Istoria

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Frica lui Putin jpeg

„Oamenii fac istoria, dar nu știu ce fac”, ar fi spus Karl Marx, care pretindea că, spre deosebire de ceilalți, el „știe ce face”.  Dar se înșela: istoria l-a păcălit și pe el, dovedindu-i că e la fel de orb ca și ceilalți. Ca și noi.

Într-adevăr, cine ar fi zis, ba nu, chiar gîndit, în 1990, în 2000, pînă și în 2010, că procesul democratic al alegerilor din SUA va fi pus la îndoială chiar de reprezentanții guvernului în funcție? Că votul prin corespondență, legal și vechi de zeci de ani și care n-a fost contestat niciodată pînă acum, va fi considerat fraudulent de Administrația Trump? Că guvernatorii republicani ai unor state, precum Texas, vor recurge la diferite tertipuri administrative pentru a îngreuna accesul votanților din zonele considerate cu majorități democrate? Că însuși președintele în funcție va refuza să declare fără ambiguități că va respecta rezultatul alegerilor și va asigura o tranziție pașnică a puterii, dacă va pierde alegerile? Că va recurge la o numire de ultim moment la Curtea Supremă, care să-i asigure o majoritate confortabilă în această instituție prestigioasă, în cazul în care contestarea votului va ajunge să fie judecată de Curtea Supremă? Și totuși, nu vorbim nici despre Rusia lui Putin, nici despre Turcia lui Erdogan, nici despre Ungaria lui Orbán și nici, bineînțeles, nu sîntem într-o Românie a lui Dragnea. Vorbim despre țara cu cea mai veche Constituție în funcție din lume, despre cea mai veche și mai stabilă democrație, despre țara pe care pînă acum cîțiva ani o numeam „conducătoarea lumii libere”, aceea care, de trei ori în secolul trecut, ne-a salvat de regimuri autoritare și totalitare, fără de care Europa ar fi fost anihilată fie de nazism, fie de comunism, fie de ambele. Iar acum avem un președinte care, în particular, se înțelege personal mai bine cu Putin, Erdogan și Kim Jong-un decît cu Angela Merkel. Cîtă dizgrație!

Și incredulitatea și uimirea noastră nu sînt date numai de dificultatea de a înțelege cum a putut un ins instabil emoțional, egolatru, mincinos și ahtiat după putere, precum Donald Trump, să devină președintele Statelor Unite. E foarte greu de priceput cum încă atîția oameni au dificultăți în a-i condamna purtarea, inclusiv avînd în vedere minciunile debitate în privința pandemiei de coronavirus. Și, dacă pentru oamenii simpli mai există unele scuze, e un spectacol înfricoșător să constați treptata corupție politică a unor instituții și a celor care le conduc, inclusiv a liderilor partidului republican, mesmerizat în ultimul timp în asemenea măsură, încît aproape că nu mai opune rezistență demersurilor sfidătoare ale unui președinte cu ambiții de dictator nici măcar ascunse.

Sper totuși că apropiatele alegeri din Statele Unite vor conduce la scoaterea din politică a lui Donald Trump. Dar chiar și așa, degradarea politică, instituțională, în media, radicalizarea fără precedent a viații publice nu se vor încheia odată cu schimbarea locatarului de la Casa Albă. Iar undele de șoc ale acestei veritabile crize a democrației americane vor radia în întreaga lume, și așa confruntată cu destule regimuri autoritare care acum profită de pe urma pandemiei și a fragilizării democrațiilor liberale.

Cine ar fi anticipat toate acestea? Nu e deloc prima dată cînd istoria pe care o facem își rîde de noi și de sărmanele noastre încercări de a o prevedea. (De obicei ceea ce e neașteptat e negativ, dar nu obligatoriu – vezi căderea comunismului între 1989-1991.) De fiecare dată constatăm melaoncolici uriașa discrepanță dintre predicție și retrodicție. Constatăm că viitorul ne-a rămas complet obscur și că n-am reușit să citim aproape nici unul dintre semnele vremii. Și ce clare apar aceleași semne generațiilor următoare și chiar nouă, cu trecerea timpului! Cum de n-am văzut la timp ce ne păștea? Și ce clară e istoria cînd a devenit istorie! De ce oare n-au reușit nici specialiștii, nici analiștii, nici politicienii, nici Statele Majore și așa mai departe să prevadă ascensiunea lui Hitler, căderea comunismului, terorismul islamic și dezastrele pe care le va provoca, „primăvara arabă”, ascensiunea populismului, Brexit-ul și alegerea lui Trump? Sau, în fața unor evenimente – precum pandemia de coronavirus, chiar dacă le-au anticipat cîțiva specialiști –, guvernele s-au trezit descoperite în primăvara lui 2020. A anticipat cineva – poate cu excepția unor scriitori de SF – Internetul ori Facebook-ul și consecințele lor atît de evidente acum? Și mai ales cîți au prevăzut rolul rețelelor în răspîndirea globală a unor teorii conspiraționiste, care vor afecta serios încercările autorităților de a controla pandemia?

Cred mai degrabă că omul va ajunge pînă la stele decît că va putea anticipa consecințele directe și indirecte ale acestei realizări. Înarmați cu oricîte date de ieri, nu sîntem mult mai pricepuți decît astrologii și prezicătorii de pe vremuri să prevedem ce va fi mîine – bineînțeles, atunci cînd „mîine” nu înseamnă simple variațiuni pe o temă cunoscută. Misterul istoriei (unii ar spune al destinului) ne uluiește și ne înspăimîntă totodată, la fel ca pe vremea babilonienilor, căci nu ne putem niciodată explica la timp acest uriaș contrast între cele două versante ale istoriei: lumina evidenței și a necesității cînd te uiți îndărăt, în trecut; beznă, dacă nu erori fatale, cînd vrei să știi ce ne așteaptă înainte, în viitor.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.