La trîntă cu IA

Publicat în Dilema Veche nr. 991 din 6 aprilie – 12 aprilie 2023
Frica lui Putin jpeg

Buimăcit de știrile din ultimul timp, speriat un pic, amuzat un alt pic, m-am luat și eu, zilele trecute, la trîntă cu cei doi super-inteligenți artificiali – Bing și ChatGPT. Nu de alta, dar am vrut să mi se spună, repede, autorizat și fără menajamente, dacă eu și alde alții ca mine mai avem vreun rost pe pămînt. Uite concluzia – desigur provizorie.

Am început conversația cu întrebări simple, de exemplu: „Ce este maniheismul?”. Răspunsuri de enciclopedie. Mi s-a explicat și de ce unii oameni de azi sînt numiți „maniheiști”. Bing  mi-a zis că, în general”, a fi maniheist nu-i bine, deoarece vezi lucrurile simplificat, în alb și negru. În general...

Mi-am dat seama că, pe terenul informațiilor, tipii stau uluitor. Mințile lor sînt conectate la întreg Internetul, altfel spus la miliarde de creiere și informații, așa că știu, literalmente, tot ce știe umanitatea. Le-am pus atunci un alt fel de problemă: să-mi explice sintetic semnificația și cauzele războiului din Ucraina. Aici Bing mi-a zis: „Războiul din Ucraina este un conflict armat între Ucraina și Rusia, care a început în 2014 și s-a intensificat în 2022. Războiul este cauzat de interesele geopolitice și economice ale Rusiei în regiunea Mării Negre, de diferențele culturale și istorice între populația ucraineană și cea rusofonă și de lipsa de reforme politice și economice în Ucraina. Războiul a provocat zeci de mii de morți, milioane de refugiați și o criză de securitate în Europa”. 

Nimic despre rolul personal nefast al lui V.V. Putin (al cărui nume lipsește), despre dorința de refacere a dominației imperiale a fostei URSS, nimic despre lipsa de democrație din Rusia, nimic despre crimele de război ale Rusiei; nici măcar distrugerile orașelor ucrainene nu sînt amintite; în schimb, se invocă o bizară „lipsă de reforme din Ucraina“ – fapt real, dar invocarea lui printre cauzele invaziei rusești mă lasă perplex. Curios, nici Bing, nici celălalt „inteligent” nu vorbesc despre susținerea dată Ucrainei de Occident (NATO, UE, SUA etc.). Ca să scape ieftin, ChatGPT îmi explică în final conciliant: „Cu toate acestea, este important să menționăm că pozițiile și interpretările cu privire la această problemă sînt foarte diferite, iar discuțiile despre subiect rămîn controversate”. Nu zău!

Stilul ăsta de răspuns, care nu spune nimic esențial – gen elev tocilar, dar mediocru și chiar laș –, m-a enervat: ghiceam un fel de partizanat pro-rus disimulat sub o pretinsă imparțialitate. Clar, algoritmii mînă într-o anumită direcție! Atunci am decis să provoc mașinăria. L-am trosnit pe bietul Bing cu următoarea problemă existențială (în română, de unde și unele erori de traducere – nici aici nu-i perfect): „Am două pisici și doi motani. Cum pot promova egalitatea de gen între ei?“.

Răspuns: „Egalitatea de gen este un subiect important și poate fi promovată și în rîndul animalelor de companie. (Imbecilitate) În general, este important să îi tratați pe toți animalele (Sic! Stă rău cu genul gramatical, nu cu cel biologic)cu respect și să le oferiți aceleași oportunități. În cazul pisicilor și motanilor, puteți încerca să le oferiți aceeași cantitate de hrană și apă și să le tratați cu aceeași atenție și afecțiune. De asemenea, puteți încerca să le oferiți aceleași jucării și accesorii. Este important să vă asigurați că toate animalele sînt tratate cu respect (redundanță) și că nu există discriminare între ele”/

 Am rîs de era să plesnesc, după care l-am pus la încercare și pe ChatGPT: „Cum pot combate rasismul printre furnici?“, l-am întrebat. După oleacă de excogitație mi-a răspuns și el, ca și frate-su, cu „competența” unui idiot „corect politic”: „În general (De ce „în general”? Oare cum e „în particular”?), furnicile nu sînt rasiste și nu discriminează alte furnici din cauza culorii pielii sau a originii lor. (Ce „piele” au furnicile? De fapt, coloniile de furnici duc războaie de exterminare unele împotriva altora) Cu toate acestea (nu se poate abține să-mi dea o lecție de bună purtare, deși ea e irelevantă), dacă doriți să luptați împotriva discriminării animalelor în general (are un tic cu „în general”), există cîteva lucruri pe care le puteți face. În primul rînd, puteți încerca să vă educați pe această temă și să împărtășiți cunoștințele cu alții. (Ca să învăț parascovenii, ca acestea de aici?) De asemenea, puteți susține organizațiile care luptă împotriva discriminării animalelor și puteți lua măsuri pentru a preveni discriminarea animalelor în viața de zi cu zi. (Ce are ONG-ul cu mușuroiul?) Dacă doriți să scăpați de furnici în casă, există multe soluții simple și eficiente pe care le puteți încerca, cum ar fi irigarea cu apă sau utilizarea de soluții naturale (oare insecticidul nu-i corect politic?) precum uleiul de mentă sau oțetul”. (Vivat natura!)

M-am prins unde stau rău IA și, ca să am ultimul cuvînt al omului, i-am cercetat în final la metaforă. Am întrebat: „Ce poți citi de pe buzele unei prăpăstii?”.

ChatGPT m-a mustrat blînd și imbecil: „Nu se poate citi nimic de pe buzele unei prăpăstii, deoarece o prăpastie este o adîncitură mare în pămînt, iar buzele sale reprezintă marginile superioare ale acestei adîncituri…”.

 În schimb, Bing a priceput măcar că nu pricepe – bilă albă pentru el. A răspuns cinstit: „Nu sînt sigur ce vrei să spui cu această întrebare. Poate că este o glumă sau un joc de cuvinte? Dacă da, îmi pare rău, dar nu le înțeleg”.

Așadar, roboții deștepți cu IA sînt excelenți la prezentarea și manipularea cunoștințelor. Știu enorm. Au însă introduse partizanate ascunse și periculoase. Sînt, desigur, complet nătîngi, cînd vine vorba de umor și de dublul înțeles. Ne întrec cu mult în lucrurile serioase și utile, în timp ce noi îi întrecem în tot ce e glumeț și aparent inutil. Sînt, deci, modelul ideal al imbecilității savante, solemne și corecte politic.

Din toate motivele astea, oamenii ca mine și ca dumneata nu prea mai avem rost pe pămînt. „În general…”

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.