Justiție și Istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

S-au scris deja destule lucruri foarte critice la adresa nu numai a sentinței, dar și a motivării acesteia din cazul Gheorghe Ursu. Nu mai este deci cazul să reiau, menționînd totuși opinia aproape generală, potrivit căreia ÎCCJ se face vinovată de a fi refuzat să recunoască caracterul criminal, „în adversitate” față de o parte mare a populației, al regimului comunist din perioada Ceaușescu, mai ales din anii ’80. Unii totuși au sugerat că acest refuz trebuie pus nu atît sau nu numai în sarcina ÎCCJ, ci și a parchetului militar care ar fi instrumentat defectuos cazul, precum și a avocaților familiei, constituiți ca părți civile în proces. (Mădălin Hodor a făcut un veritabil rechizitoriu rechizitoriului.) A greșit deci parchetul militar? Au greșit avocații?

Să existe, de exemplu, o reală discrepanță între afirmația procurorului că „toată populația activă” a României era supusă controlului informativ (ceea ce ar proba situația de veritabil conflict (adversitate) al statului cu poporul) cu menționarea a numai ceva peste 100.000 de dosare de urmărire existente la data respectivă? Pentru ÎCCJ aceasta înseamnă numai 1% din populația activă și ea nu reține proba. Ceea ce uită însă Curtea este că acest procent reprezenta numai vîrful aisbergului: fiecare întreprindere avea un securist propriu („ofițer de obiectiv“), care supraveghea discret sau mai puțin discret tot ce se petrecea acolo. În particular, el aviza deplasările în străinătate, avansările, ba chiar și, uneori, prioritatea în atribuirea unui apartament din fondul alocat întreprinderii. Lui îi dădeai raportul cînd, de exemplu, te întîlneai cu un cetățean străin. Așadar, cu adevărat, toată sau aproape toată populația activă „era încadrată”, adică fiecare „om al muncii” avea măcar un „dosar de cadre” la instituția unde lucra. În plus, cei aproape patru milioane de membri de partid + cei peste un milion de membri UTC erau supravegheați de organele de control ale PCR, iar cadriștii partidului trimiteau mai sus rapoarte despre membri. Și dacă mai adăugăm ofițerii politici din armată, avem totuși imaginea sumbră a unei întregi populații supusă, într-un fel sau altul, controlului informativ, cum scrie rechizitoriul, și tratată paușal ca în stare de război cu statul. Acestea sînt fapte istorice, perfect atestate, și de care o Curte Supremă nu are voie să nu țină seama, chiar dacă nu-i sînt explicit prezentate.

Vreau să mă mai refer la încă un aspect, tot ținînd de istorie: ÎCCJ respinge valoarea probatorie a mărturiilor aduse de avocații părților civile, constînd în mărturii despre represiunea din anii ’70-’80 împotriva unor persoane, „mărturii redate în diverse lucrări publicate”. Pe ce motiv le respinge? Pe motiv că ele sînt extrajudiciare, fiind obținute în afara procesului penal etc. Totuși, ÎCCJ strecoară și următoarea propoziție: „ÎCCJ nu contestă valoarea istorică a acestora“ (a mărturiilor). Dacă însă n-o contestă înseamnă că o admite. Ce înseamnă asta? Că admite că acele mărturii punctuale, dar numeroase, conturează un tablou veridic al represiunii acelor ani. Nu tocmai asta face istoria? Nu formulează o imagine măcar plauzibilă a unei societăți într-un anumit moment? Or, dacă tabloul e veridic, înseamnă că starea de „adversitate” generală și locală a fost reală, chiar dacă a fost dovedită prin mijloace din afara unui proces penal, chiar dacă pentru condamnarea ofițerilor de Securitate mai trebuie coroborate și alte probe, de natură strict judiciară. Căci ce altceva poate însemna a nu contesta „valoarea istorică” a mărturiilor din publicații? Istoria caută să cunoască adevărul despre trecut. Dar și Justiția vrea să cunoască adevărul. Atunci de ce nu poate Justiția utiliza mărturia validă a Istoriei? De ce nu pot colabora cele două? Din păcate, Înalta Curte, dat fiind poziția pe care s-a plasat, a avut de ales între obtuzitate patentă – respingerea „valorii istorice” a mărturiilor din cărți – și contradicție – recunoașterea valorii lor istorice, dar neadmiterea lor nici măcar ca probe auxiliare în proces. A ales contradicția.

Fapt este că un asemenea proces nu putea fi judecat corect fără luarea în atenție și în calcul a întregului tablou al societății românești a timpului, dublată de o analiză a structurii instituțiilor regimului, inclusiv a Securității, spre a devoala funcțiile lor reale și rolul lor adevărat și nu cele pretinse de propagandă. Nu poți înțelege rolul acestor instituții luînd de bună ceea ce oficial se spunea despre ele ori citind legile lor de funcționare. Pur și simplu, eliminînd istoria și analiza critică, argumentele strict juridice, care ajung să confunde situația instituțională de atunci cu cea de acum, nu au cum să probeze o acțiune represivă sistematică împotriva celei mai mari părți a populației. Cu alte cuvinte, fără invocarea Istoriei, un asemenea proces nu poate fi judecat corect – ceea ce este o monstruozitate și nici o Justiție a unui stat de drept nu poate accepta așa ceva. Deci recursul la Istorie devine obligatoriu. Dar în cadrul procesului n-a fost invocat nici măcar raportul „Comisiei Tismăneanu”, totuși un document oficial al statului român – ca să nu mai vorbim despre ignorarea zecilor de publicații (cărți, articole) care descriu și analizează comunismul românesc și modelele sale (sovietic, chinez etc.). Mărginire intelectuală, incultură politică sau rea-voință? Nici măcar nu mai contează prea mult.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.