Limitele schimb─ârii

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Ce ┼čtii s─â faci? jpeg

S─â ne imagin─âm c─â nenorocirea de la clubul Colectiv n-ar fi avut loc. Am fi asistat, ca p├«n─â de cur├«nd, la defilarea pe scena public─â a acelora╚Öi portrete hiper-uzate, evolu├«nd neru╚Öinat ╚Öi impenitent ├«ntre incompeten╚Ť─â, tupeu, c─âp─âtuial─â ╚Öi neant volubil. Am fi sperat ├«n vreo minune, ├«n alegeri ceva mai profitabile, ├«n apari╚Ťia, improbabil─â, a vreunui salvator providen╚Ťial. E aproape de necrezut c─â, brusc, am fost scuti╚Ťi de driblingurile jalnice ale lui Victor Ponta, de fizionomia inconfundabil─â a lui Gabriel Oprea, aflat mereu ├«n dificultate s─â-╚Öi coordoneze mi╚Öcarea buzelor cu a pleoapelor, de ╚Ötaiful vid al lui T─âriceanu, de profilul plebeu al lui Zgonea, de seme╚Ťia ineficient─â a dnei Gorghiu ╚Öi de ├«ntreaga colec╚Ťie de ÔÇ×lupt─âtoriÔÇť vajnici ╚Öi neajutora╚Ťi, oferit─â de opozi╚Ťie. E, ├«ntr-adev─âr, miraculos! Dac─â ÔÇ×fo╚ÖtiiÔÇť au vreun merit, e meritul de a se fi speriat. S-au dat, cel pu╚Ťin deocamdat─â, la fund, vizibil destabiliza╚Ťi de o lovitur─â care a venit de unde nu se a╚Öteptau. Grav este ├«ns─â c─â sperietura lor a costat prea multe vie╚Ťi fragede, prea multe destine fr├«nte ├«nainte de vreme, prea multe lacrimi. A╚Öadar, Rom├ónia a fost adus─â ├«n situa╚Ťia de a nu mai putea fi schimbat─â dec├«t prin hazard ╚Öi prin s├«nge. Democra╚Ťie prin martiraj!

Marea mas─â de oameni care, dup─â catastrof─â, ├«n mai toate marile ora╚Öe ale ╚Ť─ârii, au impus, din strad─â, cutremurul benefic al clasei politice merit─â recuno╚Ötin╚Ťa unanim─â a unei popula╚Ťii care e ├«nv─â╚Ťat─â, de mult, s─â priveasc─â politicul ca pe o fatalitate, ca pe un fenomen mai cur├«nd meteorologic, pe care trebuie s─â-l supor╚Ťi cu o trist─â resemnare. Acum, miracolul s-a produs. ╚śi ne ├«ntreb─âm cu to╚Ťii ce urmeaz─â. E greu de ╚Ötiut. Singurul care pare s─â mai joace ├«nc─â un rol ├«n spectacolul de la v├«rf este pre╚Öedintele ╚Ť─ârii. ╚śi o face ├«n stilul cu care deja ne-am obi╚Önuit: vorbe pu╚Ťine, gesturi fotogenice, perspective vagi. Oricum, e de semnalat c─â, la Cotroceni, v├«ntul demisiilor n-a avut destul─â for╚Ť─â. Mihalache r─âm├«ne de ne├«nlocuit, ÔÇ×echipaÔÇť dormiteaz─â ferit, ├«n afara evenimentelor. Au fost invita╚Ťi la palat ÔÇ×reprezentan╚ŤiÔÇť ai societ─â╚Ťii civile, pentru consult─âri. Pentru mine, nu s├«nt plauzibile dec├«t dou─â-trei nume. Nu exclud ca ╚Öi ceilal╚Ťi, pe care nu-i cunosc, s─â fie oameni pricepu╚Ťi ╚Öi bine inten╚Ťiona╚Ťi. Dar nu pot spune c─â m─â simt ├«n siguran╚Ť─â.

O problem─â este ╚Öi evolu╚Ťia, inevitabil─â, a mi╚Öc─ârilor de strad─â ├«n general. De la mobilizare spontan─â, pe un fond de dramatism radical, lucrurile pot evolua, cum s-a mai ├«nt├«mplat, spre aglutinare ÔÇ×coolÔÇť, spre socializare haioas─â, spre ╚Öarj─â ideologic─â anti-establishment. Orice mul╚Ťime e, vr├«nd-nevr├«nd, pestri╚Ť─â: adul╚Ťi exaspera╚Ťi, populi╚Öti veleitari, naivi, copii lua╚Ťi ├«n c├«rc─â, infiltra╚Ťi ╚Ömecheri, rockeri n─âr─âva╚Öi, eroi frustra╚Ťi, stegari ÔÇ×profesioni╚ÖtiÔÇť, obi╚Önui╚Ťi ai manifesta╚Ťiilor de strad─â, tineri c─âut├«ndu-╚Öi locul ├«n comunitate ╚Öi ├«n lume etc. E bine, e foarte bine c─â s-au mi╚Öcat ╚Öi se mi╚Öc─â. Dar vine clipa ├«n care e nevoie de coeren╚Ť─â ╚Öi, vai, de organizare. Iar organizarea e cu dou─â t─âi╚Öuri. Poate produce lideri, dar ╚Öi impostori, poate coagula un program, dar poate fi ╚Öi confiscat─â de un grup incert, netransparent, insuficient creditabil. Sloganuri de tipul: ÔÇ×F─âr─â Parlament!ÔÇť, ÔÇ×F─âr─â partide!ÔÇť, ÔÇ×F─âr─â politic─â!ÔÇť nu s├«nt de natur─â s─â provoace claritate. Nu se contureaz─â ÔÇô n-au cum s─â se contureze! ÔÇô strategii limpezi, termene rezonabile, solu╚Ťii realiste. S─â schimb─âm clasa politic─â! De acord. Dar cum? Am v─âzut, ├«ntr-o sear─â, la B1, un ÔÇ×exponentÔÇť al ÔÇ×pie╚ŤeiÔÇť care mi-a f─âcut fric─â. Sigur de el, gata s─â propun─â mini╚Ötri, vizibil halucinat de misiunea lui salutar─â, pe scurt, genul de om care lucreaz─â deja la statuia proprie.

