Ideologii noștri

Publicat în Dilema Veche nr. 992 din 13 aprilie – 19 aprilie 2023
Frica lui Putin jpeg

Cazul profesoarei înjunghiate de un elev, ca și un alt caz de umilire a unei profesoare de către mai mulți elevi – întîmplări petrecute la oră – au stîrnit indignare și revoltă, pe bună dreptate. Nimeni și nimic nu poate scuza sau edulcora astfel de atitudini. Și este aproape evident că responsabilii – dincolo de esențiala responsabilitate individuală – trebuie căutați în familii, în nepăsarea factorilor școlari relevanți, probabil în mediul și anturajele respective, în anumite condiții materiale precare, în rețelele de socializare etc. Oricum, deocamdată nu am aflat precis ce i-a determinat pe copiii respectivi să se comporte deodată aberant, potențial criminal, dar sperăm că anchetele – sociale, profesionale, legale, psihologice – vor aduce niște răspunsuri, care, dacă vor fi urmate de măsuri mai generale, urmărite cu consecvență și competență, ar trebui să contribuie la ținerea sub control a violenței în școli. Putem cel puțin spera.

Iată însă că unii știu deja perfect cauza acestor acte de violență adolescentină – chiar înainte de a fi fost încheiată orice anchetă. Arată cu degetul și la principalul vinovat: „progresismul”. Ne-o spune dl Vasile Bănescu, purtătorul de cuvînt al BOR. Vinovatul este „progresismul ideologic care nu are nici o legătură cu progresul real în vreun domeniu, progresismul anticreștin care aruncă în aer valorile fondatoare ale paradigmei educației fertile intelectual și moral, progresism care mîngîie pe creștet lenea, prostia, incultura, indisciplina, depravarea precoce, permisivitatea totală și care promovează intens dizolvarea autorității de orice tip, progresism atît de larg și adînc prizat de (i)responsabilii din fruntea «Învățămîntului» recent...”.

Care e legătura directă, de natură cauzală, între acest „progresism” – căruia s-ar cuveni să-i corespundă totuși și o definiție cît de cît clară – și cazurile individuale nefericite respective, nu aflăm deloc. Pentru a vorbi în termeni de logică, între premisa majoră (nocivitatea „progresismului”) și concluzie (un elev își înjunghie profesoara) lipsește premisa minoră care să conecteze într-un mod plauzibil majora de concluzie într-un silogism valid. De aceea, nu ne rămîne decît să-l credem pe cuvînt pe purtătorul de cuvînt al BOR, ca și pe alții care merg pe aceeași cale. Or, exact acest scurtcircuit între premisa majoră și concluzie este apanajul ideologiei – de care, de altfel, dl Bănescu a declarat în mod repetat și sentențios că se ferește.

Sînt destule texte recente care, din păcate, merg în aceeași direcție. Apare și cîte un intelectual cu ștaif (Paul Dragoș Aligică) care – chiar mai direct decît formulează Vasile Bănescu – știe a priori că vinovatul pentru acele incidente oribile este nu doar „progresismul”, ci și locul de proveniență al acestuia –  Occidentul. Iar „noi” sîntem scuzați: „Știm cu toții că ASTA... NU este ceva tradițional românesc, imputabil poporului român, națiunii, culturii române sau orice alte artificii retorice și noțiuni sînt folosite de aparatul de propagandă care încearcă să pună TOT ceea ce este negativ pe seama istoriei, culturii și tradiției românești și TOT ceea ce e bun pe seama unor factori externi”. Și apoi autorul continuă cu filipica: „Cît putem să ne mai prefacem că nu știm care e starea de fapt în școlile românești? Cît putem să ne mai prefacem că nu înțelegem ce se întîmplă în sistemul educațional occidental și în mecanismele de transmisie culturală scăpate de sub control?”.

Așadar, nu neglijența dascălilor noștri sau a directorului, corupția endemică, lipsa de competență în minister și în inspectorate, deficitul major de psihologi școlari, mediul familial nefavorabil, eventual plecarea părinților la muncă în străinătate, influența anturajelor, fără totuși a neglija deloc răspunderea individuală, nu toate astea, în anumite proporții ce se cer examinate, întrețin un raport de cauzalitate cu incidentele violente, ci „sistemul educațional occidental” și transmiterea lui la noi „scăpată de sub control”! Altminteri, „noi”, românii, am fi prin tradiție buni, frumoși, morali, integri, politicoși etc., atîta doar că am fost corupți de Occidentul „putred”, cum se spunea pe vremuri și cum o spun azi propagandiștii putiniști sau de la AUR. Cerul patriei noastre e albastru întotdeauna. Ce? Se vede anevoie un petic de albastru? Da, fiindcă cerul l-au acoperit norii grei purtați de vîntul din Vest! 

