Imprevizibilul

Publicat în Dilema Veche nr. 934 din 3 – 9 martie 2022
Imprevizibilul jpeg

Mulți susțin zilele acestea că Vladimir Putin e nebun. Sigur, dacă ne gîndim la scopul lui vădit, de a reface imperiul Rus și dominația URSS asupra a cel puțin jumătate din Europa, în condițiile unei țări mult inferioare ca PIB principalilor rivali, pare o iluzie grandomană. Totuși, din punct de vedere al mijloacelor concrete de a lucra pentru atingerea scopului, Putin a procedat perfect rațional, consecvent pe timp de decenii și calculîndu-și cu atenție fiecare pas, așa cum au notat mulți observatori. Greșeala lui – o vedem deja azi, în plin război în Ucraina – nu e că n-a fost suficient de rațional, ci că a crezut că un calcul atent și corect, în aparență, e suficient. Nu a înțeles imprevizibilul, nu a crezut în sentimente și pasiuni omenești, precum demnitate, onoare, indignare legitimă, nu și-a dat seama că nu poate cumpăra totul cu bani. În plus, nu și-a dat seama că un război în secolul XXI se poartă altfel decît unul în secolul XX.

Da, a calculat corect că forța militară a Ucrainei e mult inferioară celei a Rusiei. A calculat că va învinge repede, în maximum una-două zile. A subestimat grav disperarea rezistenței ucrainenilor, devenită tot mai eficientă mai ales în lupta urbană în care s-a lăsat atras.

A crezut că armata rusă va fi întîmpinată cu flori de măcar o parte a populației rusofone. Fals: a fost primită cu civili înarmați și cocktailuri Molotov.

A crezut în propria lui propagandă – că Ucraina nu e o țară și că e o națiune în mîna unei clici „neonaziste”. Gravă eroare: a stîrnit patriotismul ucrainean chiar și acolo unde, poate, el era mai călduț.

A crezut că armata ucraineană sau măcar o parte a ei va dezerta, se va preda sau va putea fi cumpărată să nu lupte. A avut în minte episodul ocupării Crimeei din 2014 și, probabil, și pe cel al disoluției armatei afgane în momentul plecării trupelor americane, anul trecut. I-a și îndemnat pe șefii militari ucraineni să procedeze astfel. A ignorat faptul că oamenii aceia aveau onoare – ceva imposibil de calculat.

Ar fi avut nevoie de un Quisling pe care să-l așeze președinte al Ucrainei și cu care să negocieze capitularea. A calculat că-l va avea. S-a dovedit o eroare – cel puțin deocamdată.

Totul spunea că actorul de comedie va fi un președinte ridicol: că fie va cerși în genunchi încetarea luptelor, fie va fugi în străinătate, precum a făcut în 2014 Ianukovici, de frica poporului răsculat, dar și mulți alții. Conform calculelor, era foarte probabil să fi fost așa, și totuși n-a fost așa: Volodimir Zelenski s-a dovedit un conducător adevărat, susținînd, prin exemplul propriu, rezistența ucraineană. A devenit în două zile eroul ucrainenilor și imaginea vie a unui nou David în luptă cu monstruosul Goliat. Putin a subestimat cu totul puterea miturilor și a personalităților care le pot recrea și pot insufla oamenilor curaj și mîndrie.

În baza celor trecute, Putin a calculat că Vestul va fi divizat și că rîndurile sale vor fi sparte de țări care vor refuza anumite sancțiuni delicate. A calculat că gazul rusesc va avea ultimul cuvînt. El, dictatorul obișnuit să-i disprețuiască pe oameni, a uitat că imaginile transmise din Ucraina, spre a nu mai vorbi despre imaginile a zeci de mii de refugiați – mai ales femei și copii – care trec granița Ucrainei spre Polonia sau România, vor crea un șoc opiniei publice mondiale. Nu și-a dat seama că nici măcar prietenii lui, pregătiți din timp, precum Viktor Orbán, nu vor îndrăzni să sfideze opinia publică în aceste momente. Iar sancțiunile, precum deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT și altele, vor mușca rău din capacitatea Rusiei de a purta un război mai îndelungat. Iar asta în situația în care Ucraina primește bani, credite, arme de calitate, dar și – foarte important – intelligence american și NATO.

În fine, Putin a uitat că soldații săi vor intra în contact cu civili care vorbesc aceeași limbă, au aceleași obiceiuri și că, în consecință, acest război seamănă tot mai mult cu unul civil. Motiv grav de demoralizare a propriei armate, despre care Putin a presupus că e un mecanism perfect și fără suflet, întocmai ca el însuși.

Calculînd, Putin pare să fi obținut exact opusul a ceea ce și-a dorit: a vrut să șteargă de pe hartă o națiune și o țară; a creat-o. A calculat că va diviza Occidentul: l-a unit. A crezut că valorile liberale și umaniste sînt în declin: le-a dat o nouă viață și un nou sens. A crezut că nu mai există onoare pe lume: a reînviat-o.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.