Instantanee din istoria privirii (5): Michelangelo

Publicat în Dilema Veche nr. 878 din 4 - 10 februarie 2021
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg

5. Michelangelo. Capela Medici (Floren╚Ťa)

Tema mor╚Ťii e o tem─â de neocolit a omului viu. Provocat─â de prezen╚Ťa ei imediat─â printre cei apropia╚Ťi sau, ca amenin╚Ťare iminent─â, ├«n m─âruntaiele proprii, prelucrat─â liric, apocaliptic sau speculativ de mari spirite ale culturii universale, moartea poate fi uneori ÔÇ×uitat─âÔÇŁ de firile pragmatice, ÔÇ×imanentisteÔÇŁ, dar ╚Öi exaltat─â obsesiv de profesioni╚Öti ai neantului. Oricum, e acolo, limit─â constitutiv─â a oric─ârui destin omenesc, eviden╚Ť─â ╚Öi mister deopotriv─â. Nu poate fi evacuat─â prin ÔÇ×solu╚ŤiiÔÇŁ la ├«ndem├«n─â, nu poate fi ÔÇ×p─âc─âlit─âÔÇŁ prin abile fente sofistice. (Ca aceea, celebr─â, a lui Epicur: e ridicol s─â te temi de moarte: c├«nd e╚Öti viu, ea nu exist─â, c├«nd ea exist─â, tu nu mai e╚Öti... Or tocmai de asta te temi: c─â nu mai e╚Öti! C─â ai ie╚Öit definitiv din joc, c─â e╚Öti ├«nghi╚Ťit de un ├«ntuneric absolut!)

E limpede c─â moartea ╚Ťine de natura ├«ns─â╚Öi a corporalit─â╚Ťii, a fizicalit─â╚Ťii. Dar ╚Ťine ea ╚Öi de natura spiritului? E moartea metabolismul esen╚Ťial al unei ÔÇ×eterne re├«ntoarceriÔÇŁ? E sf├«r╚Öitul contingent o etap─â a regener─ârii perpetue, ├«n alt─â dimensiune? Un mare artist ca Michelangelo nu putea trece nep─âs─âtor pe l├«ng─â o asemenea interoga╚Ťie. Era, ca Dante, ├«n ÔÇ×amiaza vie╚ŤiiÔÇŁ c├«nd, ├«n noiembrie 1520, accepta s─â compun─â decora╚Ťia statuar─â a capelei Medici din Floren╚Ťa. Avea 45 de ani. Capela aceasta a devenit, pentru el, cam ceea ce fusese Phaidon pentru Platon sau, pentru Dante, Divina Comedie: o l─âmurire cu sine ├«n fa╚Ťa marii ├«ntreb─âri a sf├«r╚Öitului, o ├«n╚Ťeleapt─â ├«mprietenire cu g├«ndul mor╚Ťii. Nu din perspectiva unei psihologii sumbre, ci din aceea, senin─â, a unei bine cump─ânite ├«n╚Ťelegeri a rosturilor universale. Iar cele ╚Öapte statui care compun monumentul ÔÇô tot at├«tea zile c├«te a num─ârat Facerea lumii ÔÇô nu s├«nt un lamento blazat, ci, cum vom vedea, o demonstra╚Ťie, o desfacere a lumii ├«n principiile ei constitutive.

lorenzodemedici jpg jpeg

                                                              Lorenzo de Medici 

S─â lu─âm, pe r├«nd, cele dou─â triade ale monumentului. Cea dint├«i (sub raport cronologic) ni-l ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pe Lorenzo de Medici ad─âst├«nd, meditativ, ├«ntre alegoria Amurgului ╚Öi aceea a Zorilor. Cealalt─â e rezervat─â lui Giuliano de Medici, surprins ├«ntr-o atitudine de o nobil─â energie ╚Öi flancat, la r├«ndul s─âu, de alegoria Nop╚Ťii, de o parte, ╚Öi de cea a Zilei, de cealalt─â. Unitatea spiritual─â a celor dou─â triade se ├«mpline╚Öte mul╚Ťumit─â faimoasei ÔÇ×Madona MediciÔÇŁ, cel de-al ╚Öaptelea element statuar al grupului, cu acel prunc r─âsucit violent c─âtre s├«nul sacru care ├«l hr─âne╚Öte. Fiecare dintre cele dou─â grupuri e un cosmos ├«n miniatur─â, un comprimat de universalitate, un cerc ├«nchis: cu dou─â principii generatoare ╚Öi un Eu unificator. Acestui Eu unificator, situat ├«n v├«rful superior al triunghiului dup─â care se or├«nduiesc statuile amintite, ├«i coincide, ├«n planul inferior al monumentului, un soi de non-eu, ascuns vederii: e cel ├«ntemni╚Ťat  ├«n morm├«ntul propriu-zis. Acesta configureaz─â, am spune, un alt triunghi, cu v├«rful ├«n jos de data aceasta, fa╚Ť─â de care triunghiul de deasupra apare ca o rabatare ideal─â, ca un ecou ├«n eternitate. Trupului defunct ├«i corespunde, ├«n absolut, modelul s─âu platonician, arhetipul s─âu nepieritor. ├Än cazul lui Leonardo de Medici, arhetipul acesta pare s─â se identifice cu arhetipul G├«ndirii ├«nse╚Öi, dup─â cum, ├«n cazul lui Giuliano, el e totuna cu arhetipul Ac╚Ťiunii. G├«ndirea e ├«ncadrat─â de Amurg ╚Öi de Auror─â. A╚Öadar de momentele incerte, tatonante ale zilei, cele care fac posibile mai cur├«nd nuan╚Ťele dec├«t defini╚Ťiile. Ac╚Ťiunea e ├«ncadrat─â de Noapte ╚Öi Zi, de imperativul op╚Ťiunii categorice, al gestului tran╚Öant, al diferen╚Ťierilor certe.

