Întîrziere

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
Frica lui Putin jpeg

În România, a întîrzia de la mult la foarte mult nu-i un viciu, ci o condiție a existenței și, aproape aș spune, a supraviețuirii sociale. Căci dacă aș fi punctual sau aș face ce am de făcut la timp aș stîrni printre amici, parteneri de afaceri, iubite, administrație aprehensiuni și suspiciuni de interese necurate, de imbecilitate sau chiar de alienare mentală. Din fericire, nu e nevoie de mari eforturi pentru a întîrzia, căci de obicei e aproape inevitabil. Întîrzie autobuzul, întîrzie tramvaiul, întîrzie trenul, de ce n-ar întîrzia bineînțeles și pietonul? Avionul întîrzie și el, deopotrivă la decolare și la aterizare. Cel care are o datorie amînă s-o plătească, cel care n-are amînă și el tot ce poate. Curierii nu sosesc la timp aproape ca o datorie de onoare, furnizorii de orice depășesc orice termene, profesorii întîrzie adesea și ei la curs, cît despre elevi și studenți e o necesitate să nu vină la timp la curs (dacă consimt totuși să vină). De obicei e acuzat traficul, dar am văzut întîrzieri chiar și acolo și atunci cînd traficul era foarte redus – de pildă, noaptea.  

Întîrzierile formează un lanț sau un cerc vicios: cineva mă face să întîrzii, iar eu, inevitabil, îl fac la rîndul meu să întîrzie pe un al treilea, care de aceea nu poate ajunge, nici să vrea, la întîlnire la timp și astfel îl întîrzie pe un al patrulea, și așa mai departe. Dar nu-i nici o nenorocire: în compensație, toți întîrziații aceștia, prietenii lor și prietenii prietenilor schimbă între timp inimioare pe WhatsApp, dau like-uri și share-uri pe Facebook și așa nu numai că timpul lor pierdut devine plăcut, dar nici răbdarea lor nu mai e casantă, ci capătă proprietățile plastilinei.

În principiu, curios nu e că oamenii întîrzie în regulă generală, ci că unii mai reușesc totuși să ajungă acolo unde au treabă la un moment dat – tîrziu, dar totuși să ajungă în aceeași zi, sau aceeași săptămînă, sau aceeași lună, după caz. De multe ori însă trăim din amînări eterne: banii cuveniți, nu se știe din ce motiv misterios, refuză „să intre pe card”, diferite persoane fac ce fac și „nu ajung” mai niciodată la întîlnirile lor, sugerînd că un obstacol straniu li se pune mereu în cale, de parcă ar fi Ana lui Manole. Iar cînd, în fine, ceva sau cineva reușește, după imense eforturi, să fie unde trebuie, adesea ori nu e cum te așteptai, ori există un defect, ori, de multe ori, nu mai e nevoie. Pe scurt, operațiunea trebuie reluată da capo sau reinventatăDar nu se întîmplă nici o nenorocire: nimeni și nimic în România nu se scandalizează de întîrzieri și amînări, ba cînd e vorba despre dobînzile la creditele bancare, cînd întîrziem să achităm ratele, ele chiar se bucură și se umflă, presupun, de plăcere. 

Se spune că punctualitatea e politețea regilor. Românul însă este republican înverșunat, așa cum am aflat din 1990. Prin urmare, detestă punctualitatea și nici în privința politeței n-are prejudecăți aristocratice. Așa că întîrzie cît poate (și poate mult) și nici nu se scuză decît, în cel mai bun caz, nu prea convingător. Și de ce ar fi convingător? Are exemple majore  înaintea ochilor ce tind să-l îndemne fără încetare să-și regleze viața după o cronologie „cu geometrie variabilă”.

Străzile se repară de către primării cu întîrziere, dacă se mai repară vreodată. Căldura în calorifere vine cu întîrziere – o săptămînă, o lună – fără ca administrația orașelor să dea semne de culpabilitate. (Noroc că și frigul toamnei a întîrziat anul acesta, probabil sedus de atmosfera națională de nepunctualitate.) Marile investiții în infrastructură întîrzie, se amînă mereu, termenele sînt mereu depășite. Diferitele reforme – în administrație, în finanțe, în organizarea teritorială, în digitalizare etc. – sînt veșnic întîrziate și tot e bine dacă le mai apucăm pe unele, asta dacă și moartea, cedînd spiritului național, își mai amînă puțin sosirea. Motivele sînt mereu îndreptățite și grave: CRIZA, PANDEMIA, VESTUL, RĂZBOIUL ÎN UCRAINA, dar mai ales dușmanul etern și crunt, nicicînd absent: CELĂLALT. 

Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”. Nu văd de ce: ceilalți ni se adaptează și ne tratează cu blîndețe și înțelegere, orientîndu-se după firea noastră cea mult-delăsătoare, prea relaxată în raport cu timpul. Nu-i vina lor, în definitiv, că românul, așa cum arată istoria, din moși-strămoși a avut ce-a avut el cu scadențele și termenele.

O mare invenție – contractul social jpeg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Make Europe Great Again
O reacție a existat la Beijing, care a impus tarife retaliatorii unor produse americane.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Să ne facem ruși!
Dacă nu credeţi, căutaţi, pe YouTube, filmuleţul în care Vladimir Putin cîntă, la un concert de binefacere, melodia „Blueberry Hills“.
Frica lui Putin jpeg
Teatrul şi politica
Cît despre sintagma „scena politică”, aceasta a devenit atît de banală şi de tocită de utilizarea continuă, încît nici nu o mai luăm în seamă.
AFumurescu prel jpg
Modelul vulturului-furnică
N-aveți încă pe ceas aplicația cu Eminescu?
m simina jpg
Darul din istorie
Dacă darurile nu sînt acceptate sau gestul nu devine reciproc la un momentdat, relația în cauză poate avea de suferit.
Iconofobie jpeg
O îndeletnicire plină de surprize
De ce oferă jocul „plăcere”, suplinind, s-ar zice, în plan imaginar, o realitate mai curînd frustrantă?
„Cu bule“ jpeg
Piua
Un cuvînt care denumește, în sensul său concret, un recipient greu, folosit pentru zdrobire, ajunge astfel să exprime eliberarea din constrîngerile jocului.
HCorches prel jpg
Primiți cu educația preșcolară?
Durerea pe care însă o resimte sistemul este că familia percepe grădinița în cu totul alți termeni.
radu naum PNG
Iar pleacă nemții acasă?
Există, legat de nemţi, cîteva idei fixe rezistente la orice bacterii ale raţiunii şi evidenţei. Una e că fac cele mai bune şi mai fiabile maşini.
p 7 Taipei, Taiwan WC jpg
Război pentru Taiwan?
SUA ar trebui să descurajeze în continuare independența formală a Taiwanului
Comunismul se aplică din nou jpeg
Frustrări individuale și naționale
Necazul e că nu întotdeauna frustratul aflat în drum spre vîrful puterii e recunoscut de populație.
640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.