Mineriada de hîrtie

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
Presa rom├óneasc─â de ieri ┼či azi jpeg

Ziarele ╚Öi o sumedenie de forumi╚Öti par s─â fi descifrat, ├«n sf├«r╚Öit, misterul r─âului care stric─â ╚Ťara. S-au identificat vinova╚Ťii! E vorba de eliti╚Öti tr─âd─âtori, de intelectuali pl─âti╚Ťi de Soros ╚Öi de oculta mondial─â, de ONG-uri subversive ╚Öi de securi╚Ötii acoperi╚Ťi ai ÔÇ×statului paralelÔÇť. Guvernan╚Ťii vor s─â fac─â ceva salvator, dar nu prea au putere. Puterea e ├«n m├«inile unui ÔÇ×organÔÇť tenebros ╚Öi indescifrabil sus╚Ťinut de terori╚Ötii de la Bruxelles, o ga╚Öc─â greu de ├«nvins cu mijloacele cinstite ale unui justi╚Ťiar ca Ghi╚Ť─â, ale unui expert ca Iordache, ale unui teoretician planetar ca Tudorel Toader. Pegra na╚Ťiei, calomniatorii sadici ai patriei s├«nt magistra╚Ťii care ies ├«n strad─â, actorii, filosofii, corporati╚Ötii, gedesi╚Ötii etc. ╚śi asta nu de ieri, de azi. Dovada e articolul de mai jos, scris ├«n 1999. O dovad─â c─â lucrurile s├«nt bine ÔÇ×a╚ÖezateÔÇť de la bun ├«nceput, c─â avem de-a face cu o strategie g├«ndit─â pe termen lung, c─â solida noastr─â ÔÇ×tranzi╚ŤieÔÇť nu e f─âcut─â s─â treac─âÔÇŽ

Rom├ónia trece printr-un periculos acces de febr─â. ├Än curtea Securit─â┼úii a fost aruncat─â o grenad─â cu inelul tras, dar cineva de acolo a avut agerimea de a o arunca ├«napoi, a┼ča ├«nc├«t explozia s─â aib─â loc tot ├«n ograda ÔÇ×civililorÔÇť. Comunismul, cu toate relele lui, pare s─â fie, dup─â ultimele dezv─âluiri, produsul ÔÇ×elitelorÔÇť autohtone, respectiv al actualei ÔÇ×societ─â┼úi civileÔÇť. Chestia cu ÔÇ×Moarte intelectualilor!ÔÇť n-a avut efectul scontat. Dar putem organiza acum o ampl─â opera┼úiune de murd─ârire a lor. ├Äi putem lichida moralmente, cu rezultate spectaculoase. Pe de o parte, ├«i azv├«rlim astfel ├«n gheara oprobriului public (ei s├«nt vinova┼úi pentru tot, ei s├«nt marii tr─âd─âtori, marile lichele, coloana a cincea a Securit─â┼úii) ┼či, pe de alt─â parte, la ad─âpostul acestei noi mineriade de h├«rtie, securi┼čtii ├«n┼či┼či ┼či comanditarii lor pot s─â doarm─â lini┼čti┼úi, dac─â nu chiar s─â chefuiasc─â euforic. S├«nt ÔÇ×marginaliza┼úiÔÇť. S├«nt desc─ârca┼úi de vin─â, am├«na┼úi pentru judecata de apoi. Elitele, organizate ├«n ÔÇ×grupuri de presiuneÔÇť ┼či ├«n ÔÇ×re┼úeleÔÇť subversive, elitele moralizatoare, g─âunoase, cu prestigii m─âsluite ┼či cu oper─â nul─â, elitele putrede s├«nt responsabile pentru toate nefericirile poporului. Ei, eliti┼čtii, ei, care fac pe ÔÇ×judec─âtorii na┼úiuniiÔÇť, ei trebuie s─â dea socoteal─â pentru colectivizarea agriculturii, pentru Canal ┼či pentru Pite┼čti, pentru arest─ârile ┼či deport─ârile din anii ÔÇÖ50, pentru tezele din iulie, pentru cenzura ideologic─â ┼či pentru foametea anilor ÔÇÖ80. Ei l-au omor├«t pe Gheorghe Ursu, ei l-au b─âtut pe Paul Goma, ei l-au arestat pe Radu Filipescu, i-au terorizat pe Doina Cornea, pe Mircea Dinescu ┼či pe Dorin Tudoran, ┼či au ├«nnegrit zilele lui Dan Petrescu ┼či ale lui Gabriel Andreescu. Odat─â demasca┼úi ace┼čti r─âuf─âc─âtori, ace┼čti campioni ai masochismului (c─âci au lucrat constant ╚Öi ipocrit ╚Öi ├«mpotriva lor ├«n┼či┼či), ┼úara va intra ├«n ordine. Vom putea construi o Rom├ónie nou─â ┼či curat─â. (ÔÇŽ), cu ┼čmecheri prosperi, lepre obraznice ┼či ho┼úi veseli.

