Homo mendax

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 945 din 19 ÔÇô 25 mai 2022
Frica lui Putin jpeg

Ne place s─â ne spunem ÔÇ×homo sapiensÔÇŁ ÔÇô adic─â ÔÇ×omul cunosc─âtorÔÇŁ sau ÔÇ×├«n╚ŤeleptÔÇŁ. Dar mult mai corect ar fi s─â ne numim ÔÇ×homo mendaxÔÇŁ ÔÇô ÔÇ×omul mincinosÔÇŁ. ├Äntr-adev─âr, diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare. Spunerea adev─ârului ÔÇô ├«n╚Ťeles ca ceea ce exist─â sau este real ÔÇô formeaz─â o excep╚Ťie minor─â, anemic─â ├«n arborescen╚Ťa aproape nesf├«r╚Öit─â a modurilor de a-l ocoli. ╚śi chiar dac─â ne limit─âm la modurile unde nu absenteaz─â con╚Ötiin╚Ťa falsific─ârii, tot trebuie s─â fim uimi╚Ťi de multitudinea acestora. Limba ÔÇô cel mai bine ÔÇô o arat─â pe deplin.

G├«ndi╚Ťi-v─â mai ├«nt├«i la locu╚Ťiunile de tipul ca ╚Öi c├«nd, de parc─â, dac─â ar fi s─â; ele evit─â delicat realul, intr├«nd pe terenul fic╚Ťiunilor asumate. Ar─â╚Ťi ÔÇ×ca ╚Öi c├«nd ai primit o veste reaÔÇŁ, zicem.  Poate c─â n-ai primit-o, poate c─â te prefaci sau nu pricep eu ce-i cu tine. Adev─ârul nud e oricum l─âsat al─âturi. ╚śi a╚Öa mai departe. La fel aproape fac ╚Öi simplele folosiri ale modurilor verbale, de tipul: va s─â fie, ar putea fi, va fi s─â fie, dar chiar ╚Öi modestul poate, ori expresii mai ceremonioase, ca pas─âmite, pesemne, chipurile, pretinsul/sa etc. Apoi vin nega╚Ťiile aproximative, par╚Ťiale: nu prea, nu tocmai, cam nu, care parc─â vor s─â ne mint─â bl├«nd, delicat.

Dar s─â mergem mai departe: lua╚Ťi termenii ╚Öi locu╚Ťiunile care exprim─â evitarea multidimensional─â ╚Öi inten╚Ťionat─â a adev─ârului, adic─â minciunile noastre de toate zilele, de toate nop╚Ťile, dar ╚Öi de zile mari: A exagera, a umfla, a spune gogo╚Öi, a spune baliverne, a minimaliza, a ascunde sub pre╚Ö, a te face c─â plou─â, a face pe niznaiul, a se l─âuda, a se groz─âvi, a se f─âli, a se umfla ├«n pene, a se ├«mp─âuna, a se da mare, a-╚Öi da aere, a n─âscoci, a pl─âsmui, a scorni, a ponegri, a albi, a terfeli, a calomnia, a face (pe cineva) albie de porci, a trece (pe cineva) toate apele, a da ├«n g├«t, a spune palavre, a inventa, a umbla cu cioara vopsit─â, a p─âc─âli, a ├«n╚Öela, a am─âgi, a trage pe sfoar─â, a ├«mbrobodi, a deruta, a cleveti, a iluziona, a roman╚Ťa, a caricaturiza, a fabula, a ├«nfrumuse╚Ťa, a stiliza, a flata, a pom─âda, a lingu╚Öi. Tot simonime pentru faptul brut de a min╚Ťi, dar luat ├«n alt sens, s├«nt ╚Öi: a te face c─â..., a-l juca pe degete, a te preface, a mima, a ├«ng├«na, a imita, a pretinde c─â..., a te da drept, a te afi╚Öa, a te prosti, a te fandosi, a maimu╚Ť─âri... Avem ╚Öi destule adjective care descriu diverse aspecte ale falsit─â╚Ťii omului, precum: ipocrit, ironic, f─â╚Ťarnic, mincinos, ├«n╚Öel─âtor, fariseu; dar ╚Öi sclifosit, n─âzuros, fanfaron, palavragiu, flecar, viclean, tr─âd─âtor, b├«rfitor, viper─â, ╚Öarpe la s├«n, vulpe. S─â nu uit─âm nici de cuvinte mai tehnice, ce descriu ╚Öi ele forme de minciun─â, pe care adesea le privim cu simpatie, precum pasti╚Ö─â, parodie, caricatur─â, pamflet, mit, basm, fabul─â, parabol─â, snoav─â, poveste ╚Öi, de ce nu, roman, scenariu, pies─â de teatru, actor etc. ╚śi ÔÇô oric├«t ar protesta unii ÔÇô critic─â literar─â. De fapt, ├«ntreg teatrul, filmul ╚Öi literatura de fic╚Ťiune intr─â ├«n aceast─â categorie, a╚Öa cum vechii ╚Öi ├«ncrunta╚Ťii morali╚Öti ne-au spus-o de mult. Dar lui homo mendax nu i-a prea p─âsat de ei. Apoi avem falsul, ├«n forme desigur savante, prin care ocolim concretul, refugiindu-ne ├«n abstrac╚Ťii ╚Öi re╚Ťin├«nd numai ceea ce ne convine: vorbim despre a specula, a conjectura, a presupune, a ipostazia, a generaliza, a puncta, a rezuma, a delimita, a defini, a distinge, a reconstitui etc. F─âr─â anumite ingrediente de fals ╚Öi falsificare, bine  dr─âmuite, ╚Ötiin╚Ťa n-are cum func╚Ťiona, a╚Öa cum n-au nici literatura, critica ╚Öi istoria.

La urm─â vin minciunile supreme: presa, cu ale sale fake news, adev─âruri alternative, post-adev─âruri, propagand─â, dezinformare, distorsionare, diversiune etc., politica cu ale sale drepturi, libert─â╚Ťi, democra╚Ťii, responsabilit─â╚Ťi, egalit─â╚Ťi, unit─â╚Ťi, na╚Ťiuni; apoi, pun├«nd cununa, fie ╚Öi risc├«nd s─â-i sup─âr─âm pe mul╚Ťi, s─â amintim de minciuna str─âveche, cea mai nobil─â ╚Öi mai frumoas─â: religia, servit─â de marii mincino╚Öi: profe╚Ťii, preo╚Ťii, monahii, pastorii, ╚Öamanii, rabinii, magii, muftiii, misticii, teologii, patriarhii, lama, pustnicii ╚Öi c├«╚Ťi ori mai fi. Ce s-ar face, vai, s─ârmanul Homo mendax f─âr─â m├«ntuirile, gra╚Ťiile, binecuv├«nt─ârile, damn─ârile ╚Öi nemuririle oferite de ace╚Ötia?

Minciuna e deci sarea p─âm├«ntului ╚Öi a cerului, e lubrifiantul care unge ma╚Öin─âria lumii, suprema voca╚Ťie a ra╚Ťiunii. Dumnezeu ├«nsu╚Öi, lipsit de creatura sa favorit─â, homo mendax, ar fi r─âmas pe veci ne╚Ötiut, neglijat, incomunicabil ÔÇô pe scurt, un nene ratat.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.