Limitele parodiei

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Acest articol a fost scris și publicat în decembrie 2010. L-am regăsit întîmplător, perplex să constat dimensiunea lui anticipativă. Vladimir Putin era, pe-atunci, prim-ministru. Dar nici el, nici statul rus nu sînt, azi, altceva decît erau în acei ani. Nimic nou. Un singur, dramatic, „supliment”: războiul din Ucraina. Și, de fapt, nu e vorba de o o noutate, pentru că „lumea rusă” (cea politică) e (mereu) aceeași, cum se poate vedea și din episodul de mai jos...

Amicul George Banu îmi trimite de la Paris un articolaș apărut de curînd în Le Figaro. E semnat de Isabelle Lasserre și dezvăluie planurile de revelion ale lui Vladimir Putin. 350 de funcționari ai Președinției ruse vor fi invitați la un sanatoriu din nord-estul Moscovei, pentru a participa la un bal mascat sub sloganul șugubăț: Back in the USSR” (care va să zică un șlagăr occidental, lansat de Beatles…). Seara va fi animată de o sosie a lui Leonid Brejnev care, la hotarul dintre ani, va rosti „tradiționalul” discurs prezidențial, stropit cu umede nostalgii staliniste. Pe scenă va urca și celebra Alla Pugaciova, artist al poporului al Uniunii Sovietice (azi antiputinistă, n.m., A.P., 2022). Se vor cînta, pînă la cinci dimineața, toate „hiturile” imperiului brejnevian, pe fondul regretului general că vremurile de aur ale sovietelor s-au dus („cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX” – după părerea prim-ministrului Putin). 

Un revelion „simpatic”, „hazos”, sentimental. Un moment de pioasă aducere aminte, presărat cu vodcă, dans și costume de carnaval. „O noapte furtunoasă” în cheie imperială. Un amestec, cum bine zice Biță Banu, de Caragiale și Pirandello. În fond – vor spune, printre lacrimi, unii „generoși” de stînga – o simplă și nevinovată parodie. E drept: o parodie a infernului. Dar dracul nu e chiar așa de negru. Și nu trebuie să demonizăm pînă într-atît stalinismul încît să-i uităm farmecele, „realizările”, gloria planetară. Viața e complexă. Istoria la fel. Să nu devenim patetici! Să învățăm să uităm! Să nu ne blocăm în „pagube colaterale”: milioane de morți, asasinate „moderne” (de-alde Alexander Litvinenko sau Anna Politkovskaia), gulaguri și „lagăre socialiste”. Pînă și cei din Vest s-au dat, în definitiv, pe brazdă, dacă nu cumva au fost înțelegători de la bun început. Iată ce prietenie frumoasă s-a născut între Putin și Schröder, sau între Gorbaciov și Margaret Thatcher. Putin e, la urma urmei, un „bărbat de ispravă”, cum îmi spunea, acum cîțiva ani, un politician român de vîrf: vorbește nemțește, cîntă la pian, participă la concerte de binefacere alături de Monica Bellucci și Mickey Rourke, se pricepe la judo și la biliard. În plus, are idei năzdrăvane, haioase, ca asta cu revelionul.

