Între două coșmaruri

Publicat în Dilema Veche nr. 817 din 17-23 octombrie 2019
Frica lui Putin jpeg

Un coșmar s-a încheiat. Altul tocmai începe. S-a încheiat coșmarul Dragnea-Dăncilă, primitiv, agresiv și izolaționist. S-a încheiat, cel puțin pentru un timp, cu principiul de guvernare „Pentru că putem“. S-a încheiat chiar lunga și nefasta domnie a PSD asupra țării. Nimeni, cu excepția PSD-ului, nici măcar foștii aliați, n-o regretă. Regimul Dragnea-Dăncilă a fost urît, detestat și, la urmă, disprețuit. Pesemne că în perioada următoare vom vedea mai puțină suficiență tîmpă și aroganță agramată. Sfidările deplorabile la adresa instituțiilor europene vor înceta. Asalturile împotriva Justiției și pentru salvarea politicienilor corupți se vor tempera, poate chiar – așa cum prevestea Viorica Dăncilă – vor fi înlocuite cu o redresare a politicii anticorupție. Legislația anticorporatistă din ultimul timp va fi înlăturată fără prea mult efort. Poate se va reuși chiar o îmbunătățire a indicatorilor economici, mai ales o ținere sub control a deficitului bugetar. Vom avea un guvern liberal condus de dl Ludovic Orban (e momentul lui mare), poate cu mici „inserturi“ PMP și UDMR.

Odată cu el va începe însă noul coșmar, al unui guvern minoritar, chipurile „temporar“ sau „de tranziție“. O tranziție care va trebui să dureze un an. Cum să guvernezi eficient aducînd la un numitor comun șase partide, pînă mai ieri învrăjbite? Odată inamicul comun – PSD – doborît, e o lege a naturii și a firii omenești că va izbucni războiul între aliații de conjunctură, fiecare aflat în altă situație și visînd altceva. USR-PLUS vrea ceea ce nu se poate practic – alegeri anticipate. Cred că o fac mai puțin din convingere interioară, cît pentru a oferi candidatului la președinție Dan Barna un punct de contencios față de președintele Iohannis. Procedînd astfel, însă, riscă să rămînă alături de guvernare, chibițînd continuu și făcînd opoziție deopotrivă la opoziție (PSD) și la guvern (PNL). Nu-i văd ieșind cu bine din această încercare. Pro România lui Victor Ponta nu vrea decît să capteze cît mai multe hălci din PSD. În plus, duplicitatea lui Ponta, proverbială deja, îl face suspect în orice alianță, oricît de conjuncturală. ALDE rămîne antireformist și iliberal. Să ne închipuim că viitorul guvern Orban va intenționa, în acord cu cerințele europene, dar și ale electoratului anti-PSD, să desființeze hulita Secție Specială. Nu poate s-o facă prin OUG, căci referendumul din mai oprește (moralmente) guvernul să dea ordonanțe în domeniul Justiției. Va trebui s-o facă în Parlament, eventual prin asumarea răspunderii. Dar în afara liberalilor și a USR, poate și a PMP, cine va vota în favoarea legii respective? PSD în nici un caz, ALDE în nici un caz, Pro România va cere un preț mare, poate imposibil de plătit. Proiectul va cădea, posibil chiar guvernul, dacă va încerca să treacă legea prin asumarea răspunderii.

În acest caz, marea tentație a unui guvern PNL, atunci cînd va avea chestiuni dificile și care nu întrunesc consensul (aproape toate lucrurile importante adică), va fi ori să nu facă nimic, ori foarte puțin. În schimb, orice s-ar întîmpla, va fi continuu criticat din toate părțile: aliații vor țipa că promisiunile făcute nu le sînt respectate, presa va bombăni că nu se fac reformele anunțate, electoratul va fi frustrat. Cei care participă la guvernare vor fi criticați că participă, cei care nu particică, că nu participă. Va ploua cu recriminări și cu reproșuri din toate părțile. În fundal, împroșcînd venin pretutindeni și hrănindu-și dorința de revanșă, va pîndi PSD-ul, așteptînd să revină la putere peste un an. Ceea ce – deloc imposibil – se va putea întîmpla. Am mai văzut acest film.

Se poate evita noul coșmar? Ar fi necesară, din partea celor aflați la cîrmă, o combinație ideală de trăsături contrastante: o mare abilitate dublată de fermitate, adică să dispună de flexibilitate tactică combinată cu o neabătută direcție strategică. Ceva de tipul machiavelicei asocieri între „vulpe“, „leu“ și „om“. N-o prea regăsesc la actualii responsabili, Orban, Iohannis & alții. Și le ar mai trebui (lor, dar și nouă) și mult noroc. „Prea multe ceri dumneata! Ai prea multe pretenții!“, va obiecta cineva. De acord, reduc pretențiile: de fapt, norocul singur ar fi de ajuns!

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.