Ira╚Ťionalul politic

Publicat în Dilema Veche nr. 756 din 16-22 august 2018
Frica lui Putin jpeg

Pe m─âsur─â ce apar noi m─ârturii vizuale ╚Öi verbale care umplu Internetul devine tot mai greu pentru Putere s─â sus╚Ťin─â teza c─â, ├«n violen╚Ťele din 10 august, partitura Jandarmeriei n-a fost dec├«t legal─â ╚Öi justificat─â. Dimpotriv─â, totul arat─â folosirea din partea ei a unei violen╚Ťe excesive ╚Öi mai ales indiscriminante, lovind, atac├«nd ╚Öi gaz├«nd cu lacrimogene demonstran╚Ťi pa╚Önici, mai ales odat─â cu c─âderea ├«ntunericului. Cei peste 400 de r─âni╚Ťi, cei mai mul╚Ťi demonstran╚Ťi, trebuie explica╚Ťi, iar ancheta ├«n curs a Parchetului Militar va l─âmuri probabil unele lucruri nepl─âcute pentru Jandarmerie. P├«n─â una alta, din punct de vedere al imaginii, Puterea a pierdut lupta, mai ales c─â protestele s au reluat a doua zi, iar atitudinea total diferit─â de data aceasta a Jandarmeriei sugereaz─â c─â, tacit, Puterea a dat ├«napoi, ├«n╚Ťeleg├«nd c─â violen╚Ťa nu mai poate continua. Acuza╚Ťiile lansate de Dragnea ╚Öi PSD ├«mpotriva pre╚Öedintelui Iohannis ╚Öi a Opozi╚Ťiei c─â ar fi orchestrat din umbr─â violen╚Ťele ini╚Ťiale ale huliganilor sau c─â ar fi ├«ncercat s─â submineze prin comunicate autoritatea Jandarmeriei s├«nt ridicole, iar articolele ap─ârute ├«n presa interna╚Ťional─â nu dau nici o valoare acestor alega╚Ťii. Presiunile pentru demisia Guvernului condus de Viorica D─âncil─â, pe c├«t de incompetent─â, pe at├«t de iresponsabil─â, vor continua s─â creasc─â ne├«ncetat.

Te ├«ntrebi, pe bun─â dreptate: de ce au f─âcut-o, c├«nd rezultatul acesta era previzibil? De ce s-a ordonat Jandarmeriei s─â procedeze a╚Öa cum a procedat? Era evident c─â oamenii veni╚Ťi din str─âin─âtate s─â participe la manifesta╚Ťie al─âturi de cona╚Ťionali nu-╚Öi doreau nici o violen╚Ť─â. O mare manifesta╚Ťie pa╚Önic─â (precum cele din 2017 ╚Öi ├«nceputul lui 2018) n-ar fi dus la c─âderea Guvernului, iar vacan╚Ťa am├«n─â oricum anumite modific─âri legislative. Puterea s-ar fi putut l─âuda ├«n continuare c─â, ├«n pofida unor acuza╚Ťii de corup╚Ťie, e o putere democratic─â ce accept─â s─â fie contestat─â din strad─â. Reputa╚Ťia ei interna╚Ťional─â, deloc prea mare, ar fi crescut. N-ar fi fost ra╚Ťional s─â procedeze astfel? Ba da. Ar fi fost ra╚Ťional.

Numai c─â Puterea actual─â ÔÇô a╚Öa cum bine a caracterizat-o pre╚Öedintele Iohannis ÔÇô nu este ra╚Ťional─â; sau, mai exact, Liviu Dragnea ╚Öi acoli╚Ťii lui nu mai judec─â ├«n termeni ra╚Ťionali. Teza mea este c─â ei au ├«nceput de la o vreme s─â cread─â ├«n propriile lor fic╚Ťiuni ÔÇô ÔÇ×statul paralelÔÇť, complotul interna╚Ťional, ÔÇ×sorosistÔÇť sau de alt fel, care are ├«n ╚Ťar─â drept relee pe pre╚Öedinte, DNA-ul, serviciile, plus un num─âr nedeterminat de in╚Öi din pres─â, din multina╚Ťionale etc. C├«nd Dragnea afirm─â c─â ÔÇ×este v├«natÔÇť, s├«nt convins c─â el chiar crede c─â procesele sale fac parte dintr-o conspira╚Ťie menit─â s─â-l distrug─â personal ╚Öi nu c─â este vorba despre o ac╚Ťiune legal─â a Justi╚Ťiei. De fapt, pentru pre╚Öedintele Camerei nu exist─â ac╚Ťiuni legale ╚Öi justificate, dac─â ele s├«nt ├«mpotriva sa sau a PSD ╚Öi a Guvernului s─âu: toate s├«nt ma╚Öina╚Ťiuni obscure (amintesc de termenul ÔÇ×╚ÖobolaniÔÇť cu care ╚Öi-a gratulat opozan╚Ťii), av├«nd un punct de sprijin esen╚Ťial ├«n str─âin─âtate.

