Ideologii noștri

Publicat în Dilema Veche nr. 992 din 13 aprilie – 19 aprilie 2023
Frica lui Putin jpeg

Cazul profesoarei înjunghiate de un elev, ca și un alt caz de umilire a unei profesoare de către mai mulți elevi – întîmplări petrecute la oră – au stîrnit indignare și revoltă, pe bună dreptate. Nimeni și nimic nu poate scuza sau edulcora astfel de atitudini. Și este aproape evident că responsabilii – dincolo de esențiala responsabilitate individuală – trebuie căutați în familii, în nepăsarea factorilor școlari relevanți, probabil în mediul și anturajele respective, în anumite condiții materiale precare, în rețelele de socializare etc. Oricum, deocamdată nu am aflat precis ce i-a determinat pe copiii respectivi să se comporte deodată aberant, potențial criminal, dar sperăm că anchetele – sociale, profesionale, legale, psihologice – vor aduce niște răspunsuri, care, dacă vor fi urmate de măsuri mai generale, urmărite cu consecvență și competență, ar trebui să contribuie la ținerea sub control a violenței în școli. Putem cel puțin spera.

Iată însă că unii știu deja perfect cauza acestor acte de violență adolescentină – chiar înainte de a fi fost încheiată orice anchetă. Arată cu degetul și la principalul vinovat: „progresismul”. Ne-o spune dl Vasile Bănescu, purtătorul de cuvînt al BOR. Vinovatul este „progresismul ideologic care nu are nici o legătură cu progresul real în vreun domeniu, progresismul anticreștin care aruncă în aer valorile fondatoare ale paradigmei educației fertile intelectual și moral, progresism care mîngîie pe creștet lenea, prostia, incultura, indisciplina, depravarea precoce, permisivitatea totală și care promovează intens dizolvarea autorității de orice tip, progresism atît de larg și adînc prizat de (i)responsabilii din fruntea «Învățămîntului» recent...”.

Care e legătura directă, de natură cauzală, între acest „progresism” – căruia s-ar cuveni să-i corespundă totuși și o definiție cît de cît clară – și cazurile individuale nefericite respective, nu aflăm deloc. Pentru a vorbi în termeni de logică, între premisa majoră (nocivitatea „progresismului”) și concluzie (un elev își înjunghie profesoara) lipsește premisa minoră care să conecteze într-un mod plauzibil majora de concluzie într-un silogism valid. De aceea, nu ne rămîne decît să-l credem pe cuvînt pe purtătorul de cuvînt al BOR, ca și pe alții care merg pe aceeași cale. Or, exact acest scurtcircuit între premisa majoră și concluzie este apanajul ideologiei – de care, de altfel, dl Bănescu a declarat în mod repetat și sentențios că se ferește.

Sînt destule texte recente care, din păcate, merg în aceeași direcție. Apare și cîte un intelectual cu ștaif (Paul Dragoș Aligică) care – chiar mai direct decît formulează Vasile Bănescu – știe a priori că vinovatul pentru acele incidente oribile este nu doar „progresismul”, ci și locul de proveniență al acestuia –  Occidentul. Iar „noi” sîntem scuzați: „Știm cu toții că ASTA... NU este ceva tradițional românesc, imputabil poporului român, națiunii, culturii române sau orice alte artificii retorice și noțiuni sînt folosite de aparatul de propagandă care încearcă să pună TOT ceea ce este negativ pe seama istoriei, culturii și tradiției românești și TOT ceea ce e bun pe seama unor factori externi”. Și apoi autorul continuă cu filipica: „Cît putem să ne mai prefacem că nu știm care e starea de fapt în școlile românești? Cît putem să ne mai prefacem că nu înțelegem ce se întîmplă în sistemul educațional occidental și în mecanismele de transmisie culturală scăpate de sub control?”.

Așadar, nu neglijența dascălilor noștri sau a directorului, corupția endemică, lipsa de competență în minister și în inspectorate, deficitul major de psihologi școlari, mediul familial nefavorabil, eventual plecarea părinților la muncă în străinătate, influența anturajelor, fără totuși a neglija deloc răspunderea individuală, nu toate astea, în anumite proporții ce se cer examinate, întrețin un raport de cauzalitate cu incidentele violente, ci „sistemul educațional occidental” și transmiterea lui la noi „scăpată de sub control”! Altminteri, „noi”, românii, am fi prin tradiție buni, frumoși, morali, integri, politicoși etc., atîta doar că am fost corupți de Occidentul „putred”, cum se spunea pe vremuri și cum o spun azi propagandiștii putiniști sau de la AUR. Cerul patriei noastre e albastru întotdeauna. Ce? Se vede anevoie un petic de albastru? Da, fiindcă cerul l-au acoperit norii grei purtați de vîntul din Vest! 

Care e concluzia pe care o putem trage din asemenea judecăți, a căror tendențiozitate ideologică n-ar trebui să scape nimănui? Ce trebuie să creadă cel care e convins de texte ca acelea de mai sus și de altele, destule, eiusdem farinae? Că pentru a reveni la natura noastră națională originară bună, dar ocultată, pe scurt ca să scăpăm de „ASTA”, trebuie să ne decuplăm de Occident cît mai repede. Măcar cei de la AUR o spun și o cer direct. Îi așteptăm deci pe dnii Aligică sau Bănescu sau pe alții ca ei să aibă minimul curaj și s-o admită deschis și ei, și –  ca să iasă din cîmpul ideologiei –  să ne prezinte premisa minoră a silogismelor lor. Iar apoi să ne desconspire soluția.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Mii de tineri ruși mor în războiul din Ucraina. Familia unui soldat de 18 ani ucis pe front: „Abia aștepta să se înroleze”
Moscova cheltuiește milioane de euro pentru a încerca să modeleze o nouă generație dispusă să își dea viața în serviciul militar.
image
Pericolul din prăjituri. Substanța cu aromă de unt care ne poate afecta ADN-ul
Un nou studiu a descoperit că substanțele chimice dăunătoare pentru ADN ar putea să se ascundă în dulciurile preferate.
image
Un bărbat de origine romă care a violat o fată de 12 ani scapă de pedeapsă. Instanța a decis că „face parte din cultura sa”
Un tribunal spaniol a achitat un bărbat care a violat o fetiță de 12 ani, după ce a stabilit că relația lor face parte din cultura romă, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.