Întîlniri (nu prea) diplomatice

Publicat în Dilema Veche nr. 707 din 7-13 septembrie 2017
Cum trebuie să fie un ministru? jpeg

Acum vreo patru ani, mi s-a cerut un text pentru un volum aniversar dedicat Reședinței Ambasadei Franceze la București. Între altele, textul a inclus și evocarea unor episoade destul de amuzante din rezerva mea de amintiri… diplomatice. Le ofer, mai jos, în versiune românească, și cititorilor noștri.

Eram de curînd ministru (post-revoluționar) al Culturii, cînd l-am întîlnit, pentru prima oară, pe noul ambasador al Franţei, proaspăt acreditat la București. Întîlnirea a fost de natură să confirme saltul stilistic pe care „evenimentele“ urmau să-l aducă în comportamentul diplomatic: mai puţin ştaif protocolar, mai puţină retorică, mai mult umor. Trebuia să fac cunoştinţă cu dl Renaud Vignal în timpul unei recepţii (la o altă ambasadă). Mi s-a spus că ambasadorul francez va fi de faţă şi că e de folosit ocazia pentru un prim contact. Către finalul programului, contrariat de faptul că întîlnirea aşteptată nu avusese loc, am cerut explicaţii unui colaborator. „Dar aţi vorbit cu dl Vignal vreme de douăzeci de minute!“ – mi-a spus, stingherit, cel întrebat. Abia atunci l-am identificat pe interlocutorul pe care, în necunoştinţă de cauză, îl ratasem. Am crezut că pot repara greşeala, glumind – în doi peri – cu Renaud, viitorul meu bun prieten: „Iertaţi-mă! N-am realizat că sînteţi noul ambasador al Franţei! N-aveţi figură de ambasador!“ Vrusesem să-i fac un compliment. Să-i sugerez că n-avea portretul „clasic“, convenţional, previzibil al diplomatului de carieră. Răspunsul a venit prompt. La fel de echivoc şi de bine intenţionat: „Vous non plus, vous n’avez pas la gueule d’un ministre!“ („Nici dvs. n-aveți față de ministru!“)

Un mic demon al malentendu-ului a rămas prezent şi în alte împrejurări ale relaţiei mele cu Renaud Vignal. Eram încă „oficial“, cînd am primit o invitaţie la reşedinţa franceză, unde urma să aibă loc un amical bal mascat. Am ales, împreună cu soţia mea, o vagă costumaţie de tip „gitan“ şi ne-am prezentat, amîndoi, la poarta reşedinţei, purtînd în braţe o tavă cu dulciuri autohtone, pe post de „plocon“. Portarul şi bodyguardul ne-au privit stupefiaţi. Mă recunoscuseră, dar nu pricepeau ce căutam în locul cu pricina, înveşmîntat ca o florăreasă „bohémienne“. Mi-am dat seama că ceva nu e în regulă şi ezitam, stingherit, dinaintea intrării. Din fericire, exact atunci a apărut, venind din oraş, maşina ambasadorului. Renaud a înţeles imediat situaţia. Greşisem ziua. S-a amuzat copios, m-a ajutat să depăşesc penibilul episodului şi ne-a invitat la o excelentă cină. Nu mai mîncasem niciodată îmbrăcat atît de… pitoresc. Dar măcar dulciurile s-au dovedit utile…

