Gerontocrații

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Pentru că, în general, oamenii de azi trăiesc considerabil mai mult decît pe timpuri, și conducătorii de state tind să trăiască mult mai mult, la rîndul lor. Și, cum ei se bucură fără rest de toate avantajele medicinei moderne, de obicei tind să fie mai sănătoși chiar și la vîrste mai avansate și să moară mai tîrziu decît media. O bună sănătate și o longevitate remarcabilă a conducătorilor (peste 60-70-80 de ani) au ajuns banalități, pe cînd altădată erau evenimente relativ rare. 

N-ar fi nimic rău în faptul că un conducător trăiește mult, dacă el n-ar vrea să trăiască stînd oricît de mult în continuare la comenzile statului. Nu ne-am supăra dacă el s-ar vrea la pensie și la scrisul memoriilor. Dar el crede că e indispensabil la putere și că locul lui în istorie înseamnă acumularea de mandate. Conducătorii de pe vremuri trebuiau să se resemneze cu o domnie mai mult sau mai puțin scurtă, în situația în care bolile și diferitele accidente se puneau în calea destinului lor, chiar mai repede decît eventualii inamici. Dar azi vedem tendința multor conducători de a se eterniza la putere, beneficiind, ca orice om modern, de serviciile minunate ale medicinei. Lucrul e dăunător chiar și într-o democrație: Angela Merkel ar fi trebuit să plece mai repede de la putere, înainte ca erorile ei în relația cu Rusia să devină decisive. Netanyahu, premierul israelian, se agață de funcție, după mai multe mandate, într-un moment cînd marea majoritatea a israelienilor l-ar vrea afară. Joe Biden vrea un al doilea mandat, deși are peste 80 de ani și deja dă impresia unor momente de confuzie, după o viață foarte lungă de politician. Ieșirea la pensie nu-i convine nici lui. Mulți cred că șansele lui Donald Trump sînt mai mari tocmai fiindcă americanii nu au încredere într-un președinte prea vîrstnic. Donald Trump însuși e aproape la fel de vîrstnic și totuși are ambiții grotești de mari, întinse pe mulți ani.

Dar ce să mai spunem despre conducătorii autocrați, care nu riscă nici să piardă alegeri, nici să fie răsturnați de la putere? Și Putin, și Xi Jinping, și alții ca ei nici nu se mai ascund că se vor președinți pe viață – și pe o viață deloc scurtă. Nimic nou, și regii, și împărații de odinioară erau „pe viață”. Atîta doar că „viață” la ei însemna de obicei mult mai puțin. Domniile lungi, ca aceea a Elisabetei I a Angliei sau a lui Carol I al României, erau excepționale și intrau în istorie ca veritabile „epoci”. Cei mai mulți conducători (regi, papi, împărați) mureau repede, „în floarea vîrstei”, înainte de a împlini 60, ba chiar 50 de ani. Astăzi, însă, domniile lungi, întinse pe multe decenii, devin banale. 

Or, dincolo de caracteristicile individuale irepetabile, e un fapt că perpetuarea la putere un timp care depășește zece ani (uneori nici atît) alterează aproape întotdeauna personalitatea: omul se crede uns de destin, devine tot mai imun la critică, nu mai suportă în jur decît flaterie și iresponsabilitate. E convins tot mai mult că numai el are dreptate și că oricine nu-l admiră e sau imbecil, sau ticălos, sau vîndut. Aceste transformări n-au vîrstă, ce-i drept. Dar dacă se adaugă îmbătrînirea, defectele de comportament și de gîndire se amplifică, susceptibilitățile și  idiosincraziile devin maniacale. Atîta timp cît cineva e un simplu particular, acestea sînt scăderi ale senectuții pe care apropiații și familia sînt datori să le suporte cu stoicism și resemnare; oricum, chiar dacă sînt grave, n-au decît o influență foarte limitată. Dar omul de stat bătrîn și pe jumătate senil sau dominat de vreo paranoia devine un pericol național – ba chiar mondial, dacă țara sa e o mare putere. În schimb, moartea sa, așa cum a fost aceea a conducătorilor sovietici din deceniul 8 al secolului trecut, poate deschide calea unor schimbări și înnoiri importante și de dorit.

