Holocaustul în „trunchiul comun”

Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
Frica lui Putin jpeg

Aflăm că Ministerul Educației a decis, cu ocazia Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului,  introducerea unei ore săptămînale suplimentare în trunchiul comun la clasa a XI-a, intitulat: „Istoria evreilor. Holocaustul”.

Am remarcat pe FB că unii observatori s-au arătat surprinși, alții nedumeriți. (Mă refer la cei care pot fi considerați de bună credință, nu la adepții AUR și alții eiusdem farinae.

Unii s-au întrebat dacă această materie este cu adevărat necesară, cînd și așa programa este foarte încărcată. Nu cumva supărarea elevilor că trebuie să stea la școală o oră în plus pe săptămînă se va traduce în adversitate față de subiect? Altora li s-a părut că, în contextul în care se dorește promovarea toleranței, noua materie în sine are potențialul de a stîrni controverse, de a diviza și de a radicaliza. Poate, și-au zis, chestiunea, foarte delicată, ar fi trebuit dezbătută public înainte și nu introdusă „de sus”, fără, aparent, a consulta corpul didactic și elevii. Se poate astfel crea un efect contrar celui dorit. În plus, unii ar putea considera că la mijloc e un mesaj politic, ceea ce va duce la respingere. În discuții a apărut și teama că unii profesori de istorie – care vor trebui să predea cursul respectiv – n-au nici cunoștințele, nici mai ales mentalitatea potrivită. 

Ce-aș putea spune? Sigur, programa e încărcată. Pe acest principiu, putem susține că aproape orice altă materie e dispensabilă total sau parțial. Sigur că mulți profesori sînt nepregătiți. Dar pot fi astfel la toate materiile, inclusiv la literatură sau la fizică. Sigur că, întotdeauna, o dezbatere prealabilă e nimerită. Dar, în final, factorul politic are de luat o decizie, iar cu această temă, în mod special, decizia nu se poate sustrage dimensiunii politice. Sigur, mai ales că subiectul e foarte „delicat”. Dar de unde ideea că școala trebuie să evite subiectele „delicate”?

De fapt, subiectului în cauză i-aș rezuma importanța în felul următor: în urmă cu două generații, statul român, liber și neatîrnat, a masacrat circa un sfert de milion dintre cetățenii săi – evrei în majoritate, dar și romi; de asemenea, i-a supus pe toți evreii nedeportați unui regim constrîngător și umilitor de discriminare. Și, aspect esențial, a făcut toate aceste crime în numele așa-numitului „românism” ca ideologie a statului, iar politica de discriminare s-a numit oficial „românizare”. Elevii și, în general, cetățenii români de azi merită să afle, de exemplu, că un conducător al statului român (Mareșalul Ion Antonescu), spre a-și justifica politica de „românizare”, a declarat într-o ședință a Consiliului de Miniștri (apud Evreii din România între anii 1940-1944. Legislația antievreiască, volum alcătuit și prefațat de Lya Beniamin, Editura Hasefer, 1993, p. XXXVI): „Așa am crescut eu, cu ură împotriva turcilor, jidanilor și ungurilor. Sentimentul acesta de ură împotriva dușmanilor patriei trebuie împins pînă la ultima extremă. Îmi iau eu această răspundere”. Și, cel puțin în privința evreilor, extrema – numită Holocaust – a fost atinsă din plin. A înțelege și a asimila interior această oroare (repet, făcută în numele „românismului”, nu precum crimele comunismului, comise în numele „revoluției proletare sau socialiste”) privește nu numai și, poate, nu în primul rînd strict pe evrei, ci chiar pe români și, în general, pe toți cetățenii români, indiferent de etnie și religie.

Dar ura aceasta nu a apărut spontan în 1941-44. Antisemitismul are o lungă istorie deopotrivă în Europa și în România, care se cuvine să fie înțeleasă măcar în datele sale esențiale. Elevii s-ar cuveni să înțeleagă corect antisemitismul în contextul istoriei moderne atît a evreilor, cît și a națiunilor europene, mai ales a celor „recente”, precum cea română. Probabil că respectivul curs ar trebui de asemenea să respingă argumentat anumite mituri antisemite, precum acela că „evreii conduc lumea”, „evreii au adus comunismul” etc. 

