Limitele parodiei

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Acest articol a fost scris și publicat în decembrie 2010. L-am regăsit întîmplător, perplex să constat dimensiunea lui anticipativă. Vladimir Putin era, pe-atunci, prim-ministru. Dar nici el, nici statul rus nu sînt, azi, altceva decît erau în acei ani. Nimic nou. Un singur, dramatic, „supliment”: războiul din Ucraina. Și, de fapt, nu e vorba de o o noutate, pentru că „lumea rusă” (cea politică) e (mereu) aceeași, cum se poate vedea și din episodul de mai jos...

Amicul George Banu îmi trimite de la Paris un articolaș apărut de curînd în Le Figaro. E semnat de Isabelle Lasserre și dezvăluie planurile de revelion ale lui Vladimir Putin. 350 de funcționari ai Președinției ruse vor fi invitați la un sanatoriu din nord-estul Moscovei, pentru a participa la un bal mascat sub sloganul șugubăț: Back in the USSR” (care va să zică un șlagăr occidental, lansat de Beatles…). Seara va fi animată de o sosie a lui Leonid Brejnev care, la hotarul dintre ani, va rosti „tradiționalul” discurs prezidențial, stropit cu umede nostalgii staliniste. Pe scenă va urca și celebra Alla Pugaciova, artist al poporului al Uniunii Sovietice (azi antiputinistă, n.m., A.P., 2022). Se vor cînta, pînă la cinci dimineața, toate „hiturile” imperiului brejnevian, pe fondul regretului general că vremurile de aur ale sovietelor s-au dus („cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX” – după părerea prim-ministrului Putin). 

Un revelion „simpatic”, „hazos”, sentimental. Un moment de pioasă aducere aminte, presărat cu vodcă, dans și costume de carnaval. „O noapte furtunoasă” în cheie imperială. Un amestec, cum bine zice Biță Banu, de Caragiale și Pirandello. În fond – vor spune, printre lacrimi, unii „generoși” de stînga – o simplă și nevinovată parodie. E drept: o parodie a infernului. Dar dracul nu e chiar așa de negru. Și nu trebuie să demonizăm pînă într-atît stalinismul încît să-i uităm farmecele, „realizările”, gloria planetară. Viața e complexă. Istoria la fel. Să nu devenim patetici! Să învățăm să uităm! Să nu ne blocăm în „pagube colaterale”: milioane de morți, asasinate „moderne” (de-alde Alexander Litvinenko sau Anna Politkovskaia), gulaguri și „lagăre socialiste”. Pînă și cei din Vest s-au dat, în definitiv, pe brazdă, dacă nu cumva au fost înțelegători de la bun început. Iată ce prietenie frumoasă s-a născut între Putin și Schröder, sau între Gorbaciov și Margaret Thatcher. Putin e, la urma urmei, un „bărbat de ispravă”, cum îmi spunea, acum cîțiva ani, un politician român de vîrf: vorbește nemțește, cîntă la pian, participă la concerte de binefacere alături de Monica Bellucci și Mickey Rourke, se pricepe la judo și la biliard. În plus, are idei năzdrăvane, haioase, ca asta cu revelionul.

Și totuși: se poate parodia o dictatură, un genocid, o catastrofă? Mi se va aminti că Chaplin n-a ezitat să parodieze un dictator. Dar Chaplin parodia pentru a dezamorsa teroarea, pentru a reduce paranoia la ridicol. Revelionul lui Putin parodiază pentru a reabilita, pentru a transforma calvarul în ornamentică. Kremlinului îi e dor de măreția pierdută și manipulează nostalgii difuze, pentru a le înregimenta într-un nou proiect autoritar. De la înălțimea acestui proiect, mapamondul e o ineptă masă de manevră, o sumă de mărunțișuri pretențioase: nu rezistă nici la judo, nici la biliard. Și, mai ales, se lasă ușor sedus de provocări duioase, de chermeze „à la russe”, de complexitățile dostoievskiene ale „sufletului slav”. De-aici, dinspre Est, lucrurile se văd  (încă) altfel. Trecerea de la Brejnev la sosia lui nu e de natură să amăgească. Nici măștile marelui bal de Anul Nou, organizat de administrația prezidențială. Și, de altfel, nu e de crezut că masa poporului rus e amnezică. Obosită, dezorientată (ca noi toți), poate. Dar spațiul Federației Ruse nu e, cum nici cel sovietic n-a fost, un spațiu în care „toată lumea cîntă, rîde și dansează”. Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: We are not amused!”.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.