Mic─â antologie despre chipul nocturn al patriotismului

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 931 din 10 ÔÇô 16 februarie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg

Reiau, constr├«ns de context, un articol din 2017. Nu ca s─â ╚Öubrezesc sentimentul patriotic. Locul na╚Öterii e un dat providen╚Ťial, care trebuie onorat cum se cuvine. Dar nu e nici un merit, nici o garan╚Ťie de eficien╚Ť─â. A folosi retorica ÔÇ×patriotic─âÔÇť ├«n scop electoral sau a crede c─â neamul t─âu e ales de Domnul ├«n dispre╚Ťul altora e ÔÇ×slav─â de╚Öart─âÔÇť, vanitate, p─âcat capital. Dac─â individului i se cere s─â nu se m├«ndreasc─â cu sine, atunci aceea╚Öi recomandare e valabil─â ╚Öi pentru comunitatea etnic─â. P─ârin╚Ťi fondatori ca Nil Pustnicul (ÔÇ×Slava de╚Öart─â se cunoa╚Öte numai dup─â absen╚Ťa ├«n inim─â a fericitei smerenii, a fericitei n─âdejdi ╚Öi a c─âin╚Ťei pentru p─âcate. Slava de╚Öart─â se hr─âne╚Öte cu lauda omeneasc─â, cu bog─â╚Ťia, cu faima neamului, cu celebritatea numeluiÔÇť), Ioan Sc─ârarul ╚Öi mul╚Ťi al╚Ťii au spus-o limpede. Dar au spus-o ╚Öi al╚Ťii, cu onorabil─â ├«ndrept─â╚Ťire. Iat─â articolul din 2017.

Dintotdeauna au existat, ├«n mijlocul nostru, tot soiul de lichele care practic─â zgomotos eschiva retoricii patriotice. Fur─â, mint, se poart─â birj─âre╚Öte, fac de r├«s ╚Ť─âri╚Öoara, dar, lua╚Ťi din scurt, se dau mari patrio╚Ťi ╚Öi, la o adic─â, ├«╚Ťi calific─â spiritul critic drept tr─âdare na╚Ťional─â. Cu ceva ani ├«n urm─â am publicat, sub titlul Mic─â antologie a patriotismului am─âr├«t, c├«teva citate din cei mai mari scriitori rom├óni, exaspera╚Ťi de abuzul ipocrit al patrio╚Ťilor de profesie ╚Öi de unele vicii structurale al na╚Ťiei. Ofer, mai jos, ╚Öi exasper─ârile altora. Se pot g─âsi pe multe site-uri, dar nimeni nu pare s─â le frecventezeÔÇŽ Iat─â:

Voltaire: ÔÇ×Este lamentabil c─â, pentru a deveni un bun patriot, cineva trebuie s─â ajung─â s─â du╚Öm─âneasc─â restul omenirii.ÔÇť

David Hume: ÔÇ×├Än─âl┼úimile popularit─â┼úii ┼či ale patriotismului s├«nt drumuri b─âtute c─âtre putere ┼či tiranie.ÔÇť

Umberto Eco: ÔÇ×Cineva (Samuel Johnson, n.m., A.P.) a spus c─â patriotismul e ultimul refugiu al canaliilor: cine nu are principii morale se ├«nf─â┼čoar─â de obicei ├«ntr-un steag; bastarzii fac ├«ntotdeauna apel la puritatea stirpei lor.ÔÇť

Mark Twain: ÔÇ×Patriot: persoana care r─âcne┼čte cel mai tare, f─âr─â s─â ┼čtie ce anume r─âcne┼čte.ÔÇť

Albert Schweitzer: ÔÇ×Ce este na┼úionalismul? Este patriotism care ┼či-a pierdut noble┼úea.ÔÇť

Thomas Jefferson (al treilea pre╚Öedinte al Statelor Unite, autor al Declara╚Ťiei de Independen╚Ť─â din 1775): ÔÇ×Deosebirea de opinie este cea mai ├«nalt─â form─â de patriotism.ÔÇť

G.K. Chesterton: ÔÇ×┬źBun─â sau rea, e ╚Ťara mea┬╗ este un lucru pe care nici un patriot n-ar trebui s─â se g├«ndeasc─â s─â-l spun─â, dec├«t ├«ntr-un caz disperat. Este ca ┼či cum ar zice ┬źbeat─â sau treaz─â┬╗, e maic─â-mea!ÔÇť

Charles E. Jefferson (cleric american, 1860-1937): ÔÇ×Patriotismul este asemenea religiei: este cel mai bun atunci c├«nd este cel mai pu┼úin ostentativ.ÔÇť

Edward Abbey (scriitor ╚Öi eseist american): ÔÇ×Un patriot trebuie s─â fie ├«ntotdeauna gata s─â-┼či apere ┼úara ├«mpotriva guvernului s─âu.ÔÇť

Josip Margeta (scriitor croat): ÔÇ×Bucur─â-te, patrie drag─â, pentru c─â e┼čti t├«lh─ârit─â de patrio┼úi, nu de ni┼čte pierde-var─â.ÔÇť

Dar să trecem și la ai noștri, că nu sînt deloc de lepădat:

Ion Heliade R─âdulescu: ÔÇ×Patriotul cel bun nu este fanatic, el este iubitor de oameni ┼či ┼čtie c─â natura nu cunoa┼čte neam┼ú, englez, francez, grec sau rom├ón, ci numai om.ÔÇť

Traian Demetrescu: ÔÇ×M─â plimbam ├«ntr-o zi pe c├«mp, la ┼úar─â... Deodat─â ├«ns─â, col┼úul acesta fericit de natur─â e spintecat de r─âgetul strident al unui m─âgar, care p─â┼čtea ├«n apropiere de cr├«ng. Fu parc─â un ┼úip─ât de tr├«mbi┼ú─â ├«ntr-un concert de vioare. ┼×i nu ┼čtiu cum, m─âgarul acesta ├«mi f─âcu impresia unui... poet patriot.ÔÇť

╚śi, pour la bonne bouche, Mihai Eminescu: ÔÇ×C├«nd vedem dar pe ┬źpatrio┼úi┬╗ cumul├«nd c├«te 5-6 ├«ns─ârcin─âri publice asupra lor, putem fi de mai ├«nainte siguri c─â nu-┼či ├«ndeplinesc nici una cum se cade.ÔÇť

╚śi: ÔÇ×Toate numirile ├«n func┼úiuni nu se fac dup─â merit, ci dup─â cum ordon─â deputa┼úii, care, la r├«ndul lor, at├«rn─â de comitetele de politicieni de profesie, formate ├«n fiece centru de jude┼ú. Aceste comitete ├«┼či ├«mpart toate ├«n familie. Ele creeaz─â, din banii jude┼úelor, burse pentru copiii ┬źpatrio┼úilor┬╗, trimi┼či ├«n str─âin─âtate s─â numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri jude┼úene pe unde ┬źpatrio┼úii┬╗ au c├«te un petec de mo┼čie, ├«nc├«t toat─â munca public─â, fie sub forma de contribu┼úie, fie sub cea de presta┼úiune, se scurge, direct ori indirect, ├«n buzunarul unui ┬źpatriot┬╗.ÔÇť (Timpul, 21 aprilie 1881). V─â sun─â cunoscut?

Inventarul acestor melancolii se poate extinde indefinitÔÇŽ Una peste alta, ceea ce rezult─â este c─â, ├«nc─âput pe m├«na infractorilor, ╚Ömecherilor ╚Öi pro╚Ötilor, patriotismul e modalitatea cea mai la ├«ndem├«n─â de a face r─âu ╚Ť─ârii.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.