„Minciuna albă” sau ce gîndește Liiceanu (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
Frica lui Putin jpeg

Liiceanu e conștient că multor credincioși o asemenea ipoteză – „minciuna albă” – le va apărea drept o blasfemie. Nu sînt credincios și deci critica mea nu invocă blasfemia. Nu voi invoca nici aparenta imoralitate a „minciunii albe”, concedîndu-i autorului că măreția scopului ar putea aici prevala asupra mijloacelor.

Teoria „minciunii albe” mi se pare însă, înainte de orice, puțin plauzibilă psihologic: cineva, oricît de abil, nu poate convinge multă vreme pe alți oameni să fie convinși de ceva extraordinar, dacă el personal nu-i convins, ba chiar nu crede deloc. Cît timp poate cineva juca teatru fără fisuri? Și ce probe avem în favoarea ipotezei, în afara fundăturilor impuse de trilema lui Pitre în interpretarea lui Liiceanu?

De fapt, trilema lui Pitre, preluată de Liiceanu, este defectuoasă, deoarece e incompletă. În afara celor trei, există și o a patra posibilitate, pe care istoricii și erudiții seculari ai fenomenului apariției creștinismului au stabilit-o, măcar în punctele principale. Iată un succint, foarte aproximativ rezumat.

Isus n-a fost nici Dumnezeu (într-o perspectivă laică și științifică), dar nici nebun sau mincinos (C. Rowland, Christian Origins: An Account of the Setting and Character of the Most Important Messianic Sect  of Judaism, SPCK London, 1985; M. Goodman, Rome and Jerusalem: The Clash of Ancient Civilizations, Allen Lane, London, 1993). După cum a presupus Albert Schweitzer, a fost, după toate probabilitățile, liderul evreu al unei secte apocaliptice, care credea în iminența „împărăției lui Dumnezeu” = „vestea cea bună”. A crezut despre sine, foarte probabil, că este Mesia (un titlu cu conotații regale în Israel), dar pretenția respectivă n-a fost nici unică, nici contrară iudaismului din vremea aceea. Și-a spus și „fiul lui Dumnezeu” în sens spiritual și metaforic, nu fizic. Predica sa s-a adresat predilect săracilor, femeilor, bolnavilor și marginalizaților social – „oilor pierdute din casa lui Israel”  –, dar nu gentililor. Și-a ostilizat deopotrivă aristocrația Templului și pe farisei și, după un proces intempestiv de o legalitate discutabilă, a fost predat romanilor, care l-au condamnat și executat pentru crima de „lezmaiestate”. Discipolii, în frunte cu Petru, au fost convinși că, deoarece mormîntul lui Isus a fost găsit gol a doua zi și unii pretindeau că l-ar fi văzut după moarte (deși l-au recunoscut cu greu), el a fost înviat de Dumnezeu. În consecință, au sperat că va reveni în curînd în glorie, odată cu „împărăția lui Dumnezeu”, adică sfîrșitul lumii.

Abia odată cu apostolul Pavel, putem vorbi despre nașterea creștinismului, ca o nouă religie, distinctă de iudaism (vezi E.P. Sanders, Paul, the Law, and the Jewish People, SCM Press, London, 1983). Accentul s-a deplasat: „vestea cea bună” (evanghelia) n-a mai fost „iminența Împărăției”, ci moartea și învierea lui Christos. Datorită lui Pavel, gentilii au început să devină creștini, fără a mai trece prin iudaism. Or, pentru foștii păgîni, familiarizați cu miturile despre zei care au copii cu muritoare, noțiunea de „fiu al lui Dumnezeu” a putut căpăta lesne un sens fizic și concret. O întreagă și subtilă teologie de origine greacă a fost activată  treptat (vezi și teologia Logos-ului din Evanghelia după Ioan), pentru a-l transforma pe Isus într-o divinitate, apoi în a doua persoană a Treimii și în Dumnezeu întrupat („Bunul-simț sugerează că o asemenea idee se va fi conturat lent, pe parcursul cîtorva generații, pe măsură ce un țăran galileean predicator s-a transformat treptat în mințile adepților într-o făptură divină” – John Barton, O istorie a Bibliei, Humanitas, 2021). O împrejurare istorică a contribuit pesemne mult la ruperea definitivă a celor două religii: distrugerea Templului, în 70 e.n., de către armatele lui Titus. Pentru creștini, această catastrofă a iudaismului a părut dovada majoră că Dumnezeu i-a abandonat pe evrei pentru a fi contribuit la moartea lui Isus, care nu mai era acum originarul Mesia evreu, ci „Fiul lui Dumnezeu” dintr-o fecioară și „Dumnezeu-Fiul”. De aici a provenit și acuzația de „deicid” (care apare din secolul II odată cu Iustin Martirul), adusă neîncetat evreilor de atunci și înlăturată oficial de Biserica Catolică abia odată cu Conciliul Vatican II. A părut să justifice pretenția creștinilor că iudaismul e revolut și că Biserica este „verus Israel”. A fost și sursa principală a antiiudaismului creștin tradițional, care, în pofida unor autolimitări, avea să contribuie nu puțin la antisemitismul modern, cît și la un context favorabil pentru Holocaust. Vorba lui Lucretius Carus: Tantum relligio potuit suadere malorum.

