Menajeria filozofică

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Sîntem foarte cruzi cu rudele noastre, animalele! După ce că le punem la jug, în lanț, în cuști și le mîncăm, le și supunem experimentelor noastre, încercîndu-ne pe ele medicamentele. Dar nu ne e de ajuns: le abuzăm cu insulte și rîdem de ele în fabule. Și tot nu ne e de ajuns: filozofii noștri le pun în situații absurde, care le lezează demnitatea de animal. Foarte urît din partea acestor inși, cică învățați, dar nemanierați!

Primul dintre ei pare să fi fost grecul acela din vechime, Zenon, fără nimic sfînt și căruia i-a plăcut s-o inducă în eroare pe înceata Țestoasă, convingînd‑o că iutele Ahile n-o va prinde niciodată din urmă, fiindcă, în timp ce Ahile străbate distanța dintre el și Țestoasă – să zicem, de zece metri –, dumneaei mai face un metru și, în timp ce eroul mai aleargă acel metru, ea se tîrăște încă zece centrimetri, apoi pe cînd el face acei zece centimetri, ea mai face unul singur și tot așa la nesfîrșit, fără ca Ahile s-o ajungă vreodată, deși e tot mai aproape. Or, cînd Țestoasa lui Zenon a povestit tuturor cu mîndrie ce victorie minunată a avut asupra semizeului Ahile, nimeni n-a crezut-o (fiindcă era limpede ca bună ziua că Ahile a înșfăcat-o pe dată), astfel încît sărmana Țestoasă a căpătat reputația de mincinoasă și de lăudăroasă fără pereche și de atunci se tot plînge de amăgitorul de grec și nimeni n-o ajută ca să-i explice unde a greșit.

Reputația i-a fost stricată pe vecie și Măgarului lui Buridan, despre care și pînă atunci vecinii spuneau că, în general, se poartă ca un măgar. Nici pe el nu l-a crezut nimeni cînd a povestit că, ­fiind obligat să stea de maestrul scolastic la distanțe exact egale între două coșuri pline cu fîn, nu va avea nici un motiv să‑l aleagă pe cel din dreapta în detrimentul celui din stînga sau invers; și, deoarece nimic nu e fără cauză, nu va ajunge la nici un coș ca să mănînce și că, deși are la o lungime de bot fîn de calitatea premium, totuși va pieri de foame. În loc să fie plîns că a murit în chinurile lui Tantal, nu înțelege nici pînă azi de ce nimeni nu-i crede suferința necurmată și lumea rîde de el și-l face dobitoc, în timp ce verișorul lui, măgarul lui Apuleius, fără nici un merit e admirat ca fiind „de aur“.

Dar ce a pățit Porumbelul lui Kant a fost aproape și mai rău, mai ales că nu te-ai fi așteptat din partea neamțului serios să facă asemenea glume nesărate: cînd filozofului i s‑a năzărit să-i propună să zboare împotriva vîntului, Porumbelul a constatat empiric că aerul, din care e făcut vîntul, împiedică zborul; de unde a dedus perfect logic că dacă va zbura în vid, îi va fi foarte ușor să înainteze. Nu înțelege deloc nici de ce s-a prăbușit, nici de ce toată lumea spune că are „minte de porumbel“. Că doar mintea nu e a lui, ci a lui Kant!

Nici pe Girafa lui Lamarck n-o mai crede nimeni cînd susține că i s-a lungit treptat gîtul, pe cînd încerca să ajungă la frunzele din copacii înalți, ba că a lăsat prin testament ca și progeniturile să facă la fel, spre a dobîndi cel mai lung gît de pe pămînt. Și, ca dovadă, uite ce gît lung are acum, nu-i așa? „Pur și simplu, așa ceva nu se poate în­tîmpla“, au zis tot felul de inși, de unde rezultă nu numai că Girafa e o mincinoasă, dar tot neamul său e astfel. Ce să facă biata dacă l-a crezut pe încrezutul de Lamarck într-un moment de slăbiciune a tinereții? Acum tot tribul girafelor are reputația terfelită.

Dar întîmplarea cea mai sinistră e, indiscutabil, cea a Pisicii lui Schrödinger. După ce că, fără să-i ceară acordul, a închis-o într-o cușcă de oțel, devenind invizibilă pentru observator, fizicianul fără suflet a și expus-o fiolei cu cianură declanșate de un atom dezintegrat. Și apoi a pretins că nu se poate spune, fără a deschide cușca, dacă e vie sau moartă; ba chiar a susținut absurditatea că, în absența observatorului, pisica nu e nici una, nici alta, tot așa cum un electron n-are nici poziție, nici viteză determinată, decît dacă e observat într-un anume mod, dar cum sînt „în sine“ pisica lui Schrödinger și electronul, numai Dumnezeu știe, și poate nici El, dacă nu I-a predat Schrödinger fizica cuantică! Pisica, de atunci, protestează pe la toate autoritățile competente și susține că nu i s-a întîmplat niciodată „superpoziția“ asta ridicolă dintre viață și moarte, că nu e un electron, ci o pisică normală, vie și sănătoasă, și că fizicienii, în frunte cu Schrödinger, sînt smintiți – toate astea lucruri testabile empiric. În zadar!

În menajeria asta filozofică a mai intrat cineva de curînd: Lebăda neagră a lui Nassib Taleb. E și ea supărată foc: „Nu înțeleg, se plînge ea, de ce sînt calomniată și considerată un exemplu pentru nesăbuința și lipsa de prevedere a oamenilor; numai și numai pentru că am culoarea neagră, sînt tratată ca un monstru și o catastrofă, deși sînt de felul meu foarte blîndă, iar la mine acasă toate lebedele sînt negre (ceea ce în particular ne face să arătăm mai suple). E o neobrăzare din partea filozofului, în cel mai bun caz, dar mă tem că la mijloc e altceva mai urît: pur și simplu rasism“.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Cseke Attila Eduard Novak Kelemen Hunor foto Inquam Photos / George Călin
Doi lideri PNL cer scoaterea UDMR de la guvernare: „Nu are ce să mai caute”
Eugen Pîrvulescu (Teleorman) și Adrian Cozma (Satu Mare) solicită scoaterea UDMR de la guvernare, după atitudinea lui Csoma Botond de la ședința solemnă de 1 Decembrie, apoi lipsa de reacție a liderilor Uniunii de Ziua națională.
Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
Planul lui Putin înainte de război: Ucraina urma să fie anexată până în august
Un think-tank britanic din domeniul apărării și securității a publicat detalii despre planul președintelui rus Vladimir Putin de dinainte de a ordona invazia în Ucraina, relatează Sky News.
pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.