Întîrziere

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
Frica lui Putin jpeg

În România, a întîrzia de la mult la foarte mult nu-i un viciu, ci o condiție a existenței și, aproape aș spune, a supraviețuirii sociale. Căci dacă aș fi punctual sau aș face ce am de făcut la timp aș stîrni printre amici, parteneri de afaceri, iubite, administrație aprehensiuni și suspiciuni de interese necurate, de imbecilitate sau chiar de alienare mentală. Din fericire, nu e nevoie de mari eforturi pentru a întîrzia, căci de obicei e aproape inevitabil. Întîrzie autobuzul, întîrzie tramvaiul, întîrzie trenul, de ce n-ar întîrzia bineînțeles și pietonul? Avionul întîrzie și el, deopotrivă la decolare și la aterizare. Cel care are o datorie amînă s-o plătească, cel care n-are amînă și el tot ce poate. Curierii nu sosesc la timp aproape ca o datorie de onoare, furnizorii de orice depășesc orice termene, profesorii întîrzie adesea și ei la curs, cît despre elevi și studenți e o necesitate să nu vină la timp la curs (dacă consimt totuși să vină). De obicei e acuzat traficul, dar am văzut întîrzieri chiar și acolo și atunci cînd traficul era foarte redus – de pildă, noaptea.  

Întîrzierile formează un lanț sau un cerc vicios: cineva mă face să întîrzii, iar eu, inevitabil, îl fac la rîndul meu să întîrzie pe un al treilea, care de aceea nu poate ajunge, nici să vrea, la întîlnire la timp și astfel îl întîrzie pe un al patrulea, și așa mai departe. Dar nu-i nici o nenorocire: în compensație, toți întîrziații aceștia, prietenii lor și prietenii prietenilor schimbă între timp inimioare pe WhatsApp, dau like-uri și share-uri pe Facebook și așa nu numai că timpul lor pierdut devine plăcut, dar nici răbdarea lor nu mai e casantă, ci capătă proprietățile plastilinei.

În principiu, curios nu e că oamenii întîrzie în regulă generală, ci că unii mai reușesc totuși să ajungă acolo unde au treabă la un moment dat – tîrziu, dar totuși să ajungă în aceeași zi, sau aceeași săptămînă, sau aceeași lună, după caz. De multe ori însă trăim din amînări eterne: banii cuveniți, nu se știe din ce motiv misterios, refuză „să intre pe card”, diferite persoane fac ce fac și „nu ajung” mai niciodată la întîlnirile lor, sugerînd că un obstacol straniu li se pune mereu în cale, de parcă ar fi Ana lui Manole. Iar cînd, în fine, ceva sau cineva reușește, după imense eforturi, să fie unde trebuie, adesea ori nu e cum te așteptai, ori există un defect, ori, de multe ori, nu mai e nevoie. Pe scurt, operațiunea trebuie reluată da capo sau reinventatăDar nu se întîmplă nici o nenorocire: nimeni și nimic în România nu se scandalizează de întîrzieri și amînări, ba cînd e vorba despre dobînzile la creditele bancare, cînd întîrziem să achităm ratele, ele chiar se bucură și se umflă, presupun, de plăcere. 

Se spune că punctualitatea e politețea regilor. Românul însă este republican înverșunat, așa cum am aflat din 1990. Prin urmare, detestă punctualitatea și nici în privința politeței n-are prejudecăți aristocratice. Așa că întîrzie cît poate (și poate mult) și nici nu se scuză decît, în cel mai bun caz, nu prea convingător. Și de ce ar fi convingător? Are exemple majore  înaintea ochilor ce tind să-l îndemne fără încetare să-și regleze viața după o cronologie „cu geometrie variabilă”.

