Filosofie, feminitate, autenticitate

Publicat în Dilema Veche nr. 990 din 30 martie – 5 aprilie 2023
Frica lui Putin jpeg

Platon – cum se ştie – plasa alături de regii-filosofi şi regine-filosoafe, cărora, pentru uşurarea nobilelor sarcini trasate în statul perfect, decidea să le ia copiii, spre a fi crescuți de stat. Această posibilitate, deşi prezentată de filosofie ca o perspectivă luminoasă, le-a convins poate pe femei că filosofia e suspectă. Iar dacă mai era nevoie de încă ceva, sumbrul sfîrşit al Hypatiei, filosoafa alexandrină linşată de gloată, le-a asigurat pe deplin că să fii femeie, frumoasă şi deşteaptă poate conduce la tragedie.

Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii. Spre deosebire de literatură, arte, muzică, ştiinţe, chiar politică, prezenţa femeilor în filosofie a continuat să rămînă ceva mai discretă. Încă o dovadă că femeile au mai multă minte decît bărbaţii. Căci ce avea filosofia ca să le atragă? Pălăvrăgeală fără sfîrşit şi rost? Revenirea obsesivă asupra aceloraşi probleme, mai mult sau mai puțin de nerezolvat? Aroganţă intelectuală fără margini, pretinzînd la sceptrul regal prin profesii? Susţinerea printr-o ţesătură sclipitoare de argumente a unor cauze politice ignobile? Ba chiar, la limită, sofisme dintre cele mai neruşinate? Hotărînd cu înţelepciune că filosofia e expresia eternei imaturităţi psihologice a bărbaţilor, dar că, în raport cu alte semne dezastruoase ale aceleiaşi imaturităţi, filosofia e totuşi relativ inocuă, ba chiar interesantă pe alocuri, ele n-au dorit să fie autoare cu tot dinadinsul, fără a înceta să fie cititoare. Şi-au asigurat astfel un spaţiu de retragere suficient şi, în timp ce se ocupau cu lucruri cu adevărat importante, le ofereau unor bărbaţi şansa de a-şi aroga merite şi calităţi de mîna a doua pe care deciseseră deja, în taină, să le lase pe seama lor. Ei da, femeile au consimţit să ne asculte scornelile! Or, avînd în vedere nonsensul şi caracterul tras de păr al acestora, faptul arată, singur, cîte ne iartă ele. Deşi se amuză în sinea lor de „noi, filosofii”, ele ne lasă cu gentileţe în voia jocului nostru de pubertate întîrziată. Oricum, înaintea distinsului public feminin, importanţii bărbaţi-filosofi s-au simţit brusc nu numai mai filosofi, dar şi mai bărbaţi, ceea ce i-a făcut cu mult mai încîntați de sine, dar şi o idee mai galanţi: măcar acesta să fie un semn că filosofia totuşi e bună la ceva!

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Dacă filosofia este contemplare dezinteresată a lumii, a rosturilor acesteia sub specie aeterni, atunci nici o expresie particulară, legată de sensibilitate şi lumesc, nu are ce căuta în ea. Prin urmare, nu are mai mult rost de căutat un „spirit feminin” în filosofie decît are să-l cauţi în fizica particulelor sau în virusologie. Și același lucru și despre „spirit masculin”. „Feminitate”, „masculinitate” nu pot avea drept de cetate în gîndirea pură, proprie omului ca om, şi nu omului ca femeie sau ca bărbat. „Eternul feminin” ne poate salva, poate, ca pe Faust, dar o face împotriva filosofiei, nu numai a Diavolului.

Dar dacă filosofia este – cum cred mulţi – o expresie de viaţă învelită în raţionamente sistematice, dacă ea e formularea abstractă şi legitimarea unei experienţe autentice, a unor obsesii personale sau colective, atunci ea are tot dreptul să se „sexualizeze”, să capete hormoni masculini sau feminini, după caz. Numai că, în acest caz, oare o filosofie „cu hormoni” mai e demnă de ea însăşi? Mai ales, ce rost ar mai putea avea ea pe lume, atunci cînd în domeniul expresiei şi trăirilor sufleteşti şi senzuale e concurată atît de bine de literatură şi arte? Cine ar sta să asculte raţionamentele intricate ale filosofilor, dacă ar suspecta că ele nu conduc la adevăr, ci numai la legitimarea tîrzie, şovăitoare, ipocrită chiar unei experienţe pe care arta, poezia, romanul, teatrul, muzica o exprimă mult mai natural şi mai autentic? 

