Modelul Galeriu

Publicat în Dilema Veche nr. 496 din 15-21 august 2013
Note, stări, zile jpeg

Se vorbeşte adesea, în lumea românească de azi, despre „absenţa modelelor“. Dacă ar fi să intrăm în detaliile subiectului, ar trebui să luăm în discuţie o sumedenie de teme colaterale: absenţa nevoii de modele, diminuarea capacităţii de a admira (dublată de euforia contestării), subversiunea falselor modele şi, de fapt, sensul însuşi al noţiunii de „model“. Cuvîntul a căpătat o întrebuinţare mai curînd derutantă: ba „schemă“, „reţetă“ („model de adeverinţă“), ba „manechin“, ba persoană care pozează dinaintea unui pictor sau sculptor, ba „exemplu“, adică întruchipare optimă a unei calităţi sau a unei atitudini. Evident, cînd vorbim de „absenţa modelelor“, ne gîndim la absenţa unor repere formative, capabile să stîrnească emulaţie. Sînt de făcut, însă, două observaţii: mai întîi, nu există „modele universale“. Un „model“ nu e valabil peste tot, oriunde, pentru toată lumea. Modelul cărturarului de azi nu poate semăna cu modelul cărturarului de secol XV, modelul politicianului englez e de alt tip decît modelul politicianului italian. În sfîrşit, nu poţi decide ca tot românul să asume „modelul Eminescu“ sau „modelul Henri Coandă“. Nici măcar „modelul“ par excellence, Iisus Hristos, nu poate fi – cel puţin deocamdată – modelul şamanilor siberieni sau al triburilor Bororo. A doua observaţie: nu imitaţia – care duce strict la epigonism, sau la multiplicare inautentică – e reacţia adecvată la un model. Nu vrem (şi nu e posibil) să avem 300 de Picasso, 50 de Heidegger, 900 de George Enescu. Iar dacă vorbim de „Imitatio Christi“, ar fi o blasfemie să pretindem că oricine poate deveni, prin simplă aspiraţie, Fiul lui Dumnezeu. Trec peste faptul că Iisus prezintă cazul cu totul excepţional al unui Dumnezeu care îşi ia drept „model“ omul, îl „imită“ pentru a-l salva. Dar imitatio – în acest caz – înseamnă nu a căuta identificarea cu modelul, ci drumul infinit către comunicarea cu el, interiorizarea unui dialog. „Modelul“ înseamnă opţiune, „orizont preferenţial“, dorinţă de împlinire adecvată, „tensiune către“, „intenţie“ funcţională. Nu „a fi ca“ altcineva (ceea ce ar anula unicitatea persoanei), ci „a face ceea ce faci, în spiritul unei dedicaţii asumate“ faţă de un ideal întrupat. Şi asta înăuntrul datelor tale specifice şi al libertăţii tale.  

Aşa stînd lucrurile, cred că părintele Galeriu, de la al cărui sfîrşit pămîntesc se împlinesc zece ani, ar trebui să devină un model al preoţimii româneşti contemporane. Încă o dată: „model“ nu înseamnă „idol“, ci mai curînd lecţie. Modelul impune o învăţătură, o indicaţie de gîndire, comportament şi stil. Care este „lecţia Galeriu“? Mai întîi, un fermecător amestec de sobrietate şi bună dispoziţie. Omul era riguros doctrinar, privea cu gravitate drama şi întrebările interlocutorului, dar nu cădea niciodată în dăscăleală acră, în pompă sapienţială, în oficiere standardizată. Era viu, reactiv, tonic. Ştia să se bucure. Nu „dojana“ era profesiunea lui, ci solidaritatea şi înţelegerea frăţească. Mai departe: predica şi, în genere, discursul părintelui Galeriu erau ale unui gînditor precis, dar neconvenţional. Nu lăsa nici o idee acolo unde o găsise, nu trăia din repetiţia literei, din „gata-făcutul“ omileticii previzibile. De aceea era convingător, de aceea oricine, indiferent de categorie, se alegea întotdeauna cu ceva din cuvintele lui. N-am auzit nici un reprezentant al preoţimii contemporane, capabil să ia prin surprindere, să-şi implice, îndrăzneţ, auditoriul, aşa cum o făcea părintele Galeriu. Nu voi spune că n-am avut şi alţi teologi de anvergură, că a asculta monahi ca Ilie Cleopa sau Arsenie Papacioc nu era o experienţă uluitoare, contaminantă, incomparabilă. Dar hărnicia omiletică şi iradierea părintelui Galeriu, ca preot „de oraş“, asaltat zilnic şi de intelectuali pretenţioşi, şi de oameni simpli, solicitat, clipă de clipă, de nevoile şi interogaţia unei metropole policrome, de îndatoriri academice şi civice diverse, rămîne un episod unic, ireductibil, din tabloul vieţii spirituale autohtone. Părintele Galeriu reuşise şi performanţa de a fi mereu la curent cu veacul, fără a fi mai puţin respectuos cu tradiţia. Nimic defazat, nimic anchilozat, nimic inerţial în cuvîntările sale. Materia şi subtilităţile credinţei vibrau, în predica sa, cu firescul şi cu intensitatea unei proaspete experienţe de viaţă şi de cunoaştere. Termenul „originalitate“ n-ar fi potrivit. Era vorba doar de amprenta participativă a „persoanei“ vorbitorului asupra vorbirii sale.  

O analiză amănunţită a lecţiei, a modelului Galeriu rămîne încă de întreprins. Dar ar fi recomandabil ca studenţii de la facultăţile noastre de teologie, preoţimea de mir, teologii şi toţi cei care gravitează în jurul unei interogaţii religioase autentice să ia aminte la toate documentele scrise, înregistrate şi filmate, rămase în număr mare (din fericire) de pe urma parohului de la Biserica Sf. Silvestru. Recomandarea aceasta ar avea, poate, efecte miraculoase şi asupra celor care trudesc în studiourile postului de televiziune Trinitas. I-ar ajuta să evite obositul ton „pravoslavnic“, gesticulaţia artificial „cuvioasă“, retorica adormitoare a pietăţii formale. Noul Testament trebuie să rămînă neîncetat nou! Nou cu adevărat, dincolo de orice cuminţenie funcţionărească, de orice rutină mulţumită de sine. Lecţia subînţeleasă a părintelui Galeriu este aceasta: a face din substanţa supralumească a Scripturii un subiect plicticos, o mormăială repetitivă e a păcătui împotriva Duhului Sfînt.  

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.