Începutul moralei

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image png

Pascal scrie că a gîndi bine (bien penser) „este începutul moralei”. Nu greșește, atîta doar că este incomplet: aș spune că începutul moralei înseamnă a gîndi bine despre cei din tribul propriu și – ca o inevitabilă consecință – rău despre cei din celelalte triburi și mai ales din cele cu care se întîmplă să intri în contact. Așa a fost încă din preistoria cea mai îndepărtată și așa este și acum.

Se pare că evoluția n-a găsit o altă cale mai bună pentru a ne face să cooperăm strîns între noi decît aceea de a-i urî și disprețui pe ceilalți, pe „străini” (care, bineînțeles, fac și ei același lucru). Dar rămași la acest nivel, n-am fi fost totuși decît niște sălbatici cimpanzei bipezi. Umanitatea noastră intervine abia cînd descoperim motive „înalte” pentru ura noastră. Așadar, a vrea pieirea vecinului pentru cauze nobile – iată, de fapt, începutul moralei și, adesea, chiar și miezul ei.  Căci pare-se că nu putem să-i urîm cu înverșunare, ba chiar să-i ucidem pe ceilalți, să-i luăm în sclavie, să le violăm femeile, doar așa, degeaba, doar pentru că ne displac oarecum, sau arată, sau miros și se poartă puțin altfel decît noi. Nu, noi inventăm temeiuri morale, sau de drept, sau cvasi-științifice, sau religioase, sau toate laolaltă pentru ura noastră. Am fost, de-a lungul istoriei, foarte buni la profesia asta: să-i proclamăm, temeinic argumentat, pe ceilalți barbari, lepre, lipitori, inferiori, suboameni, dușmani de clasă și de neam etc. și, mai ales eretici de toate felurile, de unde consecința: cum să respectăm niște ființe care, demonstrabil, nu-l iubesc pe Dumnezeul adevărat (al nostru), ba chiar îl sfidează prin tot ce fac? Cum să-i tratăm bine, cînd ei refuză obstinat să vadă adevărul, binele, frumosul, care totuși sînt atît de evidente pentru oricine, chipurile, cu judecată și inimă curată? E clar că sînt tarați prin naștere și educație: sînt de rasă proastă, ori meniți unei eterne sclavii, sau sînt pur și simplu făpturi diavolești care conspiră etern pieirea noastră și a lumii civilizate. În sfîrșit, puteți adăuga multe caracterizări aici: specia noastră a fost foarte productivă dintotdeauna în a descoperi cauze înalte pentru a-și strivi „aproapele”, sau măcar a-l disprețui și umili, dacă n-a putut să-l lichideze.

Culmea este că aceste cauze „înalt-morale” sînt și crezute ca autentice și serioase de o mare parte a omenirii. Majoritatea e naivă sau imbecilă. Sau, cel puțin, cei mai mulți oameni se lasă convinși de conducătorii lor că a urî sau a ucide alte „triburi” e nu numai în interesul lor („realismul“ acesta ar crea unele probleme de conștiință, căci, nu-i așa, sîntem ființe morale), dar e și voit de zei, anticipat de profeți, și că masacrele au drept scop să restabilească o justiție pe care adversarul a încălcat-o, că binele, adevărul, dreptatea sînt de partea asasinilor care vor fi sigur răsplătiți, dacă nu în viața asta, atunci după moarte, în paradisul drepților, în vreme ce „ceilalți” vor arde în infern. Ca rafinament suprem, unii (Inchiziția) au declarat și mulți au crezut că arderea ereticului pe lumea asta va evita arderea sufletului lui pe lumea cealaltă, astfel încît păcătosului nepocăit i se face binele suprem, chiar atunci cînd el se zvîrcolește de dureri pe rug. Ce nobile sentimente!

