Medicul și retorul

Publicat în Dilema Veche nr. 921 din 2 – 8 decembrie 2021
Frica lui Putin jpeg

GORGIAS: Dacă ai cunoaște totul, Socrate, ai vedea că retorica adună aproape toate puterile și le ține sub ea!... Și afirm că, în orice situație vrei, dacă retorul și medicul se prezintă înaintea cetății și dacă e necesar să se întreacă în Adunarea poporului sau în oricare altă reuniune, pentru a se ști care dintre cei doi trebuie să fie ales medic [public], niciodată nu va apărea că e ales medicul, ci e ales cel capabil să vorbească, dacă ar dori. Și dacă [retorul] s-ar întrece cu oricare alt artizan, retorul va convinge ca el să fie ales mai curînd decît oricare altul. Căci nu există subiect despre care retorul n-ar putea vorbi mai convingător decît oricare alt artizan înaintea mulțimii. Atît de mare și așa de măreață e puterea artei [retoricii]!

[…]

SOCRATE:  Ai spus acum că și despre sănătate retorul va fi mai convingător decît medicul?

GORGIAS: Am spus, da, doar că în fața mulțimii [va fi astfel].

SOCRATE: Însă expresia „în fața mulțimii” înseamnă cumva „în fața neștiutorilor”? Căci în fața știutorilor [retorul] n-ar putea fi mai convingător decît medicul.

GORGIAS: Adevărat.

SOCRATE: Deci dacă [retorul] va fi mai convingător decît medicul, el devine mai convingător decît știutorul.

Aceste cuvinte, extrase din dialogul Gorgias al lui Platon, parcă au fost scrise pentru oamenii de azi, în luptă cu pandemia de COVID-19, în particular pentru noi, în România. Puneți doar în loc de „retori” (erau oratorii politici la Atena) „politicieni”, dar și celebrii „influencer-i”, și vom avea tabloul aproape complet: o societate care, în momente de cumpănă medicală, ia decizii determinate mai ales de cei care nu sînt medici, nu au habar de medicină, sînt neștiutori și totuși îi conving pe alți neștiutori să acționeze în funcție de interesele lor politice, economice sau de alt tip. Rezultatul, în România, este bine știut: un număr disproporționat de mare de morți la milionul de locuitori, în raport cu restul țărilor din Uniunea Europeană.

Există însă o situație pe care Platon n-o ia în seamă – de asta am spus că tabloul e aproape complet: cea cînd medicul însuși a devenit și retor. Acum, medicul – altminteri apreciat și recunoscut profesional – nu numai că devine el însuși și om politic, înscris într-un partid (ceea ce în condiții de pandemie ar trebui să evităm), dar și începe să fie un „retor” de partid – ceea ce e chiar mai grav decît cazul clasic descris în Gorgias. Căci măcar acolo funcțiile rămîneau distincte, deoarece oamenii erau diferiți: retorul cîștiga înaintea „neștiutorilor” duelul cu specialistul, dar cel puțin cel din urmă rămînea intact. La noi, acum, avem cazuri cînd specialistul însuși încetează să mai fie integru, deoarece preia el însuși tipul de discurs al „retorului”. Invocă „flexibilizări”, vrea să schimbe denumiri (nu-i place că „certificatul verde” se numește „verde”), acuză Europa de „dublu limbaj” în ceea ce privește impunerea acelui certificat în interior. În loc să n-aibă în vedere altceva decît salvarea a cît mai multe vieți, căci asta e menirea medicului, chiar și cu prețul unor restricții și mai ales cu prețul impopularității, e mult mai preocupat să nu frustreze o parte a populației – o parte mare și care, desigur, votează. Apelînd la autoritatea de medic, invocă o falsă „discriminare” și propune soluții care, în loc să prevină îmbolnăvirile grave, vor sosi în urma lor, cînd măsurile vor deveni tardive pentru mulți oameni. (Impunerea „certificatului verde” și deci a vaccinării forțate abia „după trei săptămîni de creștere continuă a incidenței și a cazurilor”.)

