Mișcarea woke și insomniile ei

Publicat în Dilema Veche nr. 1000 din 8 iunie – 14 iunie 2023
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

De ceva vreme a apărut  pe continentul american și în spații adiacente de pretutindeni o modă ideologică de mare ecou numită ­„woke“. Termenul prelucrează verbul englezesc pentru „trezire“ (to wake) și invită la un soi de reformă social-politică, de natură să restabilească „normalitatea“ adevărată a vieții publice. Unele dezbateri pe această temă au apărut și în România, cu argumente pro și contra. În ce mă privește, am avut de curînd norocul să văd lucrurile cu un spor de informație și limpezime, în urma unei conferințe pasionante și chibzuite pe care un vechi prieten, Martin Constantinescu (Martin S. Martin) – trăitor de multă vreme în Statele Unite, după o consistentă carieră de medic în țara sa de obîrșie –, a avut generozitatea să o livreze prietenilor și invitaților sub titlul  „Corectitudinea politică și neocomunismul din America de azi“. Conferința a fost găzduită de Fundația Academia Civică, ai cărei inițiatori (în speță dna Ana Blandiana și dna Lavinia Spandonide-Spandugino) au ca program susținerea unui „Memorial al victimelor comunismului și al Rezistenței“. Au urmat dezbateri vii, întreținute, cu binecunoscuta lui eficiență, de scriitorul și jurnalistul Cristian Pătrășconiu. L-am rugat, cu succes, pe Martin să-mi îngăduie un transfer de idei și opinii extrase din prelegerea sa cititorilor din comunitatea Dilemei vechi. Intenția mea nu e să mijlocesc, neapărat, prin citatele care urmează, un verdict radical asupra subiectului (deși, personal, ca un vechi conservator ce sînt, sînt înclinat să… optez). Vreau doar să accentuez cîteva aspecte ale peisajului „woke“, de natură să-i ajute pe cei interesați să se pronunțe asupra temei cu un spor de temeiuri…

Se pare că mișcarea woke a început cu neoliberalismul anilor ’60 și a continuat prin „corectitudinea po­litică“ a anilor ’90. O sursă conceptuală revine școlii de la Frankfurt, ai cărei mem­bri marcanți au emigrat în SUA în se­colul trecut (Horkheimer, Adorno, Marcuse, Erich Fromm etc.). Unii vorbesc și depre o posibilă contaminare dinspre China maoistă… „Afectul“ predominant este o anumită proastă dispoziție față de America fonda­torilor, cei care au impus rasismul în plan etnic, genetic, retoric. Și, prin Cristofor Columb, colonialismul. Lumea se împarte în oprimați și oprimatori. În realitate, se instituie un rasism anti-alb (whiteness). Apare mîndria de a fi „negru politic“ și social. Meritocrația este rasistă, căci protejează inegalitatea socială. Se înlocuiește liberalismul clasic cu unul radical. Efecte woke: „progresism“, re­de­finire a „normalității“, nimic nu e bun, to­tul tre­buie schimbat! Noțiunea de „sex“ e în­lo­cuită cu cea de „gen“ și devine op­țio­nală. Schimbarea sexului echivalează cu o mutilare îndreptățită a minorilor. Mo­di­ficarea sistemului educațional, a pe­da­gogiei tradiționale: comitetele stu­den­ților impun cine predă, ce se predă, cine poate conferenția. În nord-est, la marile universități, raportul profesorilor „pro­gre­siști“ față de cei conservatori este de 8 la 1. La Universitatea Harvard, șansele unui candidat de a fi admis sînt de 36% pentru albi, 75% pentru hispanici, 95% pentru negri. Trebuie desființată organizarea socială bazată pe merit. Notele și premiile trebuie desființate. Matematica e rasistă și trebuie desființată (!!!). Este încurajată, ca fiind „reparatorie“, imigrația ilegală. Operațiuni de îndoctrinare a tinerelor generații. Atitudine antifamilie. Între 1960 și 2019, gospodăriile cu un singur membru au crescut de la 13% la 29%. Variante de familie: „deschise“, parteneri multipli stabili etc. Și tot așa: limitarea, intimidarea și subfinanțarea poliției, anihilarea Justiției, jafuri în bandă, omoruri în masă ș.a. Pe scurt, asistăm la un soi de „război civil rece“ care opune pe revoluționarii ­woke „americanismului“…

Lista de mai sus poate continua. Explicațiile, cîte sînt, sînt greu de rezumat. Nouă, celor din Est, multe dintre derapajele enumerate ne răscolesc unele amintiri ideologice și sociale trăite mai ieri… Dar dacă nu ai memoria totalitarismului de extremă stînga – cazul societății americane –, nu poți nici pricepe, nici vindeca răul.