E adevărat că au fost și cîțiva idealiști care au crezut că oamenii ar trebui să se iubească cu toții între ei și că ura trebuie să fie eradicată cu totul din neamul omenesc. Discipolii și urmașii însă, cum se știe, s-au abătut grav de la acest crez și tribalismul a invadat cu asupra de măsură și aici. Pesemne că era inevitabil, iar urmașii, dacă n-au fost prea merituoși, au fost măcar realiști: întemeietorii idealiști erau cu totul lipsiți de simț practic, de simțul istoriei și de cunoașterea naturii umane: n-au înțeles că „iubirea aproapelui” nu va funcționa fără o ură consistentă și, din nou, că fără un temei moral pentru ura față de celălalt, tribul va fi lipsit de unitate de acțiune și de cugetare. Ceea ce e periculos, căci, vorba lui Machiavelli din Principele: „Acela care ar voi să-și proclame oricînd și oriunde încrederea lui în bine ar fi cu necesitate doborît de ceilalți care sînt în jurul lui și care nu sînt oameni de bine”.

Și leii, și lupii, și noi, oamenii, ucidem. Diferența e că ei o fac de foame; noi –  de dragul binelui, adevărului și dreptății.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

site anaf
Nouă obligație fiscală pentru firmele mici de la 1 ianuarie. Cât de mult costă soft-urile
Începând cu data de 01 ianuarie 2025 și contribuabilii mici vor transmite fișierul standard de control fiscal prin depunerea unei noi Declarații, a informat luni ANAF.
Brad Crăciun Foto Brazi de Crăciun jpeg
Tradiționalul brad de Crăciun nu mai este la modă. Cum arată pomul care este gata într-un minut
Bradul de Crăciun, simbolul clasic al sărbătorilor, a primit un upgrade modern. În locul bradului tradițional, încărcat cu decorațiuni atent alese și montat cu răbdare, noua tendință în decorul de Crăciun promovează brazi preasamblați, minimaliști, care se instalează în doar un minut.
1979: Béla Károlyi, alături de echipa care a adus primul titlu mondial al României, la Fort Worth. Foto Getty images
Legendarul Béla Károlyi, doborât de Alzheimer. O poveste de aur, transformată în coșmar
Fostul mare antrenor s-a stins din viață vineri, la 82 de ani.
sarbatori griji cheltuieli jpg
Sărbătorile de iarnă vin în primul rând cu griji. Peste 90% dintre români adopta noi strategii de cumpărare din cauza prețurilor mari
Anul acesta, sărbătorile vin pe fondul unei situații economice tensionate la nivel european. Studiul realizat de Offerista scoate în evidență faptul că inflația și creșterea costurilor generale reprezintă principalele îngrijorări pentru consumatori, iar acest lucru influențează
Cum sa construiesti o relatie apropiata cu elevii din prima zi de scoala jpg
România, alături de Tanzania și Benin la investiții în educație. Ce arată ultimul raport UNESCO
Cel mai recent raport UNESCO arată Guvernul României alocă cei mai puțini bani pentru educație din lume. Astfel, doar 3,3% din PIB au fost investiți în educație în 2023.
chiftele de fasole de post JPG
Chiftele din fasole. Rețeta simplă de post de care te vei îndrăgosti
Deja înaintăm în Postul Crăciunului, iar dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase, pe care o vom putea pregăti ușor, atunci putem apela la chiftele făcute din fasole!
barnoschi instagram jpg
Cum se înțelege, de fapt, Ana-Maria Barnoschi cu soțul ei: „Am avut discuții așa mai aprinse”
Ana-Maria Barnoschi (32 de ani), una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV din România, s-a cununat religios cu alesul inimii sale, Vlad Bălău, în vara acestui an, pe exotica insulă Mallorca, din Spania. Invitată recent în podcast-ul moderat de Ilinca Vandici, Ana a vorbit despre relația pe car
bloc jpg
Este interzis să mai faci acest lucru pe scara blocului! Noua lege prevede amenzi severe pentru locatarii care nu respectă regula
Un val de schimbări legislative afectează viața la bloc, punând accent pe respectul reciproc și pe protejarea mediului și a sănătății locatarilor.
shutterstock 2531825467 jpg
De ce friptura ta „în sânge‟ nu conține sânge, de fapt
Adevărul despre lichidul roșu din friptura „în sânge‟.