Frica lui Putin

Publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ianuarie 2018
Frica lui Putin jpeg

Frica are multe specii și toți, chiar și cei mai curajoși dintre noi, avem parte de ea. Ne e frică de moarte, dar și de viață, de boală, de celălalt, de suferință. Unora ne e frică de un examen, altora de un părinte, altora de propriii copii, altora de un soț, altora de neputințele vîrstei. Sînt oameni care se tem numai la un moment dat de cineva anume, care, zic ei, le vrea răul; altora, dimpotrivă, le e mereu foarte frică, dar de nimeni în mod precis, și asta e printre cele mai rele soiuri de frică. Sînt și cei cărora le e teamă de Dumnezeu, teamă despre care s-a spus că „e începutul înțelepciunii“. Fericiții! Altora, pesemne mai neghiobi, le este frică de Diavol, alții – mult mai inteligenți – nu se tem decît de extratereștri. Unii se tem să pornească o treabă, alții – să se oprească din ea. Pe foarte mulți îi trezește din somn spaima de ziua de mîine, pe alții îi sperie ziua de ieri. Sînt o mulțime cei care se tem de vreuna dintre autoritățile statului – de la poliție la tribunale – și, mai recent, am aflat că sînt pe la noi și cîțiva îngroziți de „statul paralel“. În fine, foarte multora ne e o frică absurdă de anumite animale – cîini ori șoareci, păianjeni, șerpi, gîndaci ori șobolani, ori toate la un loc. Dar nu despre aceste soiuri de frică, comune, banale, vreau să vorbesc, ci despre una mai aparte, a unui autocrat – frica lui Vladimir Putin. O frică, de altminteri, bizară, aproape de neînțeles.

Lui Putin îi e frică? Nu se poate, veți zice. De ce anume să-i fie frică lui Putin, care are puteri aproape nelimitate, o uriașă armată de polițiști, spioni, autorități, trupe militare la dispoziția lui personală, care controlează toate autoritățile și instituțiile Rusiei? De ce s-ar teme „țarul“ Putin, care a cucerit Crimeea, i-a sfidat cu succes pe oamenii politici europeni, a influențat alegerile americane, a obținut victorii strategice în Orientul Mijlociu, amenință Vestul cu „războiul informațional“ etc.? Și totuși, așa este: aflăm acum vreo două săptămîni că, în mod paradoxal, Comisia electorală centrală a Rusiei a decis să-i interzică disidentului Alexei Navalnîi să participe la alegerile prezidențiale de anul acesta. Motivul oficial? O condamnare penală, luată pentru faptul de a fi organizat mai multe demonstrații de protest împotriva lui Putin. Bineînțeles, nimeni nu-și poate închipui că votul Comisiei (12 voturi din 13) a fost spontan și nu dirijat de Kremlin. Concluzia: lui Putin, unul dintre cei mai puternici oameni de pe lume, i-e frică de Navalnîi! Dar, poate veți spune, te pomenești că Navalnîi e foarte popular! Deloc. Sondajele de opinie îl dau pe Putin cîștigător al alegerilor la mare distanță de orice candidat, inclusiv de Navalnîi. Dar și dacă, sondajele fiind măsluite, acesta ar obține 10 ori 15%, tot n-ar fi destul și tot Putin ar rămîne președinte pînă în 2024. Ca să nu mai vorbim despre faptul că el dispune oricînd de un imens aparat de propagandă, că presa și televiziunile sînt, aproape în totalitate, sub influența lui, că, la nevoie, poate manipula și falsifica oricînd votul. Pe de altă parte, ar fi folositor pentru imaginea lui Putin dacă Navalnîi ar candida: fostul kaghebist ar demonstra Rusiei și lumii că e un democrat, că nu se teme de contestări și admite competiția onestă cu un adversar. Aceste beneficii de imagine (la care Putin ține foarte mult, de altfel) sînt evidente, și totuși, iată, Navalnîi a fost exclus cu un pretext în care nu crede nimeni.