Tot soiul de frustr─âri ┼či resentimente, tot soiul de antipatii ┼či r─âfuieli private s├«nt ambalate ├«n vestm├«ntul nobil al campaniei pentru ÔÇ×adev─ârÔÇť ╚Öi dreptate. Uneori, c├«nt─ârind calibrul noilor activi┼čti, am impresia c─â asist la o cruciad─â a repeten┼úilor, bucuro┼či c─â au prins, ├«n sf├«r┼čit, un moment prielnic pentru a da de p─âm├«nt cu ÔÇ×tocilariiÔÇť. Nu mai vrem ÔÇ×repereÔÇť, ÔÇ×modeleÔÇť, portrete plauzibile. Vrem s─â ne b─âl─âcim cu to┼úii ├«n zoaiele marasmului etic ┼či ale mediocrit─â┼úii ├«mp─ârt─â┼čite! Cei mai slabi de ├«nger s├«nt deja ├«n com─â. Ici-colo se aud voci patetice: ÔÇ×Nu mai credem ├«n nimeni!ÔÇť, ÔÇ×Totul pute!ÔÇť. Realitatea e o combina┼úie asfixiant─â de vomisment ┼či fecal─â. Ne putem imagina cu u┼čurin┼ú─â un ecran de televiziune pe care apar, solidari, membrii Comitetului Central al PCR ┼či capii Securit─â┼úii, strig├«nd, ca alt─âdat─â Dinescu ┼či Caramitru: ÔÇ×Am ├«nvins!ÔÇť. O mul┼úime de petarde aiuritoare au explodat, de la o vreme, pe ecranele televizoarelor ┼či ├«n paginile ziarelor. Observatorul curios ┼či neimplicat are dinainte o materie de studiu fabuloas─â. Un ├«ntreg fi┼čier de etic─â, sociologie, caracterologie, metafizic─â ┼či teologie i se ofer─â abundent, spre analiz─â ┼či reflec╚Ťie. Din p─âcate, nu s├«nt neimplicat, iar curiozitatea mea ÔÇ×┼čtiin┼úific─âÔÇť e obosit─â. Dar trebuie s─â spun c─â lucrul care m─â tulbur─â cel mai mult, din toat─â aceast─â tevatur─â, este u┼čurin┼úa cu care se pun ├«n joc vie┼úi ┼či destine, frivolitatea cu care se distribuie zvonul, ipoteza, specula┼úia ludic─â, pura (impur─â) opinie. Oricine poate spune orice despre oricine. Nu exist─â amend─â, nu exist─â r─âspundere, nu exist─â m─âsur─â. S-a dat drumul la libertatea de a imagina scenarii ┼či culpabilit─â┼úi multicolore, ca ├«ntr-un delirant joc de societate. Ne juc─âm de-a ├«mbr├«ncitul ├«n pr─âpastie, ÔÇ×├«n doi, ├«n trei, ├«n c├«te c├«┼úi vreiÔÇť. Prelucr─âm teme dostoievskiene, cu verva lui Labiche. Suspiciunea generalizat─â e de rigoare, condamnarea prompt─â a ÔÇ×aproapeluiÔÇť, chiar dac─â aproximativ─â sau arbitrar─â, e la ├«ndem├«n─â.

├Än capul meu, judecata purtat─â asupra cuiva nu are consisten┼ú─â ┼či sens dec├«t dac─â se bizuie pe probe limpezi, puse pe mas─â odat─â cu verdictul. Deduc┼úiile sofistice, b─ânuielile vagi, combinatorica mental─â aventuroas─â nu ajung pentru a incrimina un om. Ri┼čti s─â comi┼úi un asasinat moral, s─â pui un om cumsecade sub un stigmat dezonorant. Ri┼čti, cu alte cuvinte, s─â devii mai vinovat dec├«t cel pe care ├«l acuzi. Putem ├«nchipui ┼či o situa┼úie ├«n care dovezile s├«nt precare, dar acuzatorul se bucur─â m─âcar de un capital masiv de ├«ncredere public─â, c├«┼čtigat ┼či verificat ├«ndelung, prin ispr─âvi culturale ╚Öi civice r─âsun─âtoare. Asemenea cazuri s├«nt rarisime, iar recursul la ele, chiar c├«nd e vorba de adev─ârate ÔÇ×monumenteÔÇť de moralitate, nu scute┼čte de incertitudine ┼či eroare. La noi ├«ns─â, avem de-a face cu o situa┼úie jenant─â. Acuza┼úiile se fac f─âr─â probe conving─âtoare, iar cei care le fac n-au, de regul─â, nici un profil. Gigi, sau Nelu, sau Maricica apar la televizor ┼či dau cu tunul ├«n ÔÇ×eliteÔÇť. Sau ├«n cei pe care nu-i au la inim─â. Cam asta f─âceau ┼či unii mineri c├«nd, ├«n 1990, d─âdeau cu b├«ta ├«n studen┼úi ┼či ├«n tot ce li se p─ârea c─â seam─ân─â a intelectual. Tr─âim a┼čadar spasmodic, din mineriad─â ├«n mineriad─â. Acum e vremea mineriadei de h├«rtie. Care va fi urm─âtoarea?

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.