Care e concluzia pe care o putem trage din asemenea judecăți, a căror tendențiozitate ideologică n-ar trebui să scape nimănui? Ce trebuie să creadă cel care e convins de texte ca acelea de mai sus și de altele, destule, eiusdem farinae? Că pentru a reveni la natura noastră națională originară bună, dar ocultată, pe scurt ca să scăpăm de „ASTA”, trebuie să ne decuplăm de Occident cît mai repede. Măcar cei de la AUR o spun și o cer direct. Îi așteptăm deci pe dnii Aligică sau Bănescu sau pe alții ca ei să aibă minimul curaj și s-o admită deschis și ei, și –  ca să iasă din cîmpul ideologiei –  să ne prezinte premisa minoră a silogismelor lor. Iar apoi să ne desconspire soluția.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

taietura7 jpg
Satele depopulate ale României: case părăginite, fără curent, fără drumuri practicabile, alimentate cu apă de izvor
Comunitățile de la țară sunt cele mai afectate de fenomenul îmbătrânirii și, inevitabil, al depopulării României. Iar satele județului Vaslui se confruntă cu scăderi considerabile în numărul populației din mediul rural.
site anaf
Nouă obligație fiscală pentru firmele mici de la 1 ianuarie. Cât de mult costă soft-urile
Începând cu data de 01 ianuarie 2025 și contribuabilii mici vor transmite fișierul standard de control fiscal prin depunerea unei noi Declarații, a informat luni ANAF.
Brad Crăciun Foto Brazi de Crăciun jpeg
Tradiționalul brad de Crăciun nu mai este la modă. Cum arată pomul care este gata într-un minut
Bradul de Crăciun, simbolul clasic al sărbătorilor, a primit un upgrade modern. În locul bradului tradițional, încărcat cu decorațiuni atent alese și montat cu răbdare, noua tendință în decorul de Crăciun promovează brazi preasamblați, minimaliști, care se instalează în doar un minut.
1979: Béla Károlyi, alături de echipa care a adus primul titlu mondial al României, la Fort Worth. Foto Getty images
Legendarul Béla Károlyi, doborât de Alzheimer. O poveste de aur, transformată în coșmar
Fostul mare antrenor s-a stins din viață vineri, la 82 de ani.
sarbatori griji cheltuieli jpg
Sărbătorile de iarnă vin în primul rând cu griji. Peste 90% dintre români adopta noi strategii de cumpărare din cauza prețurilor mari
Anul acesta, sărbătorile vin pe fondul unei situații economice tensionate la nivel european. Studiul realizat de Offerista scoate în evidență faptul că inflația și creșterea costurilor generale reprezintă principalele îngrijorări pentru consumatori, iar acest lucru influențează
Cum sa construiesti o relatie apropiata cu elevii din prima zi de scoala jpg
România, alături de Tanzania și Benin la investiții în educație. Ce arată ultimul raport UNESCO
Cel mai recent raport UNESCO arată Guvernul României alocă cei mai puțini bani pentru educație din lume. Astfel, doar 3,3% din PIB au fost investiți în educație în 2023.
chiftele de fasole de post JPG
Chiftele din fasole. Rețeta simplă de post de care te vei îndrăgosti
Deja înaintăm în Postul Crăciunului, iar dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase, pe care o vom putea pregăti ușor, atunci putem apela la chiftele făcute din fasole!
barnoschi instagram jpg
Cum se înțelege, de fapt, Ana-Maria Barnoschi cu soțul ei: „Am avut discuții așa mai aprinse”
Ana-Maria Barnoschi (32 de ani), una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV din România, s-a cununat religios cu alesul inimii sale, Vlad Bălău, în vara acestui an, pe exotica insulă Mallorca, din Spania. Invitată recent în podcast-ul moderat de Ilinca Vandici, Ana a vorbit despre relația pe car
bloc jpg
Este interzis să mai faci acest lucru pe scara blocului! Noua lege prevede amenzi severe pentru locatarii care nu respectă regula
Un val de schimbări legislative afectează viața la bloc, punând accent pe respectul reciproc și pe protejarea mediului și a sănătății locatarilor.