Istoria

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Frica lui Putin jpeg

„Oamenii fac istoria, dar nu știu ce fac”, ar fi spus Karl Marx, care pretindea că, spre deosebire de ceilalți, el „știe ce face”.  Dar se înșela: istoria l-a păcălit și pe el, dovedindu-i că e la fel de orb ca și ceilalți. Ca și noi.

Într-adevăr, cine ar fi zis, ba nu, chiar gîndit, în 1990, în 2000, pînă și în 2010, că procesul democratic al alegerilor din SUA va fi pus la îndoială chiar de reprezentanții guvernului în funcție? Că votul prin corespondență, legal și vechi de zeci de ani și care n-a fost contestat niciodată pînă acum, va fi considerat fraudulent de Administrația Trump? Că guvernatorii republicani ai unor state, precum Texas, vor recurge la diferite tertipuri administrative pentru a îngreuna accesul votanților din zonele considerate cu majorități democrate? Că însuși președintele în funcție va refuza să declare fără ambiguități că va respecta rezultatul alegerilor și va asigura o tranziție pașnică a puterii, dacă va pierde alegerile? Că va recurge la o numire de ultim moment la Curtea Supremă, care să-i asigure o majoritate confortabilă în această instituție prestigioasă, în cazul în care contestarea votului va ajunge să fie judecată de Curtea Supremă? Și totuși, nu vorbim nici despre Rusia lui Putin, nici despre Turcia lui Erdogan, nici despre Ungaria lui Orbán și nici, bineînțeles, nu sîntem într-o Românie a lui Dragnea. Vorbim despre țara cu cea mai veche Constituție în funcție din lume, despre cea mai veche și mai stabilă democrație, despre țara pe care pînă acum cîțiva ani o numeam „conducătoarea lumii libere”, aceea care, de trei ori în secolul trecut, ne-a salvat de regimuri autoritare și totalitare, fără de care Europa ar fi fost anihilată fie de nazism, fie de comunism, fie de ambele. Iar acum avem un președinte care, în particular, se înțelege personal mai bine cu Putin, Erdogan și Kim Jong-un decît cu Angela Merkel. Cîtă dizgrație!

Și incredulitatea și uimirea noastră nu sînt date numai de dificultatea de a înțelege cum a putut un ins instabil emoțional, egolatru, mincinos și ahtiat după putere, precum Donald Trump, să devină președintele Statelor Unite. E foarte greu de priceput cum încă atîția oameni au dificultăți în a-i condamna purtarea, inclusiv avînd în vedere minciunile debitate în privința pandemiei de coronavirus. Și, dacă pentru oamenii simpli mai există unele scuze, e un spectacol înfricoșător să constați treptata corupție politică a unor instituții și a celor care le conduc, inclusiv a liderilor partidului republican, mesmerizat în ultimul timp în asemenea măsură, încît aproape că nu mai opune rezistență demersurilor sfidătoare ale unui președinte cu ambiții de dictator nici măcar ascunse.

Sper totuși că apropiatele alegeri din Statele Unite vor conduce la scoaterea din politică a lui Donald Trump. Dar chiar și așa, degradarea politică, instituțională, în media, radicalizarea fără precedent a viații publice nu se vor încheia odată cu schimbarea locatarului de la Casa Albă. Iar undele de șoc ale acestei veritabile crize a democrației americane vor radia în întreaga lume, și așa confruntată cu destule regimuri autoritare care acum profită de pe urma pandemiei și a fragilizării democrațiilor liberale.

Cine ar fi anticipat toate acestea? Nu e deloc prima dată cînd istoria pe care o facem își rîde de noi și de sărmanele noastre încercări de a o prevedea. (De obicei ceea ce e neașteptat e negativ, dar nu obligatoriu – vezi căderea comunismului între 1989-1991.) De fiecare dată constatăm melaoncolici uriașa discrepanță dintre predicție și retrodicție. Constatăm că viitorul ne-a rămas complet obscur și că n-am reușit să citim aproape nici unul dintre semnele vremii. Și ce clare apar aceleași semne generațiilor următoare și chiar nouă, cu trecerea timpului! Cum de n-am văzut la timp ce ne păștea? Și ce clară e istoria cînd a devenit istorie! De ce oare n-au reușit nici specialiștii, nici analiștii, nici politicienii, nici Statele Majore și așa mai departe să prevadă ascensiunea lui Hitler, căderea comunismului, terorismul islamic și dezastrele pe care le va provoca, „primăvara arabă”, ascensiunea populismului, Brexit-ul și alegerea lui Trump? Sau, în fața unor evenimente – precum pandemia de coronavirus, chiar dacă le-au anticipat cîțiva specialiști –, guvernele s-au trezit descoperite în primăvara lui 2020. A anticipat cineva – poate cu excepția unor scriitori de SF – Internetul ori Facebook-ul și consecințele lor atît de evidente acum? Și mai ales cîți au prevăzut rolul rețelelor în răspîndirea globală a unor teorii conspiraționiste, care vor afecta serios încercările autorităților de a controla pandemia?

