Justiție și Istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

S-au scris deja destule lucruri foarte critice la adresa nu numai a sentinței, dar și a motivării acesteia din cazul Gheorghe Ursu. Nu mai este deci cazul să reiau, menționînd totuși opinia aproape generală, potrivit căreia ÎCCJ se face vinovată de a fi refuzat să recunoască caracterul criminal, „în adversitate” față de o parte mare a populației, al regimului comunist din perioada Ceaușescu, mai ales din anii ’80. Unii totuși au sugerat că acest refuz trebuie pus nu atît sau nu numai în sarcina ÎCCJ, ci și a parchetului militar care ar fi instrumentat defectuos cazul, precum și a avocaților familiei, constituiți ca părți civile în proces. (Mădălin Hodor a făcut un veritabil rechizitoriu rechizitoriului.) A greșit deci parchetul militar? Au greșit avocații?

Să existe, de exemplu, o reală discrepanță între afirmația procurorului că „toată populația activă” a României era supusă controlului informativ (ceea ce ar proba situația de veritabil conflict (adversitate) al statului cu poporul) cu menționarea a numai ceva peste 100.000 de dosare de urmărire existente la data respectivă? Pentru ÎCCJ aceasta înseamnă numai 1% din populația activă și ea nu reține proba. Ceea ce uită însă Curtea este că acest procent reprezenta numai vîrful aisbergului: fiecare întreprindere avea un securist propriu („ofițer de obiectiv“), care supraveghea discret sau mai puțin discret tot ce se petrecea acolo. În particular, el aviza deplasările în străinătate, avansările, ba chiar și, uneori, prioritatea în atribuirea unui apartament din fondul alocat întreprinderii. Lui îi dădeai raportul cînd, de exemplu, te întîlneai cu un cetățean străin. Așadar, cu adevărat, toată sau aproape toată populația activă „era încadrată”, adică fiecare „om al muncii” avea măcar un „dosar de cadre” la instituția unde lucra. În plus, cei aproape patru milioane de membri de partid + cei peste un milion de membri UTC erau supravegheați de organele de control ale PCR, iar cadriștii partidului trimiteau mai sus rapoarte despre membri. Și dacă mai adăugăm ofițerii politici din armată, avem totuși imaginea sumbră a unei întregi populații supusă, într-un fel sau altul, controlului informativ, cum scrie rechizitoriul, și tratată paușal ca în stare de război cu statul. Acestea sînt fapte istorice, perfect atestate, și de care o Curte Supremă nu are voie să nu țină seama, chiar dacă nu-i sînt explicit prezentate.

Vreau să mă mai refer la încă un aspect, tot ținînd de istorie: ÎCCJ respinge valoarea probatorie a mărturiilor aduse de avocații părților civile, constînd în mărturii despre represiunea din anii ’70-’80 împotriva unor persoane, „mărturii redate în diverse lucrări publicate”. Pe ce motiv le respinge? Pe motiv că ele sînt extrajudiciare, fiind obținute în afara procesului penal etc. Totuși, ÎCCJ strecoară și următoarea propoziție: „ÎCCJ nu contestă valoarea istorică a acestora“ (a mărturiilor). Dacă însă n-o contestă înseamnă că o admite. Ce înseamnă asta? Că admite că acele mărturii punctuale, dar numeroase, conturează un tablou veridic al represiunii acelor ani. Nu tocmai asta face istoria? Nu formulează o imagine măcar plauzibilă a unei societăți într-un anumit moment? Or, dacă tabloul e veridic, înseamnă că starea de „adversitate” generală și locală a fost reală, chiar dacă a fost dovedită prin mijloace din afara unui proces penal, chiar dacă pentru condamnarea ofițerilor de Securitate mai trebuie coroborate și alte probe, de natură strict judiciară. Căci ce altceva poate însemna a nu contesta „valoarea istorică” a mărturiilor din publicații? Istoria caută să cunoască adevărul despre trecut. Dar și Justiția vrea să cunoască adevărul. Atunci de ce nu poate Justiția utiliza mărturia validă a Istoriei? De ce nu pot colabora cele două? Din păcate, Înalta Curte, dat fiind poziția pe care s-a plasat, a avut de ales între obtuzitate patentă – respingerea „valorii istorice” a mărturiilor din cărți – și contradicție – recunoașterea valorii lor istorice, dar neadmiterea lor nici măcar ca probe auxiliare în proces. A ales contradicția.

Fapt este că un asemenea proces nu putea fi judecat corect fără luarea în atenție și în calcul a întregului tablou al societății românești a timpului, dublată de o analiză a structurii instituțiilor regimului, inclusiv a Securității, spre a devoala funcțiile lor reale și rolul lor adevărat și nu cele pretinse de propagandă. Nu poți înțelege rolul acestor instituții luînd de bună ceea ce oficial se spunea despre ele ori citind legile lor de funcționare. Pur și simplu, eliminînd istoria și analiza critică, argumentele strict juridice, care ajung să confunde situația instituțională de atunci cu cea de acum, nu au cum să probeze o acțiune represivă sistematică împotriva celei mai mari părți a populației. Cu alte cuvinte, fără invocarea Istoriei, un asemenea proces nu poate fi judecat corect – ceea ce este o monstruozitate și nici o Justiție a unui stat de drept nu poate accepta așa ceva. Deci recursul la Istorie devine obligatoriu. Dar în cadrul procesului n-a fost invocat nici măcar raportul „Comisiei Tismăneanu”, totuși un document oficial al statului român – ca să nu mai vorbim despre ignorarea zecilor de publicații (cărți, articole) care descriu și analizează comunismul românesc și modelele sale (sovietic, chinez etc.). Mărginire intelectuală, incultură politică sau rea-voință? Nici măcar nu mai contează prea mult.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.