Iraționalul politic

Publicat în Dilema Veche nr. 756 din 16-22 august 2018
Frica lui Putin jpeg

Pe măsură ce apar noi mărturii vizuale și verbale care umplu Internetul devine tot mai greu pentru Putere să susțină teza că, în violențele din 10 august, partitura Jandarmeriei n-a fost decît legală și justificată. Dimpotrivă, totul arată folosirea din partea ei a unei violențe excesive și mai ales indiscriminante, lovind, atacînd și gazînd cu lacrimogene demonstranți pașnici, mai ales odată cu căderea întunericului. Cei peste 400 de răniți, cei mai mulți demonstranți, trebuie explicați, iar ancheta în curs a Parchetului Militar va lămuri probabil unele lucruri neplăcute pentru Jandarmerie. Pînă una alta, din punct de vedere al imaginii, Puterea a pierdut lupta, mai ales că protestele s au reluat a doua zi, iar atitudinea total diferită de data aceasta a Jandarmeriei sugerează că, tacit, Puterea a dat înapoi, înțelegînd că violența nu mai poate continua. Acuzațiile lansate de Dragnea și PSD împotriva președintelui Iohannis și a Opoziției că ar fi orchestrat din umbră violențele inițiale ale huliganilor sau că ar fi încercat să submineze prin comunicate autoritatea Jandarmeriei sînt ridicole, iar articolele apărute în presa internațională nu dau nici o valoare acestor alegații. Presiunile pentru demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă, pe cît de incompetentă, pe atît de iresponsabilă, vor continua să crească neîncetat.

Te întrebi, pe bună dreptate: de ce au făcut-o, cînd rezultatul acesta era previzibil? De ce s-a ordonat Jandarmeriei să procedeze așa cum a procedat? Era evident că oamenii veniți din străinătate să participe la manifestație alături de conaționali nu-și doreau nici o violență. O mare manifestație pașnică (precum cele din 2017 și începutul lui 2018) n-ar fi dus la căderea Guvernului, iar vacanța amînă oricum anumite modificări legislative. Puterea s-ar fi putut lăuda în continuare că, în pofida unor acuzații de corupție, e o putere democratică ce acceptă să fie contestată din stradă. Reputația ei internațională, deloc prea mare, ar fi crescut. N-ar fi fost rațional să procedeze astfel? Ba da. Ar fi fost rațional.

Numai că Puterea actuală – așa cum bine a caracterizat-o președintele Iohannis – nu este rațională; sau, mai exact, Liviu Dragnea și acoliții lui nu mai judecă în termeni raționali. Teza mea este că ei au început de la o vreme să creadă în propriile lor ficțiuni – „statul paralel“, complotul internațional, „sorosist“ sau de alt fel, care are în țară drept relee pe președinte, DNA-ul, serviciile, plus un număr nedeterminat de inși din presă, din multinaționale etc. Cînd Dragnea afirmă că „este vînat“, sînt convins că el chiar crede că procesele sale fac parte dintr-o conspirație menită să-l distrugă personal și nu că este vorba despre o acțiune legală a Justiției. De fapt, pentru președintele Camerei nu există acțiuni legale și justificate, dacă ele sînt împotriva sa sau a PSD și a Guvernului său: toate sînt mașinațiuni obscure (amintesc de termenul „șobolani“ cu care și-a gratulat opozanții), avînd un punct de sprijin esențial în străinătate.

Dacă lucrurile stau așa, atunci eu cred că Dragnea a crezut el însuși în propaganda că marele miting „al diasporei“, anunțat cu mult timp înainte, urmărește să răstoarne Guvernul prin forță. Pentru mentalitatea sa ce poate fi mai suspect decît un miting urzit din străinătate, la care trebuie să participe mii de expați? Nu sînt ei, conștient sau fără voie, agenți ai cabalei internaționale anti-PSD? N-a votat întotdeauna diaspora cu adversarii acestuia? Nu instigă acești expați o presă internațională, în general ostilă la adresa guvernării PSD? Nu-i normal atunci ca adversarii regimului său de putere personală să se recruteze mai ales dintre „românii fugiți“? Să ne fie clar: Dragnea și oamenii lui nu cred în proteste spontane autentice: cine e contra lor e ori plătit, ori manipulat, ori, în cazul cel mai bun, dezinformat. În rest, toată istoria e gîndită în termeni de complot și de acțiuni ma-ni-pulativ-conspiraționiste: victoria ne-aș-teptată din 2014 a lui Iohannis (cu sus-ținerea diasporei), incendiul de la Colectiv din 2016, manifestațiile din 2017, căderea celor două Guverne PSD, care ar fi împiedicat partidul să-și savureze victoria electorală din 2016.