Străzile se repară de către primării cu întîrziere, dacă se mai repară vreodată. Căldura în calorifere vine cu întîrziere – o săptămînă, o lună – fără ca administrația orașelor să dea semne de culpabilitate. (Noroc că și frigul toamnei a întîrziat anul acesta, probabil sedus de atmosfera națională de nepunctualitate.) Marile investiții în infrastructură întîrzie, se amînă mereu, termenele sînt mereu depășite. Diferitele reforme – în administrație, în finanțe, în organizarea teritorială, în digitalizare etc. – sînt veșnic întîrziate și tot e bine dacă le mai apucăm pe unele, asta dacă și moartea, cedînd spiritului național, își mai amînă puțin sosirea. Motivele sînt mereu îndreptățite și grave: CRIZA, PANDEMIA, VESTUL, RĂZBOIUL ÎN UCRAINA, dar mai ales dușmanul etern și crunt, nicicînd absent: CELĂLALT. 

Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”. Nu văd de ce: ceilalți ni se adaptează și ne tratează cu blîndețe și înțelegere, orientîndu-se după firea noastră cea mult-delăsătoare, prea relaxată în raport cu timpul. Nu-i vina lor, în definitiv, că românul, așa cum arată istoria, din moși-strămoși a avut ce-a avut el cu scadențele și termenele.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Incendiu uriaș pe amplasamentul Festivalului Tomorrowland. Toată scena principală a fost cuprinsă de flăcări
Un incendiu a izbucnit pe locul unde urmează să se desfășoare festivalul Tomorrowland între 18 și 20 iulie.
banner eugen cristea png
Eugen Cristea, nemulțumit de pensie după o carieră de peste 50 de ani în teatru. „Nu pot să zic infimă, că mă bate Dumnezeu, dar este mică...”
Actorul Eugen Cristea, recent ieșit la pensie după o carieră de peste 50 de ani pe scenă, și-a exprimat public nemulțumirea față de suma pe care o primește lunar.
Oana Țoiu FOTO Profimedia
Oana Ţoiu, ministrul Afacerilor Externe: „România trebuie să ajungă în programul Visa Waiver”
România a fost scoasă din programul Visa Waiver „într-un moment în care administraţia Trump a ales un mesaj mai ferm faţă de cetăţenii din afara SUA, în general”, a declarat, miercuri seară, la Observator, Oana Ţoiu, ministrul Afacerilor Externe.
13193230 jpg
Zelenski, despre efectul neașteptat al prezenței trimisului special al lui Trump la Kiev: „Se fac deja glume pe seama acestui fapt”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru presa americană că Rusia s-a abținut de la bombardarea Kievului de la sosirea trimisului special al lui Trump, Keith Kellogg, interpretând acest tipar drept un fenomen grăitor.
horatiu potra jpg
Arest la domiciliu prelungit cu 30 de zile pentru trei dintre mercenarii lui Horațiu Potra. Liderul grupării este în continuare căutat de autorități
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, miercuri, prelungirea cu 30 de zile a mandatelor de arestare preventivă pe numele a trei mercenari din gruparea lui Horaţiu Potra.
metrou, foto shutterstock jpg
De ce călătoriile cu trenul și metroul par mai lungi decât sunt în realitate. Fenomenul a fost studiat la New York
Ai avut vreodată senzația că timpul trece mai greu într-un vagon de tren? Nu ești singura persoană! De aceea, o echipă de cercetători a studiat fenomenul și a aflat de ce au oamenii această impresie.
schior jpg
Moartea fulgerătoare a unui fost medaliat olimpic. Avea 49 de ani și se afla în propria lui cabană
Audun Gronvold a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice din 2010.
Banner Tomate
Și vedetele tv se pricep la agricultură. Dan Negru: „Nu le vând, când mă las de televiziune, mă apuc de roșii!” Micile sale trucuri
Și vedetele tv se pricep la agricultură! Dan Negru: „Nu le vând, când mă las de televiziune, mă apuc de roșii!” Micile sale trucuri din grădină
Ministrul Muncii, Petre Manole FOTO gov.ro
Presa spaniolă scrie despre o premieră în Uniunea Europeană: „România numeşte un ministru de etnie romă”
Presa spaniolă salută numirea noului ministru al Muncii din România şi subliniază că este pentru prima dată când un membru al comunităţii rome obţine o funcţie atât de importantă în guvernul unei ţări membre UE.