La trîntă cu IA

Publicat în Dilema Veche nr. 991 din 6 aprilie – 12 aprilie 2023
Frica lui Putin jpeg

Buimăcit de știrile din ultimul timp, speriat un pic, amuzat un alt pic, m-am luat și eu, zilele trecute, la trîntă cu cei doi super-inteligenți artificiali – Bing și ChatGPT. Nu de alta, dar am vrut să mi se spună, repede, autorizat și fără menajamente, dacă eu și alde alții ca mine mai avem vreun rost pe pămînt. Uite concluzia – desigur provizorie.

Am început conversația cu întrebări simple, de exemplu: „Ce este maniheismul?”. Răspunsuri de enciclopedie. Mi s-a explicat și de ce unii oameni de azi sînt numiți „maniheiști”. Bing  mi-a zis că, în general”, a fi maniheist nu-i bine, deoarece vezi lucrurile simplificat, în alb și negru. În general...

Mi-am dat seama că, pe terenul informațiilor, tipii stau uluitor. Mințile lor sînt conectate la întreg Internetul, altfel spus la miliarde de creiere și informații, așa că știu, literalmente, tot ce știe umanitatea. Le-am pus atunci un alt fel de problemă: să-mi explice sintetic semnificația și cauzele războiului din Ucraina. Aici Bing mi-a zis: „Războiul din Ucraina este un conflict armat între Ucraina și Rusia, care a început în 2014 și s-a intensificat în 2022. Războiul este cauzat de interesele geopolitice și economice ale Rusiei în regiunea Mării Negre, de diferențele culturale și istorice între populația ucraineană și cea rusofonă și de lipsa de reforme politice și economice în Ucraina. Războiul a provocat zeci de mii de morți, milioane de refugiați și o criză de securitate în Europa”. 

Nimic despre rolul personal nefast al lui V.V. Putin (al cărui nume lipsește), despre dorința de refacere a dominației imperiale a fostei URSS, nimic despre lipsa de democrație din Rusia, nimic despre crimele de război ale Rusiei; nici măcar distrugerile orașelor ucrainene nu sînt amintite; în schimb, se invocă o bizară „lipsă de reforme din Ucraina“ – fapt real, dar invocarea lui printre cauzele invaziei rusești mă lasă perplex. Curios, nici Bing, nici celălalt „inteligent” nu vorbesc despre susținerea dată Ucrainei de Occident (NATO, UE, SUA etc.). Ca să scape ieftin, ChatGPT îmi explică în final conciliant: „Cu toate acestea, este important să menționăm că pozițiile și interpretările cu privire la această problemă sînt foarte diferite, iar discuțiile despre subiect rămîn controversate”. Nu zău!

Stilul ăsta de răspuns, care nu spune nimic esențial – gen elev tocilar, dar mediocru și chiar laș –, m-a enervat: ghiceam un fel de partizanat pro-rus disimulat sub o pretinsă imparțialitate. Clar, algoritmii mînă într-o anumită direcție! Atunci am decis să provoc mașinăria. L-am trosnit pe bietul Bing cu următoarea problemă existențială (în română, de unde și unele erori de traducere – nici aici nu-i perfect): „Am două pisici și doi motani. Cum pot promova egalitatea de gen între ei?“.

Răspuns: „Egalitatea de gen este un subiect important și poate fi promovată și în rîndul animalelor de companie. (Imbecilitate) În general, este important să îi tratați pe toți animalele (Sic! Stă rău cu genul gramatical, nu cu cel biologic)cu respect și să le oferiți aceleași oportunități. În cazul pisicilor și motanilor, puteți încerca să le oferiți aceeași cantitate de hrană și apă și să le tratați cu aceeași atenție și afecțiune. De asemenea, puteți încerca să le oferiți aceleași jucării și accesorii. Este important să vă asigurați că toate animalele sînt tratate cu respect (redundanță) și că nu există discriminare între ele”/

 Am rîs de era să plesnesc, după care l-am pus la încercare și pe ChatGPT: „Cum pot combate rasismul printre furnici?“, l-am întrebat. După oleacă de excogitație mi-a răspuns și el, ca și frate-su, cu „competența” unui idiot „corect politic”: „În general (De ce „în general”? Oare cum e „în particular”?), furnicile nu sînt rasiste și nu discriminează alte furnici din cauza culorii pielii sau a originii lor. (Ce „piele” au furnicile? De fapt, coloniile de furnici duc războaie de exterminare unele împotriva altora) Cu toate acestea (nu se poate abține să-mi dea o lecție de bună purtare, deși ea e irelevantă), dacă doriți să luptați împotriva discriminării animalelor în general (are un tic cu „în general”), există cîteva lucruri pe care le puteți face. În primul rînd, puteți încerca să vă educați pe această temă și să împărtășiți cunoștințele cu alții. (Ca să învăț parascovenii, ca acestea de aici?) De asemenea, puteți susține organizațiile care luptă împotriva discriminării animalelor și puteți lua măsuri pentru a preveni discriminarea animalelor în viața de zi cu zi. (Ce are ONG-ul cu mușuroiul?) Dacă doriți să scăpați de furnici în casă, există multe soluții simple și eficiente pe care le puteți încerca, cum ar fi irigarea cu apă sau utilizarea de soluții naturale (oare insecticidul nu-i corect politic?) precum uleiul de mentă sau oțetul”. (Vivat natura!)

M-am prins unde stau rău IA și, ca să am ultimul cuvînt al omului, i-am cercetat în final la metaforă. Am întrebat: „Ce poți citi de pe buzele unei prăpăstii?”.

ChatGPT m-a mustrat blînd și imbecil: „Nu se poate citi nimic de pe buzele unei prăpăstii, deoarece o prăpastie este o adîncitură mare în pămînt, iar buzele sale reprezintă marginile superioare ale acestei adîncituri…”.

 În schimb, Bing a priceput măcar că nu pricepe – bilă albă pentru el. A răspuns cinstit: „Nu sînt sigur ce vrei să spui cu această întrebare. Poate că este o glumă sau un joc de cuvinte? Dacă da, îmi pare rău, dar nu le înțeleg”.

Așadar, roboții deștepți cu IA sînt excelenți la prezentarea și manipularea cunoștințelor. Știu enorm. Au însă introduse partizanate ascunse și periculoase. Sînt, desigur, complet nătîngi, cînd vine vorba de umor și de dublul înțeles. Ne întrec cu mult în lucrurile serioase și utile, în timp ce noi îi întrecem în tot ce e glumeț și aparent inutil. Sînt, deci, modelul ideal al imbecilității savante, solemne și corecte politic.

Din toate motivele astea, oamenii ca mine și ca dumneata nu prea mai avem rost pe pămînt. „În general…”

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.