Aşadar: dacă filosofia vrea să aibă drept ideal adevărul, ea nu trebuie să aibă de-a face nici cu feminitatea, nici cu masculinitatea; ideile nu trebuie să aibă nici sex, nici gen, nici patrie, nici timp, nici clasă socială, nici cer colorat idiomatic. Dar dacă filosofia vrea să aibă ca ideal autenticitatea, îi e îngăduit şi chiar recomandat să capete toate determinaţiile de acest fel. Atîta că să se gîndească bine: desigur, va deveni, la limită poate, autentică; dar oare nu şi de prisos?

(vechi articol republicat)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

shutterstock 2499288353 jpg
Fețele de pernă, mai murdare decât o toaletă?
Un studiu recent realizat de National Sleep Foundation din SUA a relevat că fețele de pernă nespălate timp de o săptămână pot acumula mai multe bacterii decât un capac de toaletă.
incendiu sc Malu Alb foto ISU GL
Școală incendiată intenționat în județul Galați. Cine este suspectul identificat de polițiști
Un incendiu a izbucnit în noaptea de duminică, 30 martie, într-o școală din satul Malu Alb, comuna Drăgănești, județul Galați.
Al I Cuza jpg
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza mason? Întrebarea care le pune probleme și acum istoricilor
Una dintre cele mai persistente întrebări din istoria modernă a României este legată de posibila apartenență a lui Alexandru Ioan Cuza la masonerie.
Dunărea la Cazane (© iMAGO Romaniae)
Dezvoltarea transporturilor în lagărul socialist, conform Planului Valev
Anul 1964 a rămas în atenția istoriografiei românești prin lupta înverșunată împotriva Planului Vale, un document prin care Moscova ar fi dorit să distrugă economia României populare în favoarea agriculturii și toate ideile ar fi pornit de la economistul Emil Borisovici Valev.
Oana Radu și-a anunțat recent admiratorii că a reușit să slăbească destul de mult în 20 de zile
Artista din România care a reuşit să slăbească 13 kg în 20 de zile: „Singură și fără niciun ajutor, cu dieta de urgență”
O tânără artistă din România afirmă că trece printr-o perioadă fericită pe toate planurile, iar ultima mare realizare este faptul că a reuşit, „singură şi fără niciun ajutor” să slăbească 13 kilograme în doar 20 de zile.
image png
Văduvă lui Dani Vicol, bărbatul omorât de Mario Iorgulescu, declarații șocante! „Nu părea un om bolnav, internat”
Melek Mincă, văduva lui Dani Vicol, tânărul ucis de Mario Iorgulescu, face dezvăluiri cutremurătoare despre viața pe care ar duce-o, de fapt, cel care i-a curmat viața soțului ei. Ce s-a ales de Mario Iorgulescu și ce ar face acesta în prezent?
andrei ratiu facebook4 jpg
Nemții aruncă bomba: Andrei Rațiu a atras atenția unui greu din Bundesliga
Bayer Leverkusen face eforturi disperate să-și păstreze titlul cucerit în sezonul trecut.
 R10OB10 5 jpg
Cetatea Feldioara: o bijuterie medievală a Transilvaniei
Cetatea Feldioara, un simbol al moștenirii medievale săsești din sudul Transilvaniei, se remarcă prin arhitectura sa impunătoare și bogata sa istorie.
Vista Bank
Vista Bank preia portofoliul de credite ale fostei Bancpost
Vista Bank anunță încheierea acordului cu Eurobank SA (Grecia) pentru administrarea portofoliului de credite al fostei subsidiare a Eurobank SA în Romania (Bancpost) începând cu data de 31 martie 2025.