Inelul lui Gyges

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Frica lui Putin jpeg

Pandemia a scos la lumină, printre altele, și noi posibilități de impostură. S-a descoperit repede că e mai ușor să copiezi la un examen online decît la unul față-n față și mulți studenți au profitat – și nu numai la noi, ci, se pare, cam pretutindeni. Că vreo 45 de studenți la Drept au copiat la examen n-a surprins totuși prea mult, avînd în vederea „buna” tradiție de impostură de la Facultatea de Drept (vezi cazul Ponta). Mai neobișnuit e că au fost prinși și exmatriculați. Sînt convins că majoritatea acestora se simt nedreptățiți, convinși fiind că pedeapsa a fost prea grea și că, de fapt, ei au avut doar ghinion că au fost prinși, fiindcă – nu-i așa? –, în fond, „toți copiază”. Ideea că poți trece examenele fraudulos, fie și la o facultate care îi pregătește pe cei care vor împărți dreptatea, nu pare a mai clinti conștiința morală a multora.

Mai de mirare a părut faptul că s-a trișat și la o olimpiadă de matematică neoficială, organizată de Gazeta matematică, desfășurată și ea online. Fiind neoficială, ea n-ar aduce beneficii premianților. S-a trișat totuși, pare-se, cu ajutorul părinților și chiar al unor meditatori, prezenți discret în afara unghiului de cuprindere al camerei video și rezolvînd în locul elevului unele probleme mai dificile. Dar de ce ai copia acolo unde nu obții nici un beneficiu? Ba obții, aș spune: măcar acela de a te grozăvi pe Facebook, urmînd a primi like-uri pentru frumoasele rezultate „proprii” sau ale progeniturii. Oamenilor le place într-atît să fie lăudați încît, chiar și cînd știu că laudele vin pe nedrept, tot sînt satisfăcuți și în final se conving pe sine că, de fapt, cumva le și merită.

Online sau nu, impostura a devenit „normală”: se trișează la luarea carnetului de șofer – cu un pericol imens pentru cel care o face și pentru ceilalți; se cîștigă posturi prin fraudă, se obțin doctorate și, în general, diplome universitare prin plagiat. Au fost falși medici cu diplome contrafăcute, care au „profesat” ani de zile, tratînd bolnavi și prescriind rețete. (Unii pretind că și cu succes.) Multe CV-uri ale politicienilor sînt împănate cu rezultate inexistente sau cu falsuri și numai cîte un accident sau un denunț mai descoperă un colț din imensitatea fraudei.

Uneori speri că nu atît cine știe ce mustrare interioară, cît un pic de inteligență îi vor determina pe oameni să nu facă lucruri care le vor dăuna mai întîi lor înșile, cum ar fi obținerea unui carnet de șofer fals sau – o noutate azi – a unui certificat fals de vaccinare anti-COVID, cu care să călătorești mai înlesnit în unele țări, dar și cu un mare risc personal de îmbolnăvire. Dar se pare că nici acest risc nu-i descurajează pe oameni, iar speranța neroadă că „se vor descurca ei cumva” întrece orice prudență.

