„Minciuna albă” sau ce gîndește Liiceanu (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Frica lui Putin jpeg

Impresionantă ultima carte a lui Gabriel Liiceanu, intitulată, nu fără provocare, dar și atrăgător, Ce gîndește Dumnezeu? Puțină teologie. (E vorba despre gîndirea pe care teologii, nu autorul, i-o atribuie în mod arbitrar lui Dumnezeu.) O apreciez mult în primul rînd pentru curajul de a gîndi și de a exprima clar cîteva idei care, cum spune și autorul, sînt greu tolerabile în „lumea bună” intelectuală de la noi. Căci tentativa de a susține deschis că Dumnezeu nu există în sensul unei entități metafizice supreme, responsabile de facerea și de destinul Universului, cît și în acela al unui Tată ceresc personal, așa cum îl proclamă Biserica, este, zice el, „taxată ca impie și deplasată, ba chiar asociată, ca stilistică a gîndirii, cu propaganda sălbatică de care am avut parte în comunism” (p. 21). Este adevărat.

De asemenea, sînt și eu uimit și scandalizat, ca și Gabriel Liiceanu, să văd duplicitatea intelectuală în care se complac numeroși intelectuali de la noi: „Ceea ce mă stupefia era baletul mintal de care mă izbeam la oamenii cultivați din jurul meu.... mitul era preluat tale quale cu toate secvențele lui fantastice, iar dogma, în pofida iraționalului ei, era acceptată cu firescul cu care ne înclinăm înaintea legii gravitației” (p. 95) Într-adevăr, e anevoie de înțeles cum poți accepta, pe de o parte, existența ADN-ului, a evoluției vieții pe Pămînt etc., a „deplasării spre roșu” a galaxiilor, dar ești dispus, pe de alta, să crezi în nașterea virginală, în „dubla natură”, în înviere și, drept reflex practic, să-ți faci cruce de fiecare dată cînd treci pe lîngă o biserică!

Sînt, de aceea, de acord cu multe dintre tezele acestei cărți – eu însumi le-am susținut pe unele, fie și diferit, în eseul meu Excepția. O încercare de antropologie filozofică. De exemplu, susțin teza esențială că „Dumnezeu este o funcție a conștiinței născută din nevoia de a raporta infinitul, atotputernicia și temeiul eternității la ființa conștientă finită... Dumnezeu e «cuierul» ontologic în care ne agățăm nevoia de absolut, dorința fierbinte, speranța și frica de moarte. Nu facem decît să-l înjosim căutîndu-l prin ceruri, văzduhuri și galaxii” (p. 122) Cred și eu, de aceea, că știința modernă și religiile (autorul se referă aproape exclusiv la creștinism) nu se pot „concilia” pe terenul cunoașterii, iar încercările de a o face sînt șubrede. Ar fi multe de adăugat aici, dar, din păcate, spațiul nu mă îngăduie. 

Există totuși și un punct important unde mă despart de Gabriel Liiceanu. Astfel, am impresia că el n-a acceptat pînă la capăt consecințele tezelor sale. A dorit să restabilească un fel de punte între rațiune și credință, care să permită măcar creștinilor să creadă fără falie logică deopotrivă în Isus și în adevărurile științei. Pentru asta a imaginat un fel de creștinism fără Dumnezeu (transcendent), dar cu un Isus „pe care nu l-am mai purta în noi ca Fiu, ci ca Frate sau Prieten, împrumutînd o fărîmă din iubirea cu care el ne-a iubit pe toți” (p. 36) „Puntea” la care mă refer este ipoteza „minciunii albe”. Pe scurt, iată despre ce este vorba.

