Intelectualii? A se slăbi!

Publicat în Dilema Veche nr. 426 din 12-18 aprilie 2012
Ce ştii să faci? jpeg

Colegul meu de şcoală primară, dl Ştefan Brăgărea (în clasă i se spunea Toto), mi-a scris cîteva rînduri pe adresa Dilemei vechi în chestiunea nebuloasă – şi tot mai iritantă – a „intelectualilor“. M-am bucurat să văd că citeşte gazeta noastră şi că e un cititor reactiv. Trebuie să spun că, încă din clasa a treia, îl admiram intens, cu inevitabile accente de invidie. Scria versuri mai bune ca ale mele şi era la fel de dotat pentru umanioare ca şi pentru ştiinţele exacte. Avea o maturitate timpurie, care îi dădea o anumită afectare a gestului şi a rostirii, fără să atenueze în vreun fel, ba dimpotrivă, farmecul portretului lui.

L-am indispus, se pare, cu o frază aruncată în fuga unei conversaţii cu dl Lucian Boia: intelectualii, afirmam în conversaţia cu pricina, nu au neapărat mai mult sau mai puţin caracter decît inginerii, taximetriştii etc. Care va să zică inginerii nu sînt intelectuali... Dragă Toto, mea culpa! M-am exprimat pripit. Iată de ce: a fi „inginer“ e o meserie, ca şi a fi medic, avocat, profesor sau taximetrist. A fi „intelectual“ nu e o meserie, nu există, ca atare, în „nomenclatorul“ profesiunilor tradiţionale. Cînd spui despre cineva că este un intelectual, nu spui automat cu ce se ocupă, ce ştie să facă, care e competenţa lui specifică. Spui alte lucruri: că e un om şcolit (ceea ce nu-i exclude pe ingineri, dar nici nu e, în sine, o garanţie de „intelectualitate“ autentică, într-o perioadă în care diplomele se pot obţine şi pe bani şi în care nenumăraţi „diplomaţi“ au o cultură de pieţari). Mai spui – cînd foloseşti calificativul de „intelectual“ – că e vorba de un ins a cărui axă existenţială e reflexivitatea, interogativitatea, nevoia dezinteresată de a înţelege, miza pe „intelect“ mai mult decît pe orice altă facultate. Mai spui şi că ai în vedere o categorie umană pentru care universul cărţii e esenţial, pentru care lectura, curiozitatea „gratuită“, frecventarea artelor şi literelor, pasiunea investigaţiei ştiinţifice şi a schimbului de idei fac parte din metabolismul cotidian al vieţii. Toate aceste atribute se pot regăsi la nivelul oricărei profesii. Jakob Böhme şi-a început viaţa ca cioban şi a devenit apoi cizmar. Spinoza a trăit ca şlefuitor de lentile. Prin urmare şi tu, dragă Toto, faci greşeala mea: echivalezi un fel de a fi cu o meserie. A fi inginer nu e un mod de a fi (decît pentru comentatorii răuvoitori). Iar a fi intelectual se poate cupla cu orice îndeletnicire. În ce mă priveşte, pentru a evita orice malentendu, ar fi trebuit să spun ceva de genul: medicii, profesorii, scriitorii şi artiştii nu au necesarmente mai mult caracter decît inginerii etc. N-am făcut-o şi am greşit. Pardon! Pe de altă parte, nu pot fi de acord cu definiţia ta: intelectualii sînt ăia cu creierul, iar neintelectualii sînt ăia cu mîinile. Pictorii şi sculptorii lucrează foarte mult cu mîinile. În schimb, portarul unei întreprinderi nu face cu mîinile nimic. Iar un meseriaş de calitate, fie el tîmplar, instalator, matriţer sau mai ştiu eu ce, ar avea dreptul să fie ofensat de definiţia ta: nici el nu e un robot decerebrat, un îndemînatic fără idei, o vietate negînditoare.

