Jurnal de vacanţă

Publicat în Dilema Veche nr. 495 din 8-14 august 2013
Ce ştii să faci? jpeg

Nu mă pot abţine! Sînt în vacanţă, dar continui să mă uit, fie şi frugal, la televizor şi să răsfoiesc ziarele. De cîteva zile, ştirea cea mai intens mediatizată, cea mai „breaking“, pe toate canalele, este modificarea dramatică a siluetei lui Gigi Becali. Se pare că omul s-a îngrăşat vreo şase kilograme! Oare de ce? Jurnaliştii noştri au anchetat profesionist situaţiunea şi au aflat: dl Becali primeşte de-acasă pachete cu mîncare conţinînd mai ales brînză de oaie. Sînt invitaţi să analizeze problema cîţiva specialişti (nutriţionişti, medici, producători de lactate etc). E limpede. Dl Becali mănîncă prea multă brînză de oaie. Cu roşii. Or, brînza de oaie îngraşă. Înghiţi nouă grame şi te alegi cu nouăzeci de calorii. Unde mai pui că, fiind în arest, dl Becali se mişcă mult mai puţin decît o făcea în stare de libertate. Fapt e că Domnia Sa e în pericol. Specialiştii ne explică în ce măsură colesterolul poate cauza grave defecţiuni organice: hipertensiune, scleroză, atac cerebral, infarct, diabet şi cîte şi mai cîte nenorociri de aceeaşi anvergură. După ce o echipă de călugări athoniţi au venit la Bucureşti ca să se roage pentru binefăcătorul lor, ar trebui, poate, ca şi Parchetul, Parlamentul, societatea civilă şi Bruxelles-ul să declanşeze o acţiune competentă pentru oblojirea sănătăţii lui. Să-l rugăm cu toţii să mănînce mai puţin, să-i alcătuim un regim igienic, să-i procurăm oaie „light“.

N-aş vrea să fiu greşit înţeles. N-am o răfuială personală cu dl Becali. Şi nu m-aş bucura să-l ştiu bolnav. Dar ideea că dieta D-Sale a devenit o chestiune de interes general, că gazetarii autohtoni, în plină inaniţie informaţională, mă năpădesc, zile de-a rîndul, cu neliniştile lor ipocrite cu privire la bolul alimentar al ilustrului nostru concetăţean (ajuns, de altfel, vedetă de „prime time“ tot prin strădaniile lor nătînge) mă indispune şi mă îngrijorează. Încet-încet, te identifici cu lucrurile la care eşti atent. Ştiriştii noştri ar merita să trăiască o asemenea metamorfoză: să semene cu ceea ce relatează, să miroasă, tot mai apăsat, a burduf expirat şi a lapte acru. Mă opresc aici. În definitiv, risc şi eu să mă contaminez, zapînd, de vidul insidios al micilor ecrane autohtone.

* * *

Îmi place mult Sibiul. M-am obişnuit să petrec, în fiecare an, două-trei săptămîni pe străzile şi terasele lui. Şi mă simt personal ofensat cînd unii sibieni întreprinzători îmi strică cheful şi strică imaginea oraşului lor cu triste nereguli „comerciale“. Cu vreo doi ani în urmă, am fost victima unui serviciu toxic la una din şarmantele cafenele de pe strada principală. Anul acesta, am vrut să mă răcoresc cu un gin tonic în Piaţa Mare. Am ales un bistro cu nume destul de pretenţios („L’Atelier Bistro Cafe“) şi am făcut comanda. Am primit un pahar în care pluteau şase (şase!) felii de lămîie: trei galbene şi trei verzi. Plus patru cuburi de gheaţă. În spaţiul minimal rămas gol nu mai încăpuse, cred, decît o linguriţă de gin şi o ceşcuţă de apă tonică. Aveam deci de băut, strecurîndu-mă cu greu printre citricele înghesuite în pahar, un fel de limonadă apoasă cu un vag gust de ienupăr. Preţul: 14 lei. Am băut gin tonic peste tot pe unde am umblat, după ce Nicolae Steinhardt, pe la sfîrşitul anilor ’70, m-a sfătuit să gust cu prima ocazie delicioasa băutură, necunoscută încă pe atunci la noi. Nicăieri n-am primit ceva atît de grosolan falsificat ca la cafeneaua sibiană din Piaţa Mare. Era ca în bancul de pe vremuri, cu reţeta supei de pui posibilă sub Ceauşescu: pui apă, pui morcovi, pui leuştean şi pui nu mai pui! Aşa şi la bistroul „L’Atelier“: pui lămîie, pui gheaţă, pui niţică apă tonică şi gin nu mai pui. Cu vanitatea inutilă a celui care nu vrea să fie luat de prost, m-am dus la barman, cu paharul (încă plin de ingrediente), din care băusem, de sete, tot ce se putea bea. I-am spus că tocmai a patentat o şmecherie ieftină. Omul nu s-a întristat. Tinerel, aproape inocent, s-a oferit să repare lucrurile oferindu-mi pe loc un alt gin tonic, unul „adevărat“. „Din partea casei!“ Tot e bine, mi-am spus. Ar fi putut să mă ia la goană, sau să-mi dea cu shaker-ul în cap. Nu e încă totul pierdut în ospitaliera şi omenoasa noastră patrie!

Am refuzat, totuşi, ginul revizuit şi m-am grăbit să mă întorc la computer, ca să-mi scriu articolul. Cu un pahar de apă rece alături.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.
Astronauți în spațiu  Captură video NASA png
Imagini spectaculoase publicate de NASA. Doi astronauți montează panouri solare pe Stația Spațială Internațională
NASA a publicat un scurt video cu doi astronauți americani care au instalat două panouri solare pe Stația Spațială Internațională, iar imaginile sunt spectaculoase.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.