Imobilism

Publicat în Dilema Veche nr. 905 din 12 – 18 august 2021
Frica lui Putin jpeg

A fost destul să se încrunte puțin AUR, să dea BOR un comunicat scorțos și să protesteze vreo doi-trei parlamentari PNL, ca proiectul noii CI digitale și cu cip să fie schimbat: fatidicul cuvînt „gen”, sugerînd, chipurile, sinistre mașinațiuni „sexomarxiste” (un termen imbecil care nu corespunde cu nimic contemporan, mai ales din România), să fie șters și să se revină la „sexul” nostru bătrînesc! Nu spun nici măcar că ar fi mai bună o variantă sau alta, ci numai că instituțiile noastre (după luni de deliberare) oscilează la orice critică de parcă ar fi lovite de un taifun: schimbă la pripeală orice fără „audiatur et altera pars”, contabilizînd numai calomnii și neghiobii răsturnate în capul așa-numiților „progresiști”. Se vede că frica autorităților de a nu supăra Biserica, pe naționaliști sau „blocul conservator” devenit dominant în PNL întrece orice intenție de dialog, ba chiar orice coerență politico-administrativă. Și totuși, parcă aveam la putere o coaliție reformistă, unde unul dintre parteneri (USR-PLUS) ar fi fost chiar, cică, „vîndut” sexomarxiștilor. Unde îi e vocea? La fel s-a întîmplat și cu „educația sexuală” din școli, care „s-a pierdut” în Parlament (observați că aici termenul „sex” n-a fost bun, ci a trebuit înlocuit cu ceva mai edulcorat și vag). Pe cînd vom avea și noi legi ca în Ungaria? Cred (ba sînt sigur aproape) că numai încă o oarecare teamă de UE îi reține pe marii noștri „liberali” de la o derivă iliberală fără menajamente, la care ar adera pe jumătate din oportunism, pe jumătate din convingere.

Aproape la fel se întîmplă însă – și ceva mult mai grav pe moment – cu vaccinarea anti-COVID. Stăm al naibii de rău, cu abia o treime de populație vaccinată, la jumătate aproape față de media europeană. Medicii au obosit avertizînd, dar autoritățile absentează. Imobilism maxim. Nu există voință politică de a impune vaccinarea nici măcar personalului sanitar, cu atît mai puțin celui din Educație, urmînd bune exemple europene, dar și logica bunului-simț. Iohannis a dat tonul imobilismului, spunînd că nu crede în valoarea obligării oamenilor. Dar cînd e vorba despre plata impozitelor, crede în valoarea obligării oamenilor? De fapt, guvernanții nu vor să supere. Pe cine? Sindicatele, Biserica, grupul masiv al antivacciniștilor, mai ales masa needucată și prostită de teoriile conspiraționiste. PNL nu vrea campanie negativă înainte de alegerile interne, iar prim-ministrul e în stare să sacrifice orice, inclusiv sănătatea și viața populației, de dragul carierei sale politice începute sub auspicii atît de strălucite. Cînd spitalele se vor umple iarăși de pacienți COVID vor trebui desigur impuse restricții, dar pînă atunci dl Cîțu speră să devină președintele PNL și să-i „radă” pe Orban și pe ultimii săi partizani.

Cînd guvernanții nu se ceartă (la acest capitol sînt experți), nu fac aproape nimic. Pare să le fie frică de orice reformă, inclusiv de cele promise în campania electorală. Cînd ministrul Justiției, Stelian Ion, s-a plîns de opoziția UDMR la desființarea Secției Speciale (nu mutarea ei la Parchetul General), președintele Iohannis, în mod paradoxal, l-a criticat pe ministru, nu UDMR. Poate că lucrurile s-ar mișca, totuși, dacă UE s-ar încrunta un pic la noi, mai ales că acum ar trebui să vină fondurile PNRR. În general, ai impresia că, pentru ca să se întîmple ceva, orice, e nevoie să se încrunte cineva „tare și mare” la autoritățile române și că, în funcție de cine e cel mai „încruntat”, pe moment se obțin rezultate de un fel sau de altul. Dar vreun „motor intern” al coaliției nu există? Se pare că nu.

Imobilism, lipsă de voință politică, conservatorism adesea de-a dreptul reacționar, abandonarea de facto a unor promisiuni electorale pentru care oamenii au stat în stradă – pe deasupra, administrare defectă a Bucureștiului: încep să nu mai înțeleg de ce avem această coaliție pe care am votat-o cu speranță mulți dintre noi.