Sînt convins că un asemenea curs e „delicat” și că va stîrni multe emoții, unele negative. Dar, repet, eu nu cred că școala e, predilect, un loc bună dispoziție și de învățat numai lucruri „pozitive” și stenice. Îmi este străină o anumită concepție actuală, care vrea să-i despovăreze pe elevi de aproape orice e penibil intelectual și afectiv și care și-ar dori ca educația să se facă prin jocuri și ca-ntr-o joacă fără sfîrșit. Căci, dacă vechiul dicton „Non scholae, sed vitae” are vreun sens, școala e datoare să nu evite a-i pregăti pe copii, treptat și corespunzător vîrstei, să navigheze bine orientați prin viața adultă și pe timp de furtună, sub nori care uneori ascund de tot Steaua Polară.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Kate Middleton, foto Shutterstock jpg
Tradiția pe care Kate Middleton nu a respectat-o într-o zi foarte importantă. Ce gest a făcut în schimb?
Kate Middleton (43 de ani) este obișnuită să urmeze tradițiile Casei Regale, însă Prințesa de Wales a surprins pe toată lumea recent, încălcând o regulă proprie. Soția Prințului William (42 de ani) o respecta an de an...
486859847 29458315263759932 3015116809067591433 n jpg
Podcastul lui Ionuț Vulpescu - invitat, Eugen Gabor (sezonul 5, episodul 8)
Se declară optimist pentru viitorul stângii, deși social-democrația nu se simte bine nicăieri în Europa. Semnalează, cu o luciditate ideologică și intelectuală, apariția accentelor liberticide care falimentează atât dreapta, cât și stânga.
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
Chipurile din Istanbul
Chipurile din Istanbul ne spun: războiul care amenință nu este între civilizații. Nu islamul și creștinismul sunt în război, ci democrația și adversarii săi.
cutremur myanmar profimedia jpg
O femeie a fost găsită în viață sub dărâmături, la 3 zile de la cutemurul din Myanmar
O femeie prinsă sub dărâmăturile unui hotel din Myanmar timp de aproape 60 de ore, după cutremurul devastator de vineri, a fost salvată luni, într-un moment rar de speranță. Salvatorii, mulți dintre ei voluntari nepregătiți, au lucrat neîncetat pentru a elibera victimele din clădirile prăbușite, rel
Certificate digitaleCJ Cluj jpg
Certificatele de stare civilă sunt emise în format digital în Cluj. Ce trebuie să știe cei care vor certificatele pe hârtie
Începând de luni, 31 martie, în județul Cluj, certificatele de naştere, căsătorie, divorţ şi deces sunt emise în format digital.
avion interior
O companie aeriană oferă vouchere de 30 de euro pasagerilor
O companie aeriană care operează de 18 ani în România a anunțat că va acorda vouchere de câte 30 de euro pasagerilor care călătoresc săptămâna aceasta cu avioanele sale.
marius tuca foto facebook
CNA explică eliminarea videoclipului lui Marius Tucă: „Este una dintre cele mai grave forme de manipulare”
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a explicat, luni, decizia de eliminare a materialului audiovizual cu titlul „Democraţia a fost călcată în picioare”, al jurnalistului Marius Tucă, de pe YouTube.
mihai neamtu
Mihai Neamțu, un nou derapaj. Le-a calificat „vrăjitoare” și „cățele” pe trei femei din conducerea UE
Deputatul AUR Mihail Neamțu le-a calificat pe Kaja Kallas, Christine Lagarde și Ursula von der Leyen, trei oficiale europene, drept „vrăjitoare” și „cățele”.
Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck (foto: Muzeul Municipiului București)
Două muzee din București își redeschid porțile pentru vizitatori
Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici și Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck, care fac parte din structura Muzeului Municipiului București, își redeschid porțile pentru vizitatori începând cu ziua de 2 aprilie 2025.