Instantanee din istoria privirii (4): Piet Mondrian

Publicat în Dilema Veche nr. 877 din 28 ianuarie - 3 februarie 2021
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg

4. Piet Mondrian. Ochiul care uit─â s─â se uite...

├Än mod normal, privirea intens─â dedicat─â vizibilului uit─â de partea lui nev─âzut─â, pentru a se bucura de farmecul lui de prim─â instan╚Ť─â. Dar dac─â ochiul, ├«n loc s─â uite nev─âzutul, s-ar decide s─â uite ceea ce se vede? N-ar fi oare un experiment la cap─âtul c─âruia cine ╚Ötie ce t─âr├«m ascuns al realului ar putea deveni perceptibil? Iat─â ├«ntrebarea din care s-a n─âscut ÔÇ×modernismulÔÇŁ artistic, de la Kandinsky ├«ncoace. 

S─â privim, spre ilustare, ├«n ordine cronologic─â, c├«teva lucr─âri ale lui Piet Mondrian, olandezul care, al─âturi de Malevich ╚Öi Kupka, de Kandinsky ╚Öi Delaunay, st─â la temeliile artei abstracte. Prin 1902, el f─âcea peisaje vag expresioniste, corecte, dar nesemnificative, ca ╚Öi schi╚Ťele de nud de prin 1904-1907, sau uleiurile cu p─âduri ╚Öi biserici dinspre 1910. ├Än 1911 ├«ns─â, ├«ntr-un triptic intitulat ÔÇ×Evolu╚ŤieÔÇŁ, el pare s─â fi ajuns la convingerea c─â rostul picturii nu e reproducerea con╚Ötiincioas─â a vizibilului, ci str─â-vederea lui, transcenderea extatic─â a simplei percep╚Ťii ├«nspre o form─â de clarviziune care amplific─â nelimitat puterile ochiului fizic, purt├«ndu-l dincolo de fizicalitate. ├Än tripticul amintit, simbol transparent al unui anumit parcurs cognitiv, treapta final─â, cea de a treia, e treapta ÔÇ×ochilor ├«nchi╚ÖiÔÇŁ; nu ├«nchi╚Öi iner╚Ťial, ├«nainte de a apuca s─â vad─â (ca ├«n treapta dint├«i), ci ├«nchi╚Öi dup─â o prealabil─â z─âbovire ├«n fa╚Ťa lumii (treapta a doua). E ca ├«n versul eminescian din Scrisoarea III: ÔÇ×Ochiu-nchis afar─â, ├«n─âuntru se de╚Öteapt─â...ÔÇŁ. Iar Mondrian, ├«ncep├«nd din 1911, pare decis s─â ├«nchid─â ochii ├«n fa╚Ťa lumii, pentru a se de╚Ötepta dinaintea unui univers pe care, p├«n─â atunci, ├«l uitase. ÔÇ×RealitateaÔÇŁ devine, pentru el, teatrul de desf─â╚Öurare al unei ireversibile explozii ├«n lan╚Ť. ├Än loc s─â ├«nregistreze, s─â consemneze lucrurile, percep╚Ťia le dinamiteaz─â, le spulber─â, le destram─â. Ca ├«n varia╚Ťiunile copacului ro╚Öu, desfrunzit (din muzeul de la Haga), devenit, prin experimente succesive, copac albastru, apoi cenu╚Öiu, apoi abstract ÔÇ×pom al vie╚ŤiiÔÇŁ, joc de axe f─âr─â corp, vivace construc╚Ťie grafic─â. Pe scurt, din imaginea vie a realului abia dac─â mai r─âm├«ne o vag─â amintire.

Uitarea de lume la care ajunge Mondrian c─âtre 1920 este f─âr─â ├«ntoarcere. ╚śi de ce ├«╚Öi aduce aminte, ├«n fond, ochiul, c├«nd alege s─â uite lumea vizibil─â? De geometrie ÔÇô pare s─â r─âspund─â Mondrian. De ÔÇ×sec╚Ťiunea de aurÔÇŁ a pitagoreicilor, de Platon sau de matematica lui Piero della Francesca... Amnezia fa╚Ť─â de contingen╚Ťele pe care le iubeau impresioni╚Ötii ├«l poart─â, prin urmare, pe Mondrian ├«nspre un salt ├«n afara timpului, ├«nspre presentimentul etenit─â╚Ťii. Ochiul care uit─â s─â se uite la lucruri va trebui, de aceea, ÔÇ×iertatÔÇŁ... C─âci uitarea sa nu e una lene╚Ö─â, somnolent─â, ci una lucr─âtoare ╚Öi urc─âtoare, cum rareori ╚Ötiu s─â fie uit─ârile...

