Începutul moralei

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image png

Pascal scrie că a gîndi bine (bien penser) „este începutul moralei”. Nu greșește, atîta doar că este incomplet: aș spune că începutul moralei înseamnă a gîndi bine despre cei din tribul propriu și – ca o inevitabilă consecință – rău despre cei din celelalte triburi și mai ales din cele cu care se întîmplă să intri în contact. Așa a fost încă din preistoria cea mai îndepărtată și așa este și acum.

Se pare că evoluția n-a găsit o altă cale mai bună pentru a ne face să cooperăm strîns între noi decît aceea de a-i urî și disprețui pe ceilalți, pe „străini” (care, bineînțeles, fac și ei același lucru). Dar rămași la acest nivel, n-am fi fost totuși decît niște sălbatici cimpanzei bipezi. Umanitatea noastră intervine abia cînd descoperim motive „înalte” pentru ura noastră. Așadar, a vrea pieirea vecinului pentru cauze nobile – iată, de fapt, începutul moralei și, adesea, chiar și miezul ei.  Căci pare-se că nu putem să-i urîm cu înverșunare, ba chiar să-i ucidem pe ceilalți, să-i luăm în sclavie, să le violăm femeile, doar așa, degeaba, doar pentru că ne displac oarecum, sau arată, sau miros și se poartă puțin altfel decît noi. Nu, noi inventăm temeiuri morale, sau de drept, sau cvasi-științifice, sau religioase, sau toate laolaltă pentru ura noastră. Am fost, de-a lungul istoriei, foarte buni la profesia asta: să-i proclamăm, temeinic argumentat, pe ceilalți barbari, lepre, lipitori, inferiori, suboameni, dușmani de clasă și de neam etc. și, mai ales eretici de toate felurile, de unde consecința: cum să respectăm niște ființe care, demonstrabil, nu-l iubesc pe Dumnezeul adevărat (al nostru), ba chiar îl sfidează prin tot ce fac? Cum să-i tratăm bine, cînd ei refuză obstinat să vadă adevărul, binele, frumosul, care totuși sînt atît de evidente pentru oricine, chipurile, cu judecată și inimă curată? E clar că sînt tarați prin naștere și educație: sînt de rasă proastă, ori meniți unei eterne sclavii, sau sînt pur și simplu făpturi diavolești care conspiră etern pieirea noastră și a lumii civilizate. În sfîrșit, puteți adăuga multe caracterizări aici: specia noastră a fost foarte productivă dintotdeauna în a descoperi cauze înalte pentru a-și strivi „aproapele”, sau măcar a-l disprețui și umili, dacă n-a putut să-l lichideze.

Culmea este că aceste cauze „înalt-morale” sînt și crezute ca autentice și serioase de o mare parte a omenirii. Majoritatea e naivă sau imbecilă. Sau, cel puțin, cei mai mulți oameni se lasă convinși de conducătorii lor că a urî sau a ucide alte „triburi” e nu numai în interesul lor („realismul“ acesta ar crea unele probleme de conștiință, căci, nu-i așa, sîntem ființe morale), dar e și voit de zei, anticipat de profeți, și că masacrele au drept scop să restabilească o justiție pe care adversarul a încălcat-o, că binele, adevărul, dreptatea sînt de partea asasinilor care vor fi sigur răsplătiți, dacă nu în viața asta, atunci după moarte, în paradisul drepților, în vreme ce „ceilalți” vor arde în infern. Ca rafinament suprem, unii (Inchiziția) au declarat și mulți au crezut că arderea ereticului pe lumea asta va evita arderea sufletului lui pe lumea cealaltă, astfel încît păcătosului nepocăit i se face binele suprem, chiar atunci cînd el se zvîrcolește de dureri pe rug. Ce nobile sentimente!

