Feminitate și destin

Publicat în Dilema Veche nr. 988 din 16 martie – 22 martie 2023
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Nu pot să las să treacă luna martie, devenită pretutindeni o lună a feminității (ca și cînd toate celelalte n-ar fi...), fără să extrag și eu, din arhiva mea, un text „omagial” dedicat anvergurii ei. E o notă apărută în cartea despre destin scrisă, prin corespondență, acum cîțiva ani, cu Gabriel Liiceanu. Evident, textul nu poate oferi decît o imagine sumară a temei, insuficientă în raport cu amploarea fizică, metafizică, culturală, omenească a subiectului. Luați-l, deci, ca pe un „mărțișor”, din multele care se pot oferi miraculoaselor noastre partenere...

Zeităţile destinului sînt, de regulă, în toate religiile, feminine. E, poate, o primă indicaţie despre natura a ceea ce numim destin. Destinul este, s-ar zice, componenta feminină a vieţii, „farmecul“ ei, un amestec de provocare, vrajă, ispită primejdioasă, protecţie maternă, imprevizibil, autoritate capricioasă, slăbiciune, maleabilitate, pedagogie (tandră sau severă), vocaţie a slujirii (dar şi orgoliu al autonomiei), mister, nevoie de parteneriat (de la acuplare la construcţia unui proiect comun), instanţă a naşterii (şi a renaşterii), spaţiu al intimităţii (dar şi al deschiderii spre alteritatea familiei şi a socializării), „înger“ şi „demon“, sursă a „alegerii“, a participării, dar şi experienţă a „părăsirii“, prilej al rupturii şi al împăcării, model al „însoţirii“, apropiere absorbantă şi depărtare inaccesibilă, promisiune, risc, surpriză.

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Legile naturii şi ale oamenilor au mai curînd iradierea unei rigori de tip masculin, „patern“: geometrizează, cuantifică, „dictează“ şi decid în chip univoc. Dumnezeu însuşi e masculin („Tatăl“), înainte de a asuma dimensiunea iubirii, în speţă profilul Fecioarei şi al Înţelepciunii (Sophia). Destinul ţine, însă, de sfera „mumelor“. E născut şi născător, ţesător de legi „discrete“, mai curînd muzicale, nesistematizabile, alcătuind o multiplicitate de „cazuri“, o colecţie de „teste“, care pendulează între „necesar“ şi „negociabil“. Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile. E o coerenţă a inclasabilului…

„Feminitatea“ tradiţională implică şi exerciţiul preparării şi al distribuirii hranei. „Activitatea“ destinului se asociază cu gestul – nutritiv – al „porţionării“ (cf. etimologia grecească moira-meros). Destinul fiecăruia e „porţia“ care i-a fost dată, „lotul“ lui, hrana care i se atribuie. „Porţia“ se referă, fireşte, şi la cantitate (cît?), dar şi la „reţetă“ (ce ingrediente, ce dozaj?). Destinul are, cu alte cuvinte, extensie, culoare şi gust. E „provizia“ cu care plecăm la drum, care „ne ajunge“ sau nu, pe care trebuie să contăm, fără iluzia unor „reaprovizionări“ acomodante. Destinul livrează energie, dar poate fi şi toxic, indigest. Poate fi un „prea mult“ sau „un prea puţin“. Poate „să ne placă“ sau nu, să ne satisfacă lăcomia sau, dimpotrivă, să o inhibe sau să o isterizeze. Mîncăm – existenţial – atît cît avem. Ne „mîncăm“ soarta, care, la rîndul ei, ne mănîncă. Şi noi sîntem, deci, porţia destinului nostru, hrana lui. Avem ceva de dat „la schimb“. Sîntem provocaţi la o „contraofertă“: a avea destin înseamnă a fi hrănitor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pasager dormind sub scaun, captura video png
Un clip cu poziția în care dormea un pasager în avion a devenit viral pe TikTok. „A fost așa în timpul unui zbor de trei ore” / „De fapt, nu este o idee rea...”
Un videoclip în care un pasager care zbura la low-cost a fost filmat dormind într-o poziţie neobişnuită, cu capul sub scaun, direct pe podeaua avionul a stârnit mii de reacţii în mediul online.
Volodimir Zelenski la Universitatea Națională de Apărare din Kiev FOTO PROFIMEDIA
Zelenski merge în Turcia pentru posibile negocieri de pace cu Rusia. Putin nu a confirmat prezența
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va deplasa în această săptămână în Turcia pentru a negocia „orice contribuie la o pace adevărată și durabilă”, a anunțat șeful său de cabinet, Andrii Iermak.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
„Simion nu este bau-bau, nu o să blocheze fondurile europene”. Candidatul AUR și-a adus diplomele la dezbaterea de la Camera de Comerț
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale 2025 a venit la dezbaterea organizată de Camera de Comerț, unde și-a prezentat diplomele și le-a spus oamenilor de afaceri că nu este „bau-bau”, nu va opri fondurile europene.
accident feroviar vrancea foto ipj vrancea
Autoutilitară lovită de tren în județul Vrancea: o victimă în stop cardiorespirator, resuscitată la fața locului
O autoutilitară a fost lovită de trenul InterRegio 5205 (Mărășești – Ghimeș), iar o persoană a fost proiectată în afara vehiculului, fiind găsită în stop cardio-respirator.
keep the fire lit  to cook and keep danger away by aihybrid dgbhicp fullview jpg
Au fost Neanderthalienii canibali? O nouă perspectivă despre Neanderthalieni
În domeniul paleoantropologiei și arheologiei, natura reală a neanderthalienilor a reprezentat dintotdeauna un subiect de fascinație și dezbatere. Cartea recentă a lui Ludovic Slimak, „Neanderthalianul dezbrăcat” (The Naked Neanderthal), oferă o perspectivă nouă, care contrazice înțelegerile convenț
Vaticanul a fost ținta spionilor și hackerilor FOTO Shutterstock jpg
Garda digitală a Vaticanului. Grupul de voluntari care apără Sfântul Scaun de spioni și hackeri
Grupul „Voluntarii Cibernetici ai Vaticanului” a fost înființat în 2022 pentru a proteja Sfântul Scaun de atacuri digitale.
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Reușită uriașă: Kovács va arbitra finala de Liga Campionilor. Miza financiară
Arbitrul român va conduce la centru ultimul act al competiției.
biles jpg
Ce le-a spus cea mai bună gimnastă din istorie studenților de la facultatea pe care a absolvit-o
Simone Biles, 28 de ani, este socotită cea mai bună gimnastă din istorie.
dana roba jpg
Triunghi amoros? Iubitul american al Danei Roba e deja în România, însă este acuzată că nu a rupt legătura cu Beni! Ce se întâmplă, de fapt?
Dana Roba, cea care a trăit o tragedie atunci când a fost lovită cu ciocanul în cap de fostul soț, a dat mai multe șanse iubirii. La scurt timp după episodul respectiv s-a cuplat cu Beniamin, un fost iubit, alături de care a stat vreme de doi ani. După despărțire, Dana și-a găsit ferici