Sursa foto: wikiart.org

P.S. Am zis c─â ies din ÔÇ×actualit─â╚ŤiÔÇŁ, dar om s├«nt: nu pot s─â nu trag cu ochiul ╚Öi spre ÔÇ×chestiunile arz─âtoareÔÇŁ ale zileiÔÇŽ C├«ndva m─â voi l─âsa, poate, confiscat din nou de bazarul realit─â╚Ťii imediate, sub o lozinc─â pe care am mai rostit-o c├«ndva: ÔÇ×M-am s─âturat de derbedei ╚Öi de ╚Ťoape!ÔÇŁ. P├«n─â una-alta, fac totu╚Öi, deja, un apel la presa noastr─â scris─â, televizual─â, breaking ╚Öi fake: nu mai face╚Ťi vedete de fiecare zi ╚Öi de fiecare sear─â din tot soiul de semianalfabe╚Ťi obraznici, de cuconi╚Ťe ╚Ťan╚Ťo╚Öe, de eroi ╚Öi eroine de mahala, pofticio╚Öi ╚Öi pofticioase de b├«rf─â obscen─â, de scandal vesel, de p─âruial─â, sudalm─â ╚Öi publicitate noroioas─â. G├«ndi╚Ťi-v─â la copiii no╚Ötri, la tinerii afla╚Ťi ├«n c─âutare de modele, la educa╚Ťia na╚Ťiunii de care vorbim des ╚Öi o batjocorim ├«nc─â ╚Öi mai des. Din spectacolul cotidian al ziarelor ╚Öi televiziunilor, rezult─â c─â secretul succesului e s─â dai capete ├«n gur─â de jur ├«mprejur, s─â te declari competent ├«n orice, s─â ai dreptate tot timpul, pe orice tem─â, ├«mpotriva eviden╚Ťelor, a bunului-sim╚Ť ╚Öi a speciali╚Ötilor. Tot felul de in╚Öi nevrico╚Öi, de m├«na a doua ╚Öi a treia, frustra╚Ťi c─â nu au gloria pe care ╚Öi-au visat-o ╚Öi deci╚Öi s─â dea vina pe al╚Ťii pentru mediocritatea proprie, se str─âduiesc s─â ÔÇ×ne p─âtrund─â ├«n cas─â ╚Öi ├«n g├«ndÔÇŁ, ajuta╚Ťi de ÔÇ×organeÔÇŁ de pres─â smintite, la r├«ndul lor, de nevoia de rating, de titluri mirosind a dejec╚Ťie, de retorica ÔÇ×corect─â politicÔÇŁ a ÔÇ×libert─â╚Ťii de expresieÔÇŁ. Da, oricine are dreptul s─â aib─â opinii ╚Öi s─â le declare. Dar nu oricine are dreptul s─â cread─â c─â are mereu dreptate ├«mpotriva tuturor! Prostia, vanitatea ╚Öi mitoc─ânia nu au dreptul s─â ocupe rampa. E dizgra╚Ťios, necuviincios, primejdios! Cine crede c─â po╚Ťi spune orice oricum despre de toate nu trebuie ├«ncurajat s─â persevereze, ci mai cur├«nd s─â fac─â o pauz─â igienic─â pentru remodelarea de sine. Altfel, toler├«nd orice fudulie, vom sem─âna tot mai mult a cas─â deÔÇŽ toleran╚Ť─â.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase cu uria┼čul pod de la Br─âila dup─â montarea tablierului metalic de 22.000 de tone FOTO
Mar┼úi, 28 iunie, a fost montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier metalic la podul suspendat de la Br─âila, informeaz─â┬á CNAIR. Podul peste Dun─âre de la Br─âila va fi cel mai mare pod suspendat din Rom├ónia ┼či al treilea din Europa.
image
Primele imagini cu racheta ruseasc─â┬á X-22 care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Au ap─ârut primele imagini cu racheta care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk. Este vorba despre o rachet─â ruseasc─â X-22. ├Än urma atacului de luni, cel pu┼úin 18 persoane ┼či-au pierdut via┼úa.
image
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
În urmă cu doi ani, Andrei (13 ani) a fost bătut pe o stradă din Mangalia de un alt tânăr. La scurt timp, victima a murit.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.