Gazetărie la botul calului

Publicat în Dilema Veche nr. 584 din 23-29 aprilie 2015
Avanpremieră jpeg

Dacă mi-ar cere cineva să scriu, acum, cîteva pagini despre Constantin Noica, aş avea trac. Deşi l-am cunoscut îndeaproape, deşi m-am format în preajma lui, l-am citit, am participat, alături de cîţiva prieteni, la o serie de seminarii private pe texte de Platon, Hegel şi Goethe, omul continuă să mă intimideze. Nu te poţi pronunţa nonşalant, cu un fel de promptă suficienţă, asupra unui personaj şi asupra unei opere care depăşesc măsura obişnuitului. Trebuie să ai ceva cunoştinţe, ceva experienţă hermeneutică, cîţiva ani de studiu răbdător şi mult curaj. Sînt cu atît mai surprins cînd văd cu cîtă uşurinţă domni, doamne şi domnişoare, fără un minim palmares în materie, îşi iau îndrăzneala de a se pronunţa, expert, pe marginea filozofului. „Ce oameni fericiţi!“ – îmi vine să spun. Fără complexe, fără ezitări, fără inhibiţii. Ce atîta prudenţă? Nu există teme tabu pentru gazetarul autohton. Avem „libertate de expresie“ şi nu ne sfiim să profităm de ea, fără fandoseli şi scrupule inutile. 

Pe blog-ul

au apărut, pe 13 aprilie (zi fatidică!), două articole ample semnate de doamnele Ramona Găină şi Oana Cernat. Nu le cunosc. Ambele articole vorbesc (şi) despre Noica. Le-am citit cu legitim interes, dar şi cu o crescîndă stupoare. Carevasăzică oricine poate să spună orice despre orice şi despre oricine. Sursa primului articol este, între altele, Norica, o simpatică bibliotecară de la Păltiniş. Pot să înţeleg că, asemenea multor inşi care au gravitat, în postùri diferite, în jurul lui Noica, şi draga de Norica a fost înclinată să se pună în valoare ca „martor“ aflat în confidenţa magistrului. Ea nu e, totuşi, o autoritate infailibilă în materie. Relatările ei sînt fruste: Noica „servea

dimineaţa un pic de ceai“, se plimba, iar „după ora 2 începea din nou scrisul şi gîndirea“. În plus, amintirile Noricăi sînt mai mult decît neglijente: i se povestise, cred, că dl Noica încercase, cîndva, să-i înveţe un minim de engleză pe ospătarii de la Snagov, dar, pentru ea, povestea a căpătat culori noi: dl Noica voia, chipurile, să-i înveţe germana pe ospătarii din Păltiniş. Mai aflăm că filozoful locuia într-o cameră „micuţă“ (ceea ce e adevărat), cu un „dulap imens“ (ceea ce e ilogic şi fals). Ni se mai spune că „marele om“ umbla îmbrăcat într-un palton ponosit, „paltonul său de la închisoare, de la Jilava“. Norica credea, aşadar, că puşcăriaşii purtau, în penitenciare, paltoane aduse de-acasă. O să ziceţi că toate astea sînt fleacuri. Nici eu nu le acord în sine cine ştie ce importanţă. Şi nici nu o fac vinovată pe Norica de rea intenţie sau de cine ştie ce grave inadvertenţe. Ceea ce mă irită este tocmai pompa testimonială cu care sînt reproduse detalii minore şi deformate, în textul unui gazetar care crede că detaliile cu pricina sînt foarte interesante „informaţii“ despre personajul evocat. Apropo: nu e adevărat că Noica „a lucrat la tot ce însemna opera lui Blaga“. E adevărat că s-a străduit să impună traduceri din Blaga în limba germană, dar nu s-a ocupat niciodată, monografic sau altfel, de „opera“ lui. În sfîrşit, a fost o foarte proastă idee redacţională să se aşeze, la începutul articolului semnat de doamna Găină, o fotografie cu Noica şi Adrian Păunescu (aflat într-un scurt „exil“ la Păltiniş). Am mai dat undeva peste o suprarealistă analogie între „Şcoala de la Păltiniş“ şi Cenaclul „Flacăra“. E o aiureală. Iar dl Noica s-a fotografiat cu tot felul de lume, ceea ce nu îngăduie dimensiunea „emblematică“ acordată pozei în discuţie. 