Preia mai întîi o trilemă a teologului Brant Pitre: Isus ori a fost Dumnezeu întrupat, ori a fost un nebun care doar se credea Dumnezeu, ori a mințit. Pitre nu admitea nici nebunia, nici minciuna, considerînd că pe ele nu s-ar fi putut întemeia credința a milioane de oameni, și atunci conchidea că Isus a fost într-adevăr ceea ce pretindea. Liiceanu nu admite nici el nebunia lui Isus, dar nici realitatea obiectivă a întrupării; admite în schimb minciuna, numită de el „minciună albă”, ba chiar „suprema minciună albă”, deoarece a fost rostită pentru binele și întru mîngîierea umanității: așadar, Isus, deși știa că nu-i decît un om, i-a mințit totuși conștient pe toți ceilalți. Scopul e exprimat de filozof cu multă pasiune: „A vrut să fie pentru noi toți, ajunși în fața acelui moment, garantul că va prelua locul Tatălui absent din povestea lui, că va fi el Dumnezeul nostru, cel care nu ne va lăsa singuri în clipa teribilă a morții. Și nici după aceea”. Așadar, scrie Liiceanu, dovada că moartea poate fi învinsă este că „Isus a învins-o pe a sa făcîndu-ne să credem că a învins-o” (p. 34). Sau, cu o notabilă metaforă: „Dumnezeu întrupat apare între noi alunecînd pe o frînghie, al cărei capăt de sus e prins niciunde” (p. 64). Dumnezeu întrupat, așadar, fără Dumnezeu! A fost o minciună măreață și scuzabilă, crede Liiceanu, în perspectiva scopului nobil – salvarea umanității de teama de moarte. 

Așa să fie?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Migrația în era Trump. Sute de migranți ilegali au fost arestați și expulzați din SUA
Autoritățile din SUA au arestat 538 de migranți ilegali și au expulzat deja câteva sute, la doar câteva zile după începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
moaste venetia pantocrator jpg
Moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Veneția ajung la Mănăstirea Pantocrator. Când are loc evenimentul
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. În aceeași zi vor poposi
Klaus Iohannis Foto Captură Video Facebook jpg
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în zi de sărbătoare naţională: „La fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de „La mulţi ani” tuturor românilor, reamintind, însă, că la fel ca în 1859, România se confruntă cu „multiple provocări”, printre care riscul de a cădea pradă populismului sau extremismului.
ministerul energiei plafonare preturi energie facturi romani aprilie 893526 jpg
Încep să vină facturile recalculate la energie electrică: de ce milioane de români le vor primi pe minus sau zero
Furnizorii de energie au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, după ce a fost introdusă nouă taxă, care a fost ulterior amânată de legiuitori.
flori iarna pixabay jpg
Ne așteaptă temperaturi ridicate pentru această perioadă. Prognoza meteo pentru o lună
Luna februarie vine cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, conform prognozei meteorologice pentru intervalul 27 ianuarie - 24 februarie, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii estimează deficit de precipitații la nivel național.
gradina zmeilor captura video jpg
Unde se află locul magic și fascinant din inima naturii, denumit Meteora de România. Seamănă izbitor cu celebra destinație din Grecia
Grădina Zmeilor este un loc de o frumusețe rară, situat în județul Sălaj, în apropierea localității Gâlgău Almașului. Acest loc magic, deseori supranumit „Meteora de România”, înseamnă mult mai mult decât o atracție turistică – este un peisaj natural fascinant.
Novak Djokovici FOTO Profimedia
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (30) jpg
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj prilejuit de „Mica Unire”: Modernizarea unei națiuni înseamnă un proces de lungă durată
Premierul PSD Marcel Ciolacu afirmă că modernizarea României este un proces de durată, dar că acest obiectiv trebuie atins, indiferent de „costurile electorale pe care le implică”.
Directorul Serviciului Naţional de Informaţii din SUA John Ratcliffe FOTO EPA-EFE
Senatul SUA îl confirmă pe John Ratcliffe ca director al CIA
John Ratcliffe, fost director al informațiilor naționale, a fost confirmat director al CIA de Senatul SUA, obținând 75 de voturi favorabile și 25 împotrivă. În fața legislativului, Ratcliffe a subliniat importanța analizelor obiective și lupta împotriva amenințărilor din partea Chinei.