Instantanee din istoria privirii (8): Arta pre-romanic─â. Manuscrisele irlandeze din secolele VIII-IX

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg

C├«nd ├«n de╚Öertul lumii b├«ntuie ÔÇô cum se ├«nt├«mpla ├«n Evul Mediu timpuriu ÔÇô mari furtuni, omului i se ofer─â ╚Öansa de a descoperi laten╚Ťele de creativitate ale interiorit─â╚Ťii. El pune, iat─â, ├«n Irlanda veacurilor VIII ╚Öi IX, temeliile unei civiliza╚Ťii a recluziunii, a singur─ât─â╚Ťii monahale, ad─âpostit─â de ├«nc─âperi sumbre, ca de o uria╚Ö─â cochilie. Manuscrisele str─âlucitoare ale acestei epoci s├«nt, ├«n fond, n─âscute ├«n ascunsul penumbrelor. Iar ÔÇ×secretulÔÇŁ artei de care ne ocup─âm este, ├«n bun─â m─âsur─â, efortul ei programatic de a asigura o compensa╚Ťie spiritual─â lumii ├«nc─â destructurate din jur. Ea ├«ncearc─â s─â transforme, printr-o manevr─â cvasi-alchimic─â, umbrele ├«n lumini, s─â introduc─â ├«n haos principiul ordinii ╚Öi ├«n efemer ÔÇô principiul duratei.

  

kellsfol032vchristenthroned jpg jpeg

                                                                    Book of Kells

Paginile faimoaselor manuscrise miniate din nordul Angliei (Lindisfarne ╚Öi Dimma, Durrow ╚Öi Kells) prefer─â reprezent─ârii c├«t de c├«t ÔÇ×realisteÔÇŁ, decorul abstract, arabescul, stilizarea extrem─â. ╚śi e ├«ntru totul explicabil─â aceast─â evadare ├«n lumea conturului pur, a geometriei decorative, dat fiind contextul mai degrab─â rebarbativ al ambian╚Ťei concrete a epocii. Elementul figurativ este, ├«n reprezent─âri ca acestea, redus cu zg├«rcenie la strictul necesar, pentru ca excursul non-figurativ s─â se poat─â desf─â╚Öura ├«n voie. Realul pare h─âituit de un adev─ârat demon al geometriei. Fiin╚Ťele vii par prinse ├«n capcana unui sever labirint grafic. Detaliile fiziognomice s├«nt accidentale, asemenea unor reziduuri maximal simplificate. Realitatea nu e obiectul unor referin╚Ťe imediate, ci al unor aluzii ├«ndep─ârtate, ├«n jurul c─ârora se ╚Ťese, delirant, un bogat comentariu ornamental. S├«nt imagini care pietrific─â realul prin schematizare, ├«n loc s─â-l reproduc─â pur ╚Öi simplu: imagini heraldice, de un statism incoruptibil, imagini care evoc─â, uneori ÔÇô pentru a invoca un repertoriu iconografic cu care s├«ntem ├«nc─â familiariza╚Ťi ÔÇô, imaginile unui joc de c─âr╚Ťi, imagini-emblem─â, imagini-semn ╚Öi nu imagini mimetice.

  

meister des book of kells 001 jpg jpeg

                                                                    Book of Kells

├Än veacul nostru, Paul Klee avea dreptate s─â declare c─â numai o lume fericit─â poate produce o art─â imanent─â, figurativ─â. Or arta luminos transcendent─â a debutului Evului de Mijloc atest─â un univers mai cur├«nd nefericit, ├«n care singura solu╚Ťie de echilibru era speran╚Ťa. Cu alte cuvinte, ├«n divaga╚Ťiile decorative ale liniei se ├«ntrevede o imperativ─â nevoie de uitare a lumii imediate, un efort de surdinare a dramei ei, echivalent, pe alte coordonate, cu efortul de transcendere a realului implicat ├«n arta abstract─â de azi...