Închei aceste scurte reflecții (care nu dau seamă decît foarte parțial de cartea lui Gabriel Liiceanu) cu regretul că autorul, care altminteri deplînge dezinteresul, chiar disprețul unor intelectuali umaniști români pentru științe, nu acordă atenție și credit în această carte științelor biblice și studiilor solide despre contextul istorico-religios al nașterii creștinismului, în măsura în care ele sînt scrise dintr-o perspectivă seculară și rațională, filologică și istorică. Nu numai astrofizica, genetica, paleontologia etc. sînt științe, ci și filologia și istoria în sens larg, chiar dacă vor să cunoască nu natura, ci omul cu ale sale. De aceea, frumoasa zicere a lui Jung, pe care o citez după Liiceanu, e valabilă cu asupra de măsură și pentru ele: „Pe cît putem discerne, unicul sens al existenței umane este să aprindă o lumină în tenebrele ființei ca atare” (p. 101).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Lumea așteaptă cu sufletul la gură anunțul lui Trump din 2 aprilie, „ziua eliberării”. La ce să ne așteptăm și ce urmează
Lumea așteaptă îngrijorată anunțul președintelui Donald Trump care a spus că va aplica tarife drastice importurilor din SUA începând de miercuri, 2 aprilie, pe care a numit-o „ziua eliberării”.
gabi lunca
2 aprilie: Patru ani de la moartea a doi mari solişti de muzică lăutărească din cauza Covid-19
Pe 2 aprilie 2025 se împlinesc 4 ani de când muzica lăutărească românească a pierdut doi mari solişti, pe Gabi Luncă şi Nelu Ploieşteanu, care au murit după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19. Tot într-o zi de 2 aprilie a murit şi Elena Cuza, soţia primului domnitor al României moderne.
Steffen Heringhaus Foto five elements digital jpg
O companie românească a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv în topul celor mai bune agenții SEO din Europa
Agenția românească five elements digital, specializată în marketing digital pentru companii în creștere rapidă și branduri enterprise, a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv la European Search Awards 2025.
zodii pixabay jpg
Patru zodii vor avea parte de o transformare radicală în aprilie. Acești nativi vor reuși să renunțe la tot ce le făcea rău
Luna aprilie aduce schimbări majore pentru patru zodii, care vor avea ocazia să-și redefinească viața și să scape de tot ceea ce le împiedica evoluția.
panica la bordul unui avion, foto Shutterstock jpg
O femeie a încercat să deschidă ușa unui avion care zbura deasupra Oceanului Indian. Ce s-a întâmplat ulterior
O femeie a creat panică în timpul unui zbor din Bali, Indonezia, către Melbourne, Australia. Ea a încercat să deschidă ușa aeronavei, la bordul căreia se aflau 200 de oameni. Ce i s-a întâmplat ulterior?
Justin Bieber, Kim Kardashian, Sabrina Carpenter, foto Instagram jpg
Vedetele care inspiră Generația Z în alegerea numelui viitorului copil. Ele sunt cele mai iubite celebrități!
Vedetele sunt o sursă de inspirație nu numai în modă sau carieră, ci și în alegerea numelui pentru viitorul copil. În urma unui sondaj recent, s-a aflat care sunt modelele celebre care influențează viitorii părinți din Generația Z în această privință.
Stegarul Dac Foto Captură Video TikTok jpg
Stegarul Dac, plasat sub control judiciar după ce a agresat un jandarm. Procurorii i-au stabilit mai multe interdicții
Cezar Avrămuță, cunoscut drept Stegarul Dac, a fost vizat într-un dosar penal după ce a agresat un jandarm în apropierea Arestului Central din Bucureşti. Poliția Capitalei anunță că bărbatul fost plasat sub control judiciar, având mai multe interdicții.
babe lumanari jpg
Când se aprind, de fapt, lumânări la mormintele celor dragi. Puțini știu ce semnifică cu adevărat această tradiție
Creștinii obișnuiesc să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, însă puțini știu ce semnifică cu adevărat acest obicei. Tradiția nu simbolizează doar respectul față de cei trecuți în neființă, ci și un act spiritual care provine din cele mai vechi și religioase credințe.
lake 4166302 1280 jpg
Trei locuri exotice de pe glob pe care le poți vizita fără să dai mulți bani. Sunt luxoase, mai puțin cunoscute și oferă experiențe de neuitat
Să-ți petreci concediul într-o destinație exotică, cu facilități de lux, nu trebuie să fie un vis inaccesibil.