lui Mihai Viteazul la români și la unguri, ori cele ale Ioanei d’Arc la francezi și la englezi). Cunosc însă și o excepție majoră de la această regulă: figura lui Moise în contextul Exodului la evrei (în Scripturi), respectiv în fragmentele rămase de la unii autori antici, mai ales greco-egipteni și romani (precum Hecataios din Abdera, Lysimachos din Alexandria, Strabon din Amaseia, Apion, Pompeius Trogus, Tacit). 

Acești autori urmează o versiune a Exodului evreilor din Egipt, care se vrea o replică la perspectiva biblică și, uneori, conține destule accente anti-iudaice, cum ar fi acela că evreii ar fi fost alungați din Egipt din motive „sanitare”, deoarece ar fi fost purtătorii unei epidemii. Însă în ce-l privește pe Moise, statura acestuia apare cu adevărat grandioasă, contra-istoria atribuindu-i conducătorului evreilor mult mai multe realizări decît a îndrăznit Pentateuhul și, în schimb, scutindu-l de minusurile care apar în istoria evreiască.

Iată, în rezumat, punctele principale, în contrast, ale versiunii biblice (evreiești) și ale versiunii eleno-egiptene, în legătură cu faptele conducătorului evreilor, Moise: versiunea biblică (Ieșirea, Leviticul, Numerii, Deuteronomul), așadar, cuprinzînd autoreprezentarea națională – Moise e bîlbîit și nu-i poate organiza pe evrei decît cu ajutorul, mai întîi, al fratelui lui Aaron, apoi al socrului lui, Ietro. E adesea contestat de poporul lui, care se răscoală. Aduce în două rînduri Legea de pe Muntele Sinai, prima dată fiind un eșec. Și, mai grav, rătăcește cu poporul prin deșert timp de 40 de ani, deși distanța dintre Egipt și Palestina e relativ mică. Moare pe Muntele Nebo, fără a fi putut pune piciorul, el personal, pe Pămîntul Făgăduinței, iar mormîntul său rămîne necunoscut posterității. Versiunea eleno-egipteană (VEG): Moise era un „bărbat foarte distins prin înțelepciune și curaj”, ori „remarcabil prin frumusețe și știință”. El îi organizează pe evreii alungați din Egipt și îi conduce direct în Iudeea. Călătoria durează numai șase-șapte zile. Apoi cucerește Iudeea, întemeiază Ierusalimul și înalță Templul. Le dă evreilor legi și o religie monoteistă, cu aspecte panteiste, și anti-idolatră, lăudată de autorii cu spirit filozofic, precum Strabon. Cu alte cuvinte, tot ceea ce Biblia atribuie lui Moise, lui Iosua, Judecătorilor, lui David și Solomon, acești autori greci și romani, adeseori ostili evreilor contemporani, îi atribuie lui Moise singur. 

Moise © wikimedia commons
Moise © wikimedia commons

La evrei, Moise este, desigur, un mare om și un profet, dar nu-i lipsit de defecte. Percepem nu o dată orgoliul lui, temperamentul lui vulcanic distructiv, poate chiar nepriceperea lui în conducerea unui popor. Realizează mult, dar teribil de incomplet: la moartea sa, poporul mai are de cucerit țara Canaanului, iar pînă la Ierusalim și Templu mai trebuie să treacă sute de ani. Destinul lui e chiar tragic. După 40 de ani irosiți în deșert, întrevede de pe muntele Nebo limanul, dar moare înainte de a ajunge acolo. Mai mult, mormîntul său rămîne necunoscut generațiilor următoare din motive ce pot fi divers interpretabile. Prin definiție, așadar, Moise este eroul căruia nu i se dă voie să încheie ceea ce a început.

La greco-romani, Moise începe și încheie singur totul – traversează repede deșertul, formează o națiune, îi dă legi, o religie, cucerește o țară, întemeiază o capitală, ridică un templu măreț divinității naționale. Nu pare a avea defecte, neputințe, eșecuri. Posteritatea îl venerează, iar erorile apar cînd ea se abate de la legile sale, cum scrie Strabon.

Și iată cum – din diferite motive, la care nu ne putem referi aici –, în acest caz de excepție, autoreprezentarea națională e mai modestă decît reprezentarea sosită din partea „celorlalți”, a adversarilor. Am spune că tocmai de aceea ea este, de fapt, mai autentică decît cealaltă – nu neapărat ca dat istoric (căci veridicitatea sa istorică rămîne foarte contestabilă), ci pur și simplu omenește.

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.