La ce e bună literatura

Publicat în Dilema Veche nr. 997 din 18 mai – 24 mai 2023
Frica lui Putin jpeg

Te întrebi exasperat tu, elev de gimnaziu sau de liceu: „De ce trebuie să citesc acele plicticoase cărţi de literatură recomandate, în afara faptului că pisălogii de părinţi şi de profesori mi-o cer? De ce nu-i destul să văd filme pe Netflix, să scot informaţiile necesare de pe Internet (acum îmi vine într-ajutor și vreun chatbot ca să-mi facă temele) şi, la nevoie, să citesc doar capitole din manuale şi rezumate? La ce-i bună literatura asta?”. Iată, cred că poţi afla singur la ce. Îți propun un experiment.

Aşază-te înaintea calculatorului tău şi copiază o pagină, la întîmplare, din oricare dintre cărţile recomandate – de pildă, din Craii de Curtea-Veche de Mateiu Caragiale(Dar, te rog, nu pagina de „cuprins”!) Apoi copiază, într-un alt document, tot o pagină din Anuarul statistic al României sau chiar o pagină, tot la întîmplare, din manualul de chimie. Salvează şi închide ambele documente. Dă pe rînd, la fiecare, click dreapta pe „proprietăţi”. Notează-ţi atent dimensiunea informaţională a documentelor. Nu te vei mira constatînd că ambele au aproximativ aceeaşi dimensiune, să zicem 30 de kilobiţi, more or less. (E important să copiezi cu atenție fiecare cuvînt și semn de punctuație, chiar dacă rezultatul poate fi anticipat.)

Aşadar şi pagina din Crai, şi cea din Anuar sau din manual aduc în memoria calculatorului aproape aceeaşi cantitate de informaţie, sînt cam la fel de „grele”. Din punctul de vedere al calculatorului tău sînt deci cam acelaşi lucru. Dar nu şi din punctul tău de vedere, fiindcă, de îndată ce le citeşti în timp ce le copiezi, sau cînd le recitești mai tîrziu, simţi că nu sînt deloc acelaşi lucru. Acum sigur nu mai sînt la fel de „grele”! Şi asta nu doar în sensul că nu spun aceleaşi lucruri. (Nici două pagini din Anuar nu spun aceleaşi lucruri şi totuşi sînt cumva acelaşi lucru.) Par să fie pur şi simplu complet altceva, deşi, informaţional, sînt  aproape la fel. Întreabă-te, aşadar: de ce informaţia din Crai şi cea din Anuar rămîn atît de diferite, deşi, pe de altă parte, sînt egale? Cum pot fi altceva două lucruri care totuşi sînt și la fel? Prin ce se deosebesc, deși nu sînt diferite? Gîndeşte-te puţin! Dacă totuşi n-ai imediat explicaţia, reciteşte atent textele, iar apoi, dacă încă nu te-ai lămurit, citeşte şi alte cîteva pagini din Crai și una-două din Anuar. (Nu-i nevoie să le mai copiezi pe hard.) Tot nu te-ai prins? Nu te da bătut! Oricum, nu-i grabă, n-ai deadline aici și nici teză peste o săptămînă. Totu-i să vii cu răspunsul. Știu că poți! Ca să-ți iasă, mai citeşte şi alte cărţi de literatură (lasă Anuarul), şi apoi, la nevoie,  altele, și încă altele... Deja, parcă te-a prins cititul, nu-i așa? Nu-ți mai vine să lași cartea din mînă, nu-i așa? Continuă, deci... Sînt sigur că vei găsi răspunsul în cele din urmă – adică vei descoperi marele secret: la ce e bună literatura asta. Eu, unul, te aştept...

...Tot nu l-ai aflat? Eşti tot confuz? După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul? Nu-i nimic. Nici alții, de la case foarte mari, nu știu mai mult, așa că să n-ai complexe. Just keep on, man! Oricum, măcar de ceva tot ai început să te prinzi: cum să citești literatura asta. Pentru viața asta ajunge...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mutari 2 jpg
Tot mai mulți români își schimbă adresa: De ce mutările sunt la ordinea zilei în București
Dacă stai cinci minute pe o stradă mai circulată din București, ai toate șansele să vezi o dubă cu ușile larg deschise și un tip care cară o masă înfășurată în folie cu bule.
femeie cu durere de burta culcata in pat  (1) jpg
Tipuri de colită și cum să le ții sub control
Colita este o patologie inflamatorie care afectează colonul și poate cauza simptome precum dureri abdominale, diaree, balonare și, uneori, sângerări intestinale.
shutterstock 2499288353 jpg
Fețele de pernă, mai murdare decât o toaletă?
Un studiu recent realizat de National Sleep Foundation din SUA a relevat că fețele de pernă nespălate timp de o săptămână pot acumula mai multe bacterii decât un capac de toaletă.
incendiu sc Malu Alb foto ISU GL
Școală incendiată intenționat în județul Galați. Cine este suspectul identificat de polițiști
Un incendiu a izbucnit în noaptea de duminică, 30 martie, într-o școală din satul Malu Alb, comuna Drăgănești, județul Galați.
Al I Cuza jpg
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza mason? Întrebarea care le pune probleme și acum istoricilor
Una dintre cele mai persistente întrebări din istoria modernă a României este legată de posibila apartenență a lui Alexandru Ioan Cuza la masonerie.
Dunărea la Cazane (© iMAGO Romaniae)
Dezvoltarea transporturilor în lagărul socialist, conform Planului Valev
Anul 1964 a rămas în atenția istoriografiei românești prin lupta înverșunată împotriva Planului Vale, un document prin care Moscova ar fi dorit să distrugă economia României populare în favoarea agriculturii și toate ideile ar fi pornit de la economistul Emil Borisovici Valev.
Oana Radu și-a anunțat recent admiratorii că a reușit să slăbească destul de mult în 20 de zile
Artista din România care a reuşit să slăbească 13 kg în 20 de zile: „Singură și fără niciun ajutor, cu dieta de urgență”
O tânără artistă din România afirmă că trece printr-o perioadă fericită pe toate planurile, iar ultima mare realizare este faptul că a reuşit, „singură şi fără niciun ajutor” să slăbească 13 kilograme în doar 20 de zile.
image png
Văduvă lui Dani Vicol, bărbatul omorât de Mario Iorgulescu, declarații șocante! „Nu părea un om bolnav, internat”
Melek Mincă, văduva lui Dani Vicol, tânărul ucis de Mario Iorgulescu, face dezvăluiri cutremurătoare despre viața pe care ar duce-o, de fapt, cel care i-a curmat viața soțului ei. Ce s-a ales de Mario Iorgulescu și ce ar face acesta în prezent?
andrei ratiu facebook4 jpg
Nemții aruncă bomba: Andrei Rațiu a atras atenția unui greu din Bundesliga
Bayer Leverkusen face eforturi disperate să-și păstreze titlul cucerit în sezonul trecut.