Minuni mai mari ca omul nu-s

Publicat în Dilema Veche nr. 616 din 3-9 decembrie 2015
Ce ştii să faci? jpeg

Elogiul acesta al omului, extras din­tr-o piesă a lui Sofocle, e mai echivoc decît se crede îndeobște. Fiind­că termenul grecesc tradus prin „minune“, „minunat“ are o cuprindere mai largă și, ca să spunem așa, mai otrăvită: de la „neliniștitor“ și „straniu“ pînă la „teribil“, „înfricoșător“, „cumplit“. „Multe ciu­dățenii există pe lume, dar mai mare ciudățenie decît omul nu“ – cam așa îți vine să traduci fraza grecească, mai ales după ce privești uimit spectacolul nesistematizabil al umanității din jurul tău.

Dacă ai prostul obicei de a te uita prea mult la televizor, ai minut de minut confirmarea vorbei lui Sofocle, în traducerea ei mai frustă… Ce specie stranie! Ce colecție de vietăți halucinante! Ce bazar! Surprizele îți explodează în față la fiecare pas. Inși care, zi de zi, au apărut țanțoși la sute de talk-show-uri, distribuind comentarii severe, evaluări nemiloase, mari idei pentru prezent și viitor, trec brusc în sfera penalului, exhibă averi obeze, tîlhării lacome (și prostești) și intră la zdup. Combatanți fioroși ai partidului X devin, peste noapte, la fel de fioroși combatanți ai partidului Y, în conflict politic cu partidul X. Ce materie enormă de studiu pentru cercetătorii fenomenelor de dublă (dar și triplă, și cvadruplă) personalitate!

Vreau să dau cîteva exemple și nu știu ce să aleg mai întîi. S-o iau de sus, de la fos­tul președinte al țării. Cel care, în 2012, se războia cu uzurpatorii Ponta-Antonescu, asumînd, ostășește, alianța nord-atlantică, solidaritatea europeană și stîrpirea corupției autohtone, renaște politic preluînd exact discursul foștilor oponenți: a­me­ricanii vor să ne destabilizeze, să ne „u­crai­nizeze“, Bruxelles-ul ne impune măsuri antinaționale, iar doamna Kövesi se lau­dă degeaba, greșește, exagerează, pune în pericol statul de drept. Cine ar fi crezut că omul convingerilor ferme, al opțiunilor coe­rente declarate ritos, poate face, fără ezi­tare, stînga-mprejur, riscînd să-și piardă chipul?

Dar să ieșim din politica imediată. Deunăzi, l-am auzit pe domnul Alexandru Hausvater înfierînd locvace, într-un interviu, intelectualitatea românească: n-a pregătit, sub dictatură, viitorul, n-are viziune, stă deoparte („nu-i pasă“), pe scurt – „ne-a trădat“. N-am competența necesară să calific performanța regizorală a dlui Hausvater, dar înțeleg că e o performanță mai mult decît onorabilă. Și totuși: de pe ce înălțimi ne ceartă cu atîta aplomb? Ai zice că a luptat singuratic sub comunism, înconjurat de un ocean de lașitate, că ar putea oricînd să ne pună pe masă o „viziune“ salvatoare, că are toate instrumentele necesare pentru a ne dinamita nepăsarea. Te și miri cînd afli că a plecat din România în 1959, în Israel mai întîi, apoi în Irlanda, apoi, din 1971, în Canada, unde trăiește și azi, cu mici reprize de „repatriere“ artistică.  Dl Hausvater povestește, romanțios, că l-a citit pe Caragiale mai întîi în franceză și că a suferit, adesea, din cauza „agresivității și neînțelegerii“ cu care era întîmpinată originea lui românească. Nu voi cădea în capcana de a-i reproșa dlui Hausvater că „n‑a mîncat salam cu soia“ și că, deci, n-are dreptul să ne judece. Dar nici nu mă pot împăca, trist, cu gîndul că Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu și atîția alții dintre colegii săi de meserie au tăiat frunză la cîini pe Dîmbovița, fără viziune, fără exerciții de futurologie, fără curaj. Iar dacă, după 1990, intelectualii l-au dezamăgit, de ce nu s-a grăbit să-i mobilizeze? Să-i școlească, să le explice cum e cu patriotismul, cu adevărul, cu civismul și cu dreptatea? Adică să arate că-i pasă. Nu cu vorbe de paradă, ci cu un pic de acțiune, cu o țîră de sînge… Altfel, vom ajunge și noi să suferim, ca și el, din cauza unei „agresivități și neînțelegeri“, venite din partea unui fost conațional, care ne-a lăsat singuri în micimea noastră și și-a luat lumea-n cap, către orizonturi mai rentabile…

Un caz încă și mai puțin obișnuit, o adevărată mostră de inimitabilă stranietate e însă alt domn, o celebritate în felul lui, deși e greu de situat într-o meserie bine definită. A fost consilierul unui miliardar basarabean, a avut de-a face cu Dan Voiculescu, a ajuns secretar general al PSD, apoi a trecut, la vîrf, în PD, apoi și-a făcut partid propriu (PIN), lucrînd, între timp, pe post de consilier, ba cu Geoană, ba cu Năstase, ba cu Băsescu, ba cu Vanghelie, ba cu Sorin Ovidiu Vântu. Declară singur că e milionar cinstit, are vile, terenuri, afaceri mănoase etc. Ei bine, n-o să credeți: domnul acesta s-a arătat indignat pe un post de televiziune că eu, subsemnatul, am slujit sub mai multe guverne și că mă lăfăi în beneficii și privilegii. Altfel, e obiectiv. Zice că „mă place“, dar că stau prost cu gîndirea. Am rămas visător. Dacă nu gîndirea mea îi place, ce i-o fi plăcînd? Ochii, mersul, zîmbetul? Bine zicea Sofocle: „Multe ciudățenii există pe lume, dar mai mare ciudățenie decît omul nu!“   

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.