Gerontocrația e un risc și din alt motiv: omul bătrîn tinde să compare prezentul cu trecutul din tinerețea sa și să-l găsească pe acesta din urmă mult superior. Pentru el, prezentul vine cu toate semnele decadenței și ale pierderii sensului. Ca simplu particular, lucrul n-are decît o importanță minoră, dar cînd sînt în joc destinele unei țări sau ale lumii, situația se poate schimba: tendința conducătorului vîrstnic și cu o lungă domnie va fi să nu înțeleagă epoca pe care o trăiește în prezent și să vrea să o refacă cumva pe cea pe care a trăit-o în tinerețe. Va fi nu numai un „laudator temporis acti”, ci și un „restaurator temporis acti”. Soluțiile sale vor respira a stătut și învechit, iar gloria pe care o visează pentru țara lui va însemna – în multe cazuri – a întoarce istoria înapoi – eventual cu forța, dacă altfel ea nu se lasă întoarsă din drum. Sigur, nu întotdeauna schimbarea de domnie este spre mai bine, dar ca să existe șansa mai binelui, o  asemenea schimbare e indispensabilă.

Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA. Deocamdată, însă, văd o lume unde gerontocrații se cramponează tot mai mult de putere, lipsindu-ne de o respirație proaspătă pe durata unei generații sau mai mult. Însă – cine știe? –, între senilizarea naturală și Inteligența Artificială, poate că ultima, fără vîrstă cum este, e preferabilă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
Profesor de educație fizică din Prahova, arestat pentru agresiune sexuală. Un părinte a semnalat cazul
Anterior nu ar fi existat plângeri împotriva profesorului, iar activitatea sa fusese considerată conformă cu standardele școlii.
Elena Lasconi si a depus candidatura la presedentia Romaniei, 13 martie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Lasconi răspunde criticilor, după ce a mâncat panseluţele dintr-o supă: „Nu pot să înghit crinii şi trandafirii”
Elena Lasconi, candidata USR pentru alegerile prezidenţiale din luna mai, a răspuns unui val de critici primite după ce a postat pe TikTok un material video în care, odată cu supa, mănâncă şi panseluţele de decor din aceasta.
accident poiana stampei
Impact devastator între o mașină și un TIR: un bărbat a murit în Suceava
Un grav accident rutier s-a produs luni în localitatea Poiana Stampei, județul Suceava, unde un autoturism s-a ciocnit cu un autotren.
image jpeg
Olimpia Melinte, dezvăluiri despre sacrificiile vieții de mămică: „Am refuzat multe roluri”
Olimpia Melinte, dezvăluiri exclusive despre viața de mămică.
vagoane modernizate grampet electroputere vfu pascani jpg
Două vagoane modernizate la Electroputere VFU Pașcani sunt gata să reintre pe șine
Două vagoane modernizate la Electroputere VFU Pașcani sunt gata să reintre pe șine, a informat luni compania, precizând că finanțarea a fost făcută cu fonduri din PNRR.
Dolph Lundgren cu fiica și soția  foto   Shutterstock jpg
Care e fiica și care e soția? Fiica și soția lui Dolph Lundgren au aceeași vârstă, 28 de ani!
Zilele trecute, actorul din „Expendables” a fost fotografiat împreună cu soția sa, Emma Krokdal, și cu fiicele Ida și Greta Lundgren. Însă nu există nicio diferență între fiice și soție, având în vedere că fiica cea mare e de aceeași vârstă cu mama vitregă!
submarin cocaina foto X jpg
Un „narco-submarin” cu 6,5 tone de cocaină, prins când se întrepta spre Europa
Un submarin care transporta 6,5 tone de cocaină a fost capturat de polițiștii britanici și portughezi. Este una dintre cele mai mari capturi de droguri din acest an.
Cher  foto   Shutterstock jpg
Ce boală pe care o are și Cher te face să te simți obosit tot timpul?
Dacă te simți mereu obosit, indiferent de cât de mult dormi, este posibil să ai o afecțiune numită encefalomielită mialgică, sau sindrom de oboseală cronică
Christine Lagarde FOTO EPA-EFE
Lagarde, despre tarifele impuse de Trump Europei: Trebuie să îi arătăm că nu cedăm. Un război comercial are numai pierzători
Războiul comercial demarat de preşedintele SUA, Donald Trump, ar trebui să antreneze „un marş spre independenţă" în Europa, a afirmat luni preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, transmite AFP.