Ideologia ca soluție?

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Pe data de 6 august 2011, în Marea Britanie s-a declanșat un val de proteste brutale, avînd ca impuls declanșator moartea unui cetățean de culoare, Mark Duggans, împușcat, se pare, de un polițist. Paralelismul flagrant dintre acest episod de-acum nouă ani și violentele evenimentele contemporane din Statele Unite, declanșate de agresiunea fatală asupra afro-americanului George Floyd, mă determină să reiau un comentariu scris în 2011 despre manipularea ideologică devenită „filozofie de viață” pentru foarte mulți. Sînt, firește, în dezacord cu uciderea oricărui om, fie el și un dovedit infractor, prin acțiunea barbară a „forțelor de ordine”. Sînt, de asemenea, în dezacord cu încercarea de a culpabiliza (și interzice) orice manifestare de protest social-politic, adică de a suspenda un drept fundamental al oricărui cetățean liber, într-o țară democratică. Ceea ce mă îngrijorează este o reînviere a gîndirii de tip ideologic, a demagogiilor populiste, practicate de inși care folosesc orice împrejurare pentru a-și da un conținut de viață (precar altfel…), pentru a-și face – în ochii lumii și ai lor – un portret „civic” nobil, „revoluționar”, dedicat „făuririi unei lumi mai bune”. Cu gîndul la acest derapaj, am scris textul de mai jos.

Tulburările londoneze de la începutul lui august 2011 au fost cu siguranță, pentru cei aflați la fața locului, un episod dramatic. Au murit oameni, au fost incendiate clădiri, au fost devalizate magazine. Un amestec straniu de derizoriu (tîlhării crase, anarhie de cartier) și vîrtej apocaliptic. Dar pentru cei care n-au trăit, nemijlocit, situația și, în primul rînd, pentru „analiștii” fini și pentru ideologii angajați, „spectacolul” evenimentelor din Anglia a fost mană cerească. Ce prilej minunat pentru mînioase studii academice, cu harnice note de subsol! Ce splendidă ocazie pentru lansarea unor viguroase manifeste „antisistem”! Ce abundentă materie primă pentru supa reîncălzită a ideologiilor de tot soiul! Sigur că o răzmeriță de asemenea proporții nu poate fi evacuată rapid cu două-trei epitete infamante: golani, infractori, nihiliști. Ea trebuie să ne pună pe gînduri. Dar tocmai asta nu face abordarea ideologică. Ideologiile nu reflectează. Ele au, de la bun început, dreptate. Ideologul – indiferent de obediență – e cineva care are norocul să constate mereu că tot ceea ce se întîmplă în jurul său îl confirmă. Totul încape fără rest în mica lui mașinuță speculativă.

E, desigur, legitim să spui că orice revoltă, de fapt orice act omenesc, are o „motivație”. Există motivații simple, transparente, accesibile bunului-simț, dar există și motivații obscure, complicate, greu de dibuit fără un atent exercițiu hermeneutic. Pentru ideolog, nu există însă decît o singură motivație posibilă: cea care îi confirmă presupozițiile și care poate fi înghesuită în frugalul său bagaj terminologic. În cazul de față, cele mai multe comentarii, mai ales la noi, valorifică arsenalul, destul de obosit, al unui sociologism pe care chiar și marxismul îl califică adesea drept „vulgar”. Ce poate fi o revoltă de stradă într-o mare capitală occidentală? Păi, e simplu: un act de disperare împotriva capitalismului, o „descărcare psihică” a oropsiților, dezavantajaților, proletarilor, minoritarilor, exclușilor, săracilor, imigranților, exploataților, colonizaților de altădată, împotriva restricțiilor, erorilor manageriale, legilor nedrepte, aroganței consumeriste, rasismului și inegalității sociale. Gata. Subiect închis. Tulburările din Anglia – și cele din SUA – nu sînt decît o notă de subsol, un exemplu în plus, la pagina despre revoluție din manualul de socialism științific. Faptele „insurgenților” sînt iraționale? Da, dar și statul capitalist e irațional. Insurgența s-a exprimat mai ales prin vandalizare și furt? Da, dar de vină e „filosofia individualismului capitalist”. Și apoi unde scrie că un protest trebuie să fie neapărat pașnic?

Ideologul nu se împiedică de realități. Faptele propriu-zise i se par triviale. Printre răzvrătiți se mai poate găsi, e drept, și cîte o fiică de multimilionar (Laura Johnson în Marea Britanie, de pildă) și o droaie de puberi în delir, iar printre victime se numărau în orașele britanice și imigranți (un mărunt negustor asiatic, un student malaezian, musulmani de origine pakistaneză, un frizer evreu de 89 de ani etc.) și oameni săraci care și-au văzut casele în flăcări și au rămas pe drumuri. Protestatarii năpăstuiți comunică prin telefoane mobile de ultimă oră, fură cu luxoase automobilele proprii și fac declarații aiuritoare („Am vrut să arătăm că facem ce vrem”). Dar să nu ne lăsăm manipulați de „conservatori”: scopul spargerilor comise la Londra era, de fapt, o încercare de a „defetișiza” proprietatea privată. Psihologia lor e rezultatul rasismului promovat de „fața întunecată” a modernității. Ideologul e deștept. Înțelege repede. Înțelege tot. N-are dubii. Și, mai ales, e „obiectiv”, adică se păstrează în afara subiectului de care se ocupă. Se uită la televizor, citește și „traduce în viață”, aplică. Nu se pune „în situație”, ci participă la ea de departe și de sus. O judecă. Nu știm cum ar reacționa dacă un grup de „dezavantajați” l-ar dezbrăca în pielea goală pe stradă, i-ar pune foc sub bibliotecă și i-ar fura televizorul de fițe. Dar el n-are nevoie să trăiască ceva pentru a înțelege. El știe.

Din punctul meu de vedere e mai mult decît semnificativ faptul că cele petrecute în Anglia (și în SUA) nu par să fi provocat nimănui o reflecție cumpănită despre natura umană și despre problema răului. Simțul acut al „actualității” a inhibat orice referință larg antropologică, orice urmă de teodicee… Răul social a scos din joc răul metafizic. O excepție face Lordul Sacks, șef-rabinul Congregațiilor Evreiești Britanice, care a vorbit despre „suprafața extrem de fragilă a civilizației umane”. Dar cine are timp și chef de asemenea fantezii? Ele ar putea fi materie de îngrijorare. Dar ideologii nu sînt niciodată îngrijorați. Treaba lor e să se revolte. Teoretic. Fiindcă, în fapt, euforia lor politică nu rezolvă nimic. Ideologiile sînt un erzaț de soluție. E fals că, pentru ei, problema e „să transforme lumea”. Preferă să se prefacă, suveran, că „o înțeleg”. Căci dacă lumea s-ar schimba vreodată în sensul profețiilor lor, n-ar mai avea ce înțelege. S-ar prăbuși într-o dulce reverie post-ideologică și ar șoma fericiți, aplaudîndu-se doar, din cînd în cînd, între ei.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.