Ideologia ca soluție

Publicat în Dilema Veche nr. 393 din 25-31 august 2011
Note, stări, zile jpeg

Tulburările londoneze de la începutul lui august au fost cu siguranţă, pentru cei aflaţi la faţa locului, un episod dramatic. Au murit oameni, au fost incendiate clădiri, au fost devalizate magazine. Un amestec straniu de derizoriu (tîlhării crase, anarhie de cartier) şi vîrtej apocaliptic. Dar pentru cei care n-au trăit, nemijlocit, situaţia şi, în primul rînd, pentru „analiştii“ fini şi pentru ideologii angajaţi, „spectacolul“ evenimentelor din Anglia a fost mană cerească. Ce prilej minunat pentru studii academice, cu harnice note de subsol! Ce splendidă ocazie pentru lansarea unor viguroase manifeste „anti-sistem“! Ce abundentă materie-primă pentru supa reîncălzită a ideologiilor de tot soiul! Sigur că o răzmeriţă de asemenea proporţii nu poate fi evacuată rapid cu două-trei epitete infamante: golani, infractori, nihilişti. Ea trebuie să ne pună pe gînduri. Dar tocmai asta nu face abordarea ideologică. Ideologiile nu reflectează. Ele au, de la bun început, dreptate. Ideologul – indiferent de obedienţă – e cineva care are norocul să constate mereu că tot ceea ce se întîmplă în jurul său îl confirmă. Totul încape fără rest în mica lui maşinuţă speculativă. 

E, desigur, legitim să spui că orice revoltă, de fapt orice act omenesc, are o „motivaţie“. Există motivaţii simple, transparente, accesibile bunului-simţ, dar există şi motivaţii obscure, complicate, greu de dibuit fără un atent exerciţiu hermeneutic. Pentru ideolog, nu există însă decît o singură motivaţie posibilă: cea care îi confirmă presupoziţiile şi care poate fi înghesuită în frugalul său bagaj terminologic. În cazul de faţă, cele mai multe comentarii, mai ales la noi, valorifică arsenalul, destul de obosit, al unui sociologism pe care chiar şi marxismul îl califică adesea drept „vulgar“. Ce poate fi o revoltă de stradă într-o mare capitală occidentală? Păi, e simplu: un act de disperare împotriva capitalismului, o descărcare psihică a oropsiţilor, dezavantajaţilor, proletarilor, minoritarilor, excluşilor, săracilor, imigranţilor, exploataţilor, colonizaţilor de altădată, împotriva restricţiilor, erorilor manageriale, legilor nedrepte, aroganţei consumeriste, rasismului şi inegalităţii sociale. Gata. Subiect închis. Tulburările din Anglia nu sînt decît o notă de subsol, un exemplu în plus, la pagina despre revoluţie din manualul de socialism ştiinţific. Faptele „insurgenţilor“ sînt iraţionale? Da, dar şi statul capitalist e iraţional. Insurgenţa s-a exprimat mai ales prin vandalizare şi furt? Da, dar de vină e „filozofia individualismului capitalist“. Şi apoi unde scrie că un protest trebuie să fie neapărat paşnic? 

Ideologul nu se împiedică de realităţi. Faptele propriu-zise i se par triviale. Printre răzvrătiţi se mai găsea, e drept, şi cîte o fiică de multimilionar (Laura Johnson) şi o droaie de puberi în delir, iar printre victime se numărau şi imigranţi (un mărunt negustor asiatic, un student malaysian, musulmani de origine pakistaneză, un frizer evreu de 89 de ani etc.) şi oameni săraci care şi-au văzut casele în flăcări şi au rămas pe drumuri. Protestatarii năpăstuiţi comunică prin telefoane mobile de ultimă oră, fură cu automobilele proprii şi fac declaraţii aiuritoare („am vrut să arătăm că facem ce vrem“). Dar să nu ne lăsăm manipulaţi de conservatori: scopul spargerilor comise la Londra era, de fapt, o încercare de a „defetişiza“ proprietatea privată. Psihologia lor e rezultatul rasismului promovat de „faţa întunecată“ a modernităţii. Ideologul e deştept. Înţelege repede. Înţelege tot. N-are dubii. Şi, mai ales, e „obiectiv“, adică se păstrează în afara subiectului de care se ocupă. Se uită la televizor, citeşte şi „traduce în viaţă“, aplică. Nu se pune „în situaţie“, ci participă la ea de departe şi de sus. O judecă. Nu ştim cum ar reacţiona dacă un grup de dezavantajaţi l-ar dezbrăca în pielea goală pe stradă, i-ar pune foc sub bibliotecă şi i-ar fura „plasma“. Dar el n-are nevoie să trăiască ceva pentru a înţelege. El ştie. 

