Maria Holban şi mierea erudiţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 610 din 22-28 octombrie 2015
Avanpremieră jpeg

Dar mierea, mierea rămîne neîncetat egală cu sine – mereu, dincolo de vîrste – în eternitate.   (Maria Holban, Studiu introductiv  la volumul Incantations, Bucureşti, 1937)  

Printre hîrtii mai vechi, am descoperit, zilele trecute, un text scris în 1981, cînd doamna Maria Holban, unul dintre cei mai mari savanţi ai ţării, împlinea 80 de ani. Îmi face plăcere să reiau acest text, într-un moment în care valorile stabile sînt puse în umbră de tot soiul de vedete de periferie şi de o demagogie patriotică dispusă, mai curînd, să-şi uite decît să-şi omagieze reperele. Iată textul:

În preajma erudiţiei am, mai întotdeauna, tendinţa, poate excesivă, de a caragializa. Adică de a fi simultan zeflemitor şi complice. Ştiu că fără ea nu se poate, că ştiinţa de carte nu merită să fie luată peste picior şi, totuşi, simt îndărătul ei, cînd nu e

ştiinţă de carte, monumentalitatea caducă a

.

erudiţie e, uneori, expresia barocă a unei insuficienţe. Pe profesionistul ei nu-l poţi întîmpina decît cu perplexitatea convenţională a învăţăcelului epatat: „Ca dumneata, bobocule, mai rar cineva!“. Ştiu, aşadar, că erudiţia e riguros necesară, dar rareori am văzut erudiţi care să-mi impună

prin exemplaritatea umanităţii lor. Carevasăzică, pot declara, în umbra marelui Farfuridi: îmi place erudiţia, dar eruditul „pur et dur“ nu prea mi-e simpatic, ba chiar, adesea, mi se pare insuportabil.

Cu cîteva, grozave, excepţii. Nu le voi inventaria, deşi sînt destul de puţine. Voi alege excepţia prin excelenţă, paradigma însăşi a excepţiei: erudiţia Mariei Holban („domnişoara Holban“, cum i se spunea între prieteni şi colegi), o erudiţie discret muzicală, firească, plină de graţie, erudiţia cuiva care nu caută insigna

, ci

adîncă a lucrurilor. În preajma ei, Caragiale nu e cu putinţă.

Elevă, la Bucureşti, a lui Iorga, Pârvan şi Ov. Densuşianu şi la Paris, a lui Abel Lefranc şi Charles Samaran, deţinătoare, la 25 de ani, a catedrei de paleografie latină a şcolii de pe lîngă Arhivele Statului, autoare a numeroase studii – tipărite în periodice româneşti şi străine – privind cultura europeană a secolului al XVI-lea, folclorul românesc, istoria Transilvaniei etc., Maria Holban este, de asemenea, editoarea unor impozante colecţii de documente, culminînd cu cele zece volume de

Aproape necunoscut, din păcate, este inspiratul devotament cu care Maria Holban a tradus în limba franceză tulburătoare pagini de lirică populară românească, însoţindu-le cu comentarii de o densitate rareori atinsă de cercetările folclorice curente. 

În vreme ce erudiţia de proastă calitate, erudiţia maniacal îngustă, suferă de viciul

achiziţii de informaţie şi de acela, mai grav încă, al unui exhibiţionism neruşinat, erudiţia Mariei Holban are aspectul cordial, potolit, al unei dexterităţi auxiliare. Ea nu pare produsul „specializării“, ci al unei genuine curiozităţi intelectuale. E un fapt de

corolarul traiului printre cărţi, documente şi idei, iar nu o îndîrjită performanţă de arhivă. Prea des, eruditul are ceva din firea lui Tănase Scatiu: un arendaş, un administrator al averilor altora, un parvenit al feluritelor „comitete şi comiţii“ ştiinţifice. Ştiinţa de carte a Mariei Holban e, dimpotrivă, o virtute lipsită de ostentaţie, o avere neîntinată de vanitatea posesiunii, un tabiet boieresc. Erudiţia aceasta poate fi caldă, ospitalieră, domestică aproape, deşi extrem de temeinică şi de eficace. Maria Holban este o Miss Marple a istoriografiei româneşti. Ea poate duce la bun sfîrşit – cu o perfectă adresă – orice întreprindere, orice investigaţie, avînd aerul de a nu fi vrut decît să îşi omoare timpul în mod agreabil. Fierea nedizolvabilă a erudiţiei de tip contabil îşi află, astfel, un salutar antidot: farmecul dulce al cunoaşterii, omenescul,

ascunsă a erudiţiei.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.
Consiliul Europei blog unteanu
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru a dezbate standardele în interiorul cărora o curte constituțională poate invalida alegerile, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Tot mai mulți români pleacă din București și se mută în acest oraș! Aici îți poți cumpăra un apartament cu doar 40.000 de euro
Bucureștiul este cel mai mare oraș al României și este greu să negăm faptul că aici avem parte de cele mai multe oportunități economice din țară. Însă, dezavantajele sunt din ce în ce mai greu de ignroat.
denisa tanase instagram jpg
Câți bani face cu adevărat Denisa Tănase din afacerea cu parfumuri și „chinezării”. Și-a cumpărat mașini de lux și trăiește ca o prințesă
De la fosta solistă a trupei Bambi, la milionară! Denisa Tănase trăiește acum ca o regină și are o afacere care îi aduce sume enorme în conturi. După ce a renunțat la marea ei pasiune, s-a orientat către un alt domeniu, care a făcut-o să dea lovitura și să devină cunoscută în străinătate. Câți bani