Imprevizibil

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Frica lui Putin jpeg

În timpul pandemiei, foarte multă lume se plînge de imprevizibilitatea nouă a vieții: părinții și elevii sînt supărați că nu știu dinainte structura anului școlar – structură care se modifică mereu. Patronii de restaurante și hoteluri nu știu cînd vor putea deschide; mai rău, pe neașteptate se trezesc că trebuie să-și închidă afacerile abia deschise, parțial sau total. S-a dus facilitatea de a-ți planifica vacanța de vară cu multe luni înainte! Cine știe dacă cifrele infectărilor în țara respectivă sau în a ta vor permite vacanțele? Cine știe dacă vaccinările vor înainta destul de repede pentru a permite o anumită certitudine în general, legată de mersul afacerilor? Apoi, mutațiile virusului – mai imprevizibile decît orice – pot surveni oricînd, ridicînd aproape brusc rata infectărilor, diminuînd – cu cît? – puterea vaccinurilor abia inventate și folosite, și umplînd din nou secțiile ATI.

Mulți se supără pe guverne că nu oferă mai multe certitudini. Dar cum ar putea înțelege guvernele și specialiștii atît de bine situația încît s-o stăpînească și s-o anticipeze precis, cînd totul – și mai ales virusul – e „nou”? Există incertitudinile pandemiei, ale efectelor sale medicale și psihologice, există apoi incertitudinile economiei. Totul se arată azi cu geometrie variabilă.

Niciodată, în timp de pace, lumea modernă n-a fost frămîntată de atîtea incertitudini ca în aceste timpuri. Niciodată previziunile pe care în continuare statisticienii și casele de sondaje le tot difuzează (căci asta le e meseria) n-au părut mai derizorii, mai puțin verosimile. Nu neapărat în sensul că nici unele nu se vor adeveri în viitor – în mod sigur, unele se vor adeveri –, dar în sensul că e aproape aleatoriu care dintre ele se vor adeveri.

Pe de altă parte, imposibilitatea de a planifica timpul și viețile într-o măsură satisfăcătoare și chiar pe termen scurt a fost o caracteristică normală a societăților omenești timp de milenii. Ea a fost regula. Să ne gîndim la războaiele aproape continue cu rezultate incerte, la capriciile distrugătoare ale vremii, cînd foametea devenea aproape de neocolit, la insecuritatea socială permanentă, la bolile care loveau pe neprevăzute și față de care nu exista nici vaccin, nici leac. Aveau mult sens recomandările înțelepților stoici (Epictet) de a te concentra pe ceea ce îți aparține – adică viața interioară –, abandonînd obsesia pentru ceea ce nu depinde de tine – demnități, averi, noroc, prieteni etc. Asemenea recomandări și altele, nu foarte diferite, lansate de marii dascăli religioși, exprimau pînă la urmă și disperarea omului de a nu fi în stare să-și planifice viața nici pentru cîteva săptămîni, ca să nu mai vorbim de luni sau ani. Luați, de pildă, spusa lui Iisus: „Nu vă adunați comori pe pămînt, unde molia și rugina le strică și unde furii le sapă și le fură...”. Veacuri de-a rîndul, recomandarea a putut fi luată literal, dar de prin secolul al XIX-lea – cel puțin în Occident –, ea a devenit metaforă. Căci banii puși la bancă nu mai pot fi nimiciți de rugină, iar bunurile, asigurate fiind, nu mai sînt stricate și nu se pierd nici dacă sînt furate. Cu excepția celor două mari războaie mondiale, viața omului „modern” a devenit previzibilă, chiar prea previzibilă, suspină unii. Asigurările de sănătate și de accident, concediile plătite, pensiile asigurate de state, salariul minim, pacea îndelungată, pe de o parte, tehnologiile tot mai avansate în toate domeniile, care au eliminat atîția factori de incertitudine, pe de altă parte, au planificat viețiile noastre într-o măsură pe care strămoșii noștri nu puteau decît s-o viseze și s-o pună pe seama unor zei.

Așa că am face bine să nu ne mai plîngem, noi, copiii răsfățați ai postmodernității! Ei, da, ne e dat să trăim azi într-o oarecare măsură (nu foarte mare, totuși) ceva din imprevizibilul care dădea regula pe timpuri. Sîntem nevoiți, pentru o vreme, să ne adaptăm la noi împrejurări, poate să ne căutăm rădăcinile interioare, poate să exersăm virtutea răbdării în fața unui viitor imediat capricios. Sute de generații au trăit astfel și, curios, a fost cu un anume folos. Căci incertitudinile vieții i-au determinat pe oameni să caute compensații de stabilitate și durabilitate în artă, în cunoaștere și spiritualitate și au lăsat în urmă monumente „mai perene decît bronzul”, vorba lui Horațiu.

