„Intelectual“? Adică ce?

Publicat în Dilema Veche nr. 580 din 26 martie - 1 aprilie 2015
Avanpremieră jpeg

Aud, adesea, formule autoreferenţiale care mă pun pe gînduri: „Eu, ca intelectual…“, „Sînt, totuşi, un intelectual…“, „Noi, intelectualii…“ Prima mea reacţie este să spun că un intelectual adevărat nu se recomandă niciodată pe sine ca „intelectual“. Dar, în fond, ce înseamnă „un intelectual adevărat“? Pentru mulţi, a ajuns să fie un termen peiorativ: „intelectualii“ stau în „turnul lor de fildeş“, în loc să pună osul la treabă, sau, dimpotrivă, se bagă unde nu le fierbe oala şi încurcă lucrurile cu fasoanele lor „elitiste“. Intelectualii sînt uşor de cumpărat, umblă după titluri, averi şi privilegii, se dau mari, dispreţuiesc poporul, nu sînt patrioţi etc. Curios e că, în acelaşi timp, cei care înfierează intelectualitatea vor să fie, totuşi, recunoscuţi ca „intelectuali“ sau, în orice caz, cred despre ei că sînt intelectuali veritabili. 

Nu voi risca să dau, în cîteva rînduri, definiţii definitive. Cîteva clişee şi „etichete“ pripite merită însă o promptă evacuare. De pildă:

A. Intelectualul e cineva care, cum se spune acum, „citeşte cărţi“. E fals! Cunosc o sumedenie de cititori lacomi, care nu se aleg cu mai nimic din lecturile lor. Nu exagerez: foarte mulţi inşi citesc ca proştii. De plictiseală, din snobism, din plăcerea de a face pe deştepţii la cîte o masă, îngropînd meniul în citate (extrase, uneori, dintr-un carneţel de uz intim), dintr-o vidă hărnicie şcolară, din obligaţia profesională de a întreţine pura erudiţie, din curiozitate minoră (biografii de vedete sau tot soiul de „mistere“ ştiinţifice) sau pur şi simplu ca să adoarmă, ca să stea la soare sau ca să umple timpul dintre două destinaţii. Nu, cititul în sine nu te califică drept „intelectual“, după cum nici compunerea de scrisori nu te califică drept scriitor sau dezlegarea de cuvinte încrucişate – ca gînditor ori filolog. 

B. Intelectualul e cineva care ştie multe. La o adică – tot! Are idei, face o conversaţie vioaie şi competentă, se pronunţă autoritar pe orice temă. În realitate, din punctul meu de vedere, un adevărat intelectual are mai curînd întrebări decît certitudini. E un

, un pasionat al investigaţiei, al navigaţiei, al reflecţiei, al obsesiei de a înţelege. Nu o flaşnetă „metafizică“, un distribuitor de adevăruri absolute (care să dovedească „agerimea“ proprie, prestigiul eului propriu, supremaţia convingerilor personale). Toţi interlocutorii lui Socrate din dialogurile platoniciene încep prin „a şti“ sau măcar prin a crede că ştiu. Iar Socrate nu face altceva decît să le demonteze suficienţa. În final (mai ales în dialogurile „aporetice“, adică fără soluţii teoretice clare), toţi înţeleg că tot ce se poate şti e că nu ştii nimic. Aş spune că, tocmai atunci, cei din jurul maestrului devin „intelectuali“. 

C. Intelectualul – o spune şi numele, nu-i aşa? – e cel care lucrează cu intelectul. Pînă la un punct, aşa e. Pe de altă parte, nu există nici un om demn să-şi ilustreze specia care să nu lucreze

cu intelectul. Nici meşteşugarul calificat nu lucrează orbeşte, nici tăietorul de lemne nu se comportă ca un simplu pachet de muşchi, dacă nu vrea să-şi taie degetele şi să-şi proiecteze butucii în moalele capului. E adevărat, există o problemă de dozaj: la unii prevalează manualitatea, la alţii mintea. Dar am cunoscut nenumăraţi practicanţi ai manualităţii capabili de subtilitate şi înţelepciune, după cum am cunoscut nenumăraţi „mintoşi“ perfect inepţi. Pentru a evita dihotomiile radicale, prefer să cuplez termenul „intelectual“ nu la „intelect“ pur şi simplu, ci la „intellego“, care semnalează discernămîntul, capacitatea de a înţelege, de a merge pe urma „înţelesului“, a sensului. „Intellego“ e juxtapunerea lui „inter“ (între) cu „lego“ (a citi). Intelectualul, îţi vine să spui, e cel care citeşte şi în spaţiul dintre cărţi, care ştie să facă asociaţii, analogii, corespondenţe. Ar fi de menţionat şi înrudirea dintre „legere“ şi „a culege“: intelectualul recoltează, depozitează şi valorifică. Dominanta vieţii lui e căutarea

a adevărului, dublată de conştiinţa accesibilităţii lui dificile sau imposibile. 