Pe scurt, ordinele date Jandarmeriei pe 10 august au fost „ca de război“: să reacționeze dur și masiv la orice provocare, cît de mică, și mai ales să-i trateze pe toți demonstranții drept inamici ai liniștii publice, majoritatea cu presupuse „ordine din afară“ să dea jos Guvernul. De aceea, la primele provocări (iscate de un grup de huligani despre care nu știm încă mare lucru), Jandarmeria a răspuns cu o forță excesivă. A folosit fără temei gazele lacrimogene de la bun început și n-a încercat să-i izoleze pe huligani de restul manifestanților. Ceea ce a urmat se știe.

Majoritatea oamenilor politici și mai ales a conducătorilor de state ar trebui să gîndească în termeni raționali. Ar trebui, deci, să încerce să-și adapteze ideile și planurile la realitate. Dar experiența istorică a cel puțin ultimei sute de ani arată că, de foarte multe ori, ei nu o fac. Mai exact, acționează crezînd în ficțiunile ideologice și politice pe care tot ei le-au inventat sau pe care le-au adoptat pentru a-și promova scopurile politice. În acest caz, ei pretind că ficțiunile lor sînt mai reale decît realitatea practică și încearcă s-o muleze pe aceasta după ficțiune. Ce-i drept, iraționalul este contraproductiv; dar, din păcate, nu neapărat pe termen scurt: adevărul nu biruie imediat, ci are nevoie, pentru a se impune, de mult timp și, nu o dată, de sacrificii omenești teribile. 

P.S. Citesc încă un articol al Alinei Mungiu-Pippidi, „Ultima soluție, înc-o involuție“. Teza, identică practic cu aceea a PSD-ului și televiziunilor dominate de acesta: evenimentele violente de pe 10 august au fost plănuite și provocate de servicii care ar fi infiltrat și presa și diapora cu „mii de agenți acoperiți“ și de anumiți „profitori evidenți“ – Opoziția. Scopul a fost discreditarea în străinătate a guvernării PSD, considerate nedemocratice, și mobilizarea electoratului antipesedist. Scop atins, zice autoarea. Ce elogiu involuntar adus bietei noastre Opoziții dezunite și unui președinte încă atît de „nejucător“!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

lasconi orban jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Ludovic Orban anunță că se retrage și o susține pe Elena Lasconi. Cum a reacționat George Simion
Ludovic Orban a anunțat, în seara zilei de luni, la dezbaterea prezidențială organizată de Digi24, că se retrage din competiție și o va susține pe Elena Lasconi, candidatul din partea USR, pentru funcția de președinte al României.
criza astm jpg
Horoscop marți, 19 noiembrie. Când vede că nu i-au intrat banii pe card, un nativ face o adevărată criză de nervi
Astrologul Click!, Lorina, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de marți, 19 noiembrie.
Cancer de colon FOTO Shutterstock jpg
Specialiștii spun că au găsit cauza cancerului colorectal la tineri. Ce legătură au fructele pe care le consumăm cu această boală teribilă
Cancerul colorectal afectează din ce în ce mai mulți tineri, iar medicii au studiat creșterea numărului de cazuri. Noi studii arată că o cauză principală ar putea fi utilizarea tot mai frecventă a substanțelor chimice microscopice care se regăsesc în produsele de zi cu zi.
un nou gladiator 1 jpg
De văzut în noiembrie
Nu știți ce să alegeți din sumedenia de filme și documentare care sunt la cinema și la TV? Iată recomandările redacției pentru luna aceasta:
image jpeg
De ce s-a hotărât Monica Iagăr să intre în politică? „Candidez la Satu Mare pentru că am copilărit acolo” Și-a numit fiul după Putin!
Fosta atletă Monica Iagăr candidează pentru un fotoliu de deputat la alegerile din această iarnă.
Galeria de Artă Orientală, o nouă expoziție permanentă la MNAR
Galeria de Artă Orientală, o nouă expoziție permanentă la MNAR
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) anunță deschiderea unei noi expoziții permanente, începând cu data de 22 noiembrie 2024: Galeria de Artă Orientală.
Maramures jpg
Iazurile de decantare din Maramureș - un pericol ignorat timp de decenii
Accidentul ecologic de la iazul Bozânta, din anul 2000, a fost clasat de prestigioasa publicație Lenntech în top 10 cele mai grave dezastre ecologice la nivel mondial.
01 candidati alegeri 24 noiembrie jpg
Dezbatere electorala. Cinci candidați la președinție, față în față
Cinci dintre candidații la alegerile prezidențiale se înfruntă, luni seara, la dezbaterea organizată de către Digi24, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.
1 andrea bocelli dupa coronavirus 3 jpg jpeg
Cum a orbit, de fapt, Andrea Bocelli. Povestea de viață dureroasă a celebrului tenor italian
Andrea Bocelli s-a născut cu o formă severă de glaucom, o afecțiune care i-a afectat vederea încă de la începutul vieții. La vârsta de 12 ani, însă, și-a pierdut complet vederea în urma unui accident dramatic petrecut pe terenul de fotbal.