Cred mai degrabă că omul va ajunge pînă la stele decît că va putea anticipa consecințele directe și indirecte ale acestei realizări. Înarmați cu oricîte date de ieri, nu sîntem mult mai pricepuți decît astrologii și prezicătorii de pe vremuri să prevedem ce va fi mîine – bineînțeles, atunci cînd „mîine” nu înseamnă simple variațiuni pe o temă cunoscută. Misterul istoriei (unii ar spune al destinului) ne uluiește și ne înspăimîntă totodată, la fel ca pe vremea babilonienilor, căci nu ne putem niciodată explica la timp acest uriaș contrast între cele două versante ale istoriei: lumina evidenței și a necesității cînd te uiți îndărăt, în trecut; beznă, dacă nu erori fatale, cînd vrei să știi ce ne așteaptă înainte, în viitor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bacalaureat jpg
Școală dimineața, Bacalaureat după-amiaza. Decizia Ministerului Educației aruncă în aer programul elevilor de liceu: „O debandadă”
Ministerul Educației a transmis liceelor care organizează la finalul lunii examenul de Bacalaureat o serie de recomandări prin care să eficientizeze și să simplifice cât mai mult procesul. În realitate însă, mai mult îl încurcă, a declarat pentru „Adevărul” directoarea Colegiului I.L.Caragiale.
image png
Cea mai mare dezamăgire pentru o tânără de 21 de ani: a fost înșelată de iubit cu cea mai bună prietenă. Totul s-a întâmplat de ziua ei de naștere
O tânără de 21 de ani a fost extrem de dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat la petrecerea de ziua ei de naștere. Cea mai bună prietenă și iubitul ei au făcut-o să sufere.
Cele mai bune destinații din lume în 2025 potrivit TripAdvisor Colaj TripAdvisor
Top 10 cele mai bune destinații în 2025. O capitală europeană domină clasamentele în ultimul sfert de secol
TripAdvisor, lider mondial în ghidarea călătoriilor, a lansat prima categorie din cadrul mult așteptatelor Premii Travelers' Choice® 2025: „Cele mai bune destinații din lume” - „Best of the Best Destinations”.
plata cu cardul FOTO SHUTTERSTOCK
Dispar bonurile fiscale pe hârtie la plata cu cardul. Ce probleme majore pot întâmpina clienții
O nouă lege care a modificat Codul Fiscal în decembrie 2024 stabilește că bonurile fiscale nu mai sunt imprimate la plata cu cardul, decât la solicitarea expresă a clienților.
raceala jpg
Din ce motive persistă răceala? Ce putem să facem atunci când suntem răciți, să treacă mai repede
Oricare dintre noi trece prin răceli cel puţin o dată în sezonul rece. Simptomele bolii pot dispărea în mai puţin de 2 zile, însă sunt cazuri în care răceala persistă din cauza acţiunilor noastre sau a lipsei de reacţie. Uite principalele cauze pentru care îmbunătăţirea stării de sănătate întârzie s
deficit bugetar financiar fiscal foto shutterstock
Efectul neașteptat după intrarea României în Schengen. Economist: „Am zâmbit când i-am auzit pe unii că e bine”
România va beneficia de pe urma intrării în Schengen, însă există și unele aspecte care ar putea să fie discutabile. La acestea se referă economistul Radu Georgescu.
SUA versus Iran FOTO SHUTTERSTOCK
Cum ar putea aduce Trump sfârșitul regimului iranian
Teheranul a pierdut Siria și Libanul, e în criză economică și suferă de instabilitate internă, pe lângă faptul că Israelul i-a distrus apărarea antiaeriană. Spectator se așteaptă ca Trump să pună „presiune maximă” pentru a stimula o schimbare de regim din interior.
image png
Locul din Europa unde cerul se unește cu Pământul. Peisajul e de vis, trebuie să ajungi măcar o dată în viață
Meteora este un loc care pare să fie desprins dintr-o poveste cu zei și legende antice, un loc în care cerul se unește cu Pământul într-un dans al stâncilor verticale, ce par să sfideze legile fizicii.
zelenski in romania cu odobescu sursa x jpeg
Europa Centrală se înclină către Moscova. Riscuri pentru aprovizionarea Ucrainei cu arme
Furnizarea de arme și echipamente vitale pentru Ucraina riscă să devină o misiune tot mai dificilă pe măsură ce forțele politice pro-ruse câștigă teren în Europa Centrală.