Noi, în afară că ne tot căinăm că nu ne putem planifica școala și concediile și ne vărsăm nervii pe guvernanți, pe doctori, pe vecini și, eventual, pe prietenii patrupezi, ce altceva vom mai ști să facem? Și, mai ales, ce fel de „monument” peren vom lăsa în urma noastră?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Vladimir Putin și Nikolai Patrușev FOTO Profimedia jpg
Un consilier de-al lui Putin amenință Ucraina și Rep. Moldova cu dispariția de pe harta lumii. Cum a reacționat Chișinăul
Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, susține că Ucraina ar putea să nu mai existe în acest an, iar Republica Moldova riscă să-și piardă statalitatea în viitorul apropiat din cauza politicii antiruse și rusofobe.
Soldați nord coreeni în regiunea Kursk Foto X jpg
Armata Ucrainei se confruntă cu o nouă problemă pe front: soldații sinucigași din Coreea de Nord. „Sunt gata să se sacrifice pentru Kim Jong Un”
Unii soldați nord-coreeni recurg la măsuri extreme în timpul luptelor din regiunea Kursk, precizează Forţele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene.
shutterstock 2319433843 jpg
Mantra potrivită pentru fiecare zodie în 2025. Ce ai nevoie să repeți pentru un an de succes?
Fiecare zodie are provocările și lecțiile ei într-un an tumultuos cum este 2025. Lasă mantra aleasă să fie ghidul tău personal în drumul către succes și echilibru!
Leonard și Monica Doroftei fac echipă bună la Power Coupe
Cum a fost experiența „Power couple” pentru Leonard și Monica Doroftei: „O să iasă ce-i mai rău din voi” Detalii din culisele show-ului de la Antena 1
Sezonul doi al emisiunii Power Couple de la Antena 1 a debutat aseară, pe 13 ianuarie, iar audiența a fost pe măsură.
spit cantacuzino jpg
Cum au fost furate cele trei picioare din frigiderele spitalului Cantacuzino. Doi medici explică gestul irațional al hoțului: „Suferă, probabil, de afecțiuni psihice”
Povestea șocantă care a avut loc acum trei zile la Spitalul Cantacuzino din București, de unde au fost furate trei picioare amputate, este departe de a se fi încheiat. Pe fir au intrat polițiștii, dar și reprezentanții DSP, care au deschis o serie de anchete și au amendat spitalul cu 4.400 de lei.
crustaceu gigantic Facts The Giant Isopod png
Darth Vader, descoperit în apropierea Insulelor Spratly în apropiere de Vietnam
O specie de crustaceu gigantic, descoperită recent, a fost numit după Darth Vader, personajul malefic din seria de filme ''Star Wars''. Până în prezent, specia a fost întâlnită doar în apele vietnameze din apropierea Insulelor Spratly.
Atac cu rachete in Ucraina FOTO Profimedia (2) jpg
Cel mai mare atac al Ucrainei asupra unor obiective militare şi industriale de pe teritoriul Rusiei. „Rachetele au lovit direct uzina”
Ucraina anunţă că noaptea trecută a lansat cel mai mare atac al său de la începutul războiului asupra mai multor obiective strategice, militare şi industriale, de pe teritoriul Rusiei.
banner irinel columbeanu png
Cum vrea Irinel Columbeanu să scape de sărăcie? Scoate de la naftalină noi picanterii din viața intimă și le dă emoții fostelor iubite
Irinel Columbeanu a făcut o serie de dezvăluiri despre planurile pe care le are. Deși își duce traiul în azil, acolo unde a ajuns după o viață luxoasă, și încearcă să găsească mereu activități care să îl țină ocupat.
Călin Georgescu părăsește sediul Curții de Apel București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Declarațiile lui Călin Georgescu că NATO va ataca Rusia de la Mihail Kogălniceanu, preluate de presa de la Moscova
Călin Georgescu a declarat că va interzice rețeaua construită de George Soros. Declarațiile sale cu privire la un atac NATO asupra Rusiei au fost preluate de agenția de presă rusă și de un podcaster american.