Mai aproape de centrul Europei, c─âtre Fran╚Ťa, realul e privit, totu╚Öi, cu mai mult─â ÔÇ×toleran╚Ť─âÔÇŁ. Stilizarea e mai pu╚Ťin agresiv─â, desenul este mai relaxat, ductul conturelor ÔÇô mai liber. P├«n─â ╚Öi ÔÇ×ambalajulÔÇŁ decorativ al literelor ini╚Ťiale e mai aerisit, ├«ng─âduind mai multe spa╚Ťii goale. Elementele zoomorfe ╚Öi florale s├«nt tratate mai respectuos, f─âr─â acel fanatism abstractizant cu care ne ├«nt├«lnim ├«n faimoasa Book of Kells. Iar o lucrare de tipul Evangheliei decorate de scribul Gundohinus ├«n secolul VIII poate m─ârturisi, cu grafica ei elementar─â, ╚Öi ceva despre resursele de senin─â candoare de care dispunea omul acelor vremuri. Nu lipsesc, de altfel, ╚Öi alte episoade imagistice de o surprinz─âtoare ÔÇ×libertateÔÇŁ: de pild─â, o copie de veac IX a unui manuscris din veacul al IV-lea, ├«n care vedem un centaur, al c─ârui corp e alc─âtuit din ├«nsu╚Öi textul manuscrisului. Un procedeu amuzant, care anticipeaz─â s-ar zice, pe nea╚Öteptate, caligramele lui Apollinaire din pragul veacului XX. ╚śi care demonstreaz─â disponibilitatea pentru joc, pentru improviza╚Ťie, a unui moment istoric ceva mai calm: momentul Carol cel Mare, a c─ârui domnie, iradiind din spa╚Ťiul Aachenului (Aix-la Chapelle pe atunci), a putut fi calificat─â drept o adev─ârat─â Rena╚Ötere...

         

autun ms3 12v jpg jpeg

                                                  Evanghelia decorat─â de Gundohinus

╚śi iat─â, acum, unele dintre cele mai patetice imagini ale istoriei artei: cele ale Evangheliarului legat de numele arhiepiscopului Ebbon din Reims, frate de lapte cu viitorul ├«mp─ârat Ludovic cel Pios. ├Än pu╚Ťine cazuri anatomia secret─â a st─ârii de inspira╚Ťie este surprins─â mai spectaculos dec├«t aici. Trupul fiec─ârui personaj se contureaz─â printr-un soi de febr─â a liniei. ├Äntreaga ambian╚Ť─â pare str─âb─âtut─â de tremurul supralumesc al unei radicale ilumin─âri. Omul e definit, ├«n asemenea imagini, ca o dramatic─â condensare de materie ├«n jurul unui vibrato afectiv, ca o pies─â de marmur─â adunat─â ├«n jurul unui nucleu de fervoare. P├«n─â ╚Öi activit─â╚Ťile zilnice, profane, apar integrate, prin arta arhiepiscopatului din Reims, ├«ntr-o ordine mai ├«nalt─â, acea ordine care, ├«ncorporat─â ├«n marea cupol─â de la Aachen, a guvernat ├«ntreaga produc╚Ťie artistic─â a epocii...

  

saint matthew2 jpg jpeg

                                                     Evangheliarul lui Ebbon din Reims

Foto: wikimedia commons

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experien┼úa unui turist ├«n Cluj: ÔÇ×Nu pare din Rom├ónia. Arat─â ├«ntr-un fel... ÔÇť
Un turist a relatat impresiile sale dup─â ce a vizitat Clujul ┼či spune c─â ora┼čul arat─â diferit de alte localit─â┼úi din Rom├ónia. Turistul a f─âcut mai multe remarci ┼či a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
De┼či temperaturile scad u┼čor, c─âldura extrem─â face ravagii ├«n Rom├ónia. Dup─â valul de aer tropical, meteorologii anun┼ú─â furtuni violente.
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.