Imobilism

Publicat în Dilema Veche nr. 905 din 12 – 18 august 2021
Frica lui Putin jpeg

A fost destul să se încrunte puțin AUR, să dea BOR un comunicat scorțos și să protesteze vreo doi-trei parlamentari PNL, ca proiectul noii CI digitale și cu cip să fie schimbat: fatidicul cuvînt „gen”, sugerînd, chipurile, sinistre mașinațiuni „sexomarxiste” (un termen imbecil care nu corespunde cu nimic contemporan, mai ales din România), să fie șters și să se revină la „sexul” nostru bătrînesc! Nu spun nici măcar că ar fi mai bună o variantă sau alta, ci numai că instituțiile noastre (după luni de deliberare) oscilează la orice critică de parcă ar fi lovite de un taifun: schimbă la pripeală orice fără „audiatur et altera pars”, contabilizînd numai calomnii și neghiobii răsturnate în capul așa-numiților „progresiști”. Se vede că frica autorităților de a nu supăra Biserica, pe naționaliști sau „blocul conservator” devenit dominant în PNL întrece orice intenție de dialog, ba chiar orice coerență politico-administrativă. Și totuși, parcă aveam la putere o coaliție reformistă, unde unul dintre parteneri (USR-PLUS) ar fi fost chiar, cică, „vîndut” sexomarxiștilor. Unde îi e vocea? La fel s-a întîmplat și cu „educația sexuală” din școli, care „s-a pierdut” în Parlament (observați că aici termenul „sex” n-a fost bun, ci a trebuit înlocuit cu ceva mai edulcorat și vag). Pe cînd vom avea și noi legi ca în Ungaria? Cred (ba sînt sigur aproape) că numai încă o oarecare teamă de UE îi reține pe marii noștri „liberali” de la o derivă iliberală fără menajamente, la care ar adera pe jumătate din oportunism, pe jumătate din convingere.

Aproape la fel se întîmplă însă – și ceva mult mai grav pe moment – cu vaccinarea anti-COVID. Stăm al naibii de rău, cu abia o treime de populație vaccinată, la jumătate aproape față de media europeană. Medicii au obosit avertizînd, dar autoritățile absentează. Imobilism maxim. Nu există voință politică de a impune vaccinarea nici măcar personalului sanitar, cu atît mai puțin celui din Educație, urmînd bune exemple europene, dar și logica bunului-simț. Iohannis a dat tonul imobilismului, spunînd că nu crede în valoarea obligării oamenilor. Dar cînd e vorba despre plata impozitelor, crede în valoarea obligării oamenilor? De fapt, guvernanții nu vor să supere. Pe cine? Sindicatele, Biserica, grupul masiv al antivacciniștilor, mai ales masa needucată și prostită de teoriile conspiraționiste. PNL nu vrea campanie negativă înainte de alegerile interne, iar prim-ministrul e în stare să sacrifice orice, inclusiv sănătatea și viața populației, de dragul carierei sale politice începute sub auspicii atît de strălucite. Cînd spitalele se vor umple iarăși de pacienți COVID vor trebui desigur impuse restricții, dar pînă atunci dl Cîțu speră să devină președintele PNL și să-i „radă” pe Orban și pe ultimii săi partizani.

Cînd guvernanții nu se ceartă (la acest capitol sînt experți), nu fac aproape nimic. Pare să le fie frică de orice reformă, inclusiv de cele promise în campania electorală. Cînd ministrul Justiției, Stelian Ion, s-a plîns de opoziția UDMR la desființarea Secției Speciale (nu mutarea ei la Parchetul General), președintele Iohannis, în mod paradoxal, l-a criticat pe ministru, nu UDMR. Poate că lucrurile s-ar mișca, totuși, dacă UE s-ar încrunta un pic la noi, mai ales că acum ar trebui să vină fondurile PNRR. În general, ai impresia că, pentru ca să se întîmple ceva, orice, e nevoie să se încrunte cineva „tare și mare” la autoritățile române și că, în funcție de cine e cel mai „încruntat”, pe moment se obțin rezultate de un fel sau de altul. Dar vreun „motor intern” al coaliției nu există? Se pare că nu.

Imobilism, lipsă de voință politică, conservatorism adesea de-a dreptul reacționar, abandonarea de facto a unor promisiuni electorale pentru care oamenii au stat în stradă – pe deasupra, administrare defectă a Bucureștiului: încep să nu mai înțeleg de ce avem această coaliție pe care am votat-o cu speranță mulți dintre noi.

Și apropo: credeți că aveam nevoie de neorînduiala parcurilor, de invazia de țînțari, de scandalurile cu gunoiul din sectorul 1 și așa mai departe – astea ca noutăți – pentru ca primarul general să facă obiecții la o paradă propusă a LGBT? Gabriela Firea, oricum, ar fi fost mai credibilă în rolul de protectoare al familiei și sexualității „tradiționale” decît Nicușor Dan. Dar noi l-am votat pe Nicușor Dan și pe ceilalți parteneri de la guvernare, sperînd ca ei toți, cooperînd, să facă o diferență esențială, deopotrivă administrativă, politică și ideologică, față de PSD. Încep s-o văd însă – diferența – tot mai în ceață.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?