╚śi eu s├«nt pentru schimbare total─â. Dar dac─â e s─â aib─â loc, ea ar trebui s─â mearg─â mult mai departe dec├«t ne st─â nou─â ├«n putere de azi pe m├«ine. Ar trebui s─â avem, mai ├«nt├«i, un alt fel de electorat. Nu putem visa la primenirea clasei politice, cu aleg─âtori care n-au capacitatea s─â deosebeasc─â ├«ntre promisiunea ra╚Ťional─â ╚Öi parada demagogic─â, ╚Öi care voteaz─â, o dat─â la patru ani, cu ochii pe un kilogram de ulei, care se las─â prosti╚Ťi, f─âr─â o minim─â rezisten╚Ť─â, de orice fanfaronad─â patriotard─â, de orice hor─â electoral─â ├«n pia╚Ťa public─â. Schimbarea total─â ├«nseamn─â o reform─â drastic─â a ╚Öcolii, a moravurilor, a iner╚Ťiilor ÔÇ×tradi╚ŤionaleÔÇť. Nu cred c─â voi apuca aceast─â schimbare. Pot doar s─â m─â bucur c─â exigen╚Ťa ei a ap─ârut pe tapetÔÇŽ

Apropo: au demisionat mini╚Ötri, au amu╚Ťit o sumedenie de g─âl─âgio╚Öi de partid, PSD-ul nu mai vrea premier din propria ga╚Öc─â, UNPR-ul balanseaz─â ├«ntre fronturi, politicienii ├«n genere nu ne mai distreaz─â sear─â de sear─â la televizor (cu excep╚Ťia c├«torva n─âr─âvi╚Ťi ai perora╚Ťiei ├«ndr─âgostite de sine, de genul Nicolicea, Codrin ╚śtef─ânescu ╚Öi al╚Ťi c├«╚Ťiva caraghio╚Öi fuduli, cu certitudini de beton). ╚śi totu╚Öi: dac─â zapezi seara de la un canal de televiziune la altul, descoperi c─â studiourile care g─âzduiesc talk-show-uri s├«nt populate de acelea╚Öi echipe de ÔÇ×exper╚ŤiÔÇť, abona╚Ťi definitiv la ÔÇ×presta╚ŤieÔÇť jurnalistic─â. De ani ╚Öi ani s├«ntem d─âd─âci╚Ťi de acelea╚Öi figuri. Totul se schimb─â, ei nu! Schimbare total─â? Dar n-ar trebui umblat ni╚Ťelu╚Ö ╚Öi la pres─â? N am putea s─â uit─âm, m─âcar o vreme, de micile confrerii de ÔÇ×comentatoriÔÇť care ne indispun zilnic cu suficien╚Ťa lor harnic─â? De propagandi╚Ötii de duzin─â ai diferi╚Ťilor patroni, de gazetarii trasei╚Öti (azi la Antena 3, m├«ine la Rea┬şlitatea, sau la B1), de literatorii, psihologii ╚Öi istoricii de art─â recicla╚Ťi ├«n ÔÇ×anali╚Öti politiciÔÇť, de moderatoare fioroase ╚Öi moderatori patetici, de ÔÇ×mae╚ÖtriÔÇť boreali ╚Öi editoriali╚Öti necru╚Ť─âtori, cu trasee ideologice ame╚Ťitoare, de la ÔÇ×╚śtefan GheorghiuÔÇť la teologie? Nu ne-ar trebui ╚Öi ÔÇ×pe acest t─âr├«mÔÇť oarecari ├«nnoiri? Abia atunci vom putea spune: dac─â e schimbare, schimbare s─â fie! Dar s-o vedem ╚Öi noi! S─â respir─âm ╚Öi noi alt aer! Cinstit vorbind, m─â includ ├«n aceast─â perspectiv─â. Voi reflecta la o odihnitoare retragere. Numai s─â nu m─â certe ÔÇ×opinia public─âÔÇť pentru izolare la╚Ö─â, ÔÇ×elitist─âÔÇť, ├«n turnul de filde╚ÖÔÇŽ

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.