Și totuși: se poate parodia o dictatură, un genocid, o catastrofă? Mi se va aminti că Chaplin n-a ezitat să parodieze un dictator. Dar Chaplin parodia pentru a dezamorsa teroarea, pentru a reduce paranoia la ridicol. Revelionul lui Putin parodiază pentru a reabilita, pentru a transforma calvarul în ornamentică. Kremlinului îi e dor de măreția pierdută și manipulează nostalgii difuze, pentru a le înregimenta într-un nou proiect autoritar. De la înălțimea acestui proiect, mapamondul e o ineptă masă de manevră, o sumă de mărunțișuri pretențioase: nu rezistă nici la judo, nici la biliard. Și, mai ales, se lasă ușor sedus de provocări duioase, de chermeze „à la russe”, de complexitățile dostoievskiene ale „sufletului slav”. De-aici, dinspre Est, lucrurile se văd  (încă) altfel. Trecerea de la Brejnev la sosia lui nu e de natură să amăgească. Nici măștile marelui bal de Anul Nou, organizat de administrația prezidențială. Și, de altfel, nu e de crezut că masa poporului rus e amnezică. Obosită, dezorientată (ca noi toți), poate. Dar spațiul Federației Ruse nu e, cum nici cel sovietic n-a fost, un spațiu în care „toată lumea cîntă, rîde și dansează”. Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: We are not amused!”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mușcătura de țânțar  foto   Shutterstock jpg
Cum putem scăpa de mâncărimea mușcăturilor de țânțari cu produsele pe care le avem la îndemână
Mușcăturile de țânțari sunt o problemă frecvent întâlnită în sezonul cald, dar și o sursă de disconfort pentru mulți dintre noi. Dacă după o mușcătură de țânțar pielea vi se umflă, devine roșie și începe să vă mănânce intens, probabil ați încercat deja diverse metode pentru a calma disconfortul.
shutterstock 2565426757 jpg
Condimentul care te scapă de insomnie. Îl ai și tu în bucătărie, îți menține și pielea frumoasă
Folosită pe scară largă în alimentaţie sau parfumuri, iată că vanilia are şi calităţi medicinale. Pe lângă proprietăţi de calmare, afrodiziace sau antioxidante, această plantă este de ajutor în mai multe afecţiuni.
Dr  Bogdan Antonescu   cercetător fizica atmosferei  jpg
INTERVIU Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei: „Schimbările climatice contribuie semnificativ la intensificarea incendiilor de vegetație“
În fața provocărilor fără precedent, inteligența artificială poate deveni o soluție-cheie pentru societatea americană, dar nu numai, pentru prevenirea dezastrelor naturale.
Spital Marius Nasta terapie intensiva ATI COVID19 coronavirus bolnavi octombrie 2021 FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
România, ca un bolnav ținut pe aparate. Economiștii spun că am luat-o pe urmele Greciei: „La dobânzile plătite suntem deja în Junk”
România se apropie cu pași repezi de insolvență și riscă chiar falimentul. E avertismentul dat dat de tot mulți economiști importanți. Profesorul Cristian Păun și fostul bancher Radu Georgescu susțin că suntem în pragul colapsului, aproape de situația în care se afla Grecia în urmă cu un deceniu.
Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la 16 iulie 2018 (© kremlin.ru)
Vestul riscă un conflict mult mai grav dacă va lăsa Ucraina să piardă în fața Rusiei - The Observer
În ultimele zile, declarațiile lui Donald Trump, care a încercat să-l preseze pe Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, au fost o schimbare de ton.
Rheinmetall shutterstock 2068899350 jpg
NATO intenționează să împărtășească informații militare sensibile cu industria europeană
NATO a început procesul de transfer al unora dintre obiectivele sale ultrasecrete - care definesc ce tipuri de arme și echipamente ar trebui să producă statele membre - către industria de apărare, relatează Bloomberg.
Cele mai bune trasee de ciclism din lume pentru o vacanță pe două roți în 2025 Foto Colaj
Cele mai spectaculoase vacanțe cicliste din lume. Aventură pe două roți: soare la miezul nopții, Valea Sacră ori exotismul Indoneziei
De la Alpii Francezi până la zona arctică a Norvegiei, am selectat cele mai captivante destinații pentru pasionații de ciclism din acest an.
bill gates melinda(gettyimages) jpg
Bill Gates: „Divorțul este cel mai mare regret al vieții mele!”
ill Gates (69 de ani) a recunoscut că despărțirea de Melinda Gates, după 27 de ani de căsnicie, va rămâne mereu cel mai mare regret al vieții sale.
The Assassination of JFK – a 50 Year Old Mystery  The Last Moments of the Most Loved American President jpeg
Desecretizarea documentelor privind asasinarea lui JFK . De ce se opun CIA și Pentagonul?
Un set de documente secrete ale Pentagonului ar putea dezvălui de ce „statul profund" a avut mereu teama că dosarele legate de asasinatul președintelui John F. Kennedy ar putea ieși la iveală, scrie Daily Mail.