Altfel spus, se poartă și la noi, și încă din plin, întrecerea absurdă dintre medic și retor și, din păcate ca pe timpul lui Socrate, învinge retorul înaintea neștiutorilor. Numai că, de data asta, totul petrecîndu-se în unul și același om, victoria retorului de partid asupra medicului e ascunsă, invizibilă – ceea ce o face însă cu atît mai nocivă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Pavel Bartoș jpg
„Producțiile de Vis‟ aduc magia sărbătorilor: Cum s-au distrat vedetele și copiii lor la evenimentul Disney+
Vedetele s-au distrat alături de copiii lor la lansarea seriei Producțiile de Vis, ce va avea premiera pe Disney+ pe, 11 decembrie.
bărbat vorbește la telefon  foto   Shutterstock jpg
Nu răspunde la telefon dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre. Este o mare excrocherie
În era digitală, escrocii devin din ce în ce mai inventivi, folosind tehnologia pentru a păcăli victimele. Una dintre metodele lor favorite este manipularea numărului de telefon afișat pentru a părea că apelul provine dintr-o sursă legitimă.
ctp jpg
CTP, sarcastic după apariția fotografiilor cu Călin Georgescu și Potra: „cg Nădragi Roșii seamănă bine cu patriotul Rareș Bogdan Cur Pictat”
Partidele proeuropene ar putea ajunge la o înțelegere pentru a lăsa la guvernare un premier din partea PSD, iar Ilie Bolojan ar putea fi propus drept candidat comun în alegerile prezidențiale, susține Cristian Tudor Popescu.
haine patate ulei istock jpg
Metoda ingenioasă care ne poate scăpa de petele de grăsime! Hainele noastre vor arăta ca noi
În această perioadă din an, cei mai mulți dintre noi vom fi ocupați în bucătărie, pregătind preparatele tradiționale de sărbători. Iar o problemă de care ne vom lovi, mai devreme sau mai târziu, este faptul că ne vom păta hainele cu ulei!
Taxe si impozite jpeg
Patronii de hoteluri și restaurante cer autorităților să nu majoreze impozitele pe clădiri în 2025
Patronii de hoteluri și restaurante cer autorităților locale din Timișoara să suspendarea creșterea impozitelor planificate pentru 2025, care ar ajunge mai mari decât cele practicate în București.
penitenciarul galati
Un deținut condamnat la 8 luni de închisoare a evadat. Bărbatul era scos la muncă, pe Faleza Dunării
Un deținut de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați a dispărut marți, 10 decembrie. El era scos la muncă, pe Faleza Dunării, în apropierea Bisericii Precista.
simona halep facebook jpg
„A fost umilită pentru că e româncă”. Dezvăluiri șocante despre Simona Halep. Scandalul momentului ia amploare
Simona Halep, una dintre cele mai mari sportive ale României, se află în mijlocul unui scandal internațional care a stârnit reacții puternice atât din partea publicului, cât și a personalităților din sport.
banner Oana Ioniță
Oana Ioniță, adevărul despre relația cu fostul ei soț, Florin Budnaru: „Am încercat să salvez căsnicia”
Recent, invitată în cadrul podcast-ului lui Teo Trandafir, Oana Ioniță și-a deschis sufletul și a vorbit despre separarea de fostul soț, Florin Budnaru. Fosta „bebelușă” a dezvăluit că bărbatul s-a transformat într-o persoană extrem de neplăcută pe parcursul relației lor și a încercat să-și salveze
Statiunea Soveja jpg
Stațiunea din România, vedetă în anii 70-80 și unică în Europa, ruină în zilele noastre. Era preferata bogaților vremii, iar acum este aproape abandonată
Soveja, o oază de liniște și aer curat situată în județul Vrancea, a fost în anii '70 și '80 una dintre cele mai căutate stațiuni balneoclimaterice din România, renumită pentru climatul său unic și peisajele de o frumusețe rară.