Din punctul meu de vedere, e mai mult decît semnificativ faptul că cele petrecute în Anglia nu par să fi provocat nimănui o reflecţie cumpănită despre natura umană şi despre problema răului. Simţul acut al „actualităţii“ a inhibat orice referinţă larg antropologică, orice urmă de teodicee... Răul social a scos din joc răul metafizic. O excepţie face Lordul Sacks, şef-rabinul Congregaţiilor Evreieşti Britanice, care a vorbit despre „suprafaţa extrem de fragilă a civilizaţiei umane“. Dar cine are timp şi chef de asemenea fantezii? Ele ar putea fi materie de îngrijorare. Dar ideologii nu sînt niciodată îngrijoraţi. Treaba lor e să se revolte. Teoretic. Fiindcă, în fapt, euforia lor politică nu rezolvă nimic. Ideologiile sînt un erzaţ de soluţie. E fals că, pentru ei, problema e „să transforme lumea“. Preferă „să o înţeleagă“. Căci dacă lumea s-ar schimba vreodată în sensul profeţiilor lor, n-ar mai avea ce înţelege. S-ar prăbuşi într-o dulce reverie post-ideologică şi ar şoma fericiţi, aplaudîndu-se doar, din cînd în cînd, între ei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

baterie iphone cum economisesti jpeg
Cum să dublezi durata de viață a bateriei iPhone-ului în 3 pași simpli: „Nu ai nevoie de ele pentru a fi activate”
Mulți utilizatori de iPhone se plâng de descărcarea rapidă a bateriei, dar câteva setări simple pot face diferența.
image png
Ancheta în cazul catastrofei aviatice din Coreea de Sud: de când au încetat să mai înregistreze cutiile negre
După tragedie, au fost lansate investigaţii comune între experţi sud-coreeni şi americani, inclusiv Boeing.
volan masina sofer1 jpg
De ce aburesc geamurile mașinii și care sunt cele eficiente soluții pentru rezolvarea problemei
Te-ai întrebat vreodată care este adevăratul motiv pentru care se aburesc geamurile mașinii pe interior? Ei bine, există câteva soluții care te ajută să rezolvi problema rapid, în doar câțiva pași.
Raniti aduși la Spitalul Nasser din Khan Yunes Fasia Gaza Palestina profimedia 0826298713 jpg
Adevăratul bilanț al deceselor din Gaza este cu 40% mai mare decât cel raportat în primele 9 luni din 2024
Un studiu publicat în The Lancet dezvăluie că aproape 64.260 de persoane au murit în Gaza în primele nouă luni de conflict, cu 40% mai mult decât cifrele raportate oficial. Majoritatea victimelor sunt femei, copii și vârstnici.
popovici capturăp video mcn jpg
David Popovici dezvăluie cât costă slipul cu care înoată la competiții. „Bucata aia de material”
După valul de controverse iscate pe rețelele sociale, unde campionul mondial la înot David Popovici a fost criticat pentru achiziționarea unei mașini de 120.000 de euro, apare o altă declarație pe care sportivul a făcut-o în cadrul podcastului moderat de Cosmin Nedelcu. De această dată, el a vorbit
chei in usa  jpeg
Cum s-a îmbogățit o româncă. În ce oraș din România și-a cumpărat un apartament care costă dublu după un an: „Dacă ţineam banii nu mai puteam să luăm nimic”
Specialiștii anunță că preţurile apartamentelor au crescut cu aproximativ 20.000 de euro de la un an la altul. În topul celor mai scumpe oraşe intră Cluj-Napoca, București, dar și Craiova a devenit tot mai atractiv pentru tineri.
protest AUR, foto facebook jpg
AUR anunță că 30.000 de oameni ar urma să participe la protestul de duminică: ⁠„Nu daţi curs actelor de violenţă”
AUR a transmis, sâmbătă, o serie de recomandări pentru participanţii la protestul de duminică, la care anunţă că aşteaptă ”cel puţin” 30.000 de persoane, dintre care 500 din diaspora.
gold 163519 1280 jpg
Cât de mică este rezerva de aur a României comparativ cu cele mai bogate 10 țări din lume. Ce surprize apar în clasament
Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau, la 31 decembrie 2024, la nivelul de 62,135 miliarde euro, față de 61,174 miliarde euro la 30 noiembrie 2024 și față de 59,77 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele băncii centrale.
zboruri anulate sua FOTO @QNAEnglish / X
SUA, între incendii devastatoare și viscol. Mii de zboruri au fost anulate din cauza unei furtuni de zăpadă în sudul țării
Peste 3.000 de zboruri au fost anulate vineri şi alte mii au fost amânate din cauza unei furtuni de iarnă în sudul Statelor Unite, potrivit companiilor aeriene şi site-ului FlightAware.