E adevărat că au fost și cîțiva idealiști care au crezut că oamenii ar trebui să se iubească cu toții între ei și că ura trebuie să fie eradicată cu totul din neamul omenesc. Discipolii și urmașii însă, cum se știe, s-au abătut grav de la acest crez și tribalismul a invadat cu asupra de măsură și aici. Pesemne că era inevitabil, iar urmașii, dacă n-au fost prea merituoși, au fost măcar realiști: întemeietorii idealiști erau cu totul lipsiți de simț practic, de simțul istoriei și de cunoașterea naturii umane: n-au înțeles că „iubirea aproapelui” nu va funcționa fără o ură consistentă și, din nou, că fără un temei moral pentru ura față de celălalt, tribul va fi lipsit de unitate de acțiune și de cugetare. Ceea ce e periculos, căci, vorba lui Machiavelli din Principele: „Acela care ar voi să-și proclame oricînd și oriunde încrederea lui în bine ar fi cu necesitate doborît de ceilalți care sînt în jurul lui și care nu sînt oameni de bine”.

Și leii, și lupii, și noi, oamenii, ucidem. Diferența e că ei o fac de foame; noi –  de dragul binelui, adevărului și dreptății.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop decembrie logo jpg
Pentru ce zodii începutul de an vine cu mari schimbări? Astrele vor fi generoase cu acești nativi
Anul nou aduce pentru fiecare semn zodiacal promisiuni și provocări, dar există trei zodii care vor experimenta schimbări semnificative încă din primele luni ale anului.
Nave de război pe fundalul drapelului chinez FOTO SHUTTERSTOCK
China creşte presiunea asupra Taiwanului. S-a semnalat prezenţa altor 16 nave de război în jurul insulei
China a efectuat cea mai mare desfăşurare militară din ultimii ani în jurul Taiwanului în această săptămână, în ultimele 24 de ore mărind presiunea prin prezenţa unor noi nave de război.
elena udrea bulgaria 2 mai 2022 jpg
Elena Udrea ar putea fi pusă în libertate. Cine face parte din completul care judecă revizuirea condamnării ei
Elena Udrea, aflată în Penitenciarul de la Târgşor din 2022, aşteaptă joi decizia magistraţilor în ceea ce priveşte cererea sa de revizuire a condamnării pe care a primit-o în dosarul „Gala Bute”.
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Singurul animal din lume care zâmbește. E foarte simpatic, deși unii oameni se tem de el
În lumea fascinantă a faunei, există un animal care a cucerit inimile oamenilor datorită unui detaliu unic și fermecător: zâmbetul său. Este vorba despre quokka, o mică marsupială originară din Australia, supranumită „cel mai fericit animal din lume”.
profil facebook WS24 promovare eugen sechila jpg
Sute de conturi de Facebook cu identități false îi promovează pe Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă
În ultimele săptămâni, pe Facebook s-au înmulțit conturile cu identități false de pe care sunt postate numeroase comentarii pro-Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă.
Lucian Mîndruță a fost invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, difuzată la Kanal D
Prezidențiabilii de pe Facebook. Pe cine nominalizează internauții pentru candidatura la Cotroceni
După anularea alegerilor, negocierile politice au trecut pe Facebook, unde numele potențialilor candidați pentru prezidențiale sunt deja pe buzele tuturor.
image png
Prognoza meteo joi, 12 decembrie. Vreme închisă şi precipitaţii uşoare. Unde sunt anunţate ninsori
Vremea va fi predominant închisă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi cuprinse între -1 şi 9 grade Celsius şi ninsori slabe în zonele montane.
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Regula de circulație pe care mulți șoferi o ignoră! Ce trebuie să facem când ieșim dintr-un sens giratoriu
Atunci când ne urcăm la volan, vom ajunge destul de rapid la un sens giratoriu. Acestea sunt extrem de comune de-a lungul țării, iar în ciuda faptului că par destul de simplu de navigat, există anumite reguli la care trebuie să fim atenți.
meritocratie candidat alegere shutterstock 743670856 jpg
Care este profilul ideal de candidat pentru cetățeni? Analist: „Nu cred în varianta anonimilor scoși din joben”
Un candidat ideal pentru România trebuie să fie onest, autentic și să aibă experiență politică solidă, spun analiștii Valeriu Turcan și Adrian Zăbavă. Într-un context intern și internațional tot mai provocator, portretul liderului de care țara are nevoie devine tot mai clar.