Marea diversitate

12 mai 2020
Frica lui Putin jpeg

Multe și felurite sînt reacțiile oamenilor față de pandemie, de măsurile luate deja, de cele care urmează să fie luate! O singură pandemie totuși, produsă de un singur virus (fie și cu unele mutații), dar atîtea păreri, de multe ori radical opuse – nu vi se pare straniu? Cînd e iminent un pericol – de exemplu, pîndește un leu în apropiere –, toate zebrele ori girafele o iau la fugă în aceeași direcție. Nu-i bizar că noi, oamenii, fugim, pentru a spune astfel, în atîtea direcții, reacționînd atît de diferit la un unic pericol? Mi se pare excesiv.

Unii – și nu chiar puțini de tot – nu fug deloc. Ei neagă pur și simplu că virusul există. Cred că totul e o conspirație imundă bazată pe o imensă campanie de presă. Alții, nu departe de aceștia, deși recunosc existența coronavirusului nou, susțin de pandemia e totuși un fel de gripă, abia puțin mai agresivă, dar că conspirația mondială a transformat-o în drama universală pe care o vedem. Nici ei nu prea fug, dacă nu sînt siliți de altcineva. Argumentul lor forte ține de imposibilitatea, în prezent, de a ști cîte cazuri reale de infectări sînt, specialiștii fiind în general de acord că acest număr e poate și de zece ori mai mare decît cel confirmat de teste. În acest caz, se spune, rata reală a mortalității e foarte mică, mult sub 1%. Și atunci, zic ei, de ce ne speriem atîta? Nu cumva sîntem manipulați? Necazul cu acest argument e că, în cifre absolute, chiar o mortalitate de 0,1% e mare, dacă o raportezi la milioane sau zeci de milioane de oameni care se infectează într-un răstimp scurt și pentru care nu există tratament specific, dacă fac forme grave.

Alții, ceva mai subtili, se uită în istorie și observă că răspunsul la alte pandemii (inclusiv gripa „spaniolă” din 1918-19, gripa Hong Kong din anii 1968-69) n-a fost niciodată fuga către închiderea economiilor (lockdown) – măsură despre care ei spun că e un remediu mai periculos decît pandemia însăși pe care respectiva închidere vrea s-o oprească. Și ei, înarmați cu statistici și date (niciodată n-au fost vehiculate mai multe grafice și tabele decît în aceste luni, dar și interpretări la ele), se străduiesc să ne arate că, stînd lucrurile cum stau, vor muri mai mulți oameni de foame, de alte boli decît de COVID-19, că închiderea sau amînarea deschiderii economiilor va genera suferințe (șomaj, anxietate, venituri reduse, copii isterizați, cupluri stricate, școlaritate în mare suferință) și că ar trebui să procedăm diferit, fugind mai curînd de doctori decît de virus. Unii au sugerat – fie și cu oarecare discreție – că, oricum, cine trebuia să moară a murit și nu atît de COVID-19, cît de alte boli grave asociate. Ce-i drept (asta nu mai spun respectivii), ar mai fi trăit, probabil, cîteva luni sau cîțiva ani. Cînd nu tu personal ești în cauză, e mai ușor să faci asemenea raționamente, bazate pe un vag „trebuia”. Dar e și ăsta un mod de a fugi – poate, de răspundere, prezentînd în schimb niște statistici.

Problema stă însă și în felul cum numeri morții. Unii se grăbesc să-i includă între morții de COVID-19 pe toți cei care au infecția, indiferent de alte boli asociate (cum se întîmplă în multe țări, inclusiv în România). Alții îi extrag din sumă pe cei care au murit, să zicem, de cancer, de atac cerebral sau de infarct miocardic, dar care aveau și COVID-19. Așa a făcut, pare-se,Germania, de unde o rată mult mai mică a mortalității. În schimb, Belgia a procedat invers: chiar morții care avuseseră simptome de COVID-19, dar nu fuseseră testați, au fost trecuți în rîndul decedaților de COVID-19, de unde o rată a mortalității mult mai mare. Se pare că a fugi după cifrele cele mai convenabile pentru unii face parte dintre ocupațiile favorite ale statelor și politicienilor.

Politica, cel mai mult, desparte direcțiile de fugă. Se observă că dreapta conservatoare, mai ales în Statele Unite și Marea Britanie, tinde să favorizeze economia și o deschidere mai rapidă, criticînd excesul de prudență din partea medicilor. Stînga vrea să fie mai virtuoasă cînd e vorba de salvarea vieților. Pe de altă parte, liderii populiști au început să sprinteze în direcția autoritarismului și, sub pretextul controlului epidemiei, se întrec cum să controleze pe termen nelimitat populația și să-și aroge puteri sporite. Dar există și situații pe dos: la noi, de teama, cică, a dictaturii lui Iohannis & co., Avocatul Poporului și Curtea Constituțională, inspirată de PSD, șterg, dintr-un foc, toate amenzile date în timpul stării de urgență, chipurile deoarece un articol dintr-o ordonanță de urgență din 1999 n-ar fi constituțional. Se pare că pandemia îmbolnăvește uneori și mințile mai fragile, nu numai plămînii. De acum, la noi, s-a dat liber la contaminarea de masă, zisă nu imunizarea de turmă, ci fuga în turmă.

Între timp, căutăm vinovatul pentru tot necazul. Cine ne-a alungat? Zebrele știu că-i leul sau ghepardul. Dar noi ce știm? Cine ne-a pus pe fugă? Chinezii, americanii, rușii sau mai curînd „oculta mondială” care, zic unii atoateștiutori, a creat pandemia, fiindcă, cică, vrea să ne oblige să ne vaccinăm cu toții, spre a ne impregna cu diferite substanțe nocive și a ne controla complet? Mai sînt și unii, mai timizi, care arată cu degetul spre „mama natură” – o mașteră, nu o mamă, în acest caz!

Dacă micuțul coronavirus ar putea gîndi, cred că ar fi și el derutat de această diversitate. „După cine să mă țin mai întîi, pe cine să fugăresc mai mult ca să am succes și  cînd, unde, de ce?”, s-ar tot munci să afle. „E, oricum, un haos total fuga după acest biped!”, ar conchide. Da, cu zebrele i-ar fi fost mai simplu. Dar cine l-a pus să facă pasul fatidic de la liliac la om?

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.