Începutul moralei

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image png

Pascal scrie că a gîndi bine (bien penser) „este începutul moralei”. Nu greșește, atîta doar că este incomplet: aș spune că începutul moralei înseamnă a gîndi bine despre cei din tribul propriu și – ca o inevitabilă consecință – rău despre cei din celelalte triburi și mai ales din cele cu care se întîmplă să intri în contact. Așa a fost încă din preistoria cea mai îndepărtată și așa este și acum.

Se pare că evoluția n-a găsit o altă cale mai bună pentru a ne face să cooperăm strîns între noi decît aceea de a-i urî și disprețui pe ceilalți, pe „străini” (care, bineînțeles, fac și ei același lucru). Dar rămași la acest nivel, n-am fi fost totuși decît niște sălbatici cimpanzei bipezi. Umanitatea noastră intervine abia cînd descoperim motive „înalte” pentru ura noastră. Așadar, a vrea pieirea vecinului pentru cauze nobile – iată, de fapt, începutul moralei și, adesea, chiar și miezul ei.  Căci pare-se că nu putem să-i urîm cu înverșunare, ba chiar să-i ucidem pe ceilalți, să-i luăm în sclavie, să le violăm femeile, doar așa, degeaba, doar pentru că ne displac oarecum, sau arată, sau miros și se poartă puțin altfel decît noi. Nu, noi inventăm temeiuri morale, sau de drept, sau cvasi-științifice, sau religioase, sau toate laolaltă pentru ura noastră. Am fost, de-a lungul istoriei, foarte buni la profesia asta: să-i proclamăm, temeinic argumentat, pe ceilalți barbari, lepre, lipitori, inferiori, suboameni, dușmani de clasă și de neam etc. și, mai ales eretici de toate felurile, de unde consecința: cum să respectăm niște ființe care, demonstrabil, nu-l iubesc pe Dumnezeul adevărat (al nostru), ba chiar îl sfidează prin tot ce fac? Cum să-i tratăm bine, cînd ei refuză obstinat să vadă adevărul, binele, frumosul, care totuși sînt atît de evidente pentru oricine, chipurile, cu judecată și inimă curată? E clar că sînt tarați prin naștere și educație: sînt de rasă proastă, ori meniți unei eterne sclavii, sau sînt pur și simplu făpturi diavolești care conspiră etern pieirea noastră și a lumii civilizate. În sfîrșit, puteți adăuga multe caracterizări aici: specia noastră a fost foarte productivă dintotdeauna în a descoperi cauze înalte pentru a-și strivi „aproapele”, sau măcar a-l disprețui și umili, dacă n-a putut să-l lichideze.

Culmea este că aceste cauze „înalt-morale” sînt și crezute ca autentice și serioase de o mare parte a omenirii. Majoritatea e naivă sau imbecilă. Sau, cel puțin, cei mai mulți oameni se lasă convinși de conducătorii lor că a urî sau a ucide alte „triburi” e nu numai în interesul lor („realismul“ acesta ar crea unele probleme de conștiință, căci, nu-i așa, sîntem ființe morale), dar e și voit de zei, anticipat de profeți, și că masacrele au drept scop să restabilească o justiție pe care adversarul a încălcat-o, că binele, adevărul, dreptatea sînt de partea asasinilor care vor fi sigur răsplătiți, dacă nu în viața asta, atunci după moarte, în paradisul drepților, în vreme ce „ceilalți” vor arde în infern. Ca rafinament suprem, unii (Inchiziția) au declarat și mulți au crezut că arderea ereticului pe lumea asta va evita arderea sufletului lui pe lumea cealaltă, astfel încît păcătosului nepocăit i se face binele suprem, chiar atunci cînd el se zvîrcolește de dureri pe rug. Ce nobile sentimente!

E adevărat că au fost și cîțiva idealiști care au crezut că oamenii ar trebui să se iubească cu toții între ei și că ura trebuie să fie eradicată cu totul din neamul omenesc. Discipolii și urmașii însă, cum se știe, s-au abătut grav de la acest crez și tribalismul a invadat cu asupra de măsură și aici. Pesemne că era inevitabil, iar urmașii, dacă n-au fost prea merituoși, au fost măcar realiști: întemeietorii idealiști erau cu totul lipsiți de simț practic, de simțul istoriei și de cunoașterea naturii umane: n-au înțeles că „iubirea aproapelui” nu va funcționa fără o ură consistentă și, din nou, că fără un temei moral pentru ura față de celălalt, tribul va fi lipsit de unitate de acțiune și de cugetare. Ceea ce e periculos, căci, vorba lui Machiavelli din Principele: „Acela care ar voi să-și proclame oricînd și oriunde încrederea lui în bine ar fi cu necesitate doborît de ceilalți care sînt în jurul lui și care nu sînt oameni de bine”.

Și leii, și lupii, și noi, oamenii, ucidem. Diferența e că ei o fac de foame; noi –  de dragul binelui, adevărului și dreptății.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.