Articolul doamnei Oana Cernat e şi mai tare. Dînsa „cercetează“ raporturile unor „mari români“ cu divinitatea. Am aflat, astfel, cîteva lucruri năucitoare. Noica, de pildă, „avea grijă ca ucenicii săi să înveţe de la el

“. Filocalia se citeşte, nu se „învaţă“ de la cineva. În orice caz, Noica, deşi se întîmpla să citeze din textele Părinţilor, nu le-a „seminarizat“ vreodată cu „ucenicii“. În acelaşi articol e pomenit şi Petre Ţuţea, ca fiind cineva „care a reuşit să-şi ducă scriitura

pînă la capăt“. Nu pricep ce vrea să spună, de fapt, dna Cernat, dar dacă sugerează cumva că Ţuţea şi-a împlinit opera scrisă e, din păcate, neadevărat. Întîi că n-a crezut în vocaţia lui de scriitor (prefera să se situeze mai curînd în zona oralităţii socratice) şi apoi că a lăsat foarte puţine manuscrise rotunde. Formidabile sînt însă, în „contribuţia“ dnei Cernat, rîndurile dedicate lui Mircea Eliade. Aflăm despre el că „a început să ia contact cu divinitatea de la o vîrstă fragedă“. Dovada? „La doar 14 ani a scris articole de entomologie“! Adică despre insecte! Crede oare autoarea că „entomologia“ e o ramură a teologiei? Urmează, oricum, un rapid (şi greşit) inventar al „ideilor“ religioase ale lui Mircea Eliade, pe care le-ar fi „aşternut în 18 volume de enciclopedie a religiilor“. Prin urmare, dna Cernat n-a văzut niciodată lucrarea cu pricina, căci, dacă ar fi făcut-o, ar fi aflat că ea nu e „aşternută“ pe hîrtie de Eliade. El e doar coordonatorul unei echipe numeroase şi autorul cîtorva „intrări“. 

Ce vreau să spun? Că dacă vrei să te ocupi de autori şi teme de mare anvergură, implicînd deja o amplă tradiţie academică, biblioteci întregi de exegeză şi de reflecţie, e jenant să trimiţi spre valorificare gazetărească însăilări ignare, încropite iresponsabil, la repezeală, cu un tupeu sinucigaş. Nu se face! Nu e frumos! Mai vreau să zic însă şi că o redacţie serioasă trebuie să ştie să pună între paginile ei tipărite şi invazia diletantismului filtrele necesare pentru a nu-şi dezamăgi cititorii.  

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Jose Maria Gimenez Fernando Muslera Sebastian Sofa Edinson Cavani Daniel Ghana Uruguay Foto EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Uruguay - Ghana. „Acești nenorociți sunt o adunătură de hoți”. Urmează reacția FIFA
Un scandal uriaș a izbucnit la finalul partidei dintre Uruguay și Ghana, scor 2-0, meci la capătul căruia naționala lui Suarez nu a reușit să se califice în optimile de finală ale CM din Qatar.
Xhaka Captură Youtube png
Gestul lui Xhaka cu caracter politic, care a inflamat spiritele în Qatar. Ce semnifică numele Jashari pentru sârbi VIDEO
Granit Xhaka, căpitanul Elveției, a fost autorul unui gest sfidător imediat după victoria cu Serbia, de la Campionatul Mondial din Qatar, atunci când și-a scos tricoul de joc, pentru a afișa un mesaj.
judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock
Cea mai mare pensie specială versus cea mai mare pensie stabilită pe principiul contributivității, în Suceava
Suceava se află printre primele județe din țară la numărul de pensionari, dar sumele pe care le încasează cei aflați în în plată nu sunt dintre cele mai mari, ci dimpotrivă. Peste 30% dintre pensionari încasează cel mult 1.000 de lei.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.