Așadar, lui Putin îi e frică de un simplu cetățean, fără putere politică, fără armată, fără poliție, fără spioni, fără bani, fără șanse electorale rezonabile, pe care îl arestează după bunul plac și îl declară vinovat de exercitarea unui drept recunoscut pretutindeni în lume (chiar și în Rusia) – acela de a organiza demonstrații pașnice – numai pentru a-l exclude de la niște alegeri pe care omul n-are șanse să le cîștige. Pare absurd, de neînțeles din partea unuia ca președintele Rusiei, a cărui inteligență n-o contestă nimeni. Singura explicație – dacă pe asta vreți s-o numiți explicație – este că, de fapt, nu de un om, nu de acest om se teme marele și preaputernicul autocrat, ci de ceea ce pare să plutească împrejurul lui Navalnîi și al celor cîtorva mii sau zeci de mii de adepți ai lui: poate i un fel de halou la limita vizibilului, poate-i un abur gata să se destrame, poate-i o nălucă gata să piară, căci la urma urmelor se arată prea neverosimilă pentru ca să-i învestim cu un pic de consistență făptura, care-i situată abia o idee dincoace de neființă. E drept, n-ai nici cum s-o arestezi, și nu doar cu poliția, dar nici măcar cu gîndul. Căci ce-i ea de fapt nu știm, însă, convențional, o numim „libertate“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

adulţi din nou la şcoală
Trei profesoare trimise în judecată de DNA, după ce au falsificat documente în cadrul Programului „A doua şansă”
Coman Vasilica, Horvat Oana Gabriela şi Olaru Viorica, profesoare la o şcoală din comuna brăileană Tufeni, au fost trmisie în judecată de DNA pentru falsificarea unor rapoarte privind Programul „A doua şansă”, cu scopul de a obţune fonduri naţionale şi europene.
1 detectiv jpg jpeg
Companiile au început să angajeze detectivi privați pentru a verifica angajaţii aflaţi în concediu medical
Companiile au început să apeleze la detectivi privați pentru a verifica dacă angajații lor chiar sunt bolnavi atunci când își iau concediu medical. Această măsură extremă a fost luată pe fondul creșterii numărului de zile de concediu.
image png
Cum se prepară ciorba biblică. Rețeta pe care trebuie să o încerci chiar azi
Nu există o rețetă specifică numită „ciorbă biblică” în textele religioase, dar putem interpreta această denumire ca o rețetă care să includă ingrediente tradiționale din regiunea biblică (Orientul Mijlociu) și care să respecte practicile culinare ale vremurilor respective. Iată o idee de „ciorbă bi
Magicianul Robert Tudor și-a redescoperit soția în competiția Power Couple de la Antena 1
Magicianul Robert Tudor și-a redescoperit soția în competiția Power Couple de la Antena 1: „Ne-a prins foarte bine și cred că ne-am mai cunoscut o dată”
Magicianul Robert Tudor (40 de ani) este concurent în cel de-al doilea sezon Power Couple de la Antena 1, alături de soția lui, Elena.
image png
Cum comentează Ilinca Vandici și Teo Trandafir plecarea din televiziune a Gabrielei Cristea. De ce cred cele două că a luat această decizie: „N-aș fi crezut vreodată în viața mea”
Unul dintre cele mai discutate evenimente zilele acestea din lumea mondenă este plecarea Gabrielei Cristea de la TV. După ce a anunțat că se retrage pentru o perioadă de timp, Ilinca Vandici și Teo Trandafir au avut o primă reacție în cadrul emisiunii „Follow US”.
5 roman abramovici si vladimir putin 1 jpg jpeg
Oligarhul Abramovici l-a tratat pe Adrian Mutu ca îl filmele cu mafioți: Mă ducea la el acasă
Adrian Mutu, 46 de ani, a trăit în lumea periculoasă a rusului Roman Abramovici (58 de ani).
Donald Trump FOTO Profimedia (2) jpg
Consilierii lui Trump confirmă că președintele ales al SUA nu poate opri imediat războiul din Ucraina
Consilierii lui Donald Trump recunosc că preşedintele american nu va putea pune capăt războiului din Ucraina în prima sa zi de mandat, aşa cum a tot promis în campania electorală, şi că negocierea unui acord de pace presupune câteva luni bune de acum încolo.
familia care s a mutat din america in romania jpg
De ce a decis o familie din SUA să renunțe la tot pentru a se muta în România: „Nu m-am simțit niciodată ca și cum..”
Într-o lume tot mai globalizată, în care mulți români visează la o viață în Statele Unite – „țara tuturor posibilităților” –, o familie americană a ales să meargă împotriva curentului.
Achraf Hakimi (EPA) jpg
Un fotbalist mare de la PSG „rupe” tăcerea, după ce a fost acuzat de viol
Un jucător din Ligue I trece prin acuzații grele, de doi ani.