Dac─â lucrurile stau a╚Öa, atunci eu cred c─â Dragnea a crezut el ├«nsu╚Öi ├«n propaganda c─â marele miting ÔÇ×al diasporeiÔÇť, anun╚Ťat cu mult timp ├«nainte, urm─âre╚Öte s─â r─âstoarne Guvernul prin for╚Ť─â. Pentru mentalitatea sa ce poate fi mai suspect dec├«t un miting urzit din str─âin─âtate, la care trebuie s─â participe mii de expa╚Ťi? Nu s├«nt ei, con╚Ötient sau f─âr─â voie, agen╚Ťi ai cabalei interna╚Ťionale anti-PSD? N-a votat ├«ntotdeauna diaspora cu adversarii acestuia? Nu instig─â ace╚Öti expa╚Ťi o pres─â interna╚Ťional─â, ├«n general ostil─â la adresa guvern─ârii PSD? Nu-i normal atunci ca adversarii regimului s─âu de putere personal─â s─â se recruteze mai ales dintre ÔÇ×rom├ónii fugi╚ŤiÔÇť? S─â ne fie clar: Dragnea ╚Öi oamenii lui nu cred ├«n proteste spontane autentice: cine e contra lor e ori pl─âtit, ori manipulat, ori, ├«n cazul cel mai bun, dezinformat. ├Än rest, toat─â istoria e g├«ndit─â ├«n termeni de complot ╚Öi de ac╚Ťiuni ma-ni-pulativ-conspira╚Ťioniste: victoria ne-a╚Ö-teptat─â din 2014 a lui Iohannis (cu sus-╚Ťinerea diasporei), incendiul de la Colectiv din 2016, manifesta╚Ťiile din 2017, c─âderea celor dou─â Guverne PSD, care ar fi ├«mpiedicat partidul s─â-╚Öi savureze victoria electoral─â din 2016.

Pe scurt, ordinele date Jandarmeriei pe 10 august au fost ÔÇ×ca de r─âzboiÔÇť: s─â reac╚Ťioneze dur ╚Öi masiv la orice provocare, c├«t de mic─â, ╚Öi mai ales s─â-i trateze pe to╚Ťi demonstran╚Ťii drept inamici ai lini╚Ötii publice, majoritatea cu presupuse ÔÇ×ordine din afar─âÔÇť s─â dea jos Guvernul. De aceea, la primele provoc─âri (iscate de un grup de huligani despre care nu ╚Ötim ├«nc─â mare lucru), Jandarmeria a r─âspuns cu o for╚Ť─â excesiv─â. A folosit f─âr─â temei gazele lacrimogene de la bun ├«nceput ╚Öi n-a ├«ncercat s─â-i izoleze pe huligani de restul manifestan╚Ťilor. Ceea ce a urmat se ╚Ötie.

Majoritatea oamenilor politici ╚Öi mai ales a conduc─âtorilor de state ar trebui s─â g├«ndeasc─â ├«n termeni ra╚Ťionali. Ar trebui, deci, s─â ├«ncerce s─â-╚Öi adapteze ideile ╚Öi planurile la realitate. Dar experien╚Ťa istoric─â a cel pu╚Ťin ultimei sute de ani arat─â c─â, de foarte multe ori, ei nu o fac. Mai exact, ac╚Ťioneaz─â crez├«nd ├«n fic╚Ťiunile ideologice ╚Öi politice pe care tot ei le-au inventat sau pe care le-au adoptat pentru a-╚Öi promova scopurile politice. ├Än acest caz, ei pretind c─â fic╚Ťiunile lor s├«nt mai reale dec├«t realitatea practic─â ╚Öi ├«ncearc─â s-o muleze pe aceasta dup─â fic╚Ťiune. Ce-i drept, ira╚Ťionalul este contraproductiv; dar, din p─âcate, nu neap─ârat pe termen scurt: adev─ârul nu biruie imediat, ci are nevoie, pentru a se impune, de mult timp ╚Öi, nu o dat─â, de sacrificii omene╚Öti teribile. 

P.S. Citesc ├«nc─â un articol al Alinei Mungiu-Pippidi, ÔÇ×Ultima solu╚Ťie, ├«nc-o involu╚ŤieÔÇť. Teza, identic─â practic cu aceea a PSD-ului ╚Öi televiziunilor dominate de acesta: evenimentele violente de pe 10 august au fost pl─ânuite ╚Öi provocate de servicii care ar fi infiltrat ╚Öi presa ╚Öi diapora cu ÔÇ×mii de agen╚Ťi acoperi╚ŤiÔÇť ╚Öi de anumi╚Ťi ÔÇ×profitori eviden╚ŤiÔÇť ÔÇô Opozi╚Ťia. Scopul a fost discreditarea ├«n str─âin─âtate a guvern─ârii PSD, considerate nedemocratice, ╚Öi mobilizarea electoratului antipesedist. Scop atins, zice autoarea. Ce elogiu involuntar adus bietei noastre Opozi╚Ťii dezunite ╚Öi unui pre╚Öedinte ├«nc─â at├«t de ÔÇ×nejuc─âtorÔÇť!

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.