D. Unii definesc „intelectualitatea“ ca fiind necesarmente „angajată“: implicată în viaţa cetăţii, critică, anti-

, în perpetuă răfuială cu Puterea. E un exces romantic (stîngist?). Nici Racine, nici Kant, nici Brâncuşi, nici Cézanne, nici Mozart, nici Enescu nu au fost „angajaţi“ altfel decît prin fapta lor creatoare. Abaterea politică de la vocaţia cărturărească e – după Julien Benda – o trădare. Dar nici absenteismul nu e o componentă obligatorie a intelectualului. Zola s-a angajat şi bine a făcut. La fel Koestler, Soljeniţîn, Adam Michnik şi mulţi alţii. Pe de altă parte, e plină istoria culturii de „angajări“ deviante, stingheritoare: intelectualii extremei drepte, ca şi aceia ai regimului comunist. Mai aproape de adevăr mi se pare ideea lui Malraux că definitoriu pentru un intelectual autentic este faptul că trăieşte

cu ideile sale. Nu exhibă o ideologie a grijii pentru săracii lumii, instalat, autist, pe un morman de bani capitalişti (vezi „comunismul caviar“) şi nici nu face apologia euforică a capitalismului, transferînd asupra lui nimbul unui paradis atotmîntuitor. 

Cum vedem, e mai uşor să ne luăm distanţă faţă de ceea ce e falsa intelectualitate decît să punem degetul pe contururile ei precise. În asemenea cazuri, o concluzie rezonabilă este să abandonezi

-ul definiţiei. Intelectualul nu e nici o meserie, nici un titlu de nobleţe, nici un conglomerat de cărţi (vezi Arcimboldo), nici un îngeraş roz, plutind pe deasupra lumii cu un surîs diafan pe buze. E un biet om căzut pe gînduri. Păscut de gînduri. Confiscat de întrebarea insolubilă cu privire la sensul lucrurilor.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

c9da8930 aa51 11ef 9739 6bd0dfdfa161 png webp
Un sud-coreean de 26 de ani a scăpat de recrutare îndopându-se cu mâncare: cântărea peste 102 kg și a fost declarat obez
Un tribunal din Coreea de Sud a găsit un bărbat vinovat care a încercat sa evite serviciul militar obligatoriu prin luarea în greutate în mod deliberat.
tur I PSD foto Adevarul 1 jpeg
Cum așteaptă principalii candidați la prezidențiale rezultatele. De la apariții la TV și atmosferă relaxată, la dezamăgire greu de mascat
Sunt ore de maximă încordare la sediile de campanie ale principalilor candidați. Nervii sunt întinși la maximum, iar unii dintre politicienii din staff-uri reușesc să ascundă încordarea, în timp ce pe chipul altora se citește deja dezamăgirea.
femeie pistol arma de foc revolver foto shutterstock
Incident șocant. Un bărbat de 60 de ani a intrat cu o armă în secţia de votare. S-a ales cu dosar penal
Incident grav într-o secție de votare din județul Timiș. Un bărbat de 60 de ani, fost cadru militar, a pătruns într-o secţie de votare, având asupra sa o armă deţinută legal. El s-a ales cu dosar penal.
Banner Daniela Gyorfi
Daniela Gyorfi s-a bucurat din plin de turneu din America: „Anul viitor mi-am propus să o duc pe Maria la Miami”
Daniela Gyorfi (56 de ani) tocmai ce s-a întors dintr-un frumos turneu de aproape o lună de zile în America.
Captură de ecran 2024 11 24 193834 png
Rachetele britanice lansate de ucraineni în Rusia ar fi ucis un general rus și 500 de soldați nord-coreeni
Un general rus de top, împreună cu 500 de soldați nord-coreeni, ar fi fost uciși într-un atac devastator din 20 noiembrie, în care ar fi fost folosite în premieră rachete britanice Storm Shadow, relatează Daily Mail, prezentând informații neconfirmate.
alegeri  png
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Ce arată primele date din exit-poll-ul Avangarde. Patru candidați se bat pentru turul II
Click.ro va publica la ora 21:00 rezultatele exit-poll-ului Avangarde, realizat pentru Antena3 CNN, care va dezvălui cine sunt candidații care se vor lupta în turul II al alegerilor prezindențiale de peste 2 saptămâni.
Trump și Biden X Pop Base png
SUA au în plan un „aranjament” între Ucraina şi Rusia. Echipa lui Trump va începe să lucreze cu administraţia Biden
Echipa lui Donald Trump va începe să lucreze cu administraţia preşedintelui aflat la sfârşit de mandat Joe Biden pentru a se ajunge la un „aranjament” între Ucraina şi Rusia, declarându-se îngrijorată de „escaladarea” actuală.
loto Loteria Romana FOTO Facebook
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 24 noiembrie
Duminică, 24 noiembrie 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru jocurile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce, pe 21 noiembrie, au fost acordate 16.009 câștiguri în valoare totală de peste 951.200 de lei.
patriarhul daniel vot alegeri prezidentiale primul tur 2024 5 jpg
Patriarhul Daniel a votat la alegerile prezidenţiale. A împărțit iconițe și i-a binecuvântat pe alegători
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a votat, duminică seară, la turul I al alegerilor prezidenţiale.