Și apropo: credeți că aveam nevoie de neorînduiala parcurilor, de invazia de țînțari, de scandalurile cu gunoiul din sectorul 1 și așa mai departe – astea ca noutăți – pentru ca primarul general să facă obiecții la o paradă propusă a LGBT? Gabriela Firea, oricum, ar fi fost mai credibilă în rolul de protectoare al familiei și sexualității „tradiționale” decît Nicușor Dan. Dar noi l-am votat pe Nicușor Dan și pe ceilalți parteneri de la guvernare, sperînd ca ei toți, cooperînd, să facă o diferență esențială, deopotrivă administrativă, politică și ideologică, față de PSD. Încep s-o văd însă – diferența – tot mai în ceață.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Regina Elisabeta a II a  foto   Shutterstock jpg
Spion KGB la Palatul Buckingham, în timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a. Suverana, informată tardiv (documente desecretizate)
Regina Elisabeta a II-a a rămas neinformată timp de aproape 10 ani cu privire la activităţile de spionaj ale unuia dintre colaboratorii ei în beneficiul KGB, potrivit unor documente oficiale care au fost desecretizate recent şi publicate marţi, informează AFP.
terci cu legume jpg
Preparatul care nu ne lipsește chinezilor de la micul dejun. E bogat în proteine și le dă energie pentru întreaga zi
În diminețile reci, chinezii au un preparat special, reconfortant și nutritiv, care nu lipsește de pe masa lor – un terci de orez cunoscut sub numele de congee.
Prima ședință a Camerei Deputaților în noua componență după alegerile parlamentare, la Palatul Parlamentului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
AUR cere convocarea de urgenţă a Parlamentului în sesiune extraordinară pentru demararea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis
Alianța pentru Unirea Românilor a depus o cerere oficială în care solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, „pentru a cere socoteală Guvernului”, dar şi pentru a grăbi procedura de suspendare din funcţia de preşedinte a lui Klaus Iohannis.
image png
Cum ne ajută ciorba să slăbim. Mihaela Bilic are răspunsul: „De la ciorbă încoace nu s-a inventat nimic mai echilibrat și mai sănătos la capitolul alimentație”
Printre nenumăratele idei de preparate care ajută în procesul sănătos de slăbire se numără și ciorba. Da, ați auzit bine, este varianta ideală recomandată la orice masă, în fiecare zi. Mihaela Bilic a explicat că ciorba, de orice fel, nu ne îngrașă, dimpotrivă, ne ajută să slăbim fără a ne înfometa.
Vladimir Putin și Nikolai Patrușev FOTO Profimedia jpg
Consilierul lui Putin amenință Ucraina și Rep. Moldova cu dispariția de pe harta lumii. Cum a reacționat Chișinăul
Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, susține că Ucraina ar putea să nu mai existe în acest an, iar Republica Moldova riscă să-și piardă statalitatea în viitorul apropiat din cauza politicii antiruse și rusofobe.
Soldați nord coreeni în regiunea Kursk Foto X jpg
Armata Ucrainei se confruntă cu o nouă problemă pe front: soldații sinucigași din Coreea de Nord. „Sunt gata să se sacrifice pentru Kim Jong Un”
Unii soldați nord-coreeni recurg la măsuri extreme în timpul luptelor din regiunea Kursk, precizează Forţele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene.
Leonard și Monica Doroftei fac echipă bună la Power Coupe
Cum a fost experiența „Power couple” pentru Leonard și Monica Doroftei: „O să iasă ce-i mai rău din voi” Detalii din culisele show-ului de la Antena 1
Sezonul doi al emisiunii Power Couple de la Antena 1 a debutat aseară, pe 13 ianuarie, iar audiența a fost pe măsură.
shutterstock 2319433843 jpg
Mantra potrivită pentru fiecare zodie în 2025. Ce ai nevoie să repeți pentru un an de succes?
Fiecare zodie are provocările și lecțiile ei într-un an tumultuos cum este 2025. Lasă mantra aleasă să fie ghidul tău personal în drumul către succes și echilibru!
spit cantacuzino jpg
Cum au fost furate cele trei picioare din frigiderele spitalului Cantacuzino. Doi medici explică gestul irațional al hoțului: „Suferă, probabil, de afecțiuni psihice”
Povestea șocantă care a avut loc acum trei zile la Spitalul Cantacuzino din București, de unde au fost furate trei picioare amputate, este departe de a se fi încheiat. Pe fir au intrat polițiștii, dar și reprezentanții DSP, care au deschis o serie de anchete și au amendat spitalul cu 4.400 de lei.