În Republica, Platon pune un personaj să povestească următoarea istorioară cu tîlc: un păstor din vechime, Gyges, găsește un inel magic, care, pus pe deget cu piatra răsucită în sus, îl face invizibil pe posesor. Cu ajutorul inelului, Gyges reușește să se strecoare nevăzut la regele țării, îl ucide, îi ia nevasta și devine rege în locul lui. Cîți oameni, se întreabă personajul lui Platon, dispunînd de un asemenea inel, s-ar mai comporta moral, așa cum o fac în prezent, aparent numai din teamă de pedepse și de repercusiuni neplăcute? Și ce deosebire ar mai fi atunci între omul bun și cel ticălos, dacă ambii ar putea dispune după voie de cîte un inel magic în deget? Aparent, nici una. Ei bine, se pare că pe mulți pandemia și online-ul i-au apropiat de fericita „condiție a lui Gyges” – imperfect, ce-i drept, căci uneori, vai, devin „vizibili” și sînt prinși asupra faptului. Dar ce-ar fi dacă ar dispărea cu totul riscul de a fi descoperiți, dacă „inelul lui Gyges” ar funcționa perfect? Oare ar mai exista vreunii care să reziste ispitei de a trișa, fie și puțin-puțintel, mai ales cînd ar vedea și ar bănui că pretutindeni alții o fac din plin și culeg apoi netulburați și fără concurență fructele faptelor? Cîți dintre ei? Cîți dintre noi?...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Rusia suspendă exporturile de cereale către Siria din cauza incertitudinii politice. Ucraina i-ar putea lua locul
Rusia a suspendat exporturile de cereale către Siria, din cauza problemelor legate de plată şi incertitudinii politice provocate de înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, afirmă surse ruse şi siriene citate vineri de Reuters.
Presupune drone de origine necunoscută au fost observate și în alte state FOTO captură Fox News
Aeronave misterioase zboară deasupra unui stat american de câteva săptămâni. Despre ce ar putea fi vorba
Dronele mari sunt zilele astea subiect de conversație în statul New Jersey, unde locuitorii au raportat că au văzut drone de dimensiunea unor mașini zburând pe timp de noapte. Oficialii nu sunt încredințați asupra a ceea văd realmente localnicii.
banner cristina cioran png
Alex Dobrescu a știut încă de la început de sarcina Cristinei Cioran. Cum a reacționat atunci când a aflat marea veste
Recent, Cristina Cioran și-a surprins fanii din social media după ce a anunțat că este însărcinată. De asemenea, actrița a confirmat că Alex Dobrescu este tatăl copilului, pe care îl dorește, totodată, în viața copiilor ei. În plus, se pare că Alex știa încă de la finalul lunii mai că va deveni tată
iasi accident tramvai captura video png
Momentul în care un șofer din Iași a fost lovit din plin de un tramvai, după ce nu s-a asigurat
Un accident rutier între un tramvai și un autoturism a avut loc în Iași, la intersecția bulevardului Nicolae Iorga. Incidentul a fost surprins de camerele de supravegheri.
image png
Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia. Anunțul unui fost ofițer de informații al fostului regim sirian
Fostul președinte sirian Bashar al-Assad ar fi transferat, în momentul fugii de la Damasc, nici mai mult, nici mai puțin decât 135 de miliarde de dolari, susține un fost ofițer de informații al fostului regim sirian.
Centura de est a municipiului Arad  Foto DRDP Timișoara (2) jpg
Șosea de centură realizată în jurul unui oraș important din vestul României. Cum arată înainte de deschidere
Noua centură a municipiului Arad, o șosea de legătură cu Autostrada A1, va fi deschisă traficului rutier în vestul României, după ce a fost construită de la zero. Au fost publicate imagini de pe traseul ei, înainte de inaugurare.
ip braila, foto Facebook jpg
Poliţia Brăila rămâne fără şef. Cine sunt cei doi candidaţi la conducerea IPJ care au obţinut de 2,66 și 4,81
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila rămâne fără şef, după afişarea rezultatelor la concursul organizat pe 12 decembrie. Cu notele 2,66 și 4,81, ambii candidaţi „au rămas repetenţi”. Cine sunt ei.
bullying
O elevă din Mehedinți a fost bătută de două colege. De la ce a pornit conflictul
O elevă din Mehedinți a fost bătută de colegele sale, geloase pe fată deoarece a câștigat titlul Miss Popularitate, la Balul Bobocilor.
image png
Postul TV care va difuza lungmetrajul „Anul nou care n-a fost” pe 21 decembrie
„Anul nou care n-a fost”, un film regizat, scris şi produs de Bogdan Mureşanu, va fi difuzat în premieră absolută pe micile ecrane, sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 21.00, pe TVR 1. Lungmetrajul este difuzat simulcast pe TVR Internaţional şi TVR Moldova.