Mă opresc, melancolic, aici. Sper să fi oferit cititorilor, prin Martin, un episod de neliniște sporită și de vulnerabilitate dinaintea misterelor lumești… Și poate, totuși, un îndemn la speranță.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

CTP
Cristian Tudor Popescu îl aseamănă pe George Simion cu Mircea Geană. „După 15 ani, prostia de la noi e mai multă și mai scumpă”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu scrie într-un text postat pe pagina sa de socializare despre asemănarea liderului AUR, George Simion cu Mircea Geană.
Cristina Gherasimov FOTO Facebook jpg
Vicepremierul moldovean pentru Integrare Europeană: Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul României
Vicepremierul moldovean pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, declară că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul României în contextul aderării țării la Uniunea Europeană, declarația fiind făcută în marja Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române de la București.
interventie sala tumora gigant dr ciobotaru spital militar bucurestti   foto daniel iancu jpg
Pacient cu o tumoră cerebrală-gigant operat la Spitalul Militar București. Medic: „Nu reușea să mai găsească nicio șapcă pe măsură”
O echipă medicală complexă a reușit o intervenție chirurgicală complicată la Spitalul Militar „Dr. Carol Davila”, îndepărtându-i unui pacient de 56 ani o tumoră-gigant care s-a dezvoltat în zona capului. Intervenția a durat 15 ore.
rsz legume   shutterstock jpg
O legumă populară în țara noastră poate dispărea din magazine! „Nu o să mai reziste ca în alţi ani până în octombrie”
Luna iulie a venit la pachet nu doar cu zile întregi de caniculă, dar și cu o veste complet neașteptată venită din partea legumicultorilor.
Kamala Harris FOTO EPA-EFE
Kamala Harris i-a luat fața lui Donald Trump în cursa prezidențială, arată cel mai nou sondaj
Vicepreședintele Kamala Harris are un avans de două puncte procentuale față de republicanul Donald Trump după ce președintele Joe Biden și-a încheiat campania de realegere și i-a predat ștafeta, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.
Bustul Luizei Zavloschi în fața școlii din satul Buda, în Paul Zahariuc, „Comuna Oșești - File de istorie vasluiana”, Iași, Editura PIM, 2019.
Prima femeie aleasă primar în România. Cine a fost Luiza Zavloschi
În 1930, în România, perioadă în care drepturile femeilor erau mult limitate, un moment istoric a fost marcat de Luiza Zavloschi, care a devenit prima femeie primar din țară. Povestea sa este una de curaj, determinare și progres, reflectând schimbările sociale și politice ale vremii.
Benjamin Netanyahu FOTO Profimedia jpg
Benjamin Netanyahu, discurs în fața Congresului SUA: „America și Israelul trebuie să rămână unite”
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și-a început miercuri, 24 iulie, discursul mulțumindu-le liderilor și legislatorilor pentru onoarea „profundă” de a vorbi în fața Congresului SUA, conform The Guardian.
fericire pexels jpg
Horoscop joi, 25 iulie 2024. O zodie poate schimba locul de muncă, iar Racii primesc o veste importantă
Horoscop joi, 25 iulie 2024. O zodie poate schimba locul de muncă, iar Racii primesc o veste importantă,
energizante istock suc jpg
Un microscop performant a arătat ce se află cu adevărat în interiorul Red Bull: „Asta nu îmi dă aripi?” VIDEO
Un cont TikTok condus de @micromagic6 examinează alimente la microscop, cum ar fi carnea crudă, fructele și băuturile populare.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.