Liber-cuget─âtori

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Ce ┼čtii s─â faci? jpeg

Tema destinului se dovede┼čte mai aprig─â dec├«t tenacitatea mea. Din c├«nd ├«n c├«nd, voi fi obligat s─â fac mici pauze. De data asta, propun un text mai vechi, scris acum vreo zece ani, dar nu f─âr─â leg─âtur─â cu seria ├«nceput─â cu c├«teva s─âpt─âm├«ni ├«n urm─â. C─âci e vorba despre o categorie de oameni care socotesc futile preocup─ârile cuiva (├«n spe┼ú─â ale mele), orientate spre subiecte aflate ├«n afara puterilor ÔÇ×ra┼úiuniiÔÇť. ├Än textul de mai jos, ├«ncerc s─â pun o mic─â surdin─â pe acest foarte la mod─â ÔÇ×dogmatismÔÇť.

Tehnic vorbind, ÔÇ×liber-cuget─âtorÔÇť ├«nseamn─â ÔÇ×ateuÔÇť. Adic─â cineva ÔÇô spun dic┼úionarele ÔÇô care nu crede dec├«t ├«n ra┼úiune ┼či, ├«n consecin┼ú─â, respinge autoritatea oric─ârei dogme. De cur├«nd, am v─âzut la televizor un t├«n─âr foarte simpatic, cur─â┼úel ┼či cuviincios, pre┼čedinte al unei organiza┼úii care protejeaz─â libertatea de con┼čtiin┼ú─â ┼či lupt─â pentru ├«nl─âturarea simbolurilor religioase din locurile publice. T├«n─ârul se declara ÔÇ×liber-cuget─âtorÔÇť. Ceea ce p─ârea s─â-l salveze era o anumit─â candoare. Ajuns, prematur, la limpezimi boreale (am putea s─â zicem chiar ÔÇ×dogmaticeÔÇť), omul n-avea dubii ┼či nu-┼či punea ├«ntreb─âri. Era prizo┬şnie┬şrul unei convingeri de beton, asupra c─âreia nu p─ârea s─â fi cugetat suficient, valorific├«nd p├«n─â la cap─ât m─âcar resursele ra┼úiunii. Pe scurt, nu era nici cu adev─ârat ÔÇ×liberÔÇť, nici ÔÇ×cuget─âtorÔÇť ├«n sens deplin. E de ├«n┼úeles. Nu e la ├«ndem├«na oricui s─â fie, din fraged─â tinere┼úe, ┼či una, ┼či alta. Problema credin┼úei nu se poate rezolva la nivel de abecedar ┼či de retoric─â ÔÇ×progresist─âÔÇť. E nevoie de ditamai aparatul speculativ, de lecturi ample ┼či de o complicat─â experien┼ú─â de via┼ú─â, dac─â vrei s─â te mi┼čti ├«n domeniu cu oarecare maturitate. Sigur, po┼úi evacua lucrurile rapid, accep┬şt├«nd, ca pe o achizi┼úie inviolabil─â, ideologia la mod─â, dar a face asta ├«n numele libert─â┼úii ┼či al reflec╚Ťiei e neserios. E nevoie de mult mai mult ca s─â fii un ateu credibil. Ca s─â nu mai vorbim de arogan┼úa juvenil─â a unei autoevalu─âri care ├«┼či atribuie beneficiul independen┼úei de g├«ndire, ca ┼či c├«nd cei care s├«nt de alt─â p─ârere ar fi, to┼úi, ni┼čte slugi decerebrate. Exist─â, totu┼či, o lung─â list─â de b─âie┼úi de┼čtep┼úi, de la Sf. Augustin la Pascal, de la Toma de Aquino la Einstein ┼či Heisenberg, to┼úi destul de liberi ┼či destul de cuget─âtori, care n-au avut lejeritatea de a clasa contabilice┼čte problema existen┼úei lui Dumnezeu. Unii dintre ei au reu┼čit chiar s─â g─âseasc─â oarecari compatibilit─â┼úi ├«ntre ra┼úiune ┼či teologie, sau ├«ntre ┼čtiin┼ú─â ┼či credin┼ú─â. Carevas─âzic─â, chestiunea e complicat─â. ├Än┼úelept e s─â nu te pripe┼čti, s─â te eliberezi de bla-bla-urile c├«te unui ONG zburdalnic ┼či s─â cuge┼úi. Dar, dac─â se poate, s─â cuge┼úi ca un cuget─âtor, nu ca un activist. Adic─â s─â nu te gr─âbe┼čti s─â ac┼úionezi ├«nainte de a pricepe. Vei descoperi, astfel, tocmai ceea ce credeai c─â de┼úii: reflec╚Ťia liber─â, exerci┼úiul binef─âc─âtor al g├«ndirii pe cont propriu. Vei ├«nv─â┼úa s─â acorzi mai mult─â aten┼úie interogativit─â┼úii dec├«t r─âspunsurilor gata-f─âcute, vei redescoperi biblioteca, calmul ra┼úiunii, pl─âcerea dialogului pacificator.

├Än definitiv, e┼čti sigur c─â n-ai inventat problema pentru care comba┼úi? C─â nu asumi o fioroas─â pozi┼úie de lupt─â dinaintea unui sf├«r├«iac? Spitalele noastre au dificult─â┼úi patetice. N-au destule medicamente, n-au cear┼čafuri, n-au instrumentar. Medicii s├«nt prost pl─âti┼úi, pacien┼úii s├«nt hr─âni┼úi pe sponci ┼či, uneori, trata┼úi ├«n condi┼úii de front. Or, dumneata crezi c─â adev─âratul lor necaz e ├«nc─âlcarea libert─â┼úii de con┼čtiin┼ú─â. Se trezesc, vezi Doamne, din anestezie, v─âd pe perete o icoan─â ┼či cad la loc, r─âpu┼či de dictatura cre┼čtin─â. Parlamentul nostru ÔÇô mai e nevoie s-o spun? ÔÇô e ciuruit de vicii, derapaje ┼či neputin┼úe. A┼č, zici dumneata, e intoxicat de ├«nsemne mistice. Parlamentarii vorbesc ├«n bobote sau dorm impenitent, din cauza c├«te unui crucifix, iar mini┼čtrii s├«nt pro┼čti fiindc─â jur─â pe Biblie. Musulmanii viseaz─â la semilun─â, evreii la candelabrul cu ┼čapte bra┼úe, ateii la portretul lui Lenin. Criz─â teribil─â, mon┼čer! S─â ne trezim! S─â ie┼čim la b─âtaie! Cu drepturile omului pe icoane c─âlc├«nd. N-o vom duce mai bine, dar vom muri corect politic, cu ochii pe un perete gol ┼či cu onoarea ÔÇ×reperat─âÔÇť. Vom ├«nfrunta, extatic, neantul liberei cuget─âri.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.