Gerontocrații

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Pentru că, în general, oamenii de azi trăiesc considerabil mai mult decît pe timpuri, și conducătorii de state tind să trăiască mult mai mult, la rîndul lor. Și, cum ei se bucură fără rest de toate avantajele medicinei moderne, de obicei tind să fie mai sănătoși chiar și la vîrste mai avansate și să moară mai tîrziu decît media. O bună sănătate și o longevitate remarcabilă a conducătorilor (peste 60-70-80 de ani) au ajuns banalități, pe cînd altădată erau evenimente relativ rare. 

N-ar fi nimic rău în faptul că un conducător trăiește mult, dacă el n-ar vrea să trăiască stînd oricît de mult în continuare la comenzile statului. Nu ne-am supăra dacă el s-ar vrea la pensie și la scrisul memoriilor. Dar el crede că e indispensabil la putere și că locul lui în istorie înseamnă acumularea de mandate. Conducătorii de pe vremuri trebuiau să se resemneze cu o domnie mai mult sau mai puțin scurtă, în situația în care bolile și diferitele accidente se puneau în calea destinului lor, chiar mai repede decît eventualii inamici. Dar azi vedem tendința multor conducători de a se eterniza la putere, beneficiind, ca orice om modern, de serviciile minunate ale medicinei. Lucrul e dăunător chiar și într-o democrație: Angela Merkel ar fi trebuit să plece mai repede de la putere, înainte ca erorile ei în relația cu Rusia să devină decisive. Netanyahu, premierul israelian, se agață de funcție, după mai multe mandate, într-un moment cînd marea majoritatea a israelienilor l-ar vrea afară. Joe Biden vrea un al doilea mandat, deși are peste 80 de ani și deja dă impresia unor momente de confuzie, după o viață foarte lungă de politician. Ieșirea la pensie nu-i convine nici lui. Mulți cred că șansele lui Donald Trump sînt mai mari tocmai fiindcă americanii nu au încredere într-un președinte prea vîrstnic. Donald Trump însuși e aproape la fel de vîrstnic și totuși are ambiții grotești de mari, întinse pe mulți ani.

Dar ce să mai spunem despre conducătorii autocrați, care nu riscă nici să piardă alegeri, nici să fie răsturnați de la putere? Și Putin, și Xi Jinping, și alții ca ei nici nu se mai ascund că se vor președinți pe viață – și pe o viață deloc scurtă. Nimic nou, și regii, și împărații de odinioară erau „pe viață”. Atîta doar că „viață” la ei însemna de obicei mult mai puțin. Domniile lungi, ca aceea a Elisabetei I a Angliei sau a lui Carol I al României, erau excepționale și intrau în istorie ca veritabile „epoci”. Cei mai mulți conducători (regi, papi, împărați) mureau repede, „în floarea vîrstei”, înainte de a împlini 60, ba chiar 50 de ani. Astăzi, însă, domniile lungi, întinse pe multe decenii, devin banale. 

Or, dincolo de caracteristicile individuale irepetabile, e un fapt că perpetuarea la putere un timp care depășește zece ani (uneori nici atît) alterează aproape întotdeauna personalitatea: omul se crede uns de destin, devine tot mai imun la critică, nu mai suportă în jur decît flaterie și iresponsabilitate. E convins tot mai mult că numai el are dreptate și că oricine nu-l admiră e sau imbecil, sau ticălos, sau vîndut. Aceste transformări n-au vîrstă, ce-i drept. Dar dacă se adaugă îmbătrînirea, defectele de comportament și de gîndire se amplifică, susceptibilitățile și  idiosincraziile devin maniacale. Atîta timp cît cineva e un simplu particular, acestea sînt scăderi ale senectuții pe care apropiații și familia sînt datori să le suporte cu stoicism și resemnare; oricum, chiar dacă sînt grave, n-au decît o influență foarte limitată. Dar omul de stat bătrîn și pe jumătate senil sau dominat de vreo paranoia devine un pericol național – ba chiar mondial, dacă țara sa e o mare putere. În schimb, moartea sa, așa cum a fost aceea a conducătorilor sovietici din deceniul 8 al secolului trecut, poate deschide calea unor schimbări și înnoiri importante și de dorit.

Gerontocrația e un risc și din alt motiv: omul bătrîn tinde să compare prezentul cu trecutul din tinerețea sa și să-l găsească pe acesta din urmă mult superior. Pentru el, prezentul vine cu toate semnele decadenței și ale pierderii sensului. Ca simplu particular, lucrul n-are decît o importanță minoră, dar cînd sînt în joc destinele unei țări sau ale lumii, situația se poate schimba: tendința conducătorului vîrstnic și cu o lungă domnie va fi să nu înțeleagă epoca pe care o trăiește în prezent și să vrea să o refacă cumva pe cea pe care a trăit-o în tinerețe. Va fi nu numai un „laudator temporis acti”, ci și un „restaurator temporis acti”. Soluțiile sale vor respira a stătut și învechit, iar gloria pe care o visează pentru țara lui va însemna – în multe cazuri – a întoarce istoria înapoi – eventual cu forța, dacă altfel ea nu se lasă întoarsă din drum. Sigur, nu întotdeauna schimbarea de domnie este spre mai bine, dar ca să existe șansa mai binelui, o  asemenea schimbare e indispensabilă.

Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA. Deocamdată, însă, văd o lume unde gerontocrații se cramponează tot mai mult de putere, lipsindu-ne de o respirație proaspătă pe durata unei generații sau mai mult. Însă – cine știe? –, între senilizarea naturală și Inteligența Artificială, poate că ultima, fără vîrstă cum este, e preferabilă.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.