Interviul de televiziune

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 936 din 17 ÔÇô 23 martie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg

├Änt├«mplarea face s─â fiu de peste o lun─â la Berlin, invitat de un Colegiu de Studii Avansate, unde am fost bursier acum treizeci de ani. Inevitabil, delirul planetar st├«rnit de Vladimir Putin m─â face s─â petrec zilnic mult─â vreme dinaintea ecranului de televiziune: ╚Ötiri, dezbateri, interviuri, filme documentare. S─âpt─âm├«na trecut─â am publicat ╚Öi eu o tentativ─â de a explica inexplicabilul, r─âspunz├«nd c├«torva ├«ntreb─âri ÔÇ×de actualitateÔÇť. Nu reiau, acum, subiectul. Vreau doar s─â consemnez tipul de profesionalism pe care gazetarii de-aici, din Germania, ├«l ilustreaz─â ├«n eforturile lor de fiecare zi. Se formuleaz─â ├«ntreb─âri, se livreaz─â informa╚Ťii, se convoac─â speciali╚Öti ╚Öi politicieni de toate culorile, se fac analize, se stimuleaz─â diversitatea de opinie, dar ╚Öi competen╚Ťa temeinic─â. Polemica, dac─â apare, e sus╚Ťinut─â cu rigoare, cu polite╚Ťe, f─âr─â absolutisme sumbre, f─âr─â suficien╚Ť─â autocomplezent─â. ╚śi mi-am adus aminte de un text propriu, scris prin 2008, sub impactul versiunilor autohtone ale interviului de televiziune. ├Äl reiau, ├«n speran╚Ťa c─â ar putea fi o reflec╚Ťie util─â pentru o bun─â (re)a╚Öezare a gazet─âriei de criz─â, ├«ntr-un moment tragic al istoriei contemporane. Nu-l lua╚Ťi ca pe un verdict critic, ca pe un abuz pedagogic, ca pe o bomb─âneal─â fudul─â. E doar o oft─âtur─â f─âr─â mari iluzii...

Intervievatorul e cineva care stă de vorbă cu altcineva (politician, scriitor, sportiv, actor etc.) în beneficiul privitorilor. Această situaţie aparent foarte simplă are, din cîte îmi dau seama, cîteva reguli, care garantează calitatea rezultatului.

1) Intervievatorul trebuie s─â fie simpatic f─âr─â histrionism, amabil f─âr─â idolatrie, provocator f─âr─â s─â fie obraznic. El e, esen┼úialmente, un prilejuitor. Bine informat, capabil de opinie personal─â, dar preocupat ├«n primul r├«nd s─â aduc─â la ramp─â opinia inerlocutorului, intervievatorul va ┼čti s─â dozeze cum trebuie ofensiva ├«ntreb─ârii ┼či discre┼úia propriei prezen┼úe. Pe scurt, el va ┼čti s─â fie simultan prezent ┼či absent, ┼čarmant ┼či imperceptibil. Nu va arunca priviri complice c─âtre spectatori, nu se va str─âdui s─â fie, clip─â de clip─â ┼či cu orice pre┼ú, distractiv, ÔÇ×tareÔÇť (mai tare dec├«t invitatul s─âu),  funny (ÔÇ×fucking funnyÔÇť ÔÇô ar spune argoul contemporan).

2) Decorul conversa┼úiei va evita orice conota┼úie de solemnitate. Convorbitorii stau confortabil, de preferin┼ú─â nu fa┼ú─â-n fa┼ú─â ┼či nu dinaintea unei mese. S├«nt preferabile fotoliul, canapeaua, dac─â nu chiar minimalismul scaunului. Cei care se ocup─â de imagine nu vor umbla dup─â efecte optice insolite, dup─â unghiuri fistichii, cadraje sofisticate, prim-planuri horror. Scopul e ob┼úinerea senza┼úiei de normalitate, de firesc.

3) Firescul e ┼či regula dialogului. Nici trivialitate descalificant─â, nici metafizic─â ostentativ─â. Se st─â, efectiv, de vorb─â, adic─â nu se alearg─â ├«n toate direc┼úiile deodat─â, nu se face concurs de replici hoa┼úe. Se caut─â subtilitatea, dar nu afectarea ÔÇ×fin─âÔÇť. Nimeni nu ├«ncearc─â s─â ÔÇ×├«ncuieÔÇť pe nimeni, chiar dac─â discu┼úia se poart─â f─âr─â menajamente filistine. ├Äntre doi in┼či suficient de inteligen┼úi, nu e nevoie de scremete pentru ca dialogul s─â fie stimulator.

4) Alegerea invitatului e, pentru un intervievator profesionist, opera┼úiunea cea mai grea ┼či cea mai important─â. Cele mai plate, mai previzibile, mai inutile interviuri s├«nt cele cu politicieni ├«n func┼úie. Iar dac─â ele s├«nt, dimpotriv─â, prea amuzante, iar nu e bine. Politica nu trebuie s─â fie o form─â de entertainment. Decisiv─â e adecvarea dintre tem─â ┼či invitat. Nu-l chemi pe Hagi s─â discu┼úi despre pictura olandez─â ┼či nici pe Patapievici ca s─â afli ceva despre po┼čete. (De┼či, adesea, tocmai asemenea al─âtur─âri trec, ├«n presa noastr─â, drept ÔÇ×de┼čtepteÔÇť.)

Adaos 2022: La noi a ap─ârut, de ceva vreme, ideea (╚Öi practica) gazet─âriei de grup amical. C├«╚Ťiva ÔÇ×cunoscu╚ŤiÔÇť cu opinii ├«n general consonante stau de vorb─â, oferinduÔÇĹ╚Öi reciproc ocazia unei taclale de club. Se pun ├«n valoare unul pe altul, au aerul unui consor╚Ťiu de exper╚Ťi, care manipuleaz─â istoria contemporan─â pentru a-╚Öi etala abilit─â╚Ťile ÔÇ×hermeneuticeÔÇť proprii. ÔÇ×InterpretareaÔÇť e mai degrab─â ÔÇ×├«nscenareÔÇť ╚Ömecher─â, diferen╚Ťa de opinie e regie teatral─â sau h├«rjoan─â prieteneasc─â de dragul audien╚Ťei... ╚śtii cam dinainte ce vei auzi ╚Öi ├«╚Ťi dai seama repede c─â nu te-ai ├«nt├«lnit cu realitatea pe care vrei s─â o ├«n╚Ťelegi, ci cu un mic grup de portrete ÔÇ×meseria╚ÖeÔÇť, bucuroase s─â pun─â ╚Ťara la cale, printr-o h├«rjoan─â vesel─â. Ei ├«ntreab─â, ei r─âspund, ei cad de acord, ├«nainte ca tu s─â-╚Ťi faci vreo idee despre temele dialogului, despre situa╚Ťia ÔÇ×din terenÔÇť ╚Öi despre competen╚Ťa real─â a interlocutorilor.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.
image
Momentul ├«n care Roxana Donisan a fost atacat─â de rechin a fost filmat de un turist.┬áÔÇ×A ajuns p├ón─â la geamandur─â, acolo a ├«nh─â┼úat-o rechinulÔÇť
P─ârin┼úii Roxanei Donisan, rom├ónca ucis─â ├«n Egipt de un rechin, au povestit c─â fiica lor a g─âsit oferta de vacan┼ú─â ├«n sta┼úiunea Hurghada ├«n ultima clip─â ┼či a ocupat singurul loc r─âmas liber ├«n avion. Acum a┼čteapt─â s─â ajung─â acas─â trupul ne├«nsufle┼úit al singurului lor copil.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.