Dialogul nostru vine pe un fundal politic şi sociologic în care înjurătura grosolană şi discriminările prosteşti au umplut scena. Dispreţul faţă de „intelectuali“ a căpătat ascuţişul şi radicalitatea pe care o avea, cîndva, ura de clasă. Intelectualitatea e o specie deplorabilă, netrebnică, neputincioasă şi arogantă, un fel de pegră care ne ameninţă partidele, instituţiile şi viitorul. Fără intelectuali, lumea ar fi în ordine: plină de băieţi descurcăreţi, cu simţ politic, fără dubii stupide, fără fasoane elitiste. În acelaşi timp, asistăm şi la o caraghioasă frustrare: în secret, toţi s-ar vrea niţeluş „intelectuali“. „Ce, adică noi nu citim? N-avem şi noi doctoratul? Nu ştim şi noi cine e Eminescu, nu ştim şi noi că ne-am bătut la Rovine şi că l-am dat lumii pe Brâncuşi? Şi noi ne mai uităm prin dicţionare, şi noi scoatem citate de pe Google şi noi ştim unele cuvinte «fine». A se slăbi cu fiţele astea academice!“ Tămbălăul public nu vrea să înţeleagă că lichelismul, imbecilitatea, vanitatea şi hoţia sînt democratic repartizate asupra tuturor oamenilor, fie că sînt „intelectuali“ sau nu. Dar cine îşi imaginează că a nu citi, a nu cădea niciodată pe gînduri, a te purta birjăreşte, a te ocupa numai de şmecherii şi aranjamente adaugă ceva calităţii tale umane e la fel de smintit ca cel care crede că a fi frecventat bibliotecile e a fi deja cu sufletul în rai şi a avea un ascendent inatacabil asupra oricui. Oricum e mitocăneşte să pui stigmatul asupra unor categorii generale. Bătăuşii anti-intelectuali să facă bine să-şi dovedească consecvenţa refuzînd progeniturilor lor orice contact cu cartea. Le-ar asigura, poate, astfel, solide cariere de lideri politici...

P.S.: Dragă Toto, dezbaterea noastră se poartă în alt context şi voi reflecta la argumentele tale. Intelectualul e cineva care stă bine cu „cultura generală“. Se pune însă problema dimensiunilor exacte ale „generalului“. Tu zici: eu ştiu ceva istorie a artei, dar şi tu ar trebui să ştii ceva biochimie. Admite, totuşi, că a şti cine au fost Leonardo da Vinci sau Goethe e ceva „mai general“ decît a şti cum stau lucrurile cu sinteza proteinelor... Dar poate despre asta vom convorbi altădată.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Banner tik took
Cine deține, de fapt, tiktok, platforma unde Călin Georgescu s-a promovat intens. Care este unul din primele clipuri cu care i-a cucerit pe români
TikTok, platforma globală care a revoluționat modul în care tineretul interacționează cu conținutul digital, este deținută de compania chineză ByteDance, un gigant tehnologic care a avut un impact semnificativ asupra industriei digitale și a rețelelor sociale.
Adevarul Live - Calin Georgescu foto david muntean
Analiștii străini încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat în România în alegerile prezidențiale
Alegătorii români, dar și analiștii străini au fost, fără îndoială, surprinși de rezultatele preliminare ale primei runde a alegerilor prezidențiale din 2024.
Banner Georgescu Șoșoacă
Reacții dure după victoria lui Călin Georgescu: „Trebuie anulat votul!”, „A început invadarea României de către Rusia”
Rezultatele după numărarea a peste 99% din voturi îl plasează pe Călin Georgescu pe locul 1, cu 22,94 %. Diferența dintre Ciolacu și Lasconi scade sub 400 de voturi, iar numărătoarea nu s-a încheiat. Victoria categorică a lui Georgescu în fața următorilor doi clasați stârnește un val de reacții.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
România – Bulgaria: De ce este nevoie de (inter)conectivitate?
Nu de puține ori, privind către Vest, viziunea euroatlantică de la București tinde să treacă în plan secund parteneri aflați la granița naturală, chiar dacă totodată mebri ai aceluiași spațiu geostrategic.
cub sebastian dobrincu png
Sebastian Dobrincu, dezvăluiri inedite după despărțirea de Ioana Ignat. Ce se întâmplă acum în viața sa amoroasă și de ce s-a întors din America: „Oricând de tare m-ai da cu capul de pământ...”
Sebastian Dobrincu (26 de ani) și-a deschis sufletul și a vorbit despre viața sa amoroasă din prezent, după despărțirea de Ioana Ignat. Tânărul este optimist și privește viitorul cu ochi buni, axându-se mai mult pe carieră.
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928331975 jpg
Un muncitor din Valencia a fost ucis de acoperișul unei școli afectate de inundații care s-a surpat
Un muncitor spaniol care se ocupa de reabilitarea unei școli din Massanassa, Valencia, afectate de inundațiile de la 29 octombrie a fost răpus de acoperișul clădirii care s-a surpat, potrivit AFP.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
De ce PNL a înregistrat cel mai slab scor la alegerile prezidențiale din ultimii 20 de ani?
Eșecul devastator al PNL la Alegerile Prezidențiale din 24 noiembrie 2024 are câteva explicații esențiale care au condus la această situație dezastruoasă
vlad chiriches fcsb facebook jpg
Gigi Becali i-a decis soarta fotbalistului de pe urma căruia s-a îmbogățit
FCSB îi dă papucii lui Vlad Chiricheș, care părăsea campioana României în 2013 și unde a revenit vara trecută.
Marcel Ciolacu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax jpg
Cine intră în turul 2: Elena Lasconi sau Marcel Ciolacu? Surpriză uriașă la ultimele voturi
Elena Lasconi a trecut pe locul 2, cu 154 de voturi, în fața lui Marcel Ciolacu. Numărătoarea continuă în diaspora.