        

giulianodemedici jpg jpeg

                                                                    Giuliano de Medici

S-a vorbit despre cele patru alegorii incluse ├«n morm├«ntul familiei Medici ca despre ni╚Öte alegorii ale ireversibilei curgeri a Timpului. Or nu de curgere ireversibil─â e vorba aici, c├«t de ritmicitate, de alternan╚Ť─â ciclic─â a contrariilor: masivit─â╚Ťii, u╚Öor obtuze, a Zilei ├«i urmeaz─â destinderea reparatoare a somnului nocturn. Trezirii lente, dureroase aproape, simbolizat─â prin Auror─â ├«i r─âspunde resemnarea patetic─â a Amurgului.

                               

madonademedici 1 jpg jpeg

                                                               Madona Medici

Nu exist─â ÔÇô spunea Platon ÔÇô noapte f─âr─â o zi prealabil─â ╚Öi nici zi f─âr─â o prealabil─â noapte. Somnul e ├«nt├«ia condi╚Ťie a trezirii ╚Öi trezirea ÔÇô un ├«nceput al drumului spre somn. La fel, pentru Michelangelo, via╚Ťa apare ca germen inevitabil al mor╚Ťii, dup─â cum ╚Öi moartea e germen necesar al vie╚Ťii. Madona Medici vine, de altfel, s─â adauge acestor ispititoare cercuri ÔÇ×logiceÔÇŁ un ultim cerc: pruncul, ├«n energicul s─âu gest de a se r─âsuci c─âtre s├«nul matern, nu face dec├«t s─â se reg─âseasc─â ├«n propria lui ob├«r╚Öie, semnal├«nd, prin aceast─â simpl─â mi╚Öcare, ve╚Önica ├«ntoarcere la surs─â pe care o c─âut─âm cu to╚Ťii. Nu exist─â plecare definitiv─â, ci doar etern─â re├«ntoarcere. Acesta pare s─â fie, ├«n c├«teva cuvinte, mesajul ansamblului funerar despre care vorbim. Fa╚Ť─â de un asemenea mesaj, c├«t de meschin─â trebuie s─â-i fi ap─ârut lui Michelangelo observa╚Ťia c├«te unui contemporan cu privire la totala neasem─ânare dintre chipul ╚Ötiut al defunc╚Ťilor ╚Öi portretele lor sculptate. Ca ╚Öi c├«nd geniul artistului s-ar fi irosit ├«ntr-o oarecare vanitate de fotograf. Ca ╚Öi c├«nd n-ar fi fost limpede c─â ├«ntregul monument de la Floren╚Ťa ├«ntruchipa, ├«ntre altele, un prilej de ├«nt├«lnire a marelui me╚Öter cu sine ├«nsu╚Öi, cu ├«ntreb─ârile ╚Öi speran╚Ťele lui. ╚śi nu s├«ntem to╚Ťi, cu chipul nostru trec─âtor, un asemenea prilej? C─âutare a unui r─âspuns ├«n orizontul c─âruia sf├«r╚Öim prin a sem─âna surprinz─âtor unii cu al╚Ťii?

Sursa foto: wikioo.org

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experien┼úa unui turist ├«n Cluj: ÔÇ×Nu pare din Rom├ónia. Arat─â ├«ntr-un fel... ÔÇť
Un turist a relatat impresiile sale dup─â ce a vizitat Clujul ┼či spune c─â ora┼čul arat─â diferit de alte localit─â┼úi din Rom├ónia. Turistul a f─âcut mai multe remarci ┼či a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
De┼či temperaturile scad u┼čor, c─âldura extrem─â face ravagii ├«n Rom├ónia. Dup─â valul de aer tropical, meteorologii anun┼ú─â furtuni violente.
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.