Laudă și blam

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

În general, n-avem multe lucruri bune de spus despre guvernele din ultimul timp ale României (Ciucă și Ciolacu, mai ales), nici despre această ultimă parte a ultimului mandat al președintelui Iohannis. Totuși, merită să evidențiem din cînd în cînd ceea ce e bine, mai ales că e foarte important: poziția fermă și clară de susținere a Occidentului (SUA și UE) atît pe frontul din Ucraina contra Rusiei, cît și pe cel, recent redeschis, din Israel, contra Hamas. Despre susținerea Ucrainei de un an și jumătate, nu foarte gălăgioasă, dar eficientă atît pe plan economic, cît și militar, nu mai e nimic de adăugat, s-a spus cam tot ce era necesar. Pe de altă parte, aș sublinia vizita recentă a premierului Ciolacu în Israel la cîteva zile după oroarea de la 7 octombrie, vizită simbolică de susținere. Cît despre ultima rezoluție antiisraeliană a ONU, propusă de țările arabe și votată cu o largă majoritate de „Sudul global”, abținerea României (și nu un vot contra, precum SUA), alături de cea a unor state ca Franța sau Marea Britanie, se explică probabil prin dorința de a menține canale de comunicare cu unele țări arabe și de a nu-i periclita pe destul de numeroșii cetățeni români de acolo. Dar susținerea politică și diplomatică a Israelului nu e în discuție.

Așadar, trebuie lăudat angajamentul pro-occidental al României, rămas ferm, clar, fără mai vechile ezitări și divergențe din vremurile – mai clemente, ce-i drept – pe cînd Năstase, Tăriceanu, Voiculescu se confruntau cu Traian Băsescu, adesea chiar pe aceste teme. România, din fericire, n-a urmat modelul Ungariei lui Viktor Orbán, deși ar fi fost nu numai tentant, dar și cu antecedente naționale: jocul la două capete, „neutralismul”, naționalismul populist, complacerea în echivoc au fost adesea încercate la noi în diferite perioade ale istoriei, încă de pe vremea lui Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu și pînă la Ceaușescu și Iliescu, cu rezultate discutabile. În jurul nostru, azi, sînt multe tentații pentru echivoc politic: recent realesul premier Robert Fico din Slovacia urmează exemplul Ungariei în raport cu NATO și Ucraina, în timp ce fostul guvern conservator al Poloniei, ferm față de Rusia, s-a tot aflat în coliziune cu UE. (Să vedem ce va fi cu noul guvern, rezultat în urma alegerilor recente.) Ce să mai spunem despre Turcia lui Erdogan, „neo-sultanul” care visează la restaurarea Imperiului Otoman, deși Turcia e țară NATO, și se plasează unilateral în tabăra Hamas, întreține o amiciție ambiguă cu Putin și condamnă vehement Israelul și Statele Unite? Jocul dublu, între Occident și axa Iran-Rusia-Coreea de Nord, dar cu o preferință pentru „Axă”, pare să fie la modă pentru destule țări importante, de la China la India și Brazilia, așa că e de elogiat faptul că România n-a adoptat acest model. Iar opțiunea pro-occidentală, fără îndoială, nu poate fi numai geopolitică și strategică într-o competiție tot mai globală și mai ascuțită, ci și de valori esențiale. Nu poți fi cu Rusia și păstra în interior un sistem liberal-democratic, tot așa cum, dacă condamni Israelul și-i negi dreptul la apărare în conjunctura actuală, nu poți evita să redeștepți demonii antisemitismului.

Totuși, deși poziția Guvernului român – așa cum o arată sondajele de opinie – e susținută de o majoritate consistentă a populației, există și o minoritate destul de importantă care are vederi cel puțin „neutraliste”, dacă nu francamente anti-UE și anti-NATO și, bineînțeles, și antisemite (mai mult sau mai puțin la vedere). Politic, ea se exprimă prin partidul AUR, aflat în poziție bună cu un an înainte de alegeri, și prin alte formațiuni mici, dar foarte vocale. Există apoi, desigur, forțe ultraconservatoare și antioccidentale în sînul BOR (din fericire, există și forțe care le țin piept deocamdată) și care continuă să exercite o influență notabilă în anumite medii populare – ceea ce s-a văzut recent, cînd documentarul lui Alexandru Solomon, Arsenie Boca – viața de apoi, n-a putut fi difuzat în unele locuri sub presiunea unor cercuri ortodoxiste și neolegionare.

În acest context, pe mine cel puțin mă tulbură alegerea recentă a unui nou membru corespondent al Academiei Române, la secția Filozofie, Economie, Științe sociale. Nu mă pronunț despre opera alesului (predominant de economie politică). Remarc totuși că domnia-sa, de ceva timp, umple FB-ul cu texte prolixe, a căror țintă sînt anumiți „intelectuali publici” descriși cu dispreț ca „neolovinescieni pe pilot automat” și „propagandiști” ai intereselor Occidentului – altfel spus, care nu-i împărtășesc poziția „neutralistă” și „neonaționalistă” în ce privește conflictul Rusia-Occident. (Rămîne de văzut cum va aprecia noul academician conflictul Israel-Hamas.) Faptul că Academia Română, sub conducerea istoricului naționalist Ioan-Aurel Pop (care în 2021 era cît pe ce să organizeze o sesiune dedicată notoriului antisemit Nicolae Paulescu, anulată în ultimul moment), n-a putut face acum o altă alegere este întristător, dar aproape era de așteptat. Faptul însă că la alegere ar fi contribuit filozofi emeriți, precum profesorii Mircea Dumitru și Mircea Flonta, care, pentru secția de Filozofie a Academiei Române n-au găsit un contracandidat valoros atît sub raportul operei, cît și ca orientare în războiul global al valorilor (deși cred că măcar unul putea fi descoperit printre „neolovinescieni”, chiar dacă, poate, le era nesuferit și lor, și altora) mi se pare cu adevărat îngrijorător.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.