E greu de rezumat lista personalităţilor pe care am avut onoarea să le cunosc – într-o costumaţie ceva mai adecvată – în spaţiul reşedinţei de la Bucureşti a Ambasadei franceze (în saloanele de o discretă croială clasică – reamenajate curajos, în versiune oarecum postmodernă, în timpul mandatului lui Henri Paul – sau, vara, în grădina din spate). Un eveniment special a fost, însă, întîlnirea cu preşedintele Franţei, François Mitterrand. Ambasada, probabil la cererea înaltului oaspete, decisese organizarea unei întîlniri cu cîţiva intelectuali locali, mai ales dintre cei cu o oarecare experienţă a disidenţei: Doina Cornea, Mircea Dinescu, Ana Blandiana etc. Mi s-a oferit rolul de „moderator“. Am început prin a-i prezenta pe toţi cei de faţă. „Domnule preşedinte“ – am spus – „aveţi dinainte o bună parte din eroii schimbării din decembrie 1989: sînt modeste variante locale ale lui Robespierre, Saint-Just, Danton, Camille Desmoulins ş.cl“. „Atenţie“ – a replicat preşedintele –, „toţi cei pe care i-aţi numit au sfîrşit pe eşafod.“ Momentul era destul de tensionat. Opoziţia intelectualităţii faţă de Frontul Salvării Naţionale şi faţă de Ion Iliescu era intensă, ceea ce pe mulţi îi determinase să judece ca fiind inadecvată vizita – fără echivalent în epocă – a unui şef de stat occidental la Bucureşti. Ea putea fi citită drept o cauţionare a „regimului“ aflat „la putere“. Doina Cornea a profitat de ocazie pentru a sugera o asemenea, posibilă, interpretare şi a adăugat, cu titlul de exemplu, că oficialităţile româneşti o împiedică să apară la televiziune, în ciuda meritelor ei revoluţionare. „Stimată doamnă“ – a sunat răspunsul lui François Mitterrand –, „va trebui să aveţi răbdare. Mie mi-au trebuit vreo cincisprezece ani pînă să mă pot adresa naţiunii pe un post de televiziune…“

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

club world cup2025 terikon jpg
ronaldinho emil boc gsp webp
image png
Culorile pe care trebuie să le porți în luna iunie pentru a atrage bogăția și abundența, conform feng-shui
Feng Shui este o practică străveche provenită din China, menită să creeze armonie între oameni și spațiile pe care le ocupă.
Delicatesele Micului dejun din Van Turcia intrat în Cartea Recordurilor Foto Daciana Stoica pentru Adevărul
Ciobanii înving aristocrația lumii. „Bulgărele de foc” românesc bate ouăle Benedict la micul dejun mondial
Bulzul românesc, clasat pe locul 27 în Top 50 TasteAtlas 2025, cucerește lumea ca mic dejun surpriză. Află și despre plăcinta aromână, care ocupă locul 43 în clasament!
Atac Iran Tel Aviv FOTO Profimedia jpg
Cum i-a atras Mossadul în capcană pe comandanții iranieni înaintea atacului masiv asupra Iranului
Spionii israelieni au introdus rachete și au ascuns drone kamikaze pe teritoriul Iranului, într-o serie de operațiuni secrete care au pregătit terenul pentru atacul masiv de vineri, relatează New York Post.
ficat jpg
Planta medicinală bogată în antioxidanți care curăță ficatul și previne diabetul de tip 2
În contextul în care tot mai multe persoane caută alternative naturale la tratamentele convenționale, fitoterapia continuă să atragă atenția datorită beneficiilor demonstrate ale anumitor plante medicinale
Sistemul de artilerie Archer  Ucraina FOTO Shutterstock jpg
Armatele occidentale s-ar putea confrunta cu o vulnerabilitate importantă într-un război de durată, avertizează experții ucraineni
Războiul din Ucraina expune o potențială vulnerabilitate a armatelor occidentale într-un conflict major: dependența de armament scump și dificill de produs.
image png
Cum să elimini mucegaiul de pe haine în 5 pași simpli, cu o soluție făcută în casă
Apariția mucegaiului pe haine este o problemă frecventă care poate afecta atât aspectul, cât și sănătatea celor care poartă respectivele articole vestimentare. De multe ori, mucegaiul se instalează atunci când hainele sunt lăsate ude în coșul de rufe sau într-un spațiu slab ventilat.
Femei afgane burka FOTO Shutterstock jpg
Tații de fete din Afganistan, siliți să fie zbiri în propriile familii: „Au devenit soldații neplătiți ai talibanilor”
În Afganistanul controlat de talibani, tații sunt forțați să aplice legile opresive împotriva femeilor, pentru a-și proteja fiicele. Femeile sunt supuse interdicției de a ieși din casă neînsoțite, obligate să se acopere complet, iar vocea lor nu trebuie să se audă în public.