La ce e bună literatura

Publicat în Dilema Veche nr. 997 din 18 mai – 24 mai 2023
Frica lui Putin jpeg

Te întrebi exasperat tu, elev de gimnaziu sau de liceu: „De ce trebuie să citesc acele plicticoase cărţi de literatură recomandate, în afara faptului că pisălogii de părinţi şi de profesori mi-o cer? De ce nu-i destul să văd filme pe Netflix, să scot informaţiile necesare de pe Internet (acum îmi vine într-ajutor și vreun chatbot ca să-mi facă temele) şi, la nevoie, să citesc doar capitole din manuale şi rezumate? La ce-i bună literatura asta?”. Iată, cred că poţi afla singur la ce. Îți propun un experiment.

Aşază-te înaintea calculatorului tău şi copiază o pagină, la întîmplare, din oricare dintre cărţile recomandate – de pildă, din Craii de Curtea-Veche de Mateiu Caragiale(Dar, te rog, nu pagina de „cuprins”!) Apoi copiază, într-un alt document, tot o pagină din Anuarul statistic al României sau chiar o pagină, tot la întîmplare, din manualul de chimie. Salvează şi închide ambele documente. Dă pe rînd, la fiecare, click dreapta pe „proprietăţi”. Notează-ţi atent dimensiunea informaţională a documentelor. Nu te vei mira constatînd că ambele au aproximativ aceeaşi dimensiune, să zicem 30 de kilobiţi, more or less. (E important să copiezi cu atenție fiecare cuvînt și semn de punctuație, chiar dacă rezultatul poate fi anticipat.)

Aşadar şi pagina din Crai, şi cea din Anuar sau din manual aduc în memoria calculatorului aproape aceeaşi cantitate de informaţie, sînt cam la fel de „grele”. Din punctul de vedere al calculatorului tău sînt deci cam acelaşi lucru. Dar nu şi din punctul tău de vedere, fiindcă, de îndată ce le citeşti în timp ce le copiezi, sau cînd le recitești mai tîrziu, simţi că nu sînt deloc acelaşi lucru. Acum sigur nu mai sînt la fel de „grele”! Şi asta nu doar în sensul că nu spun aceleaşi lucruri. (Nici două pagini din Anuar nu spun aceleaşi lucruri şi totuşi sînt cumva acelaşi lucru.) Par să fie pur şi simplu complet altceva, deşi, informaţional, sînt  aproape la fel. Întreabă-te, aşadar: de ce informaţia din Crai şi cea din Anuar rămîn atît de diferite, deşi, pe de altă parte, sînt egale? Cum pot fi altceva două lucruri care totuşi sînt și la fel? Prin ce se deosebesc, deși nu sînt diferite? Gîndeşte-te puţin! Dacă totuşi n-ai imediat explicaţia, reciteşte atent textele, iar apoi, dacă încă nu te-ai lămurit, citeşte şi alte cîteva pagini din Crai și una-două din Anuar. (Nu-i nevoie să le mai copiezi pe hard.) Tot nu te-ai prins? Nu te da bătut! Oricum, nu-i grabă, n-ai deadline aici și nici teză peste o săptămînă. Totu-i să vii cu răspunsul. Știu că poți! Ca să-ți iasă, mai citeşte şi alte cărţi de literatură (lasă Anuarul), şi apoi, la nevoie,  altele, și încă altele... Deja, parcă te-a prins cititul, nu-i așa? Nu-ți mai vine să lași cartea din mînă, nu-i așa? Continuă, deci... Sînt sigur că vei găsi răspunsul în cele din urmă – adică vei descoperi marele secret: la ce e bună literatura asta. Eu, unul, te aştept...

...Tot nu l-ai aflat? Eşti tot confuz? După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul? Nu-i nimic. Nici alții, de la case foarte mari, nu știu mai mult, așa că să n-ai complexe. Just keep on, man! Oricum, măcar de ceva tot ai început să te prinzi: cum să citești literatura asta. Pentru viața asta ajunge...

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.